Etikettdjurskyddsfrågor
Läst 490 ggr
Uppkatten
2019-11-07, 17:59

Avgift för att ta ner katt ur träd

Nästa år kommer räddningstjänsten i Eskilstuna att ta ut en avgift på ca 600:-/timme för "Särskilda tjänster" som att t ex plocka ner katter ur träd, kan man läsa i ekuriren:

https://www.ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/ny-avgift-for-katt-och-hissraddningar-sm5269225.aspx

Det låter som ett utmärkt förslag tycker jag. Ingen katt ska behöva ta skada/dö för att den hamnat uppe i ett träd och avgiften låter fullt rimlig.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Pia-69
2019-11-07, 18:38
#1

Självklart att alla katter ska räddas men vem ska betala i de fallen ingen ägare hittas till katten? Finns risken att folk struntar i att larma för att de är rädda föra att behöva stå för kostnaden? 🤔

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Uppkatten
2019-11-07, 19:30
#2

#1 Vi har ju samma problem när det gäller t ex skadade katter som behöver veterinärvård. D v s vem tar betalningsansvaret ifall ingen ägare hittas. Ibland skramlas det ihop pengar på FB. Ibland går ett katthem eller en katthjälpsorganisation in och tar på sig betalningsansvaret när det gäller veterinärvård. 

Har även sett FB-grupper där man varit beredda att skramla ihop pengar för att betala en arborist för att undsätta den katt som fastnat i ett träd.

600:- är ändå en rimlig summa.

Min förhoppning är att vi snart har en lag som säger att katter ska vara ID-märkta och ägarregistrerade.  Ju fler katter som är ID-märkta o reggade desto lättare blir det att hitta ägaren till katten och därmed en betalningsansvarig. 

Men självklart kan en katt inte lämnas kvar i ett träd med hänvisning till att "ifall vi inte hittar en betalningsansvarig". Ju längre katten blir kvar i trädet - desto större risk för höga veterinärkostnader och att katten inte överlever.

Finns nog ingen svart-vit lösning här, utan man får bedöma från fall till fall. De flesta seriösa kattägare är nog i vart fall tacksamma och betalar gärna 600:- för att rädda sin katt ner från ett träd.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Upp till toppen