Etiketterkastrering-idmärking-vaccinationartikel
Läst 7440 ggr
SVEKATT
2017-05-14, 11:58

Hankatt sökes för avel

Ibland kommer det lite mer ovanliga samtal till katthemmen. "Vi skulle vilja få låna en hankatt av er för avel..."

Så här års händer det att svenska katthem kontaktas av kattägare som har en ung okastrerad honkatt där hemma som löper. Man vill få veta om katthemmet har en okastrerad hankatt som man kan få låta para sin honkatt med. Ibland erbjuder man sig att komma förbi med honkatten. Andra gånger vill man istället få låna hem hankatten under några dagar. Bakom önskemålet finns förstås ofta en okunskap. Man har kanske hört att honkatter behöver få en kull ungar innan de kastreras och/eller tycker att det vore mysigt med en kull kattungar nu framåt sommaren.

Det här visar hur viktigt det är att vi informerar – och fortsätter informera – om katter, vikten av kastrering och om problemet med hemlösa katter. Det är helt enkelt inte rimligt att avla fram fler katter i ett läge där mer än 100 000 svenska katter redan saknar ett hem.

Inget katthem vill förstås medverka till att avla fram fler kattungar. Målet är istället att försöka få bukt med problemet med hemlösa katter - då det är ett  av vårt lands största djurskyddsproblem. Och då behöver vi minska antalet katter.

Veterinärförbundet rekommenderar kastrering av katter från fyra månaders ålder.

Lena
2017-05-14, 19:00
#1

Det är trögt att nå ut till den stora allmänheten och ändra på vanföreställningar och myter. Men det är där det börjar allt det här med hemlösa katter. Den som vänder sig till Katthemmen för att hitta avelspartner till sin huskatt lär dock får sig en lektion.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

ApanAnn
2017-05-14, 21:02
#2

Säkert frustrerande, men världens chans att sprida kunskap!

Tant är ingen ålder, det är en livsstil!

Mari
2017-05-20, 12:06
#3

Första gången på de 7 år jag varit med i svängen så fick vår förening ett mail förra året. Då var det en som ville att vi skulle låna ut en hane, gärna långhårig och röd, då deras fina huskatt löpte och de ville få ungar. 

Jag passade på att svara som ovan om djurskyddsproblemet och även om kostnader för de kommande kattungarna, avmaskning, vaccinering, chipmärkning och registrering, bra foder, andra eventuella veterinärkostnader och att de även skulle vara beredd på att stödmata om mamman nu inte skulle klara sig eller inte vilja veta av sina bäbisar. Erbjöd dem att vara jourhem till en dräktig honkatt istället om de nu ville uppleva detta med att ta hand om små bäbisar och se dem växa upp, gick faktiskt så långt så jag även erbjöd dem kastrering av deras hona till rabatterat pris! 

Fick ett långt svar tillbaka att de hade inte alls tänkt på detta med att det redan finns så många hemlösa katter och att de kände sig lite skamsen som nu kom och frågade. Men i slutänden ville de ändå ha ungar men skulle fundera på möjligheten till att bli jourhem - än i dag har de inte hört av sig, varken om kastrering med rabatt eller att bli jourhem. Men jag hoppas att iallafall en person fick lite mer att tänka på.

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

Uppkatten
2018-11-11, 20:23
#4

Trist annons i en Kattgrupp på nätet i dag, där man sökte efter en snygg hankatt att para sin huskatthona med… "Det behöver inte vara en raskatt", skrev man samt skrev att det hela skedde efter noggrant övervägande, och att man inte ville få några "mothugg" i tråden, samt att det redan fanns väntande hem till flera av kattungarna…

Det är 2018 och folk verkar fortfarande inte ha fattat någonting…???? 😕

Marknaden är mättad, det finns 150 000 katter där ute som behöver få komma in. Föder man upp huskattungar och hittar hem till dessa så innebär det att samma hem inte (längre) är tillgängliga för de katter som fötts ute och som behöver få komma in. Katter (varav tusentals kattungar) blir kvar ute, och många av dem kommer att gå under av svält, kyla, sjukdomar och skador. Det här är inte OK.

Dessbättre valde administratörerna att ta bort annonsen.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Upp till toppen