Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 12604 ggr
johnnys girl
2010-02-18, 13:14

Är katträddaren kattens värsta fiende?

Privatpersoner och ideella organisationer  gör dagligen hjältedåd men det är långtifrån tillräckligt. Här krävs insatser av en helt annan kaliber för att komma tillrätta med situationen. Det sägs att det skulle behövas 2000 katthem i Sverige för att täcka behovet.Samtidigt hör man ofta om katthem som tvingas lägga ned sin verksamhet p.ga pengabrist. En ekvation som inte går ihop och en katastrof för de behövande katterna.

Jag vill påstå att mitt ibland oss pågår ett enormt djurplågeri  vars omfatting  gemene man inte har en aning om. Det lidande alla övergivna och utefödda katter utsätts för är enormt och borde vara vårt lands största djurskyddsfråga. Varför är det då inte det? Varför skrivs det så lite om saken? Varför finns det inga kommunala katthem? Varför demonstrerar inga djurrättsaktivister om kattfrågan?

Att allmänheten är ovetande må vara hänt men det som gör mig mest förundrad är att ansvariga myndigheter sällan har samma bild av situationen  som de aktiva i hittekattsvärlden. " I vår kommun behövs inget katthem, vi har nämligen inga övergivna katter här" är en inte alltför ovanlig uppfattning bland kommunpolitiker. När Djurskyddet Sverige överlämnade över 100.000 namnunderskrifter med krav på en lag om id-märkning av katt ansåg jordbruksministern att det inte behövs någon sådan lag. Problemet med övergivna katter är inte så stort enligt honom. Polisen som enligt hittegodslagen har ansvar för att omhänderta upphittade föremål anser inte att upphittade katter faller inom lagens råmärke  De saknar ekonomiskt värde och är de omärkta kan man anta att de inte har någon ägare  och då omfattas de inte av hittegodslagen. Vidare uppger polisen att man varken har ekonomiska eller personella resurser för att omhänderta katter. Upphittade hundar däremot, tar man emot utan diskussion.

Som engagerad i hittekattssvängen måste man ändå ställa sig frågan; Vad beror det här på? Varför vill inte ansvariga instanser se problemet? Varför tar de inte sitt ansvar? Är de okänsliga byråkrater som inte tycker om katter ?
-Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag tror att det är precis så, att de inte förstår vidden av problemet. Och då måste man ställa sig nästa fråga
-Varför inte? Jag vill påstå att hittekattsvärlden har misslyckats med det som är vår främsta uppgift. Att förändra situationen till det bättre och minska antalet oönskade katter.

Nu vet jag att Länsstyrelsen och polisen resonerar lite olika i olika delar av landet. På vissa håll fungerar det bättre än på andra. Personligen kan jag bara referera till Stockholm. För några år sedan var det mycket svårt att få polisen att ta emot någon upphittad, omärkt  katt överhuvudtaget. Polisen hänvisade till katthemmen Vilket måste inneburit att  de  tyckte att privatpersoner och ideella krafter kunde ta över deras ansvar helt gratis.

De största katthemmen i Stockholm  har sedan flera år envist hänvisat varje upphittad katt till polisen. Katthemmen har vägrat att ta emot någon katt om den inte först skrivits in som hittegods hos polisen. 
Katthemmen har även kategoriskt anmält varje fall av vanvård och dumpning man kommit i kontakt med. Inte för att vi  någonsin trott att det ska leda till att förövaren straffas , men det är viktigt att denna typ av brott blir synligt. Att det blir en pinne i statistiken så att ansvariga myndigheter får svart på vitt och  inser i vilken omfattning detta sker.

Katthemmen har  under åren haft många möten om samarbete med polisen. Detta mynnade så småningom ut i ett avtal mellan polisen och tre katthem i Stockholm. Polisen tar emot upphittade katter och inackorderar dem hos katthemmen under en period medans man söker efter en ägare. Därefter överlåts katten på katthemmet, som då kan omplacera den. På så vis sker allt lagligt och  katthemmen kan inte hamna i en situation där man anklagas för att ha stulit någons katt.
Inackorderingsavgiften är ganska blygsam men plötsligt avsätts det en budget hos polisen för upphittade katter . Nu är det inte längre upp till privatpersoner om katten ska få hjälp eller inte.

I höstas skedde så något revolutionerande, plötsligt märktes en attitydförändring hos polisen. I Söderort avsattes en polis  på deltid att arbeta enbart med djurskyddsärenden. Vid årsskiftet omvandlades det till två heltidstjänster. Samtidigt inrättade Citypolisen en djurskyddsgrupp med fyra personer som på heltid ägnar sig enbart åt djurskyddsfrågor. Även Södertörnspolisen  har två poliser som arbetar med djurskyddsärenden. Jag vill inte påstå att det är katthemmens förtjänst att polisen plötsligt ändrat attityd. Det finns många andra djur än katter som far illa. Men jag vill ändå gärna tro att katthemmens  envisa arbete bidragit till att myndigheterna i Stockholm äntligen börjar ta djurskyddsfrågor på allvar.

