Etikettersajtenartikel
Läst 16471 ggr
Lena
2007-01-25, 00:36

Hittekatter i Fokus fotograf ger fototips

Här på Hittekatter i fokus finns det nu ganska många kattbilder med mitt namn under, och det kanske börjar bli dags att presentera vem jag är. Linda Carlgren heter jag och ett par av mina största intressen är katter och att fotografera.

Jag är uppvuxen med katter och har inte varit utan katt särskilt lång tid under mitt liv. De katter jag och min 7-årige son bor hos är huskatterna Maja och Berit, samt Hedda som en Maine Coon jag är fodervärd åt. Vi bor i ett hus på landet några mil norr om Jönköping med en vacker utsikt över sjön Vättern.

Linda & Adam

Det är få motiv som är så tacksamma att fotografera som just katter. De vackra och uttrycksfulla djur som nästan alltid gör sig bra på bild. Foto har länge varit ett stort intresse. Jag var väl runt 8-9 år då jag började låna mina föräldrars kamera, och helt plötsligt bestod 90% av de framkallade bilderna av just katter. Ärligt talat så tror jag väl inte att mina föräldrar var lika roade av alla dessa kattbilder som jag var, men de lät mig hållas.

Maine Coon kattungen Gunwald

Numera fotograferar jag digitalt och det blir fortfarande många kattbilder tagna. Kameran finns i stort sett alltid med och såväl de egna katterna, som grannars, släktingars och kompisars katter hamnar ofta på bild. Foto är till största delen en hobby, eftersom jag jobbar på en förskola och även läser på högskolan, men ibland säljer jag bilder genom en bildbyrå och jag har även gjort några fotouppdrag där jag fotograferat barn, djur, bröllop m.m.

Att placera kattungar i en korg då du fotograferar dem är ett smidigt sätt att få med båda på samma bild.

När man fotograferar katter är det några grejer man kan tänka på. För det första är det en fördel om man har en relativt snabb kamera, då katter kan vara ganska så snabba djur och man vill undvika att bara få en "sudd" på bild. En digitalkamera är också att föredra eftersom man då kan slösa med bilderna utan att det kostar en massa.

Vit katt i snö

Något som är a och o när man fotograferar katter är bra ljus. Kamerornas inbyggda blixtar ger tyvärr ibland ett alldeles för skarpt och platt ljus och tråkiga reflexer i katternas ögon. Få har tillgång till studioblixtar, men till en del kameror kan man använda en extern blixt som kan riktas åt ett annat håll. Detta gör att ljuset blir mer naturligt och kattens ögon slipper lysa som små lampor. Allra finast, tycker jag, är dock att använda sig av naturligt ljus. Passa på att fotografera mitt på dagen då fönstren släpper in mycket dagsljus. Att fotografera utomhus är också bra om man vill undvika blixten. Allra bäst är molniga dagar, eftersom alltför skarpt solljus kan göra det svårt att få till bra bilder.

Kattungen Gustaf i full action. Jag ligger på golvet och är beredd kameran medan han leker och springer runt med musen i munnen.

Tänk också på bakgrunden när du fotograferar din katt. En rörig bakgrund gör att katten lätt försvinner bland alla grejer, och det är ju katten man vill se. Använder du dig av en enfärgad bakgrund kan du med fördel välja en i samma färg som kattens ögon. Däremot är det inte alltid så lyckat att välja en med samma färg som kattens päls. Är du utomhus är det fint att fotografera katten när den går eller ligger i gräset, eller kanske då den klättrar i träd (men inte för höga träd då, såvida du själv inte är en väldigt bra klättrare). Snö kan också vara skoj att fotografera i. Har din kamera inställningar för manuell vitbalans så använd gärna den, eftersom många kameror lätt blir lurade av den vita snön och gör så att färgerna inte stämmer så bra överens med verkligheten. Med vitbalans menas att du visar kameran vad som är vitt. Om din kamera har den inställningen kan du läsa i instruktionsboken där det brukar stå hur man använder funktionen.

Har kameran en väldigt bra närgräns eller om du har ett särskilt macro-objektiv kan du komma katten riktigt nära.

När jag fotograferar katter brukar jag sätta mig i närheten av dem med min kamera tills det rätta ögonblicket dyker upp. För ögonblick är oftast vad det handlar om. Ena sekunden finns tillfället för en fin bild, men i nästa är det borta. Jag ser till att befinna mig i samma nivå som katterna, och vill jag ha extra uppmärksamhet är en fjädervippa, gör rörelser med fingrarna så att det låter lite eller säger skojiga ljud. Men ibland kan en bild bli minst lika bra om katten har sin uppmärksamhet mot något helt annat, t ex en leksak eller en annan katt. Spontana bilder där katten är i full action brukar kunna bli härliga bilder. Ja, såvida man får med katten på bild vill säga. Det kan vara en utmaning och det brukar kunna bli ganska många bilder tagna på en busig katt innan man får några som är lyckade. Det finns stor risk för att man bara får med en suddig tass, en svans eller ett öra när katten far runt.

Skön sovstil?!

Om din kamera har bra närgräns så gå gärna nära katten. Närbilder brukar kunna bli vackra bilder. Lek även gärna med vinklar och låt katten befinna sig på olika platser på bilderna. Ofta blir en bild mer spännande då katten inte är placerad precis i mitten av bilden. En del digitalkameror kan man dessutom ställa in så att de fotograferar i svartvitt, och går det inte göra den direkt inställningen i kameran så går det fixa till det i efterhand med hjälp av ett fotoredigeringsprogram.

