Etiketterhittekatterartikel
Läst 17152 ggr
johnnys girl
2011-10-13, 11:35

Nytt kattskyddsförbund bildat

I Sverige finns uppskattningsvis 100 000 hemlösa och övergivna katter vilket gör kattfrågan till en av landets i särklass största djurskyddsfrågor. Att stärka skyddet för katten i lagstiftningen och bilda opinion är en viktig politisk fråga där en gemensam paraplyorganisation för landets katthem skulle kunna vara en maktfaktor

 Mellan landets olika katthem går en bred skiljelinje i synen på katter. Många katthem förordar avlivning av skygga och förvildade katter och menar att de inte går att få tama. Det förekommer alltför ofta att katthemmenäven  avlivar fullt friska, sociala katter om de inte blir adopterade efter tre månader, ibland är tiden ännu kortare Som tur är finns det  katthem som har andra erfarenheter och tar avstånd från detta förhållningssätt. De anser att alla katter har rätt till ett gott liv även de skygga och förvildade och ingen katt ska bli avlivad för att den inte hittat ett hem tillräckligt snabbt. De katthemmen vill få till en förändring i synen på katten då avlivning av en frisk katt är förkastligt och aldrig kan aldrig bidra till att höja kattens status.

Bildande av en interimsstyrelse

 I våras träffades åtta olika katthjälpsföreningar som alla delar detta synsätt för att diskutera behovet av en gemensam riksorganisation. Ett Kattskyddsförbund som kan koncentrera sig på kattskyddsfrågor och samla dem som erkänner alla katters rätt till ett gott liv och aktivt tar avstånd från avlivning av friska katter. En interimsstyrelse bildades som under sommaren har arbetat med att ta fram stadgar, policys och riktlinjer för ett sådant förbund. De organisationer som ingått i det arbetet är Örebro katthem, Stockholms Katthem, Kattskyddet Eskilstuna, Samvetet Uppsala, Livbojen, Djurhjälpen Waxholm,Kattstallet i Åkeshov och Södertälje Katthem

 Svenska Kattskyddsförbundet-Svekatt bildas

Söndagen 9 oktober samlades då äntligen en skara förväntansfulla representanter från nitton olika katthjälpsorganisationer från alla möjliga delar av landet i det vackra Orangeriet vid Åkeshovs Slott för att bilda Svenska Kattskyddsförbundet- Svekatt. Stadgar och policydokument antogs och en förbundsstyrelse valdes som ser ut enligt följande.
 Till ordförande valdes Lotta Hell Kattstallet
vice ordförande Ewa Edström Stockholms Katthem.
Ledamöter är: Efva Lena Åhman Göteborgs Katthjälp, Birgitta Wintland Gotlands Katthem, Hanna Widfors tidigare Akutgruppen, Susanne Ek Katthjälpen i Eskilstuna och Helene Lång Gästrike Katthem.
Till suppleanter valdes Astrid Åkesson Södertälje Katthem, Inger Andersson Örebro Katthem och Annie Mohl Djurhjälpen Waxholm

Svekatt skall b.la verka för: att utveckla och stärka skyddet för katten i lagstiftningen, bilda opinion i kattfrågan höja kattens och katthemmens status, initiera forskning om katter i katthemsmiljö, socialiseringsprocessen av förvildade katter mm. På förbundets hemsida ska det byggas upp en kunskapsbank. Där skall även finnas ett nationellt register för upphittade och bortsprungna katter med sökfunktion för att kunna matcha upphittade katter med efterlysta katter. Om man exempelvis hittar en röd hankatt i Uppsala så ska man kunna filtrera en sökning så att man kan få fram alla efterlysta röda hankatter i Uppsala. På så vis kommer fler katter att kunna hitta hem igen.

Etisk märkning

Svekatt erkänner alla katters rätt till ett gott liv och tar avstånd från avlivning av friska katter. De katthem som är medlemmar i Svekatt kommer att få en Etisk märkning, ett signum för att visa att de tar avstånd från avlivning av friska katter. Förbundet har som krav på katthemmen, att förordningarna i djurskyddslagen följs, regler för hur adoption av katter går till och att donationer och gåvor redovisas hur det använts. Detta för att den som stödjer föreningen ska vara trygg med att verksamheten är seriös och att pengarna går till rätt saker. I och med det blir den etiska märkningen även ett garantibevis på verksamheten.

**Medlemsskap
** Svekatt vänder sig främst till föreningar och katthjälpsorganisationer men privatpersoner som vill stötta förbundet och vad det står för kan bli stödmedlemmar.

 Vad händer nu?

Nu startar ett intensivt arbete med att bygga upp Svekatt. Hemsidegruppen är redan igång för att bygga en hemsida. Registret för bortsprungna och upphittade katter ska byggas. Vår grafiker jobbar för högtryck och tar fram förslag till logga och det etiska signumet. Marknadsföring av Svekatt är viktigt och flera journalister har redan hört av sig och vill skriva om förbundet. Det är glädjande att intresset är så stort. I höst kommer förslaget på den nya djurskyddslagen ut på remiss. En grupp med kunniga jurister från olika katthem är redan utsedd för att titta på det och författa ett yttrande. Det känns fantastiskt att vi nu kan sammankoppla kompetenser från de olika katthemmen och göra saker gemensamt på ett helt annat sätt än tidigare.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

emjon
2011-10-13, 14:30
#1

Detta är den absolut bästa nyhet jag läst om på länge vad gäller situation för alla hemlösa katter.

Det alla dess katthem står för stämmer in på min uppfattning och jag stödjer det till 100%.

Vill väldigt gärna bli stödmedlem när det kommer så långt.

Ju mer jag lär känna av människorna dessto större blir kärleken till djuren

Alexej
2011-10-13, 15:42
#2

Absolut det bästa som kunde hända för att höja statusen för hemlösa och framförallt skygga katter. En förening som tar avstånd från katthem där helt friska katter avlivas. Finns många såna under Djurskyddets och Djurens Vänners paraply. Många som lämnade in en katt på ett katthem i tron att katten skulle få ett bättre liv men blev istället avlivad.

Eller de katthem som indirekt avlivar skygga katter genom att hänvisa till polisen, länsstyrelsen eller kommunskytten.

Men bättre planering skulle alla katthem/kattföreningar kunna ge alla katter ett bättre liv oavsett om katten är skygg eller tam.

Alla katter är lika värda.

Det krävs en attitydsförändring. Nu har tillräklig många bevisad att det gå att få en skygg katt tam eller att en skygg katt kan ha ett likabra liv utan att behöva sitta i mattes eller husses knä. En katt har rätt till sitt eget liv.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

tervmatte
2011-10-13, 17:09
#3

Jippi…

Vill vara stödmedlem

martdat
2011-10-13, 17:56
#4

Härligt!!

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Sidentass
2011-10-13, 18:39
#5

Blev glad ända in i märg och ben här om dagen när jag tog del av den goda nyheten!! Ett rejält uppsving för alla som arbetar med hemlösa katter - skygga som tama- och kunda katterna läsa skulle dom stämma upp i en högljudd kör av Spinn!

Toppen !!!

Lena
2011-10-13, 19:46
#6

Ja det här är en viktig milstolpe och en stort steg för arbetet med hemlösa katter och för höjandet av kattens status! Det känns riktigt glädjande att Svekatt nu har sett dagen ljus! Känns som att man vill ställa till med stor fest!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Betty Blue]
2011-10-13, 20:07
#7

Fantastisk nyhet!Glad Äntligen börjar man ta katters liv på allvar…

Jourhemmet
2011-10-13, 20:35
#8

Däremot förstår jag inte varför södertälje katthem är med på något sådant då dom vägrar ta in skygga katter?

Alexej
2011-10-13, 20:55
#9

#8 det är här som det kan bli problem. Vilka katthem är verkligen bra???

Läste på Södertäljes hemsidan men kunde inte hitta några uttalande om skygga

katter. Det ska finnas en extra bilaga om det.

http://www.sodertaljekatthem.se/ stadgarna - längs ner: Bilaga: Policy från den 15 juni 2005 angående vilda katter

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

johnnys girl
2011-10-13, 21:29
#10

#8 Det är inte sant att Södertälje värgar ta emot skyggisar. Däremot har de små resurser och kan bara ta in någon enstaka skyggis ibland.

Att ett katthem inte tar emot skyggisar eller ägnasr sig år TNR  överhuvudtaget behöver inte diskvalificera dem från att bli medlemmar i Svekatt. Vissa katthem har varken  kunskap eller resurser och det ska man ha respekt för. Däremot måste man stå för en no-kill policy, att alla katter har rätt till liv och tycka att det är rätt att de som har kunskap och resurser  ägnar sig åt skyggisar. På sikt kanske även ett sådant katthem med stöd av andra kan lära sig att jobba också  med skygga katter.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Alexej
2011-10-13, 21:35
#11

#10 Men vad gör de med upphittade skygga katter?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Jourhemmet
2011-10-13, 21:39
#12

Jag har tre levande bevis här hemma för att dom vägrar ta in skyggisar. Det sa dom även rakt ut. En kull fem veckors bla kvar ute men eftersom mamman är skygg så blev det nobben.

johnnys girl
2011-10-13, 21:46
#13

Under Husbyprojektet tog de emot flera skygga katter som alla socialiserades och fick egna hem och när jag var på besök på S-tälje katthem i somras så fanns det några skyggisar på hemmet.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Jourhemmet
2011-10-13, 22:28
#14

Ledsen men förtroendet för dom är borta för min del.

emjon
2011-10-13, 22:29
#15

2006 adopterade vi Mimmi från Södertälje katthem och hon var en riktig skyggis och hon hade kommit dit tillsammans med sina ungar.

Ju mer jag lär känna av människorna dessto större blir kärleken till djuren

[ollesbodega]
2011-10-13, 23:29
#16

#14

Intresserad av ditt resonemang.

Om din kriteria för ett katthem's medlemskap i denna organisation är att de måste ta in varenda skyggis i sitt närområde som är hemlös så undrar jag om du kan namnge det katthem som gör detta idag.

Då kan vi gladeligen hänvisa polis o länsstyrelse dit!

Tror inte det skulle finnas kvar några medlemmar med dina krav.

Tycker du ska vara glad för att det nu finns en organisation som främjar samarbete mellan katthemmen och jobbar långsiktigt för alla katters rätt till liv.

Naquita
2011-10-14, 00:35
#17

Ja, detta är toppen. Vi kommer vara med, tyvärr kunde vi inte medverka på mötet p.g.a min bilolycka:(

Alexej
2011-10-14, 08:12
#18

#16 Jourhemmet har lika stor rätt att skriva sina åsikter som du. Hon har andra erfarenheter och har rätt att skriva om de utan att bli kritiserad för det.

Oberoende av om vilket katthem det handlar om: Själv tycker jag det är oakceptabelt att en skygg mamma med 5-veckorsungar inte kan komma in för att mamman är skygg om det nu skulle finnas plats för en tam mamma med ungar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

MewTwo
2011-10-14, 11:10
#19

Själv jobbar jag för Örebro katthem och kan bara reflektera över mina egna erfarenheter därifrån, då vi liksom Södertälje katthem tar in skygga katter:

För det första lider vi i verksamheten ständigt av ett ohyggligt underskott av katthems- och jourhemsplatser, så det händer ofta att det är fyllt på alla håll. Det finns helt enkelt ingenstans att ta in någon katt, hur välbehövligt det än är, varken skygg eller tam. Och i det läget kan vi inte heller göra annat än säga "Tyvärr det är fullt!" samt vädja till dem som kontaktar oss om katter att försöka bidra med någon egen lösning/hjälp tills en plats kan uppbringas.

Denna problematik vet jag finns hos ALLA katthem då det är ett känt faktum att det skulle behövas mer än tre gånger fler sådana än det finns idag. Oavsett om man släpper in skyggisar eller ej.

Ett dilemma som alltså  intagningsansvariga i kattorganisationerna brottas med dagligen är att avgöra prioritering i intag - vilka katter som ska in i första hand och ensamma kattungar/mammor med mycket små blir ju prioriterade, liksom katter i akut risksituation. Den avvägningen gör alla katthem hela tiden, och SkaparKatten vet att vi gör vad vi kan för att rädda så många som möjligt med de små resurser vi har! Dock förmår vi inte ta emot alla, hur gärna vi än vill.

Dock är aldrig skygghet eller graden av skygghet det som avgör om en katt tas in eller ej - utan tillgången på resurser för katter över huvudtaget, och den enskilda kattens situation.

I det fall som nämns ovan för Södertäljes del så är det nog de själva som bäst kan bemöta kritiken - i dagsläget vet jag många skygga katter som kommit från eller finns hos dem - och en bit i kriterieskapandet för Svekatt handlar om att se på vad resp. kattorganisation står för IDAG och framåt. T o m många katthem inom Djurskyddet har förbättrat sin policies och öppnat upp för skygga katter, vilket ju är vad vi vill!

Svekatt ska också vara ett stöd för kattorganisationer att hitta arbetssätt och former för sina policies så att det gynnar alla katters rätt till liv, och det är en utvecklingsprocess som kan innebära ett par rundor av arbete och förändring för dem innan de kan bli medlem i förbundet. Jag tror att viljan till det också må beaktas så att man inte stänger dörrar för varandra - desto viktigare är det just att öppna dörrar och skapa samarbete för ALLA katters bästa!

Alexej
2011-10-14, 11:45
#20

#19 bra inlägg!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

brutt
2011-10-14, 21:04
#21

Mycket positivt att arbetet med detta redan har kommit så här långt.

mel-gibson
2011-10-14, 21:51
#22

Varför måste allting ifrågasättas på den sajt. Nu är denna förening alldeles ny så man måste vänta och se vad som händer. Det finns andra saker på  denna sajt som ifrågasätts innan det har börjat  fungerat. Man måste ge allt en start tid. SÅ DET BÄSTA VI KAN GÖRA ÄR ATT STÖTTA VARANDRA I STÄLLET FÖR ALLT SKITSNACK BAKOM RYGGEN

Måga här på sajten verkar vara journalister som älskar att rota efter allt som är fel.                                       

 JAG TYCKER ATT ALLA SKALL KÖRA ÅT SAMMA HÅLL:

OK: Det kan finnas menings skillnader men låt det stanna på en sund nivå. DET VIKTIGASTE ÄR DOCK VÅRA FYRBENTA VÄNNER

MEL-GIBSON

Alexej
2011-10-14, 21:59
#23

Det är väldigt viktigt att Svekatt satsar på kvalitet istället på kvantitet direkt från början. Djurskyddet Sverige skryter med över 60 anslutna katthem men vilken kvalitet finns där???

Vem som helst kan ansluta sig dit oavsett hur många katter avlivas hela tiden. Ett Djurskyddshem hade tom avlivningshot i sina kattannonser och förmedlade 8-veckors ensamma ungar. Vilken kvalitet finns där?

Djurskyddet Sverige gör säkert mycket bra men att de inte kräver bättre djurhållning på sina anslutna katthem skrämmer mig.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Selma99
2011-10-14, 22:01
#24

#22 Jag håller med. Vi skulle behöva visa mycket större tolerans mot varandra och istället för att kritisera försöka stödja och ge råd och uppmuntran.

mel-gibson
2011-10-14, 22:11
#25

23 Mej veterligt var du med på mötet. Och då sas det att dom katthem som inte levde upp till stälda krav SKULLE inte få vara med i SVEKATT.Har jag missat något eller?????????????

bymaruska
2011-10-14, 22:33
#26

Jag håller faktiskt med Alexej att det är viktigare med kvalite än kvatitet.

Att Svekatt är bildat ser jag som väldigt positivt och en ganska skarp signal till övriga djurorganisationer som faktiskt många gånger brister med sitt ändamål, kanske som någon nämner pga av kvatitet

Det är klart att många kattföreningar vill ansluta sig till det nya förbundet och få den värde stämpel som Svekatt vill stå för. Här tror iallafall jag att förbundet måste vara väldigt noga med sitt val av medlemar och verkligen kvalitets testa alla som vill söka medlemskap men även följa upp medlemsföreningar så att de håller måtten även i framtiden. 

Många föreningar har fått en dålig stämpel pga av hanteringen av skygga katter och för att de strikt följer riktlinjer som 3 månaders regeln. Som alla känner till så är en förening väldigt förändlig det som är dåligt idag kanske om ett år är jätte bra eller tvärt om.

Jag kommer med spänning följa med i opinionen som Svekatt vill föra framåt när det gäller de skygga katterna och alla katters lika värde.

M-H

Alexej
2011-10-15, 06:51
#27

#26 Precis! Skrattande

#25 Vet inte vem du är, såg ingen Mel Gibson men bara för att jag var med på mötet kan jag väl skriva om mina tankar här????

Och jag har faktiskt upplevt en del katthem som låtsades att vara hur bra som helst och avlivades ändå. Mycket av sanningen kommer ut genom sajter som Hittekatter där folk kan skriva om sina erfarenheter. Ta Fiahemmet tex som diskuterades mycket här. Ser man deras hemsidan verkar allting så bra men medlemmar här har berättad om andra saker. Därför är det värdefullt med insiderinlägg och kritik. Och jag har svårt för mentaliteten att vara okritisk och snäll mot varandra. Det är genom konflikter kreativiteten uppstår.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Selma99
2011-10-15, 07:32
#28

"#27 Du skriver att mycket av sanningen kommer ut genom sajter som tex. hittekatter. Det förutsätter ju att det är de som skriver på just denna och liknade sajter är de som sitter inne med "sanningen". Nä det köper jag inte. Flera gånger har jag sett inlägg här som "sågat" föreningar utmed fotknölarna för att det finns männiksor som på något sätt kommit på kant med en förening (och då menar jag inte endast fia-hemmet som du tar som exempel) och sedan hakar vissa människor på från alla delar av landet som inte har en susning om det aktuella katthemmet eller föreningen och skriver en massa negativ kritik. Detta gynnar ingen katt då det endast skapar misstro och en massa rykten om människor som försöker göra gott i kattvärlden. Med detta menar jag inte att man aldrig ska vara kritisk mot hur tex. en förening arbetar om man anser att de gör fel men för egen del försöker jag nog att ta alla "sanningar" som skrivs på nätet som alldeles självklara att det är en absolut  sanning.

Sedan är det ett problem anser jag att vissa nya människor som försöker komma in här på hittekatter ibland blir tråkigt bemötta här. En mer välkomnande ton vore inte fel. Vi behövs alla!

bymaruska
2011-10-15, 09:17
#29

#28

Det är korrekt man kan inte till 100% vara säker på att allt som skrivis här eller via andra kanaler alltid är rätt. Men jag tror på "ingen rök utan eld" sen är det möjligt att en fjäder blir en hel gås…. osv

Av just den anledningen är det viktigt att Svekatt verkligen kommer att kvalite säkra sin medlemmar så ingen faller bort pga av rykten och annat trams. Men jag är säker på att den här frågan står överst på Svekatts agenda annars faller hela dess idé.

Om Fiahemmet och säkert en hel del andra föreningar med lika diffus verksamhet söker medlemskap i Svekatt, då har Svekatt lyckats med sitt uppdrag och alla katter har fått ett lika värde.

Jag tycker det är tråkigt att Du känner att det är svårt att komma in här på hittekatter, jag tror att alla känner så till en början gäller även mig. Nu trivs jag jätte bra här trots en hel del tuffa diskusitioner mellan varven, plus att jag har fått en hel del nya vänner i cyber världen.

M-H

MewTwo
2011-10-15, 10:28
#30

Givetvis kommer det att bli en central fråga hur Svekatt ska ta in sina medlemmars uppgifter och ha tillit till dem - en mycket viktig del av det arbete som kommer nu handlar om ställningstaganden och värdegrunder som måste vara tydligt förankrade.

Det viktiga är också, som jag skrev tidigare, att ha dörrar öppna! Till exempel är det omsättning på aktiva/styrande/personal i många kattoganisationer, och det förändrar deras inställningar och målsättningar radikalt ibland.

Där kan ju Södertälje visas som exempel, med det där bedrövliga dokumentet från 2005, som de flesta aktiva idag inte ens kände till att det fanns och som INTE rimmar med dagens inställning! Jag kan hålla en stadig tass på att det kommer att tas upp till stadgeändring i rödaste rappet på kommande årsmöte…

Men det fick mig att reflektera över hur dåligt jag själv läst min egen förenings stadgar, fastän jag varit medlem i flera år! Jag har faktiskt inte läst dem helt, utan bara litat på det jag sett i verkligheten d v s att Örebro katthem tar hand om skygga katter, vilket varit fullt tillräckligt för mig. De var inte ens lätta att hitta på hemsidan insåg jag nu.

Så lätt kan alltså saker "bli fel". Mycket både försvinner och dyker upp på nätet, när verksamhet går före allt annat. Vi räddar katter för brinnande livet och har inte så mycket tid att pula på hur en skrivning i regelverket kan råka vara formulerad.

Jag föredrar alltså att försöka kvalitetssäkra min egen brist innan jag kastar sten på någon annan, så jag ska be webmaster justera lite där - med placeringen av stadgarna alltså - samt att vi som förening tar upp våra stadgar till nästa årsmöte för att efter behov samordna dem med Svekatts där så krävs.

Men en av katthemmets viktigaste paragrafer är 1§ g:
Att avlivning av katt endast får ske vid obotlig sjukdom eller om katten är så svårt skadad att den inte kan få ett fullvärdigt liv. Avlivning skall alltid ske av och i samråd  med veterinär. Att vara rädd och skygg är ingen sjukdom.

Nog måste det vara tydligt nog! ♥

Silvestris
2011-10-15, 11:34
#31

Svekatt har gått ut med att de står för "no kill", innebär det no  kill á la Winograd eller något annat?

MewTwo
2011-10-15, 12:32
#32

Jag kan inte uttala mig för Svekatts räkning men finner frågan om definition på NO KILL intressant.

För den som inte känner till Nathan Winograds arbete med att stoppa amerikanska "djurskydds" massavlivningar av ägarlösa djur finns här några bra länkar:
http://www.nathanwinograd.com/
http://www.nokilladvocacycenter.org/
http://www.nokilldeclaration.org/

I koncentrat innebär NO KILL att inget djur vars tillstånd, skada, sjukdom eller problematik är behandlingsbar (alternativt kan ges hospice vård) får avlivas. Det går säkert att precisera exaktare, men detta är grunden.

I USA avlivas "feral cats" som ohyra i betydligt högre grad än här i Sverige. Djurhemmen får t o m bättre bidrag om de redovisar höga avlivningssiffror! *ryser*

För mig känns det självklart att det i varje enskilt djurs/katts fall ska ges chans att leva ett gott liv efter varje djurs premisser så länge som möjligt. Avlivning är det sista steget som blir tänkbart endast när ett djur är så illa skadat eller så svårt sjukt att dess lidande är oacceptabelt.

Att en katt har en kronisk men hanterbar och ej plågsam diagnos är inget skäl till avlivning. Även en kroniker kan ha ettt gott liv med rätt omsorg. Att en gammal katt steg för steg går mot en naturlig död behöver inte heller betyda att den lider initialt - men man ska hjälpa den att få sluta om så blir. Det är där hospice-tänket kommer in, d v s möjlighet att vårda katten för en bra sista tid så länge det är möjligt.

Så som i föregående stycke använder och tolkar vi på Örebro katthem också vår 1 § g-stadga.

Selma99
2011-10-15, 16:52
#33

#29 Jag menade inte riktigt att jag själv kände mig ovälkommen eller otrevligt bemött här egentligen men att jag ibland upplever att det dyker upp nya medlemmar som kanske lägger in ett inlägg för att sedan bli ifrågasatta om de arbetar för "fel" förening eller ställer frågor och blir ifrågasatta och också lite uppläxade av en del som anser sig veta bättre (eller bäst!!!). Det är synd tycker jag eftersom att det kan tendera att skrämma bort människor som skulle kunna engagera sig och göra bra saker i hittekatts-världen. Jag tycker inte att vi har "råd" att skrämma bort folk när så mycket engagemang behövs för att finna hem åt hemlösa katter.

bymaruska
2011-10-15, 18:00
#34

# 33

Det är nog sant. Så har jag också känt många gånger och det är synd för som du säger att de som kommer hit för första gången har oftas ett katt öde som de vill få hjälp med eller bara få råd, det kan då många gånger gå troll i det för att man uttrycker sig fel osv. Jag tycker som du att det är bättre att hjälpa än att stjälpa.

Men helt krast är att efter en tid lär man sig i vilka diskusitioner man vill vara med i. Själv undviker jag en del då jag på förhand vet att det kommer balla ur.

Vi får alla hjälpas åt att hjälpa nytillkomna!

bymaruska
2011-10-15, 18:02
#35

Vi kom nu lite utanför tråden. Kanske en ny tråd i ämnet istället?.

Tillbaka till Svekatt!!

majvi
2011-10-15, 18:09
#36

Svekatts bildande är mycket positiv för katterna.Det finns mycket vi kan jobba med gemensamt för att hjälpa våra missar.

De flesta föreningar brukar sälja kalendrar med sina missar.En del föreningar får hela kalendern sponsrad, medan andra har mindre med sponsorer.Det är många som ägnar mycket tid för att få till kalendrarna. Man skulle kunna göra en gemensam kalender där alla intäkter går till katterna.Det finns ju bara 12 månader på året men det måste kunna gå att komma överens om vilka som ska vara med i kalendern och vilka som får vänta till ett annat år.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

MewTwo
2011-10-15, 18:19
#37

#33 och #34
Tack för hänsynsfullhet och omtanke!

Ni har så rätt - vi behöver alla varandra och jag hoppas att med gemensamma ansträngningar ska också Svekatt formas till något bra!

Även HitteKatter är en resurs vi ska vara rädda om och där ett nätverk och samarbete finns som är värt mycket - låt oss vara första hand vänliga, stödjande och rådgivande till varandra på ett sätt som visar tolerans och förståelse.

Givetvis ska vi påpeka om saker är fel och varna för faror - men det går alltid att göra på anständig nivå och utan angrepp. Jag menar inte att man ska vara mesig eller godta missförhållanden - men man ska tänka på hur man beter sig, uttrycker sig och vilka slags uppgifter man sprider omkring sig och sprider vidare.

Låt oss fortsätta räcka ut tassen till varandra i både HitteKatter och Svekatt!

Alexej
2011-10-15, 19:54
#38

Jag är extrem försiktigt. Jag var med i Djurens Vänner och satt på Riksorganisationens årsmötet i samma rum som Bernt Ekelund - DV Göteborg som gasade ihjäl katter och Åke Röjland - DV Borås som slog ihjäl katter.

Det är därför vi varken är med i Djurens Vänner, Svenska Djurskyddet eller Djurhemsföreningen. Jag vill inte sitta igen i samma rum som katthem som avlivar sina katter.

Ingen är felfri, inte vi heller men jag måste känner att det känns rätt.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[ollesbodega]
2011-10-16, 11:56
#39

#16

Ger man kritik får man ta kritik!

Om man nu är missnöjd med ett katthems förmåga att ta in katter undrar jag vad ni som är missnöjd gjort för att förbättra möjligheten för katthemmet i fråga?

Katthem är ingen myndighet utan drivs oftast av eldsjälar på volontärbasis med begränsade resurser.

Hur hjälpte ni detta katthem innan ni blev kritiska?

Var ni medlem, fadder eller volontärer? Hjälpte ni dem mer er kunskap av skyggisar i deras arbete?

Är lätt att säga att de borde ta in den o den katten när man inte behöver ta ansvar för den!
Men du kanske har resurser att säga Ja till alla?

Alexej
2011-10-16, 13:39
#40

#39 Vem gällde ditt inlägg?