Jag tror att allt har en orsak och verkan , alla våra handlingar får konsekvenser. Därför måste man ha en långsiktig strategi när man jobbar med kattfrågan. Människor styrs av känslor och det är lätt att tappa fokus när man står där med en behövande katt framför sig. Vi vill ju så gärna hjälpa, men vi måste vara medvetna om att för varje katt vi hjälper, utan att ställa krav på den som faktiskt har ansvaret, Länsstyrelsen och polisen så medverkar vi till att myndigheterna fortsätter att vara omedvetna om katternas situation och det kommer aldrig att avsättas ekonomiska resurser varken till polisen, djurskyddsinspektörer eller till några katthem.

Att ta på sig någon annans ansvar utan att ställa motkrav är i längden förödande för katterna! Fortsätter vi att hjälpa katter utan att vara medvetna om vad vi gör och utan en långsiktig strategi så kommer det aldrig att ske någon förändring. Alla "katträddare" måste inse sitt eget ansvar för att situationen ser ut som den gör idag och vad som krävs för att förändra den till det bättre.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe. Volontär på Stockholms Katthem www.katthemmet.nu www.svekatt.se
N
2010-02-24, 14:40
#1

Bra skrivet och tyvärr sant.Det behövs verkligen fler hittekattsengagerade som "står på sig" och kräver att myndigheterna ingriper för katternas skull.Det är för mycket som görs som enbart hjälper på kort sikt och i många fall stjälper på lång sikt (t ex att hämta en del katter från kattsamlare).

[
2010-02-24, 15:32
#2

Helt rätt, de hemlösa katterna måste in i statistiken om vi ska ha en chans på attityd förändring inom beslutande organ. Hur surt det än kan kännas och som om ingenting händer, man måste anmäla och se till att inte bara lösa deras problem åt dem. Bra skrivet

Tizzla
2010-02-24, 15:59
#3

Äntligen!Glad Mycket bra skrivet!

Är helt inne på samma linje, det som görs idag är tyvärr väldigt kortsiktigt och sänker tyvärr ofta katternas status istället för att höja den, även om många individer får hjälp.

Får glädjas åt att det går åt rätt håll, åtminstone i Stockholm (och det sprider sig säkert) dessutom utan att individerna drabbas!

Hennum
2010-02-24, 16:06
#4

en otroligt bra artikel!! verkligen tänkvärt. Jag ska hålla det här i huvudet. Det vore ju underbart om man kunde försöka bidra till att uppnå i skåne det som man uppnått i sthlm.

Om alla som är aktiva i skåne hade kunnat träffas och utarbeta en gemensam plan, där vi sätter press på polisen och kommunerna att ta sitt ansvar. Om vi är flera som gör det så blir det lättare.

Hur går man tillväga rent praktiskt?

Undrar om djurrättsalliansen malmös tyvärr alltför inaktiva kattgrupp hade kunnat göra någon nytta, om vi bara kom igång…

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan
johnnys girl
2010-02-24, 16:23
#5

Vad roligt med positiva kommentarer. Jag trodde att jag skulle få hela forumet emot mig. Glad

#4 Man får försöka bjuda in alla föreningar mm inom ett geografiskt område, t.ex kommunen, staden eller vad som är lämpligt och prata ihop sig om en gemensam linje. det kan vara tufft i början,att få alla att gå åt samma håll, men jag tror att det är den enda vägen. Om hela kattsverige enar sig och kör en gemsam linje så måste det hända saker.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe. Volontär på Stockholms Katthem www.katthemmet.nu www.svekatt.se
Tizzla
2010-02-24, 16:23
#6

#4 Kämpa på, jag tror definitivt att detta är rätt väg!

In i statistiken med alla katter som far illa, utan att polis eller länsstyrelse "blir tvungna" att avliva!

maggan47
2010-02-24, 17:14
#7

Du vet att jag tycker som du, suverän artikel, tänk om alla kunde samarbetaSkrattande, går ju så bra ibland, kommer aldrig att glömma kastreringskampanjen i Husby, då alla katthem tog emot skyggisar, en del en del mindre, men det är en annan sak, och så många som kom med fällor, för att fånga in, i februari, och lika mycket snö som nu, kom det

Maggan47 som kramar om Eva, och hälsar till Husbykissen hemma, sötisen, ärrad kämpe, Flea, men så söt

Hennum
2010-02-24, 18:24
#8

Om man skrev en bra text och skickade ut den till alla katthem och privatpersoner man vet är väldigt aktiva i skåne. Så hade vi kunnat ha ett möte och försöka komma fram till något. Skulle vara bra om vi kunde få lära oss av dem i sthlm, som redan lyckats så bra, hur de gjorde. Alla detaljer lixom, som man inte riktigt vet om.

åh, jag blir så pepp! :D *hoppar och skuttar*

det här var en sjukt bra artikel! kram till dig Johnnys girl!

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan
Sidentass
2010-02-24, 19:02
#9

Mycket bra skrivet, kommer att läsa detta flera gånger om!

martdat
2010-02-24, 20:13
#10

GladJättebra skrivet, och kul som sjutton att polisen hoss er har börgat avsätta resurser,  Härligt

Sajtvärd på kattpolisen i fokus. Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.
anebit
2010-02-24, 20:39
#11

Väldigt bra artikel, skriver som Siden att den tål att läsas flera gånger.