Den lilla kattungen sover så gott med sin mammas trygga tass vilande över sig.

Att alltid ha kameran nära till hands gör att du har möjlighet att ta de där bilderna som dyker upp då du minst anar det. Kanske passa på att ta några bilder då de ser extra gulliga ut eller gör något roligt. Så låt inte kameran damma i någon låda, utan ställ den på en plats där du lätt kan plocka fram den för att fotografera dina sötnosar!

Genom att alltid ha kameran nära till hands kan man med lite tur fånga bilder som denna.

Text och foto: Linda Carlgren

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2007-01-25, 11:10
#1

Tack Linda för ditt trevliga reportage med goda tips om vad man kan tänka på för att ta bra kort på katterna. Något som vi har nytta av både när det gäller våra privata katter och hittekatterna vi vill hjälpa till nya hem.

Jag vill även tacka för att vi får använda dina underbara foton här i Hittekatter i Fokus.

För den som inte vet om det är det Linda som tagit fotot i Hittekatters sidhuvud, samt merparten av de foton vi har i artiklarna.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Pelusa
2007-01-25, 11:37
#2

Jag är verkligen imponerad över dina bilder, Linda.
Det är inte alltid så lätt att fånga katter på bild (har jag hört). Bilderna blir lätt likartade och opersonliga men dina bilder är jättevackra samtidigt som de visar katter i olika positioner och hjärteknipande vardagssituationer som får en att le fånigt och igenkännande!

Tack för din artikel, den får 5 p av mig!

/Pelusa

Pia
Pia 
2007-01-25, 17:29
#3

Jättefina bilder!

vanessa
2007-01-25, 18:09
#4

Oj, så fina bilder. Har ofta tänkt på den där Linda som stått som fotograf under bilderna. Ägnar själv en massa tid åt att fota katter på katthemmet, men det går inget vidare. Men ibland så blir det riktigt lyckat. Och som du säger med digitalkamera så kan man plåta till förbannelse och inte bli ruinerad av framkallnig. Sätter in en bild på en  extrem närbild kan man säga. Ett prov för att se hur nära jag kunde gå. och det gick bra :-). Sedan så säger bilden inget annat.  /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Engla
2007-02-02, 15:33
#5

Vilket mysigt reportage och vilka härliga bilder! Man blir glad av att läsa texten.

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

[Borttaget]
[Borttaget] 
2007-02-02, 15:33
#6

Inlägget är borttaget

Lena
2007-02-02, 15:46
#7

#5 Ja visst är det helt underbara bilder som Linda bjuder oss på. Och att få lära sig hur man tar bättre bilder är mer än välkommet!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2007-03-11, 15:52
#8

Aktiverar denna artikel där vi får lära oss goda fototips av Hittekatters Fotograf. :)

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Tezza
2007-03-11, 16:22
#9

Vi kanske ska ha en fototävling här på hittekatter? Tycker jag vore en kul grej. Så får vi alla träna oss på att fotografera våra missar, träning ger ju färdighet sägs detFlört Det behöver ju inte vara något speciellt tema, bara en bra bild. En ide jag fick bara….

Tezza
2007-03-11, 16:25
#10

Det gick inte att redigera min inlägg ovan så jag fortsätter här:

Tack för en bra artikel med många bra tips. Nu ska cameran fram och jag ska testa att ta lite närbilder.

Lena
2011-04-05, 23:56
#11

Beskedet har just nått mig att Linda inte längre finns ibland oss. Hon förlorade kampen mot sin cancersjukdom den 29/3. Jag vill hedra Linda genom att aktivera den här artikeln som hon skrev i januari 2007.

Linda var så generös och hjälpte mig med bildmaterial inför starten av Hittekatter iFokus. Vi hade lärt känna varandra via min tidigare sajt Kattgruppen. Hon ver en mycket generös person med hjärtat på rätta stället både för människor och djur. Hon var även en underbar mamma till sina barn. Det är ofattbart att hon nu är borta. Mina tankar går till hennes familj.

Linda har en insamling på Cancerfonden där du kan lämna bidrag. Länk till insamlingen.

Sov i ro Linda! Du lever vidare för alltid via dina bilder.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Imasy
2011-04-06, 07:52
#12

Har följt Lindas kamp i hennes blogg under en längre tid. Förvånades av att hon var så positiv trots hennes dåliga prognos.

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. 

~Välkommen!~

Alexej
2011-04-06, 09:50
#13

Vad hemskt!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Alexej
2011-04-06, 09:56
#14

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Sidentass
2011-04-06, 11:38
#15

Finner inga ord för det som hände Linda inkl. hennes familj….vad världen känns orättvis att vissa människor ska behöva drabbas så hårt, idag tänder jag ett ljus till minne av Linda..:-(

Lena
2011-04-06, 19:14
#16

Livet är inte alls rättvist och det käns fruktansvärt att en ung levnadsglad mamma rycks ifrån sin familj på det här sättet. Cancer är en hemsk sjukdom som slåt till hårt och skoningslöst mitt livet.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2011-12-31, 14:57
#17

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2013-10-12, 11:30
#18

Den här artikeln är skriven av Linda Carlgren som hjälpte mig med fotografierna till Hittekatter iFokus i samband med starten av sajten. Bilder som vi fortfarande använder i våra artiklar. 

Linda var en mycket duktig fotograf som framförallt gillade att fotografera katter. I den här artikeln delar hon med sig av sina fototips. Tyvärr finns inte Linda bland oss längre. Hon förlorande kampen mot cancer den 29/3 2011.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen