Etiketterkattsjukdomarkattens-beteendeartikel
Läst 48197 ggr
anebit
2008-09-26, 02:18

FÖRGIFTNINGAR hos katt

Här följer några av de vanligaste ämnen som katten kan bli förgiftad av.

DISKMEDEL, FÖNSTERPUTS o dyl. Vanliga rengöringsmedel är ganska ofarliga. Har katten fått i sig sådant räcker det med att man ger lite extra vätska i munnen på katten under några timmar. Vissa maskindiskmedel och tvättpulver kan dock ge lindriga frätskador i mun och matstrupe. Uppsök då veterinär

025 - Kopia.JPG

KONCENTRERADE LÖSNINGSMEDEL: Fläckborttagningsmedel och avfettningsmedel innehåller ofta fotogen, lacknafta, bensin eller klorerade kolväten. Dessa är giftiga. Symtomen är påverkan på  centrala nervsystemet och hjärtat.
OBS! man får aldrig framkalla kräkningar vid sådana förgiftningar.   Katten  kan få ner gift och maginnehåll i lungorna och då kan den dö.  Katter är också spec. känsliga för fenoler. Katter får lever- och njurskador av fenoler och dör vanligen.

LÄKEMEDELSFÖRGIFTNINGAR: Katter är mycket känsliga för smärtstillande medel innehållande acetylsalisylsyra (magnecyl,bamyl,asperin)  En katt kan dö av 2 tabl givna med 12 tim. mellanrum.

Alvedon och Panodil är ännu giftigare för katt. Det räcker med 1 - 2 tabl. För att en katt skall dö. Om man vet att katten fått i sig paracetamol, är det bråttom till veterinär för att sätta in antidot.  Paracetamol  förstör blodets förmåga att transportera syre och symtomen är att katten blir väldigt slö och får mörkt blåröda slemhinnor. 
Behandling: Man injecerar ämnet acetylcystein intravenöst var 4:e timme i 2 dygn. Ofta går kattens liv ändå inte att rädda.

alvedon.gif

GLYKOL: Katter tycker om att slicka i sig etylenglykol, som runnit från bilar. Katter är mycket känsliga för detta och blir förgiftade av små mängder. Symtomen dröjer ½ - 1 dygn. Själva glykolen är inte direkt giftig utan det är dess nedbrytningsprodukter. Dessa förstör njurarna genom att kristaller fälls ut i alla njurgångar. Denna skada kan aldrig repareras.
Symtomen är att katten blir väldigt slö och dricker kopiöst. Tyvärr är det för sent att sätta in behandling då symtomen visar sig.
Har man sån tur att man ser sin katt kräkas en grön vätska, är diagnosen klar. Om det finns minsta misstanke på glykolförgiftning, sätter man alltid in behandling, man väntar aldrig på symtomen.
Behandling: Man ger katten vanlig 20% alkohol (etanol) direkt i blodet.  Katten får alltså ligga stupfull i ca 2 dygn. Då räknar man med att all glykol ska ha lämnat kroppen utan att ha brutits ned.

glykol.jpgglykol 4.jpg

DIESELOLJAär giftigast, MASKINOLJOR inte så giftiga:  Detta är  en av de vanligaste förgiftningar på katt. De får ofta pälsen helt insmord med olja genom att sitta under bilar eller gå i oljepölar. Katten kan få ordentliga skador direkt på själva huden, och dessutom bli förgiftade av det den slickar i sig och det som sugs upp av huden och går in i kroppen.
Behandling: Om ens katt kommer hem oljig i pälsen skall man omedelbart sätta på den en krage så att den inte kommer åt att slicka. Sedan skall man bada den i ett fettlösande medel t.ex. raffinol.  Man bör sedan schamponera katten och försiktigt torka den. Ofta behöver man tvätta den flera ggr. Ge också katten lite grädde i omgångar.  Om huden börjar bli röd eller om katten blir slö, vinglig och börjar kräkas så är det veterinärbesök omgående.