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna
brutt
2010-02-24, 22:09
#12

Bra och tankeväckande skrivet!

essut50
2010-02-25, 12:13
#13

Bra artikel, glömmer aldrig Husbykatterna. Tänk att det gick att genomföra så att alla katterna fick komma in i värmen. Är så stolt att jag fick vara med på det hela.

" En smula nyfikenhet håller oss unga" "Hjärtat är lyckligast - när det slår för andra"
gulliver
2010-02-25, 12:34
#14

Mycket bra artikel!

Hur är det i Stockholm, har polisen "egen" inkvartering av upphittade djur som de har i Skåne? Kan vara hund/kattpensionat etc som genom upphandling får kontrakt med polisen. Mycket höga krav på de som får kontrakt men också hög ersättning.

Djuren får stanna kort tid på inkvartering i Skåne sedan avlivas de.

essut50
2010-02-25, 15:53
#15

Jag har för mig att polisen sammarbetar med katthemmen i Stockholm. Kanske nån från ett katthem kan svara på frågan.

" En smula nyfikenhet håller oss unga" "Hjärtat är lyckligast - när det slår för andra"
nellies-matte
2010-02-25, 18:49
#16

I stockholm har några katthem avtal med polisen så när de får in en katt inkvarteras de där. Om ingen hör av sig brukar katten skrivas över på katthemmet som då övertar "ägarskapete" och därmed kan hitta ett nytt hem till katten

[
2010-02-25, 20:33
#17

Ligger nog en del i vad rubriken säger

Läs här

Lena
2010-02-25, 21:35
#18

Det här är en mycket tänkvärd och viktig artikel som sätter fokus på problemets kärna. Allt för mycket som görs idag bidrar bara till en evig rundgång som aldrig leder till någon förändring. Ingen ser bollarna om någon annan fångar dem åt dem hela tiden. Det gäller både myndigheter och privatpersoner.

Stockholms Katthem är ett gott föredömme på många olika plan. Ett galjonskepp när det gäller att bana väg för nya tankar och idéer.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2010-02-26, 19:48
#19

Puttar upp då vi diskuterar polisens omhändertagande i en annan tråd.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
huskatt08
2010-02-26, 21:56
#20

Mycket läs och tänkvärd artikel.

Stor eloge till er som jobbat så hårt för detta och nu ser att det ger utdelning.

Bor tyvärr i en del av landet där det inte finns några katthem som jobbar med/för skygga hemlös katter.

Det katthem som finns här vet jag inte om de anmäler de upphittade (någotsånär) tama katter heller.

http://www.ostgotakatterna.blogspot.com/
Lena
2010-02-27, 10:06
#21

#20 Det kanske skulle gå att väcka frågan utifrån Stockholmsmodellen? En start skulle ju kunna vara att informera om hur katthemmen i Stockholm har arbetet.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2010-02-27, 11:22
#22

Nu kan du vara med och tycka till om Stockholmsmodellen i denna omröstningsfråga.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
johnnys girl
2010-02-27, 12:38
#23

#20 Bara så att det inte blir några missförstånd. Det är inte Stockholms Katthem som ensamt gjort detta utan det är ett samarbete mellan flera katthem i Stockholm.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe. Volontär på Stockholms Katthem www.katthemmet.nu www.svekatt.se
C
2010-03-12, 11:25
#24

I Söderhamn har vi en polis som är väldigt mån och engagerad i djurättsfrågor. Problemet är att det är många privata initiativ och välmenande människor som kör sitt eget race. De är inte så noga med att tala om att de hämtar katter och de avgör själva om katterna är skyggisar eller inte. Hot om avlivning och att andra ska ta hand om katterna leder till panik och dåligt genomförda, samt hemliga räddningsaktioner. Problemet är att om varken polis eller inspektörer får reda på missförhållanden så sker ingen förbättring. Man måste vara noga med att anmäla annars sker ingen förbättring.  I ett litet samhälle som Söderhamn skulle det annars vara relativt lätt att hålla reda på kattsamlare och de som missköter sina djur. Har man en rad anmälningar som är grundade i inspektioner så går det att utverka djurförbud. PÅ rykten och halvsanningar går det inte. Då blir det lätt att tro att inget görs ändå. Se tråden "metro". Historier om hundarna som hade ihjäl en katt gör att man misstror myndigheter. Omständigheterna eller om det blir djurförbud spekuleras det i.

Alexej
2010-03-13, 21:15
#25

Det är iaf en bra början, framförallt att polisen sätter in egen personal för djurskyddsfrågor.

Vad jag inte förstår: Det är tre katthem som tar in upphittade katter genom polisen och får betalt av polisen för det. Men ni har bara en viss antal platser. Har ni reserverad platser för "polisens katter"? Vad är med alla andra katter som behöver en katthemsplats? Eller går alla katter nu genom polisen?

Där jag jobbade tog vi också emot katter från polisen och fick betalt under tiden. Men då fick vi säga nej till andra hemlösa katter…

Varför är det bara 3 katthem som är med i samarbetet (och betalningen) av upphittade katter? Polisens betalning är våra skattepengar och inte polisens egna pengar. Fast jag gillar idéen, då blir ni nästan kommunala katthem finanserad av kommunen. Så som det borde vara lag på i hela Sverige. Men vad är med de andra katthem i Stockholm? Och som jag kommer ihåg, gäller det att lämna en katt hos "rätt" polisstation annars vägrar polisen att ta emot katten. Har situationen blivit bättre?

Absolut en bra väg. Men huvudproblemet är ändå- PENGAR.

Det fattas 2000 katthem i Sverige, det fattas 100 000 nya hem till de hemlösa katter och det fattas 100 000 000 kronor ( hundra miljoner kronor om jag räknar rätt) att kastrera och vaccinera alla hemlösa katter.

Här finns också en diskussion om avtalet mellan polisen och katthem:

Viktig info om katter i Stockholm

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
siberlina
2010-03-14, 11:54
#26

jag  tycker  att  det  är  så  bra med  denna   hittekatts sida  pg av  att    så   många katter   får  hjälp   ,,,,tack   vare  den   här  , och alla andra  sidor om katter   på innternet,men det  är klart  mer hjälp  behövs,det är  stor skillnad  mot  hur det var för  typ 10  år sen..

Lena
2010-03-14, 12:05
#27

#25 Kopierar in ett svar från Johnnys Girl från den gamla tråden du länkade till. Det ger svar på några av frågorna:

Det stämmer att polisen i Stockholms län har avtal med tre olika katthem vid omhändertagande av upphittade  katter.  De katthem man  har avtal med är Stockholms Katthem, Stadskatten samt Solgläntan. I korthet innbär avtalet att polisen inackorderar omhändertagna katter på katthemmet under en period medans man söker efter en ägare. Om ingen ägare påträffas så skrivs katten över på det aktuella katthemmet som då kan omplacera katten. I avtalet ingår även att Katthemmen  ska  åka och hämta inlämnade  katter hos polisen, och då kan fakturera kostnaden även för hämtningen. 

Detta avtal har kommit fram genom många och långa förhandlingar med polisen eftersom den rättsliga situationen, precis som många påpekat  inte är helt glasklar. Problemet vi har är att de olika polisstationerna sköter detta lite olika. Somliga tar emot katter utan snack, medans andra vägrar, trots avtalet.
Detta avtal känns som en viktigt milstolpe  i arbetet med  att höja kattens status och det känns som om vi kommit en liten bit på väg i samarbetet med Polisen, men det är fortfarande en lång väg kvar att gå innan detta fungerar klanderfritt.  

____

Som johnnys girl skriver 2008 är det en bit på rätt väg, men långt kvar innan det fungerar klanderfritt. Om den här modellen kunde utvecklas så skulle det kunna hända stora saker på sikt. Och när det gäller pengar handlar det nog om en kombination där medel tas både från det allmänna samt samlas in via ideella källor. Men vi måste börja tänka i andra banor, den saken är klar.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
[
2010-03-17, 21:51
#28

Varför tas ingen kontakt med media? Detta ger mycket stor slagkraft.

Kontakta Janne Josefsson och Uppdrag Granskning!

Alexej
2010-03-22, 00:26
#29

Vill fortfarande gärna ha svar! Se #25

Varför är bara 3 katthem med i Stockholm? Vad är med de andra stora katthem? Djurhjälpen, Fisksätra osv.

Har ni reserverade platser till "polisens" katter? Vad händer då med andra inlämnade katter?

Hur länge betalar polisen för en katt? Veterinärkostnader? Kastreringen?

Är alla polisstationer i Stockholm med i avtalet?

Har hört att det finns diskussioner om att polisen ska betala i 3 månader för en katt och att det ska gälla hela Sverige??? Vet ni något om det?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Alexej
2010-03-22, 00:36
#30

Hittade det här på Kattstallets hemsidan:

Är katten en social katt som haft ett hem är katten "ett hittegods". Det finns ett avtal med polisen och tre kattstall. När en katt kommer in ska polisen ringa till Kattstallet i Åkeshov, Solgläntans Katthem eller Stockholms Katthem för att höra om plats finns att ta emot katten.

Tas bara sociala katter emot av polisen?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Lena
2010-03-22, 01:03
#31

#29 & #30 Jag har PM:at artikelförfattaren. Hon är nog den som bäst kan ge svar på dessa frågor.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
[
2010-03-22, 12:06
#32

TS är bortrest i några veckor så ni inte förväntar er svar inom en snar framtid

Lena
2010-03-22, 14:30
#33

#32 Bra att veta. Då får vi ge oss till tåls lite här. ;)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Alexej
2010-03-24, 22:53
#34

Polisens avtal med katthem

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Bifogade filer
Lena
2010-03-25, 20:46
#35

#34 Ja där har vi avtalet som artikelförfattaren nämner i artikeln.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Hennum
2010-03-26, 03:00
#36

Detta avtal har jag skrivit ut nu, bra att ha ett exempel på hur det kan funka…

Jag är i full gång med att förbereda för ett skånemöte om det här. Hoppas folk kommer vara intresserade av att dyka upp. Det kommer finnas fika och en duktig, van ordförande och en bra lokal. Kanske inte världens skönaste stolar iofs, men lokalen är gratis, så. Skrattande

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan
johnnys girl
2010-03-26, 13:31
#37

Hej!

Jag har som sagt varit på sydligare breddgrader några veckor, men nu är jag hemma igen. Vet inte om jag kan svara på alla frågor, men ska försöka så gott jag kan.

När det gäller samarbete mellan katthemmen i Sthlm.så förekommer det en del sådant, både informellt och formellt. Och även med hem utanför länsgränsen till viss del. Men allt samarbete bygger på frivillighet och några  katthem har valt att stå utanför och går sin egen väg. Tråkigt, men det måste man respektera.

Angående frågan kring avtalet och de katthem som har avtal idag så genomfördes det genom ett anbudsförfarande, allt enligt gällande regler  inom stat och kommun för sådant. Polisen väljer ut vilka leverantörer (katthem) de vill skicka en anbudsförfrågan till. Det är inget vi kan påverka. Jag vet inte hur urvalet har gått till men kan gissa att det grundar sig på hemmens kapacitet och geografi. Sedan är det upp till hemmen att svara på anbudet, dvs vilka krav kan man leva upp till och hur mycket vill man ha betalt för det. Därefter  väljer polisen  den leverantör (katthem) man anser gett bäst anbud.

Inledningsvis var kravet från polisen att man enbart ville ha avtal med ett katthem, men alla hemmen sa det var en omöjlighet resursmässigt och därför blev det  slutligen avtal med tre stycken.

Avtalet omfattar inackordering samt hämtning av katter. Ingenting annat. Det normala är att katten inackorderas på hemmet i tio-fjorton dagar medan man söker en ägare. Därefter skrivs katten över på hemmet och först när det blir "vår" katt sätter vi igång med kastrering, vaccinering mm. Så den kostnaden står katthemmet för.

Alla personer som hör av sig till oss om upphittade tama katter hänvisar vi till polisen. Vi tar inte emot någon tam katt från privatpersoner innan den skrivits in som hittegods hos polisen. När det gäller katter som det är osäkert om de är tama och som behöver fångas in görs anmälan till djurskyddsinspektören som då fattar ett beslut om omhändertagande av katten. På så vis kommer ingen katt in till hemmet utan att först blivit en "pinne" i statistiken. Även katter från vanvårdshem kommer till oss via beslut om omhändertagande av djurskyddsmyndighet.

Ibland när polisen ringer har vi fullt, men hittills har det alltid löst sig med plats på något av de andra två katthemmen. Om det handlar om flera katter så kan det hända att vi delar på dem och tar några var. Ingen katt har behövt avlivas på grund av platsbrist och vi kommer inte tillåta att det sker heller.

 Vi tvingas säga nej till ca 70-80% av alla som hör av sig till oss om katter som behöver hjälp. Så har det alltid varit, oavsett avtalet med polisen eller inte. Vi har alltid tvingats välja vilken katt som ska få hjälp och vilken som inte får det. De vi tvingas säga nej till är kattägare som vill omplacera sina katter av olika anledningar. Det är tufft att säga nej, men vi är ingen serviceinrättning för kattägare!!

Vi skulle gå  under om vi tillät kattägare att se det som en självklar möjlighet att lämna katten till ett katthem när man tröttnat.

Det är en besk medicin att svälja, och det gör ont i magen på oss alla när vi tänker på alla dessa katter vi inte kan hjälpa, men vi tror att det är den enda vägen för höja statusen på katten och på katthemmens arbete.

Hoppas att detta var svar på de flesta av frågorna.

Hennum!

Vad duktig du är. Toppen om ni får till ett möte där nere i Skåne. Bara att träffas och få igång ett nätverk är oerhört värdefullt. Jag håller tummarna för er.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe. Volontär på Stockholms Katthem www.katthemmet.nu www.svekatt.se
Lena
2010-03-26, 18:22
#38

#36 Toppenbra att du försöker få tillstånd ett liknande samarbete i Skåneregionen. Önskar er lycka till!

#37 Tack för ett mycket utförligt svar!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Alexej
2010-03-28, 12:17
#39

Jättestor tack, johnnys girl, för svaret!

DV Skara ska få ihop något liknande med polisen här så det är bra att veta hur det funkar hos er.

Mensamarbetar alla polisstationer i Stockholm nu med er?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Lena
2010-03-28, 12:38
#40

#39 Vad bra att det planeras för ett liknande samarbete i Skara! Hur är det med DV Skara - kommer verksamheten att fortsätta där nu. Vet ju att det var tal om nedläggning tidigare.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
johnnys girl
2010-03-28, 13:33
#41

#39  Avtalet är tecknat med polismyndigheten i Sthlms Län och omfattar alla polisstationer i länet. Som jag beskrivit tidigare så har det varit lite trögt i inkörsporten och de olika stationerna har hanterat detta lite olika, men den senaste tiden verkar det äntligen som om proppen lossnat ordentligt.

