Etikettertips-rådartikel
Läst 1860 ggr
Uppkatten
2019-07-25, 12:25

Att lappa efter sin försvunna katt

Att lappa är en effektiv metod. Men det gäller att vi kattägare sköter det på ett bra sätt.

Alla har säkert sett dem: efterlysningslapparna där kattägare söker efter sina försvunna katter. Vart eftersom dagarna och veckorna går blir lapparna allt mer slitna och hänger allt mer på trekvart, tills de till slut inte går att läsa längre. Man undrar rätt ofta om katten har kommit tillbaka hem igen eller om katten fortfarande är borta. Och om någon letar aktivt efter katten längre.

Det är viktigt att uppdatera efterlysningslapparna regelbundet med ny design, nytt datum samt ny plastficka så att lapparna hela tiden hålls hela, fräscha och aktuella. En lapp som har suttit några dagar och som utsatts för väder och vind tappar folk lätt intresset för. Då gäller det att nå fram med ny information om att katten fortfarande inte är hittad.

En väl genomförd lappning (i närområdet, i brevlådor och på nätet) ger ofta ett gott resultat. Räkna med att du kan behöva uppdatera dina lappar några gånger, samt att sökområdet ibland behöver utökas.

När katten är hemma igen är det viktigt att kattägaren tar ner lapparna. På så sätt kan allmänhetens fokus riktas mot de katter som fortfarande är bortsprungna och som bäst behöver det. Dessutom är det så där lagom kul att spana efter en katt, för att sedan få höra att den återfanns redan för flera veckor sedan. Man har givetvis också ett ansvar som kattägare att inte skräpa ner när man lappat.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Upp till toppen