Etikettertips-rådartikel
Läst 4482 ggr
SVEKATT
2018-07-21, 13:13

Spara kattens doft på burk!

Det är vanligt att katter kommer ut av misstag eller att de inte kommer hem som de brukar. Speciellt nu i sommarvärmen är det många innekatter som ramlat ner från balkongen eller smitit ut genom ett öppet fönster. Hur hittar jag då katten så snabbt som möjligt?

Allt oftare ges rådet att anlita en IDhund, d v s en hund som är utbildad för att söka efter bortsprungna husdjur. IDhundens uppgift är att ringa in, eller på annat sätt markera, det område där katten finns, utan att för den skull komma för nära och därmed skrämma bort katten. Men för att IDhunden ska kunna göra sitt jobb så gäller det att hunden får något att nosa på som bär kattens lukt så att hunden vet vad den ska söka efter. Den här typen av doftinformation kan hunden få t ex via en filt som katten brukar sova på, via en karda/borste som används på katten regelbundet o s v. Men det gäller att föremålet bara innehåller doftinformation från ett djur, annars kan IDhunden få svårt att urskilja vilken information som är viktig för sammanhanget.

Du kan själv göra iordning en s k smeller för vart och ett av dina husdjur där hemma, så att du har doftinformation tillgänglig ifall någon av dina katter skulle springa bort. Ett bra tips är att samla päls i glasburkar med lock på, en burk för varje katt (passa gärna på när katten fäller!). Undvik att ta i den päls du samlar ihop, så att inte din lukt blandas in i smellern i onödan. Har du en nakenkatt kan du istället använda en tygtrasa som du låter katten sova på/gnuggar katten med innan tygtrasan läggs i en glasburk med lock på. Se till att byta innehållet i burkarna då och då så att doftinformationen hålls ”uppdaterad”, och märk varje burk noggrant med kattens namn och ev. datum. Behöver en IDhund anlitas så kan pälsen i burken sedan delas upp i flera mindre ”portioner” så att det räcker till flera eftersök (om så skulle behövas).

 IDhunden ska ses som ett komplement till de mer ”traditionella” sökmetoderna. Du hittar massor med bra tips och råd på vår sajt www.vilse.nu .  Här kan du läsa mer om IDhundar http://idhund.se/ .

eskils
2018-07-22, 17:11
#1

Bra idé, särskilt om man har utekatter! 👍

Och inte glömma kattens livlina: ID-märkning och ägarregistrering.

eskils
2019-02-11, 10:48
#2

En artikel om hur man kan anlita id-hundar idag. Snart nalkas ju våren då många katter smiter ut genom öppna fönster etc.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/sa-gor-du-ditt-husdjur-sokbart-om-det-forsvinner

Uppkatten
2019-05-16, 19:45
#3

Puttar upp! Tänk på att byta ut innehållet i burkarna då och då så att doftinformationen hålls "uppdaterad".

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Uppkatten
2019-10-22, 20:08
#4

Fick nyligen höra att en del ID-hundekipage föredrar att få t ex en filt som smeller då vissa ID-hundar kan få för sig att äta upp pälsen de fått att nosa på… 

Så bor man med bara ett husdjur/en katt så kan en filt som djuret/katten brukar sova på vara en betydligt bättre smeller än sparad päls. 

Dock tycker jag ändå att man bör spara päls i en glasburk enl. vad som beskrivits ovan, så att man alltid har NÅGOT hemma som en ev. ID-hund kan få att nosa på vid behov. För tänk om man hade tvättstugan "igår" och tvättade husets alla kattfiltar, och sedan försvann katten…

Och har man flera djur i hushållet så är ju nästan päls "nödvändigt" eftersom en smeller enbart får bära doft av ett enskilt djur för att fungera.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Upp till toppen