Bra om DV får till ett liknande avtal med polisen där.  Jag är säker på att det är först när varje intagen katt blir en del av statistiken som lagstiftare mfl. får upp ögonen för hur omfattande problemet med övergivna katter är. Håller tummarna för dem.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe. Volontär på Stockholms Katthem www.katthemmet.nu www.svekatt.se
A
2010-07-13, 16:13
#42

Att ta på sig någon annans ansvar utan att ställa motkrav är i längden förödande för katterna! Fortsätter vi att hjälpa katter utan att vara medvetna om vad vi gör och utan en långsiktig strategi så kommer det aldrig att ske någon förändring. Alla "katträddare" måste inse sitt eget ansvar för att situationen ser ut som den gör idag och vad som krävs för att förändra den till det bättre.

Mycket tänkvärt slut på artikeln, de som räddar katter bör också inse att de förenklar för de som samlar på dem i slutändan. Om de inte konsekvent själva håller sig  till lagar och även anmäler missförhållanden.

D
2010-07-13, 17:41
#43

Lite ot, men här tycker ala02 att slutet på artikeln är mycket tänkvärd, vilket det absolut är, det vet du Jonnys Girl att jag tycker det Kyss

och i tråden om mating av hemlösa katter så tycker ala02 att det är jättesnällt att enbart mata hemlösa katter utan att man är medveten om vad man gör eller utan en långsiktig strategi.   ?

Precis som Jonnys Girl skriver så måste alla Alla "katträddare" måste inse sitt eget ansvar för att situationen ser ut som den gör idag och vad som krävs för att förändra den till det bättre.

A
2010-07-14, 00:36
#44

Jag är väl otydlig kanske men jag tycker det är konstigt om jag släpper ut en katt som jag inte kan ha hand om och någon matar den. Kan det verkligen vara så att den som matar den övertar ansvaret?

Slutsatsen blir ju att kan man inte ta hand om katterna, så ska man strunta i att mata dem. Visserligen en annan tråd men ändå.

I denna tråd är det diskussionen om att räddar man katter utan motkrav så gör man kattsamlare en tjänst. Eftersom när det skiter sig för folk kommer en annan och tar hand om deras katter. Har faktiskt själv sett hur katter hämtats från samma ställe flera gånger under dryga året utan att man löst problemet. Man ville inte anmäla helt enkelt. Förhållandet och skicket på de nya kullarna var sämre än första året. I det fallet har man alltså räddat personen i fråga och tillåtit fler kullar.

Lena
2010-09-05, 02:35
#45

Puttar upp denna viktiga artikel! Den är särskilt aktuell pga diskussioner i den här tråden.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2010-10-15, 01:41
#46

Gör lite PR för den här intressanta artikeln! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Alexej
2010-10-15, 12:45
#47

Det värsta är ju när man bara ta in kattungarna. Det är de vuxna som måste kastreras. Också papporna.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Lena
2012-01-01, 12:56
#48

Puttar upp en viktig artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Hennum
2012-01-01, 22:49
#49

Ja, en riktig toppenartikel!

/ Johanna Hoogendoorn, ordförande för Kattens Talan
Lena
2012-03-03, 17:01
#50

Puttar upp en viktig artikel och diskussion!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Alexej
2012-03-04, 08:50
#51

Läste igenom artikeln igen. Artikeln är bra, rubriken inte. Katträddare är väl knappast kattens värsta fiende för vi gör nånting för hemlösa katter, något som allmänheten inte gör. Därför förstår jag inte rubriken.

3 katthem i Stockholm har avtal med polisen, de andra katthem finns inte med av olika skäl. Polisen gör aldrig avtal med alla utan det bestäms genom upphandlingar (och vilka som är billigast). Som du skrev: Polisen väljer ut vilka leverantörer (katthem) de vill skicka en anbudsförfrågan till.

Ni kräver att alla tama katter först anmäls till polisen men samtidigt måste ni säga nej till 70-80% av alla katter.

Om man räknar att hälften av alla upphittade katter är förvildade då kan de ändå inte går genom polisen och de få tama som ni har plats för går genom polisen. Då kan det inte vara många när ett katthem egentligen ska ge plats för de katter som behöver det mest.

Vi tar sällan in tama katter utan försöker löser det på ett annat sätt. det är de förvildade som behöver mest hjälp genom professionella hjälpare, tama kan oftast tas av upphittaren. Men om polisen bara ta emot tama katter hur många blir det då?

Vi får betalt alla djurskyddsärende som går genom polisen. Men det skulle aldrig funka att vi kräver av en upphittare av en tam katt att först gå med den till polisen när vi ändå måste säga nej till katten sedan.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Katthemsmatten
2012-03-04, 13:35
#52

Jag är övertygad om att du är välkommen på.studiebesök om du kontaktar artikelförfattaren, Alexej. Med tanke på att hon är en av dem som sett till att Sthlms Katthem har en speciell skyggisavdelning och Katthemmet även har en speciell grupp faddrar som ägnar sig åt habituering åt skyggisar så kanske du kan få inspiration och förståelse för hur Katthemmet får ekvationen.att gå ihop.

