Etiketterkatthem-katthjälpsföreningarartikel
Läst 21013 ggr
Alexej
2010-10-29, 03:51

Föreningen 9 liv Östergötland

Glad Ingen kan göra allt men alla kan göra något!!   Glad

Föreningen 9 liv inleder serien om föreningar som startades av kattälskande privatpersoner.

Med serien vill vi visa andra hur man kan starta en förening för att tillsammans hjälpa hemlösa katter. Serien ska ge er mod, tips och kraft och ska visa att alla kan och att ett samarbete kan leda till ett bra arbete. Man måste inte ha mycket pengar eller ett fungerande katthem för att bilda en kattförening.

pfote005.gif

Föreningens 9 livs inriktning och mål

9 livs mål är att på sikt hitta en lokal så att vi kan starta upp ett katthem där vi i första hand tar hand om hittekatter (både skygga och inte skygga) men även tar hand om omplaceringskatter samt inackorderingar så att kattägarna har ett tryggt ställe att lämna sin katt till när de t ex åker på semester. Att det finns ett ställe att lämna katten på om man åker bort eller blir sjuk kan också förhindra att katterna blir lämnade.

Föreningens ändamål är att arbeta för att alla katter som föreningen tar hand om ska ha en ärlig chans till ett bra liv. Den ska verka för att socialisera katterna så att de kan få ett nytt hem vare sig det är hitte- eller omplaceringskatter. Ingen katt ska ses som ett hopplöst fall.

pfote005.gif

Hur allt började

Föreningen bildades 31/5 2009 av 8 tidigare Medarbetare på Fiahemmet med en interimstyrelse.

Interimstyrelse: I Sverige får vem som helst bilda förening kring ett intresse. Man börjar med att kalla till ett möte där man diskuterar syftet med verksamheten, ungefärliga regler hur man kommer att arbeta och vilka som man vänder sig till. När man har kommit överens om innehållet för verksamheten i stora drag fattar man beslutet att bilda föreningen. Efter det väljer man en grupp människor, så kallad interimstyrelse, som ska arbeta vidare med frågan.

Denna interimstyrelse är verksam fram till föreningens första årsmöte och förbereder förslag till föreningens stadgar, förslag till medlemsavgift och andra praktiska frågor samt kallar till det första årsmötet.

g010.gifVi tog kontakt med Länsstyrelsen för att få tillstånd för att ha katter i stödhem. Länsstyrelsen var positiva men hade inte gett något sådant här tillstånd för stödhem tidigare så det tog lite tid att få allt klart. Men till slut så fick vi tillstånd att ha 20 katter i stödhem och det som åligger oss är att anmäla dom som blir stödhem så att Länsstyrelsen kan hälsa på om dom önskar .Dom har besökt två av våra stödhem. Vårt tillstånd gällde för ett år så vi hoppas att det inte ska bli några problem att förnya det vid årsskiftet.

g010.gifVi skaffade också organisationsnummer och bankgiro och började med att ordna till en hemsida.

g010.gifSen var det dags att ta kontakt med olika veterinärer för att höra hur de skulle kunna sponsra oss med kastreringar, vaccineringar och märkningar bland annat. Vi fick kontakt med veterinär Anders Lager som har gett oss bra priser och dessutom kan vi sköta vaccineringar och märkningar i helgerna vilket underlättar då de flesta av oss arbetar i veckorna. Då Anders inte har röntgen bl a så har vi även gjort ett mindre avtal med Smådjurskliniken i Norrköping så att vi i alla fall får 10% på de behandlingar som de utför. Vi får också 10% på foder och de skänker mat som har kort datum dessutom får vi transportburar som folk ibland lämnar kvar.

g010.gifVi kontaktade tidningar och bad att de skulle skriva om oss. Vi tryckte också upp en informationsfolder som vi delar ut så mycket som vi hinner.

dsc01931.jpg

Mammakatt Gosan med sina bebisar

pfote005.gif

Hur vi arbetar

Vår förening arbetar alltså med att ta hand om hittekatter ,både skygga och mindre skygga men vi tar även hand om omplaceringskatter om möjligheten finns. Vi får anpassa oss lite efter de stödhem vi har , alla känner sig inte tillräckligt kunniga för att ta hand om en skyggis och då kan de ta en tamare katt i stället. Vi vill att alla katter som vi tar in ska få den tid de behöver för att bli trygga igen och det har varit så kul att se hur bra det har gått bara dom har fått tid. Det var ju en av de saker som vi bråkade med Fiahemmet om att katterna skulle få tid och inte avlivas direkt.
Om vi t ex får ett samtal om en hittekatt och har möjlighet att ta in den så får inlämnaren skriva på ett papper med de uppgifter som de kan ge. Kan dom så får dom gärna bidra med en inlämningsslant.