Skulle du läsa lite mer här du visste du också att folk var aktiva tex på Fiahemmet innan de blev kritiska. Många nya kattföreningar bildades just genom missnöjet av fd aktiva på olika katthem.

Ibland kan man inte påverka styrelsen till bättre katthållning och då är det lika bra att starta eget. Att ett katthem måste säga nej till många katter vet vi alla men har man inte resurser för att ta in en skyggis när man har plats för en tam katt då måste man omplanera. Det är min åsikt.

Genom aktiva på Hittekatter har vi påverkad många andra och spridit möjligheten att få en skygg katt tam genom tex insändare, artiklar, hemsidor, bloggar, facebook och egna berättelse.

Här på sajten finns stora kunskaper om olika katthem och hur de arbetar. Och genom kritik tror jag kan vi påverka deras katthållning bättre än att sanningen tystas ner eller som du skriver bli medlem i avlivningskatthem..aldrig!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[neveragain]
2011-10-16, 18:04
#41

# 39 Jag blev faktiskt medlem i en förening (Sveriges äldsta djurskyddsförening) pga att jag var missnöjd med deras arbetssätt vad gäller skygga och förvildade katter.  På ärsmötet fick jag meddelat att jag och några fler hade blivit uteslutna som medlemmar….

smokie62
2011-10-31, 18:04
#42

Äntligen!! Det är precis vad som behövs!!! :)

pia-app
2011-10-31, 18:18
#43

Tack Alexej´för ditt inlägg !Glad

Lena
2012-01-01, 12:46
#44

Puttar upp denna viktiga och inför framtiden förhoppningsfulla artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Delfinen
2012-01-01, 15:46
#45

Härlig läsning  att Svekatt har bildats. Skrattande

Lena
2012-01-01, 15:48
#46

#45 Ja visst är det! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2012-01-15, 11:49
#47

Svenska Kattskyddsförbundet - SVEKATT finns nu på FaceBook. Gå gärna in där och gilla, dela och var med och diskutera.

Svekatts Facebook sida.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2012-04-29, 19:37
#48

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
2012-04-29, 20:34
#49

Jag kommer inte att stöder Svekatt!

De vägrade flera katthem/kattföreningar att vara med för dessa är inte föreningar.

Det gäller tex Evas Katthem, Livslinan, Östgötakatter och Katthemmet Kompis och andra aktiva som valde att inte vara en förening men som jobbar aktiv med skygga katter.

Dessutom fick jag veta att ett anslutet katthem inte behöver själv jobba med skygga katter, det räcker att katthemmet är positiv till no-killpolicyn medan de kan skylla rent praktiskt på resurs-,plats- och kunskapsproblem.

Men jag anser att ett katthem som inte själv tar in skygga katter avlivar direkt eller indirekt. Att vara i teorin för no-kill hjälper knappast den katten som blev avlivad.

I teorin är jag också för många saker. Men ska en teori räcker för att vara med i Svekatt? Nej, deras inställning bekräftar bara att vi gjorde rätt att ställa oss utanför tvivelaktiga föreningar.

Och jag varken kan eller vill stöder en förening som tycker att det är  viktigare att ett katthem/kattförening är en förening än att de jobbar aktiv med skygga katter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

pia-app
2012-04-30, 09:50
#50

Jag tycker att det ska bli intressant att åka på årsmötet och höra hur det är tänkt hur man  ska gå vidare. Det har ju inte hänt jättemycket än sen vi hade mötet då Svekatt bildades. Hoppas verkiigen att det kan bli något bra av det här för det behövs tror jag.

Pia

9Liv

Lena
2012-04-30, 09:58
#51

#50 Ja det hoppas jag också att det blir något bra av detta med Svekatt! Ett sådant förbund behövs ju verkligen.

#49 Vet inte hur man tänker där riktigt? Från min horisont tycker jag det vore viktigare att öppna upp än begränsa deltagarna utifrån huvudsyftet. Det viktigaste borde vara att alla ansluta står för samma saker. Sedan att inte alla redan kan det här med skygga/förvildade katter är väl en sak, så länge de vill lära sig och tar avstånd från att avliva dem. Målet bör vara att öka antalet föreningar/katthem som står för No-Kill-Ideologin.

Hoppas någon av initiativtagarna kan reda ut begreppen för oss.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
2012-04-30, 10:10
#52

#51 "Sedan att inte alla redan kan det här med skygga/förvildade katter är väl en sak, så länge de vill lära sig och tar avstånd från att avliva dem."

Det är just det jag hakar mig upp på. Under tiden de skyller på plats-, resurs- och kunskapsbrister avlivas deras skygga katter direkt eller indirekt.

Det räcker inte med att ett katthem är positiv till no-kill när de inte själva pratiksera det. Man kan inte tar avstånd från avlivning av skygga katter när man inte kan själv ta in de för det finns hur många skygga katter rund varje katthem.