BLYFÖRGIFTNING: Detta är inte så vanligt på katt. Det händer dock att katter får i sig blytyngder från gardiner eller äter kött med blyhagel i. Bly som ligger i magsäcken löser upp sig av saltsyran och orsakar blyförgiftning. Blyhagel som katten blivit skjuten med och som ligger i muskulaturen eller t.o.m. i bukhålan orsakar ingen förgiftning.    Symtomen på blyförgiftning är ökad salivavsöndring, diarré, kräkningar och symtom frän centrala nervsystemet. Vid allvarlig förgiftning får katten kramper, blir aggressiv, får förlamningssymtom och dör. Vid kronisk förgiftning ser man avmagring och nedsatt allmäntillstånd. Röntgen visar blybitar i magsäck och tarm.
Behandling: Man måste operera ut alla blybitar och injicera kalcium-EDTA var 6:e timme i fem dygn plus medicinering.

kvicksilver.jpg

KVICKSILVERFÖRGIFTNING: Katter kan få i sig kvicksilver genom att äta förgiftad fisk eller genom att få kvicksilverutsläpp i naturen på päls och tassar. Symtom är störningar i centrala nervsystemet med rörelsestörningar, darrningar, bakbensförlamningar, blindhet och kramper.
Behandling: När symtomen kommer kan inte skadorna repareras, varför man bara kan ge behandling mot symtomen.

BEKÄMPNINGSMEDEL: Katter kan få i sig och på sig dessa substanser vid intensiv besprutning av växter. Symtomen varierar beroende på preparat. Katten blir vanligen övernervös, får ryckningar och för kraftig salivavsöndring. Vid allvarligare förgiftning får katten magsmärtor med kramper, den kräks och får diarré. Andningsproblem, kramp och koma kan uppstå, då kan vanligtvis inte kattens liv räddas.
Behandling: Viktigt med snabb veterinärvård. Om ni vet ta med info om giftet. Katten kan behöva tvättas av och ev. magpumpas (sker i lätt narkos)  eller fås att kräkas med kräkmedel. Sedan behandlas den mot symtomen, man ger dropp intravenöst, vätskedrivande för att påskynda utdrivande av giftet, flytande kol som binder giftet. Man  kan behöva ge lugnande och krampstillande medel och kortison vid svullnader. Katten kan behöva behandling i flera dagar

026 - Kopia.JPG

RÅTTGIFT: Dagens moderna råttgifter är mycket giftiga för katter. Det räcker med små mängder, eller att katten ätit en råtta som dött av råttgift för att framkalla symtom. Det vanligaste råttgiftet består av ett ämne warfarin och de nyaste råttgifterna innehåller moderna s.k. superwarfariner. Dessa ämnen bryter ned K-vitamin som gör att blodet levrar sig.  När  det brutits ned av råttgiftet, börjar katten blöda inombords, ofta i mag-tarmkanalen, i buken och i lungorna. Katten blir mycket slö, orkar inte röra sig och andas häftigt. Slemhinnorna i munnen är nästan vita och ofta ser man små blödningar där och i huden.
Behandling: Katten måste snabbt få ett motgift i form av vitamin-K ( konakion) som sprutas i en muskel (ibland direkt i blodet)  Katten måste sedan få konakion i flera veckor i tablettform innan risken är över.

CACGSGF2CA4F2KD2CALA8ITKCA7X9J4GCAONNIRICA372SV7CANMEJYUCANP4KURCAG18VUJCA0DSJ0KCAYW0BXDCA026P00CAQUCYW6CAOOZR58CAKMMZ0LCAPXGSD9CAX37217CAA9LZEGCA2W6FC3.jpg

ORMBETT:

Katter blir vanligen bitna i framtassarna men de verkar klara sig bättre än hundar och får färre allvarliga biverkningar-
Behandling: Man bör ha kortison hemma så att man kan ge katten direkt.
Dosering är 2 mg prednisolon/kg katt , alltså ska en 4 kg katt ha 8 mg. För andra kortisonpreparat gäller andra doseringar.  Man bör därefter uppsöka veterinär för kontroll och denne sätter då in kortison och antibiotika för ca 10 dagar för att minska inflammation och förhindra infektion.  Därefter skall katten vara inne i stillhet en vecka. Vanligen klarar katten ormbett bra, men dödsfall har inträffat.  Symtomen är en våldsam svullen framtass.

