Etikettertips-rådartikel
Läst 20086 ggr
Lena
2009-07-03, 17:42

Ett gott liv som innekatt!

Utekatten lever farligt

Det blir allt svårare att hitta lämpliga miljöer där katten kan gå ute helt fritt. Utekattens tillvaro blir ofta fyllt av faror. Risken är stor att den möter en för tidig död i trafiken, bli offer för illvilliga personer, anfalls av hundar, hamnar i slagsmål med andra katter, springer bort eller blir föremål för osämja mellan grannar. Många kattägare tror att katten måste vara utekatt för att trivas. De anser att innekatter lever ett ovärdigt liv. Det här är mest gamla myter som bygger på en romantisk och förmänskligad bild av katten. Med lite fantasi och god vilja kan du som kattägare göra innekattens tillvaro till rena rama paradiset. Det gäller bara att tänka utifrån kattens egen synvinkel.

Din lägenhet utgör inget fängelse för din/dina katter. Se det istället som en fristad där katten har allt den behöver för att må bra.

IMG_4749.JPG

Här följer några tips för hur du kattanpassar ditt hem:
 • Tänk på att katter hatar stängda dörrar.
 • Ordna med flera mysplatser i lägenheten.
 • Se till att katten har gömställen där den kan dra sig tillbaka.
 • Ge den möjligheter att klättra och balansera på olika höjdnivåer.
 • Fixa utsiktsplatser där den kan sitta och spana och har överblick.
 • Lämna plats på fönsterbrädorna (katter älskar att sitta och titta i fönster).
 • Hängna in balkongen/terassen eller sätt ett nät för fönstret om du saknar balkong.
 • Det är inte storleken på din lägenhet utan mångfalden som avgör hur stimulernade miljön blir för katten.
 • Hitta rätt platser för klösmöbler och kattoaletter.
 • De flesta katter trivs bättre ihop med en kattkompis.
 • Erbjud katten regelbundna koppelpromenader.
 • Alternera med kattleksakerna så bibehålls nyhetens behag.

IMG_4415.JPG

Bostadens yta

Det är inte kvadratmeterytan i din bostad som är det avgörande för katten. Istället handlar det om hur lägenheten är inredd. Katten ska inte kunna överblicka sitt revir med ett enda ögonkast. Det blir långtråkigt och enformigt för kissen.

Bor du i en etta kan du sätta upp hyllor i olika nivåer och ordna med sittplatser på skåp och bokhyllor. Det går att göra en kattstig där katten kan gå runt på klätterhyllor, med utsiktsplatser och kojjor.

Stängda dörrar

Stängda dörrar upplever de flesta katter som frustrerande. De vill ha möjlighet att patrullera i hela lägenheten då det utgör deras revir. En katt rör sig lika mycket på höjden som i golvnivå.

En plats i fönstret

Fönstertittandet fyller samma funktion för katten som när vi själva tittar på TV. Se till att katten har plats att sitta på fönsterbrädan. Tänk även på att göra fönstret säkert när du har det öppet. Katter kan ta sig ut genom mycket små springor.

IMG_5171.JPG

Balkong/uteplats

Om kattens revir även innefattar en balkong eller uteplats är lyckan fullständig. Det är viktigt att katten själv kan gå ut och in på balkongen/uteplatsen.  Katten måste kunna välja mellan sol och skugga. En kattlucka kan vara praktiskt om du inte vill ha dörren öppen hela tiden. Säkra balkongen/uteplatsen med ett nät och inred den med utsiktsplatser och viloplatser.

Balkongen.jpg

Mat och motion

Du kan ge katten lite extra stimulans och motion genom att låta den jaga torrfoder eller kattgodis på golvet. Katter mår bra av att ha tillgång till kattgräs. Fodermängden bör anpassas till kattens aktivitetsnivå. För mycket och för fett foder kan göra katten överviktig.

Flera katter tillsammans

De flesta katter trivs bättre om de får bo ihop med en eller flera andra katter. De får mera stimulans och blir inte lika beroende av sin matte och husse.

IMG_2675.JPG

Viktigt att kastrera

Att har könsmogna katter i en lägenhet är inte att rekomendera. Kattens könsdrift är oerhört stark. Den blir rastlös, irriterad och urinmarkerar överallt. A & O är därför att kastrera sin katt innan den blir könsmogen. (Om du nu inte avser att ägna dig åt raskattavel) Vikten av kastrering gäller även dig som  har tänkt att ha katten utomhus.

Katten lever i nuet

Om omgivningen motsvarar kattens behov kommer den att anpassa sig till rådande omständigheter. Har katten dessutom inte varit innekatt sedan den var liten längtar den helt enkelt inte ut. En katt är nämligen bara intresserad av här och nu. En innekatt kan leva ett gott och bekymmerslöst liv, medan utekatten ständigt hotas av faror eftersom medaljens baksida är att obegränsad frihet har ett högt pris.

Källa: Innekatter, lyckliga och friska av Katrin Behrend. Ica-förlaget

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Hawknestgrove
2009-07-03, 17:49
#1

Åh vilken trevlig artikel!

The Owls are not what they seem de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....
Hawknestgrove
2009-07-03, 18:07
#2

så trevlig att jag beställde boken……

The Owls are not what they seem de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....
F
2009-07-03, 18:21
#3

Tack vare kissarna så har jag ivarjefall börjat att få ett hem som jag själv trivs med och behöver ha då jag lider av värk, tex har jag satsat på mera förvaringsmöjligheter och genomkoll av vad man egentligen sparar på sig och behöver ha osv smidigare möbler där saker och ting kan stoppas in och undan så ingen kisse kan göra sig illa el få för sig och äta något olämpligt. Även om vi inte har några riktiga "håll igång" kissar direkt så *skratt* brukar vi ändå säga att vi får vara glada om vi har en hel stol och sitta på ;D ha ha!

Lena
2009-07-03, 22:00
#4

#2 Det är en mycket bra bok tycker jag, full med goda tips och idéer.

#3 Det har många fördelar att få katt i huset! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Atiz
2009-07-03, 22:12
#5

Ett litet tips…

Min bästa "kompis" är dubbelhäftad matttape! Tack vare den kan mina katter röra sej som dom vill i försterkarmar och annat utan att det blir en massa kras av blomkrukor och annat.

Men gott om kattgräs så får blommorna vara ifred. Dock viktigt att tänka på att välja giftfria blommor.

Bigless
2009-07-03, 22:31
#6

Sorgligt med katter som inte klarar av att vara innekatter :-( Har ju själv under 8 år haft ca 250 katter som innekatter i lägenhet, dock klarade inte en av dem inte av det så han flyttade till garanterad utemiljö. Ändock synd med så många katter som inte klarar innemiljö, tydligen fått smak av ute tidigare….

P
2009-07-03, 22:44
#7

Många katter som fått leva ute, vill inte gå ut, när de väl fått komma in. Har haft flera sådana katter.

B
2009-07-04, 02:49
#8

Väldigt bra artikel!

Många rynkar på näsan när man säger att man har innekatter men jag brukar berätta att samtliga av våra katter är hittekatter som farit väldigt illa ute tidigare och att de är tryggare inomhus. Katterna vet vad det innebär att frysa och att vara otrygga. Sedan får folk tycka vad de vill. De har inte sett katterna när de var undernärda och halvt förvildade och vilken lång väg det varit att bygga upp ett förtroende för människor igen.

Jag skulle aldrig tvinga en kisse att vara inomhus om den visar att den inte vill det, men oftast blir det vad man gör det till när man valt att ha innekatt.

Som det står i artikeln får man vara påhittig och aktivera sina katter, bygga kojor, låta dom vara med i allt man gör samt att prata med dom, prata är nog det viktigaste. Jag hälsar alltid på samtliga katter när jag kommer hem och frågar hur deras dag har varit.

Bara att plocka in några grässtrån att leka med eller låta dom få lite luft genom en rastgård eller inhägnad balkong är mycket värt.

MaalinF
2009-07-04, 03:01
#9

Något som jag tycker att man ofta stöter på är att folk har problem med sin katt, att de får för sig att den är olycklig och vill ut när det står och jamar vid dörren osv. I de allra flesta fall så är katten helt enkelt inte kastrerad Flört

M
2009-07-05, 08:28
#10

Vilken bra artikel :) tack Lena!

Ska nog beställa boken jag med :)

Lena
2009-07-05, 14:09
#11

Många gånger förmänskligar folk sina katter och feltolkar därför kattens beteende. Det finns ju t.ex många som tycker synd om katten för att den ska kastreras. De överför sin egen kastrationsångest på katten. Detsamma gäller innekatt. De tänker på hur de själva skulle uppleva det om de alltid var i sin lägenhet och släpper istället ut katten mitt i trafiken. Det blir helt enkelt en massa feltänk utifrån bristande kunskaper.

Våra 9 katter står faktiskt aldrig vid dörren och skriker. De är fullständigt nödja med det liv de lever som innekatter. Det kan förvisso finnas enstaka katter som inte alls accepterar att vara innekatter. Det är dock inte särskilt ofta förekommande. Har bara träffat på det vid något tillfälle av alla katter vi haft genom åren. I det fallet omplacerade jag katten så att den kunde bo på landet.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Hawknestgrove
2009-07-05, 15:33
#12

Ja och så har vi lille Oliver, som var helt rysk inne, trots att han farit illa och svultit hela vintern… ÄR inte det märkligt?

The Owls are not what they seem de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....
Engla
2009-07-07, 23:15
#13

Det var en bra artikel! Jag tycker att boken är lättläst med många bilder!

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis
C
2009-07-07, 23:37
#14

Bra artikel, själv har jag dock utekatter, miljön är inte den ultimata men vilken är det? Vore bättre om de höll sig inne men jag har tyvärr vant dem vid att vara ute. Den ena vantrivs bevisligen av att vara inne, det var anledningen till att jag tog hand om honom. Den andre skulle jag nog ha vant från början då han var ung, han är också eg omhändertagen då han kom från ett hem som inte var bra.

Det jag undrar är hur en stängd ytterdörr ej är frustrerande, om innerdörrar är det.

Cathy
2009-07-09, 19:57
#15

Mycket bra artikel. Väldigt  vanligt med folk som stör sig på att man har sina katter inne, och tycker på att jag ska släppa ut dem. För att det är synd om dem när jag stänger in dem. Men nu är det ju så att de aldrig varit ute och har inte alls ont av att vara inne. Kommer de ut och blir skrämda, kanske springer allt vad orkar och inte hittar hem igen. Då är det mer synd om dem tycker jag. Men undrar lite om det där att ha dem ute i trädgården.Det är väl också något man vänjer dem vid. Har jag en gång låtit dem komma ut där. så vill de kanske ut där hela tiden, eller?

Lena
2009-07-10, 11:54
#16

#14 Att katter upplever det annorlunda med stängd ytterdörr än om en innerdörr som brukar vara öppen är stängd, beror på att innerdörren begränsar kattens revir. Om du har en innerdörr som alltid är stängd kommer inte katten att bry sig eftersom den inte har sitt revir där den aldrig kan gå.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2009-08-08, 10:37
#17

Inlägget är borttaget

Lena
2010-02-27, 19:13
#18

Aktualiserar denna artikeldiskussion med anledning av diskussionen i tråden När såg du en vild Pudel senast?

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Upp till toppen