Etikettertips-rådartikel
Läst 20909 ggr
Uppkatten
2015-04-01, 00:00

Lär dig prata som en katt!

Alla har vi väl någon gång önskat att vi kunnat tala med vår katt. Nu är det möjligt! Den framstående amerikanske forskaren TS Cheater avslöjar i sin senaste vetenskapliga artikel hur man gör.

”Det handlar om att öva upp rörligheten i mun och tunga”, förklarar han. ”Sedan är det bara att sätta igång”. Kvinnor med ljusa röster har lättast för att prata som katter.

”Det beror på att de har kortare stämband”, förklarar TS Cheater. ”Det är värre för oss män. Vi har längre stämband vilket ger oss ett mörkare röstläge, mer likt hundens”. Dr Cheater ser dock inget problem med det i praktiken. ”Endast kvinnor har ett sådant omåttligt behov av att prata att de ids lägga ner tid och energi på att prata med katten”, påpekar han.

”Operans kastratsångare var dock förmodligen förträffliga kattkommunikatör”, tillägger han. ”De hade korta stämband, ljusa och kraftfulla stämmor och en utmärkt rörlighet i mun och tunga”. Han påpekar att även dagens män skulle ha bättre förutsättningar att samtala med katter om de kastrerades före puberteten, men tillägger att det inte är tillåtet med gällande lagstiftning.

Dr TS Cheater och de tre engelska forskarkollegorna Owha, Tafoo, Liam har nu utvecklat en teknik som ökar rörligheten i människans mun och tunga. Tekniken är baserad på observationer av närmare 3000 katter, från såväl kattutställningar som katthem i norra Storbritannien. Katterna har filmats och deras ansiktsmimik analyserats. Forskarna har på så sätt kunnat identifiera 10 olika mun- och tungrörelser som tycks vara avgörande för kattens olika läten. 

Ett träningsprogram har ställts samman och testats i så kallade pilotstudier och vid kliniska prövningar, och nu senast alltså i en stor brittisk studie. Där har försökspersonerna vid tre tillfällen per dygn fått göra en serie bestående av tio olika övningar.

Resultatet visar att rörligheten i mun och tunga ökat med – i snitt – 18 respektive 34 % efter tre månaders regelbunden träning. Man fann också att försökspersonernas stämband blivit rörligare (nu cirka 350-500 svängningar per sekund jämfört med tidigare 100-350), vilket innebär att rösterna har blivit signifikant ljusare.

När forskarna spelade upp olika kattläten så kunde försökspersonerna härma dessa signifikant bättre mot slutet av studien, jämfört med när studien började.

Som kontrollgrupp användes 25 manliga hundägare som valts ut slumpvis ur ett brittiskt hundägarregister. Hos dessa män sågs inga förbättringar.

”Deras förmåga att låta som katter var fortsatt katta-strofal”, summerar Dr TS Cheater muntert. ”Det innebär att resultatet är statistiskt säkerställt”. 

Han och hans kollegor har tagit fram en manual för den som vill lära sig prata som en katt (se nedan!).

Forskarna arbetar nu vidare med att ta fram även en språkkurs enligt konceptet ”lyssna-härma-lär”. Här får man lyssna till hur katter låter när de är hungriga, uttråkade, arga eller söker sig en partner.

”Du får härma kattens olika fraser, tränar ditt uttal och bygger på så sätt upp ditt ”ordförråd”, avslöjar Dr TS Cheater. Materialet består av en box om 3 CD-skivor som kan användas i bilen, på bussen, under joggingturen eller kanske när du står i kassa-kön på någon stormarknad. Materialet kommer att börja säljas i Sverige under april månad och väntas väcka stor uppmärksamhet.

En oväntad (men positiv!) bieffekt är att ungefär 80 % av deltagarna har fått en förbättrad sångröst under studiens gång. Flera av deltagarna har kort efter studiens genomförande rönt stora framgångar i tävlingar såsom Eurovision Song Contest och Idol. Därför vallfärdar nu kvinnor världen över till Dr Cheaters kurser.

”Låt som en katt och vinn mellon”, jamar Dr Cheater och ser nöjd ut.

Hittekatter i Fokus kan nu som första sajt publicera den grundläggande träningsmanualen i sin helhet. Titta, härma och lägg grunden för egen framgång!

Och glöm för all del inte att söka till Idol 2016!

Vi ses där!

Lär dig prata som en katt. Träningsmanual 1.

Sätt dig bekvämt tillrätta framför datorn. Ha en spegel fäst strax ovanför datorskärmen. Läs instruktionerna under varje bild och följ dem noga! Se till att ta gott om tid på dig – minst ett par minuter per övning! Öva tre gånger per dag i tre månader för bästa resultat. Därefter övergår du till det CD-material som omnämnts ovan. Och glöm inte – Attityd! Det gäller att öva med inlevelse för att nå framgång! Lycka till!

Övning 1

Sträck ut tungan så långt du kan. Håll kvar och räkna till tio. Och slappna av. Upprepa övningen i 2-3 minuter.

Övning 2

Gapa nu så stort du kan! Håll kvar och räkna till tio. Och slappna av! Upprepa övningen 2-3 minuter.

Övning 3

Tryck nu tungan hårt upp mot gommen. Håll kvar spänningen och räkna till tio. Och slappna av. Upprepa övningen.

Övning 4

Rulla nu tungan bakåt i munnen. Håll kvar och räkna till tio. Slappna av. Upprepa övningen under 2-3 minuter.

Övning 5

Rulla nu tungan bakåt i munnen. Håll kvar. Dra överläppen uppåt, omväxlande åt höger och omväxlande åt vänster sida. Arbeta på det här sättet i 2-3 minuter. Slappna av.

Övning 6

Sträck sedan ut tungan och slicka dig på näsan. Försök att slicka så högt upp på näsan som möjligt. Håll kvar tungan i ytterläge och räkna till tio. Och slappna av. Upprepa detta 10 gånger.

Övning 7

Övergå nu till att slicka dig på kinderna. Växla mellan höger och vänster kind. Det gäller att nå så högt upp på kinderna som möjligt. Arbeta på det här sättet i 2-3 minuter. Glöm inte: attityd! Inlevelse!

Övning 8

Forma nu tungan ”som vågor”. Se till så att tungan ligger kvar bakom den nedre tandraden. Vicka på tungan så det ser ut som om ”vågorna” rör på sig. Arbeta med detta i 2-3 minuter. Slappna sedan av.

Övning 9

Sträck nu ut tungan riktig långt och låt sedan tungspetsen snudda vid nästippen. Se till att det bildas som en ”tunnel” mellan tunga och överkäke. Upprepa minst tio gånger!

Övning 10

Ställ slutligen tungan ”på kant”. För tungan fram och tillbaka från höger till vänster kind. Öka tempot så att du får upp pulsen och bibehåll rörelsen så länge du orkar (minst 2-3 minuter).

Avslutning:

Du avslutar varje träningspass med att sjunga ”Lille katt” högt och ljudligt. Du använder ordet ”mjau” istället för den vanliga texten (”meow” om du sjunger bättre på engelska). Ta i! Och glöm inte: Attityd!

Genom att markera ”Bra inlägg” visar du att du är med på noterna 😉.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Tant Grön
2015-04-01, 00:09
#1

😃

Maria P.
2015-04-01, 08:11
#2

#0  Ja, ja, ja, …! 😃😂 Dr. Fuskare och Dr. Välsigna dig … 😉

Du gjorde min dag!🌺🎂
Fina bilder på logopedtränad kisse😉

Jassan
2015-04-01, 08:38
#3

😂Fantastiskt! Nästan så man kan tro att det är ett 1 april-skämt🤪

Älskar bilderna!!👍

https://jazzans.wordpress.com/
Katthemsmatten
2015-04-01, 10:02
#4

Uppkatten, du skriver verkligen de roligaste artiklarna! Tack för att du förgyllde min dag med ett rejält skrattanfall. Påskpussar till din lilla sångfågel och Em-Em 💋

Medarbetare Hittekatter iFokus
Sabbekatt
2015-04-01, 12:07
#5

April, april…😂

cattisa
2015-04-01, 20:34
#6

Nu har jag kört mitt första träningspass. Tack vare fantastiskt instruktiva bilder och en tydlig text gick det rätt bra - för att vara första försöket.  En ovanligt snygg instruktör gjorde träningspasset ännu trevligare!

_"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen_
Uppkatten
2015-04-01, 22:08
#7

Verkar finnas fler forskare på området 😉. Har ni sett det här:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.electricfrenchfries.htct.free

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Lena
2015-04-01, 22:48
#8

Underbar artikel en dag som denna!  :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Uppkatten
2015-04-01, 23:04
#9

#8 mfl. Tack! Viktigt det här med vetenskapliga fakta! :-)

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Tarotstollan
2015-04-02, 18:52
#10

Bästa aprilskämtet hittills 😂men så bra gjort och fina bilder till!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Flöffo
2015-04-02, 19:02
#11

Satt kvällen innan (trodde det fortfarande var 31 mars) och skrollade lite på iFokus innan jag skulle gå och lägga mig. Får då syn på denna artikeln som jag tycker verkar intressant. Jag skumläser lite och tänker att det låter intressant, inte alls konstigt, och bokmärker därför. Nästa dag får jag syn på tråden bland mina inlägg och bestämmer mig för att göra övningarna, innan det läser jag igenom kommentarerna och tillslut så slår det mig. Men ja, lång tid tog det. 😃

//Flöffo
Tant Grön
2015-04-03, 12:18
#12

#11 Fick du bättre sångröst? 😃🐱

Flöffo
2015-04-03, 12:38
#13

#12 Det tror jag tyvärr inte, men man kan ju hoppas😃

//Flöffo
eskils
2015-04-04, 12:45
#14

Tack för kul info, självklart är vi med på noterna! Ser fram emot när CD-skivorna med kattpratarkursen kommer ut. 😃

VästkustFia
2015-04-04, 22:19
#15

Fick syn på artikeln först nu men ett gott skratt sitter lika bra den 4 april som den 1 👍

Veda
2015-09-25, 06:50
#16

Kul, tur att artikeln var daterad.

www.parlugglan.se
Uppkatten
2016-02-23, 17:28
#17

Ännu en forskare som vill lära sig tala med katter: http://www.hd.se/nyheter/sverige/2016/02/23/snart-vet-forskarnavad-katten-forsoker-saga/  🙂

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Tarotstollan
2016-02-23, 22:21
#18

Drömma kan man ju alltid göra men tänk när den dagen kommer att katten kan tala om "vilka ägarna var som kastade ut den att klara sig själv i kölden"!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Katthemsmatten
2016-02-24, 10:35
#19

Tror katterna fixar det innan vi lär oss 'prata katt' 😉

Medarbetare Hittekatter iFokus
Lena
2016-02-24, 11:24
#20

#18 Ja det hade varit gult värt om katterna kunde berätta sådana saker för oss!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Uppkatten
2016-02-24, 18:35
#21
Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Uppkatten
2016-04-30, 22:11
#22
Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Tarotstollan
2016-04-30, 22:51
#23

😂Ja, den skulle vara kul att se i verkligheten!
Katten jamar: Jag vill ha torsk till middag i dag!
Matte svarar: Nej, du får inte gå ut nu, det regnar!😉

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Uppkatten
2016-04-30, 22:53
#24

Fascinerande ändå att folk sysslar så mycket med att "kunna tala med katter". Undrar om det är på samma sätt med andra djurslag…?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Uppkatten
2020-04-01, 00:05
#25

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Uppkatten
2020-05-04, 16:31
#26
Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Upp till toppen