Västanhed maj 2004 001.jpg

VÄXTER:

Julstjärnor, high chaparral, och kristi törnekrona - ger lindriga frätskador i mun och svalg, ibland påverkat allmäntillstånd och koma. 
Prickblad, flamingo, fredskalla - ger frätskador, kräkningar och magsmärtor.
Oleander (nerium) - ger påverkat allmäntillstånd och vidgade pupiller.
Påsk- och pingstliljor, azalea - kan ge kramp
Det finns många fler giftiga växter, men dessa är vanligast i hemmen.

Många katter har tuggat på giftiga plantor i åratal utan att ha fått några symtom. Här beror det alltså i hög grad på mängden katten tuggat i sig, men det har inträffat dödsfall i samband med att katt tuggat på växter, även snittblommor så man skall vara försiktig.

snus.jpg

TOBAK: En cigarett eller tobaken från några fimpar är inte så farligt  Snus är betydligt giftigare, eftersom det är finfördelat och surt. Uppsök veterinär som kan kräka katten och ev. måste den stanna något dygn.

VARNING!

Expot spot-on® är mot fästingar men kan bara användas till hund. Flera fall där katter dött av medlet har rapporterats.

Samma med fästingmedlet Zero Flea som säljs av Dogman. Läs www.gt.se/nyheter/1.869787/katten-doris-dog-av-fastingmedlet Länken öppnas i ett nytt fönster Länken öppnas i ett nytt fönster" rel="noopener noreferrer" target="_blank">här. Flera katter dog.

lök.jpgchokladkakor.jpg

ANNAT:   Lök, både rå och tillagad kan orsaka allvarlig blodbrist.

Lök - stora upptag av lök (rå,kokt, stekt, torkad) kan ge upphov till kräkningar och diarre. Efter några dagar kan även sönderfall av blodkroppar med medföljande blodbrist konstateras.

Choklad innehåller ett gift, tebromin, som kan ge upphov till förgiftning. Överdosering av läkemedel, t.ex. katten får i sig för mycket maskmedel - den blir då vinglig, allmänpåverkad och kan kräkas.
Uppsök veterinär om katten blir allmänpåverkad.

Tillägg:  Saffran är också giftigt för både katt och hund!

foton:  anebit

Giftinformationscentralen 08 - 33 12 31

Källa:  "Kattens sjukdomar"  av Ann-Marie Nilsson

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna
Alexej
2008-09-26, 02:27
#1

Super artikel :)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Puma77
2008-09-26, 12:47
#2

Kanon.

//Pia
Faxlin
2008-09-26, 12:48
#3

Den är super bra denna artikel.

Cave quid dicis, quando, et cui Audiatur et altera pars
karins
2008-09-26, 12:57
#4

Jättebra artikel !

K
2008-09-26, 13:15
#5

Mycket bra info! Jag kan tillägga att jag en gång när jag var mycket okoncentrerad råkade ge min lilla Silkesprinsessa en allergitablett Atarax i st f p-piller. Det gick inte att få henne att kräkas och det fanns ingen info hos Giftifocentralen men det enda som hände var att hon var trött en halv dag.

karins
2008-09-26, 13:23
#6

#5 Atarax fick jag för en del år sedan mot min ångest, så det är ju en lugnande tablett oxå, som inte är så stark.

Lena
2008-09-26, 19:31
#7

Kanonbra artikel med mycket viktig fakta om vad som är giftigt för katter. Sådant som man behöver veta innan så att det inte händer.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
AmeliaWatson
2008-10-25, 22:04
#8

Stort TACK för denna information! Glad

Engla
2008-10-26, 23:38
#9

Jättebra skrivet!

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis
anebit
2009-01-27, 11:46
#10

putt

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna
mocca
2009-01-27, 13:10
#11

Tänk på att om en lågenergilampa går sönder (man tappar den i golvet el dyl) så är där kvicksilver i den.

Druke
2009-09-06, 14:24
#12

Mycket bra skriven och viktig artikel!

Sidentass
2009-09-06, 14:47
#13

Tack för en mycket bra artikel! Den kommer jag att läsa många gånger om!

eva-lina
2010-03-24, 04:48
#14

det var jättebra att få veta att choklad var farligt viste jag inte om ens även att snus var så farligt hade jag ingen anning om heller .det är jättebra då jag har funderingar ock inskaffa en liten kattunge .Glad

Lena
2010-03-24, 21:47
#15

Ja det är en hel del som är farligt för våra katter. Även sådant som man inte tror kan vara det.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2012-12-16, 13:59
#16

Puttar upp en viktig artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Gatukorsning
2012-12-17, 23:52
#17

Men jösses….LÖK? Det visste jag faktiskt inte. Mycket bra artikel!

Lite extra tid, lite extra omtanke, lite extra tålamod och så lite extra kärlek är allt som behövs för att låta en skyggis tassa sig in i ditt hjärta!
[
2012-12-18, 11:15
#18

Det är mycket som är samma för hundar o gnagare så jag har nu skrivit ut denna lista med alltid bra att ha bra lista att kolla av.

En fråga Lena TS :) Om man tror sin katt fårr i sig något giftigt vi drar till med choklad pga det snart är jul o alla chokladaskar som ligger framme. Kan man ge katten medicinskt kol? Har det hemma om det skulle vara något med hundarna i aktutlådan

Josefa
2012-12-18, 11:41
#19

Det smartaste är att ringa till Djursjukhuset och fråga, om djuren får i sig något olämpligt. Olika förgiftningar behandlas på olika sätt.

Turligt nog brukar katter inte vara så intresserade av choklad. En bit mjölkchoklad är det ingen fara med. De mörka chokladerna med hög kakaohalt är farligast.

[
2012-12-18, 11:45
#20

19 ja självklart kontaktar man vetrinären men kan man nu ge kol och rädda katten, vi har 1 tim bilfärd till närmaste djursjukhus och på en timma kan det hända mycket på.

Katthemsmatten
2012-12-18, 12:22
#21

Just choklad är mindre giftigt för katt en för hund, men man ska ändå vara vaksam. En klok idé kan ju vara att man kollar av med veterinär innan olyckan är framme. Osäker på om katt klarar medicinskt kol. Många av helgens faror går inte att göra någonting åt med hjälp av akutlåda utan kräver vård på djursjukhus. Dessvärre Gråter

Medarbetare Hittekatter iFokus
[
2012-12-18, 12:41
#22

21 tackar det var just det jag ville veta om de kan ta medicink kol eller inte sen vad katten råkar få i sig valde jag bara något Flört. Våran katt är innekatt o har inget som han kommer åt han äter inte heller på växter.

Katthemsmatten
2012-12-18, 13:20
#23

Jag skulle kosta på mig ett samtal till Agrias telefonveterinär och ställa alla frågor jag kan ha om jag hade så lång väg till veterinär som du har Forest. Klart man vill sina 4-benta familjemedlemmar det bästa.

Klokt att ha 'sanerat' hemmet från sådant katter kan vara intresserade av att stoppa i munnen.

Medarbetare Hittekatter iFokus
Josefa
2012-12-18, 13:33
#24

#20 Man kan ge katter medicinskt kol, men det beror på vad katten har fått i sig. Olika förgiftningar behandlas på olika sätt. Det är därför man ringer till veterinär och kollar innan man ger något, så att man inte förvärrar det hela. Speciellt om man har långt till närmaste veterinär.

Lena
2013-11-23, 12:57
#25

Puttar upp en artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Gatukorsning
2013-11-24, 18:39
#26

Bra saker att ha koll på nu när det snart är dags för julstäd och grejer!

Lite extra tid, lite extra omtanke, lite extra tålamod och så lite extra kärlek är allt som behövs för att låta en skyggis tassa sig in i ditt hjärta!
Lena
2013-12-07, 19:46
#27

#26 Absolut en livsviktig artikel i det avseendet! 

När det gäller julens växter är även Amaryllis och Hyacinter farliga för katter. Allra värst är julstjärnorna.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2014-03-09, 10:21
#28

Inlägget är borttaget

Lena
2014-06-02, 10:14
#29

Puttar upp en viktig och bra artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Katthemsmatten
2014-06-02, 11:15
#30

Förtjänar verkligen att inte försvinna i arkivet!

Medarbetare Hittekatter iFokus
Upp till toppen