Medarbetare Hittekatter iFokus
Alexej
2012-03-04, 14:40
#53

#52 Vad har det med mitt inlägg att göra? När artikeln går ut på att polisen bara tar emot tama katter?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Katthemsmatten
2012-03-04, 14:45
#54

I Stockholm har situationen förändrats högst märkbart under det senaste året och polisen hjälper i allmänhet till med katter oavsett lynne. Stockholm är på så sätt priviligierat och man kan hoppas att övriga polisdistrikt ser och lär.

Medarbetare Hittekatter iFokus
Lena
2012-03-04, 14:58
#55

Stockholm ligger klart helt före i det mesta som har med hittekatter att göra. Där finns mycket att lära för resten av landet.

Jag tycker att Artikelförfattaren lyfter en mycket angelägen fråga. Genom att som katthemsförening ställa krav på myndigheterna blir problemen med hemlösa katter synliga. De hamnar på agenden och får det utrymme de förtjänar och behöver. Artikeln skrevs för 2 år sedan. Mycket har som jag förstått det vidareutvecklats sedan dess och blivit ännu bättre.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Alexej
2012-03-04, 15:04
#56

#54 Det står helt klart i TS inlägg #34 att avtalet gäller TAMA katter.

Alla personer som hör av sig till oss om upphittade tama katter hänvisar vi till polisen. Vi tar inte emot någon tam katt från privatpersoner innan den skrivits in som hittegods hos polisen.

När det gäller katter som det är osäkert om de är tama och som behöver fångas in görs anmälan till djurskyddsinspektören som då fattar ett beslut om omhändertagande av katten.

Vi skulle aldrig har tid att anmäla alla infångade katter till djurskyddsinspektören och framförallt vänta på ett beslut innan vi kan tex vaccinera katten. Infångade katter åker direkt till veterinären och det är vi som bestämmer vad som ska hända med katten.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Katthemsmatten
2012-03-04, 18:34
#57

Nu är det, som alltid, svårt att berömma om Alexej skriver som officiell representant för Evas katthem eller ger uttryck för en personlig ståndpunkt. Jag väljer att ta det som hennes personliga. Om man, utan att en katt formellt är överlåten på en, utför några ingrepp på katten gör man sig skyldig till 'åverkan på godset'. Dvs en brottslig handling. En vaccination lär ju bli svår att bevisa, men kastrera inte ett djur som kommer via myndighet innan det är formellt överlåtet. Det jag uppfattar att artikelförfattaren vill belysa är det faktum att varje gång ett katthem tar emot en tam katt vid dörren från en privatperson så raserar vi den lilla status arten har. Vi legitimiserar beteendet att göra sig av med en katt man frivilligt skaffat när man inte längre vill ha den kvar. Tar vi emot den utan vidare befriar vi ägaren från sitt ansvar och det utan att kräva en rejäl motprestation. Det kan aldrig gynna kattens status långsiktigt. Om Evas katthem valt att inte samarbeta med polisen utan väljer att ta in de katter de själva fångar eller som privatpersoner levererar vid dörren har jag ingen aning om och detta är inte heller en kommentar om detta katthem. Jag tycker dock rent allmänt att det är kontraproduktivt om vi inte ställer rättmätiga krav på landets kattägare att ansvara för de djur man skaffar. I det ansvaret ligger att kastrera, id-märka, försäkra och årligen vaccinera din katt. Om behov av omplacering föreligger är även det ägarens ansvar. Inte en ideell förenings!

Medarbetare Hittekatter iFokus
Alexej
2012-03-04, 20:25
#58

#57

Du har en konstig förmåga att ändra på allt jag skriver eller tolka på ett korkad sätt. Var skrev jag att vi gör något med katten som kommer in genom LS?

Om man, utan att en katt formellt är överlåten på en, utför några ingrepp på katten gör man sig skyldig till 'åverkan på godset'. Dvs en brottslig handling. En vaccination lär ju bli svår att bevisa, men kastrera inte ett djur som kommer via myndighet innan det är formellt överlåtet.

Vi får in katter genom LS när tex vanvårdade katter omhändertas. Där får vi betalt från polisen och måste vänta med att köra katten till veterinären tills vi får katten överskriven. Inte kul att ha okastrerade hanar sittande på katthemmet innan vi får kastrerar de.

Men vi har inte tid att anmäla alla infångade katter hos LS för att få ett beslut att kunna kastrera och omplacera. Det här är löjligt. För det är inget katthem som gör det, förutom ni då. Vi fångar in hemlösa katter, åtgärda de och sedan blir de omplacerad. Utan att be LS om lov:))

Och varför blandar du nu också ägda katter in? För en ägd katt behöver väl inte ägaren tillstånd från polisen att omplacera sin katt?

Som jag har fattat TS gäller avtalet upphittade tama katter som upphittaren först ska anmäla till polisen innan ni tar in den fast ni sedan ändå måste säga nej till 70-80% av alla katter. Fattar inte meningen att skicka en upphittare till polisen när man ändå inte kan hjälpa sedan med katten. Förutom att statisken ändras lite och polisen inser ännu mer hur lite de kan göra för upphittade katter.

Det vore bra om alla upphittade katter (skygga och tama) anmäls till polisen men det betyder knappast att vi får betalt för det när de dra in polistjänster, på skolor, hemvården osv för att spara.

Det är genom politiker vi behöver ändringar. Krav på kastrering och id-märkning för alla utegående katter borde ge mer hjälp än att anmäla alla katter till polisen. Tror polisen här skulle snart inte svara mer när de ser våra tel. nummer….

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Katthemsmatten
2012-03-04, 21:17
#59

Ska vi verkligen ägna våra resurser åt ägda katter som de facto har någon som kan föra deras talan, när det bara i mitt län uppskattningsvis finns 10000-20000 hemlösa katter som inte har någon som kan föra deras talan? Det uppfattar jag som kontentan i artikeln. Många katthem samarbetar med myndigheterna samtidigt som de sliter med att rädda kolonikatter utan att myndigheterna är inblandade. Inget märkligt eller motsägande i det.

Medarbetare Hittekatter iFokus
Alexej
2012-03-05, 09:47
#60

Jag ser inget om ägda katter i artikeln.

TS beskrev att det finns tre katthem i Stockholm som har avtal för katter, där polisen ska betala för uppställning när det gäller upphittade tama katter.

Tanken är bra fast det borde vara kommunen som stöder ideellt arbete med hemlösa katter. Nu tar ni vägen genom polisen (statenskattepengar) för kommunen har inga pengar.

En upphittare av en tam katt ska anmäla först till polisen innan katthemmet tar in katten. Men hur många tama katter blir det på katthemmet sedan, när kanske hälften är skygga och ni måste säga nej till 70-80%. Och ska bara katter anmälas till polisen ni verkligen tar in sedan?

Skygga katter ska anmälas till LS: (När det gäller katter som det är osäkert om de är tama och som behöver fångas in görs anmälan till djurskyddsinspektören som då fattar ett beslut om omhändertagande av katten.)

Och det är det jag är tveksam till. Vi har inte tid att anmäla varje infångad eller ev skygg katt till LS och sedan sitter där med katten till LS beslutar om katten ska överskrivas på oss. Ett beslut kan ta flera veckor och vi vill inte sitta med okastrerade, ovaccinerade katter som stoppar upp hela katthemsverksamheten.

Och jag förstår fortfarande inte varför vi katträddare är kattens värsta fiende??

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Debattia
2012-03-05, 12:23
#61

Mycket bra skrivet !

Debattia  Den skygga kattens hemsida!
Anen27
2012-03-06, 11:56
#62

jaa… Ni… det är inte lätt det här!

Vissa områden är det, om man anmäler hemlösa til Djurskyddsinspektören, funderar de ett tag, sen åker de och skjuter kissarna…

Och vissa områden… polisen vill inte befatta sig med katte.. hänvisar till Katthemmen….

Vad gör då kattvännerna?  Måste försöka kämpa själva så klart!!

Suck!

[
2013-04-10, 22:30
#63

Och nu finns det bara ett Katthem kvar som har avtal med Polisen. Det är det kommersiella Katthemmet Solgläntan som drivs av en en privatperson som var det enda katthemmet som gick med på Polisens avlivningskrav av friska katter. Att www.kattfonden.se stödjer dess verksamhet är för mig obegripligt.! När man ser på följande citat på kattfondens hemsida "Kattfonden arbetar på ideell bas för att stärka kattens ställning, och att minska hemlösa katter." Väcker frågor! Menar Kattfonden att deras insamlade medel skall gå till avlivning av friska katter på det privata Katthemmet Solgläntan som de stödjer finansiellt? Minskar iofs antalet hemlösa katter men är det vad givarna vill? Vore intressent att höra vad givare till kattfonden tycker om hur deras pengar används. Tassar från Solise,Vilda,Elvan o Rosetta som inte hade levt idag om de hamnat på Solgäntan. Vi behövde alla lång tid för att lita på människan igen. Katthem med no-kill policy o rutiner för att hantera oss gav oss chansen till fortsatt liv! Nu lever vi gött!

Katthemsmatten
2013-04-11, 10:46
#64

#63 Min uppfattning om Solgläntan är att det är ett enbart kommersiellt katthem. Innehavaren har de senaste åren haft en inkomst som jag hävdar inte skulle vara möjlig om det inte var för att man ser till att hålla vinsten hög. Förmodligen genom att avliva alla katter man inte har omplacerat inom den löjligt korta tiden 3 månader. Det håller man säkert mycket tyst om.

Har också sett hur litet hänsyn man tar till katternas behov när de ställt ut på husdjursmässan. Inte så mycket som ett litet burskynke har man kostat på alla katter man klämt in i utställningsburen! 😡Jag skulle aldrig skänka så mycket som en krona för att hjälpa dem.

Medarbetare Hittekatter iFokus
Upp till toppen