Jag tror nog att 2/3-del av våra katter är rädda och skygga. Vad gör dessa katthem med deras skygga katter när de inte kan ta in de…???

Jag kan inte bli medlem i en miljonärsklubb för att jag gilla deras inställning men inte själv ha en miljon….

Lika lite borde inget katthem vara med i Svekatt när de direkt och indirekt avlivar skygga katter.

Först får de visa att de jobba aktiv med skygga katter och SEDAN får de bli medlemmar.

Jag gillade idéen med Svekatt i början men har insett att de inte heller står för kvalitet. Och deras nonchalanta och arroganta svar till oss som INTE vill vara en förening gör att vi inte ens skulle vilja vara med i Svekatt också om vi nu skulle bilda en förening.

Att vara en förening är ingen garanti att föreningen är demokratisk och djurvänlig. Det ser man på alla Djurens Vänner och Djurskyddsföreningar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
2012-04-30, 10:25
#53

#52 Vad jag menar är att man borde öppna upp så att flera lär sig och kan ta till sig. Om de sedan ska vara medlemmar innan de praktiserar No-Kill är ju en annan sak. Tanken med det hela borde dock vara att få flera att bli No-Kill.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

martdat
2012-04-30, 10:30
#54

det står ju främst kattföreningar o organisationer så jag förstår inet varför tex skaras hemlösa katter inte får vara med,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Alexej
2012-04-30, 10:43
#55

#53 Öppna upp och lära sig ska man göra innan man är medlem i en förening som säger att de står för kvalitet. Hur ska andra veta då om katthemmet redan jobbar med skygga katter eller bara är positiv till tanken medan deras skygga katter avlivas?

Och för mig är det diskriminering att utesluta andra som jobbar med skygga katter, har samma mål och inställning som Svekatt vill ha men inte är en förening. Finns det föreningskrav här i landet? Vad har det med skygga katter att göra? Och diskriminering är väl knappast något som är positivt?

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
2012-04-30, 11:23
#56

#55 Men de som inte kan behöver ju får lära sig av dem som jobbar med målgruppen skygga/förvildade katter. Därav viktigt med öppenheten. Medlemskapet borde dock vara villkårat.

Sedan vet jag inte varför man valt att ha som krav att man ska vara en förening för att kunna vara medlemi Svekatt. Jag hoppas som sagt att någon som är insatt i Svekatts regler kan förklara hur det är tänkt.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[eskils]
2012-04-30, 11:34
#57

#50 När är årsmötet? Vet någon när Svekatts hemsida kommer igång?

Alexej
2012-04-30, 11:48
#58

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Delfinen
2012-04-30, 16:52
#59

Känns inte bra detta att man måste vara en förening för att få vara med i Svekatt. Det viktigaste måste väl ändå vara vilken inställning man har, att man arbeta för och med skygga katter. Vet inte om jag i dagsläge med den bestämmelsen att föreningskrav gäller vill stödja Svekatt.

Lena
2012-08-08, 18:21
#60

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Delfinen
2013-12-16, 01:24
#61

Nu var det länge sedan denna tråden var aktuell men väljer att skriva här ändå då det handlar om en fråga som gäller Svekatt samt lite andra tankar och funderingar.

Hur vet man om en förening är medlem i Svekatt?

Hur kontrolleras det att föreningar som är medlemmar verkligen lever upp till kraven och följer regler om t.ex no kill filosofin?

Att dessa frågor pluppar upp i mitt huvud just nu beror på ett inlägg som dök upp i min logg på facebook. Någon hade delat ett foto från ett katthem/förening med ett text om två katter som sökte nytt hem. Trots att det står på deras sida att alla katter är lika värda, inga friska katter skall avlivas så står det i texten att dessa två katter har fram till på tisdag på sig där dom nu har sin fristad att få ett nytt hem. Sen kommer dom att få somna in om inget hem har hittats.

Hur kan man som katthem/förening på sin sida skriva att man är emot avlivning av friska katter…..sen låta ett hot om avlivning finnas med i en text och släta över det hela med * OBS det är inte xxxxxxx som avlivar*

Uppkatten
2013-12-16, 07:08
#62

"Hur vet man om en förening är medlem i Svekatt?"

Man går in på SVEKATTs hemsida. Där finns det en lista över vilka katthem/kattföreningar som är medlemmar i SVEKATT. 

PM:a min gärna uppgifter om vilket katthem/vilken kattförening som beter sig på det sättet som du beskriver.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
2013-12-16, 07:20
#63

Kollade på facebook och tror mig veta vilka katter det gäller. Svar: nej, den här föreningen är inte ansluten till SVEKATT.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Lena
2013-12-29, 17:28
#64

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen