Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
06. Kastrering, ID-märking, Vaccination

Låt bostadsbolagen hjälpa till!

2013-09-24 19:29 #0 av: [eskils]

Alla vi som läser och skriver på det här forumet och andra kattforum är ju smärtsamt medvetna om att det finns ca 150.000 hemlösa nödlidande katter i Sverige. Vi vet också att orsaken till problemet är att okastrerade, omärkta och oregistrerade tamkatter springer bort eller dumpas av sina oinformerade eller oansvariga ägare, varpå de sätter nya kullar med hemlösa nödlidande kattungar till världen, i en aldrig sinande ström.

Hur ska vi nå ut till vanliga tanklösa kattägare, och få dem att kastrera sina utegående katter, och ID-märka och registrera sina katter? Det är ju sådana förebyggande insatser som behövs!!! Inte har vi råd att annonsera i alla tidningar och TV.Ledsen Och myndigheterna gör ju tyvärr ingenting, fast de har både pengar och ansvar.Ledsen

En enkel sak som alla kan göra är att skicka ett mail till ett bostadsbolag, t ex där man bor. I mailet föreslår man att de ska lägga ut information om bättre kattägaransvar på sin hemsida, som t ex det här bostadsbolaget har gjort: http://www.vatterhem.se/boende/Boendeservice/Ta-hand-om-din-katt/ Bara infoga länken i ditt mail! Glad(De kan gärna skriva ut informationen på papper och lägga i brevlådorna också, kan man tipsa dem om. Så gjorde några bostadsbolag i Västmanland i våras.)

Man kan hitta hemsidan och mailadressen genom att t ex googla på bostadsbolag + kommunens namn.

Här finns en annan tråd om ett bostadsbolag som hjälpt till: http://hittekatter.ifokus.se/discussions/4d714c8cb9cb46223305fcdd-gratis-kastrering-i-goteborg

För det är ju så att vi kattvänner och bostadsbolagen har ett gemensamt intresse av att det inte springer hemlösa katter och kattungar i bostadsområdena!

Alla katter har rätt till ett hem! KattHjärta

Anmäl
2013-09-25 07:26 #1 av: Krullsvans

Jag ska kolla upp fler bostadsföretag i Jönköping än Vätterhem. Tycker detta är en jättebra ide! 😊

Anmäl
2013-09-27 00:04 #2 av: carlas

Instämmer. Bra idé att informera bostadsbolag!

Viktigt då att det framgår att våra skrivelser är för katternas skull - utan att bli övertydliga ;). Alltför mycket tas annars som klagomål och därmed till intäkt för restriktioner vad gäller kattägande öht. Restriktioner som drabbar katterna [*] med fler lidande hemlösingar som följd.

Texten i länken till Vätterhem (i #0) behöver kompletteras/redigeras där. T ex ta bort uttrycket "vildkatter", och infoga att id-märkning med registrering samt att lag på innätat balkong (över 5 m), och hellre rekommendation om utevistelse med tillsyn (snarare än koppel direkt).

Den senare delen av texten är utmärkt, inkl "Det borde vara en självklarhet att ta hand om sin katt men alltför många katter far illa."

Ska själv maila Familjebostäder i Göteborg om detta. Tack för tipset.

Vad gäller länken till "bostadsbolaget som hjälpt till", alltså Poseidon - där är det verkligen hjälpen med TNR som behöver spridas till bostadsbolagen, också!

                                 [* se här t ex, råkade läsa just före denna tråd: http://katter.ifokus.se/discussions/5244512cce12c424fc002660-akut-boende-eskilstuna]

Anmäl
2013-09-28 01:35 #3 av: carlas

Puttar upp för fler synpunkter och ev initiativtaganden.

Tråden kunde gärna läggas på katter. + huskatter.ifokus också? Så att färre katter slipper hamna på hittekatter.ifokus s a s Blinkar

Anmäl
2013-09-28 11:30 #4 av: Katthemsmatten

#3 Bra idé. Hoppas TS gör så. Gillar de bostadsbolag som inser att de får hjälp att lösa ett problem på ett bra sätt genom att stödja hittekattssfären. Blomma

Anmäl
2013-09-28 17:53 #5 av: [eskils]

#3-4 Nu har jag gjort det. Hoppas det har någon effekt! Hoppas också att någon kan hålla liv i trådarna, för jag kommer inte ha möjlighet att skriva så mycket här de närmaste 2-3 månaderna.

Anmäl
2013-09-28 19:54 #6 av: Lena

#5 Så bra eskils! Hoppas det ger gensvar och att flera följer ditt exempel. Har själv inte hunnit göra det ännu då det varit så mycket annat att stå i. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-10-01 18:50 #7 av: Backarödbo

Vi har haft och har ff ett helt underbart samarbete med bostadsbolag Poseidon i Backa Röd. Det har publicerats många artiklar i media ang. vår TNR projekt därute.

Inte en enda utomhusfödd kattunge därute sedan 2011! Förbryllad

http://backakatterna.goteborgskatthjalp.com/

PS Göteborgs Katthjälps kalender för 2014 har TNR kolonin i Backa som tema, bilderna har tagits av en duktig fotograf så det blev verkligen en mycket speciell kalender denna gång! Går att beställa i webshoppen: http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/webshop

Anmäl
2014-04-26 12:15 #8 av: eskils

Puttar upp denna tråd.

DU kan också hjälpa till att få kattägare att kastrera, ID-märka och registrera sina huskatter - med hjälp av mail till bostadsbolag (se #0), information till dina vänner, grannar, bekanta, släktingar, arbetskamrater...... Inte att förglömma de kattägare som bor utanför städerna. VIKTIGT och BRÅTTOM!

Tack till dig som hjälper till att höja kattens status! BlommaBlomma


Anmäl
2014-04-26 20:55 #9 av: Katthemsmatten

Ständigt aktuellt, tråkigt nog........

Anmäl
2014-05-13 14:36 #10 av: eskils

Bra Krullsvans och carlas! Du har förstås rätt, carlas #2, i att man bör ändra ordet vildkatter till förvildade katter, och lägga till ordet registrering om man använder texten från Vätterhem. 

Man kan ju önska att varje bostadsbolag åtminstone satte upp en lapp i trappuppgångarna med meddelandet att de boende inte får släppa ut sina katter om de inte är kastrerade, ID-märkta och registrerade. Tänk så många kattliv det skulle rädda!!! Hjärta

En annan variant: här beskrivs ett bra samarbete mellan Stockholms kattkastreringsgrupp (medlem i SVEKATT) och några bostadsbolag i Stockholmstrakten:

Verksamhet 
Kampanjerna genomförs i samarbete med bostadsbolag. I varje område genomför vi 1-2 dagars kampanjer, där ägarna tar med sig katterna hem igen efter kastreringen. Cirka 12 dagar efter operationerna tar vi bort stygnen samt ger övrig behandling om så krävs. Utöver kastrering och ID-märkning kan vi erbjuda vaccination till självkostnadspris.
 
Finansiering
Vi finansierar vår verksamhet genom bidrag från bostadsbolag, gåvor samt sponsorer.

Något att ta efter för kattvänner i andra kommuner?


Anmäl
2014-05-15 10:01 #11 av: Katthemsmatten

Poseidon i Göteborg samarbetar (om jag förstått korrekt) med Göteborgs Katthjälp.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.