Vi anmäler katten till polisen.

Efter det får katten åka till stödhemmet som får ha den i ett eget rum (karantän) till att börja med om de har flera katter. Vi skriver kontrakt med stödhemmet och de får en kontaktperson som de kan vända sig till om det är något. Det vi poängterar till stödhemmen är att de inte får låta katten gå ut, att de måste ha noga koll att den äter, dricker , kissar och bajsar. Vi står för sand och mat om inte stödhemmet har möjlighet att bidra med det. Sen tar vi katten till veterinären så fort som möjligt som kollar ev märkning, gör en hälsokoll, vaccinerar , chippar och kastrerar.

När katten anses vara klar för adoption så pratar vi med stödhemmet som alltid har första tjing på katten i fall dom vill behålla den och sen sätter vi ut den på vår hemsida. Vill någon adoptera en katt så har vi ett samtal om hur katten kommer att få det hos dom,  vilken katt som skulle passa mm.  Vi går så mycket som möjligt på magkänslan och säger nej om det inte känns rätt. Vi tar sedan 800 kr för en vuxen katt som då är vaccinerad, chippad och kastrerad och 500 kr för en kattunge som är vaccinerad och då åtar sig den den nya ägaren att kastrera och chippa innan katten är året och skicka in en kopia av veterinärkvittot till oss. Vi håller också kontakt med den nya ägaren den första tiden för att kolla att allt går bra.

i.jpgh.jpg

Två små charmtroll, Bisse och Basse som letar hem just nu.

Dom är 14 veckor gamla. Vi blev kontaktade av en person som sa att dom låg i gräset vid en cykelbana. När vi kom låg tre nyfödda kattungar i gräset och en kattmamma gick omkring och skrek efter dom. En man hade lagt ut dom bara för att katten fött dom i hans hammock och den hade blivit smutsig. Efter flera dagar fick vi in mamman i fällan så att dom kunde återförenas. Allt har sen gått jättebra. Lillsyrran har fått ett hem men mamman och brorsorna vill ha ett också.

pfote005.gif

Stödhem

Vill man bli stödhem åt oss så träffas vi i det hemmet så att vi får se hur katten kommer att få det. Vi går då igenom vad vi förväntar oss och kollar upp vilken erfarenhet stödhemmet har och vad dom tror sig klar av. Känns allt rätt från båda håll så placerar vi en katt där. Stödhem söker vi genom vår hemsida, lappar i trappuppgångar och affärer och tjat på alla bekanta som man har.

Vi tar ju också in katter som vi är ute och fångar in med fälla. I somras t ex så ägnade vi två månader åt att få en honkatt och hennes tre ungar att få lite förtroende för oss för att slutligen fånga in dom i fällan . Mammakatt har fått ett nytt hem och den skyggaste ungen har också ett hem som väntar.
Vi arbetar också för närvarande med att hjälpa en man som har en massa katter kring sitt hus både egna och grannarnas Vi försöker fånga in dom och sen få dom kollade av veterinär och kastrerade. .Vi kommer också att hjälpa honom att bygga frigolithus i en bod han har så att de klarar vintern bra. Vi sponsrar honom dessutom med lite mat.

pfote005.gif

Hur har det första året varit?

Jo, det har varit väldigt roligt men oj så jobbigt. Det är som ett heltidsjobb till vilket periodvis kan bli pressande då man kommer hem från jobbet vid halv fem, sköter om sina egna katter och sen sätter igång med att svara i telefonen, ha kontakt med stödhem, åka och lämna eller hämta katter, bokföra mm. Så kvällar och helger går och både hemmet, de egna katterna och det egna sociala livet blir lite lidande. Så vi skulle behöva vara många fler aktiva i föreningen så att man kunde dela upp arbetet lite mer.

Ekonomin är ju det stora bekymret. Vi lyckades få pengar från en fond, vi har fått en del gåvor och några sponsorer som har sponsrat med lite pengar och kattmat.
Vi tar ut en medlemsavgift på 150 kr per vuxen.

Vi står på loppis hela sommaren och även under hösten och vintern. I år har vi hittills fått in 13000 på det .Vi har tryckt upp en almanacka som vi sålde reklamplatser i för 500 eller 1000 kr så den kostade oss inget. Om vi säljer de 300 ex vi tryckt upp så blir det en bra slant. Vi har haft och kommer att ha lite möten där någon intressant person kommer och föreläser och då säljer vi kaffe och har lotterier.
Sen får vi ju in pengar då man lämnar in katter och då någon adopterar. Mat och sand får vi väldigt mycket från privatpersoner som lämnar i tunnor som vi har i affärerna. I en affär får vi i genomsnitt 8 burkar och två påsar torrfoder om dagen. Hoppas bara att det håller i sig.

d.jpg

Pongo

En av 6 kattungar som Gosan födde hos oss. Bor nu med katt,hund och ödlekompisar i sitt nya hem.

pfote005.gif

Vår stora kostnad är ju veterinären. Kostnaden far ju iväg direkt om de ev behöver läggas in, röntgas, ta blodprov mm. Då kan det bli nätter när man grubblar på hur man ska få det att gå ihop.
Det skulle behövas en person som bara arbetade med att leta sätt att få in pengar för det är pressande då man ju inte hinner för att man självklart prioriterar katterna men utan pengar ingen hjälp. Frustrerande.

Det vi hela tiden lider brist på är stödhem. Det är ju hela förutsättningen för att vi ska kunna fungera och det är svårt att få folk att ställa upp.
Det har blivit fler och fler som ringer och vill ha hjälp då folk börjar höra talas om oss mer och då är det jobbigt om man måste säga ifrån om någon katt för att man inte har något stödhem. Tycker dock att många efter att man pratat ett tag kan komma på andra sätt att hitta nytt hem till katten eller att vi letar från båda håll vilket har gjort att en del katter redan har fått ett hem när vi har kunnat höra av oss.

Sen vi startade har vi tagit hand om ca 65 katter.

Några var skadade eller så sjuka att de fick somna in. Mer än hälften har fått nya hem . Det känns bra och det står nya på kö hela tiden så vi pusslar och pusslar med de stödhem vi har och letar fler.

Det är som sagt enormt mycket jobb men samtidigt så roligt att kunna göra en insats för katterna. Belöningen kommer ju när stödhemmet ringer eller mailar om att i dag kunde jag klappa lilla skyggisen med ett finger eller när en person som adopterat en katt ringer och berättar om att det är den finaste och mest intelligenta katt som finns, eller när fällan slår igen om katten man har försökt fånga så länge eller när man får en puss av en liten kattunge som skuttar runt helt obekymrad eller när en katt bajsar korvar efter att ha haft diarré i en evighet.

Sen har det varit kul att t ex genom forumet träffa på fler eldsjälar som arbetar med samma saker och som inte tycker att man är lite suspekt för att man lägger ner så mycket tid på katterna.

pfote005.gif

Vår dröm…

framöver är ju att få en så pass stabil ekonomi så att vi kan hitta en lokal och starta vårt eget katthem och den drömmen ska bara gå i uppfyllelse.

o.jpg

Tuss

En av de första katterna som vi tog hand om genom Hittekatter i fokus. Hon var en av de ca 50 katter som bodde hos någon man i Falun. Tuss var väldigt skygg först men nu bor hon med tre andra katter i ett eget hem och har i sommar varit utekatt när familjen bodde i sommarstugan. Nu är hon innekatt igen under vintern.

pfote005.gif

Vill du hjälpa oss?

Bli medlem

Medlemsanmälan till Föreningen 9 Liv Östergötland

Vuxen

150 kr

Upp till 25 år

100 kr

Familj (1-2 Vuxna samt 2 barn)

350 kr

Ytterligare barn

50 kr

Betalas till bankgiro: 430-7823

Glöm inte skriva namn och adress på inbetalningen, då vi annars inte vet vem som betalat.

Gåvor

Då vi vet att vi kommer att ha mycket utgifter, speciellt veterinärkostnader så är vi mycket tacksamma om du vill ge en gåva.

Pengar sätts in på bankgiro: 430-7823

Vi vill tacka för alla gåvor vi fått , de behövs verkligen så att vi kan hjälpa katterna och förhoppningsvis öppna ett katthem varefter.

Hemsidan: http://9liv.wordpress.com/

Kontakt: foreningen9liv@hotmail.com

Skriven av: Pia Appelberg (pia-app )

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
anebit
2010-10-29, 12:02
#1

Jättebra artikel och väldigt informativ om hur man går tillväga för att starta upp en förening.

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna
740tjejen
2010-10-29, 12:09
#2

Jättebra artikel. Den ska jag spara om jag öppnar eget som är drömmen.

brutt
2010-10-29, 19:22
#3

Trevligt skriven artikel om en kattförenings tillkomst. Dess uppbyggnad och den ibland krävande tuffa vardagen. Men med som motvikt glädjen eller tom lyckan över varje katt som kan ges den respekt,vård och tillsyn som den har rätt till.

Alexej
2010-10-29, 20:13
#4

Lite kul är att i Tyskland säger man att en katt har 7 liv…

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Lena
2010-10-29, 21:31
#5

Kanonbra artikel Alexej! Här finns allt med som hör kattföreningar till. :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Alexej
2011-07-11, 01:00
#6

Putt:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Kaliber
2011-07-11, 01:45
#7

Underbar och väldigt lärorik artikel!

Sidentass
2011-07-12, 17:38
#8

Toppenfin artikel!:-)

Upp till toppen