Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
06. Kastrering, ID-märking, Vaccination

Heja Lst Västmanland!

2013-02-23 18:29 #0 av: [eskils]

Nu har Länsstyrelsen i Västmanland lagt ut sin information om rabatter på kastrering och id-märkning, samt information om problemet med herrelösa katter på sin hemsida:

http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/Sv/djur-och-natur/djurskydd/sterilisering-av-katter/Pages/default.aspx

De har nyligen också skickat ut informationen i pappersform i brevlådorna - toppen!

Detta kan vi alla tipsa vår Länsstyrelse där vi bor om, att följa det goda exemplet. Glad Här är adresserna till alla Länsstyrelser:

http://www.lansstyrelsen.se/Sv/Pages/default.aspx

Anmäl
2013-02-23 18:58 #1 av: Lena

Det var nog det som någon skrev om tidigare. Utmärkt att man arbetar på det sättet. Det skulle flera följa efter. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-02-23 19:04 #2 av: Backarödbo

Vågar man att kastrera en skyggis också? Någon som kan maila länsstyrelsen och fråga om det går bra? ;) Hade varit intressant att få se vad denna länsstyrelse svarar... med tanke på att vissa andra länsstyrelser verkar ha så j*vla stora problem med skyggisar.

Anmäl
2013-02-23 19:34 #3 av: [eskils]

#2 Ja det vore ju underbart om man kunde komma in med hemlösa skyggisar också och kastrera&id-märka med rabatt! De katterna går ju ute och ger upphov till nya kullar hela tiden, vilket inte alla ägda katter gör, så de borde egentligen prioriteras. Dessutom stör de mindre i bostadsområden om de är kastrerade.

Inte säker på att Lst går med på det förstås. Någon här som bor i Västmanland? Annars kan jag maila och fråga imorgon.        

Anmäl
2013-02-27 10:09 #4 av: [eskils]

Sponsorer till kastrerings-&märkningsprojektet är bl a Djurskyddet i Västerås och Köping och Djurens Vänner. Oavsett vad man tycker om dem annars, så är det ju en bra sak de gör här. Sponsor är även Västerås stad! Måtte finnas djurvänner bland politikerna där!

Andra sponsorer är tre bostadsbolag: Salabostäder, IKANO Bostad och Kungsörs fastigheter AB. Det är gissningsvis de som lade ut information om projektet i de boendes brevlådor.

Jag mailade till Länsstyrelsen och berömde dem för projektet och sa att vi kattvänner tipsar andra Lst att ta efter (hoppas många har gjort det!). Frågade också om erbjudandet även gäller hemlösa och skygga katter.

Fick svar idag:

Hej!

Stort tack för allt beröm! Den här gången har vi valt att rikta projektet mot katter med ägare. Vi har som krav att de katter som kastreras inom projektet också ska ID-märkas och registreras om det inte redan är gjort. Precis som du säger genererar förstås herrelösa katter  fler herrelösa ungar, men de kräver också en helt annan hantering, något som vi inte upplever att vi har möjlighet till just nu. Vi hoppas att antalet herrelösa katter ändå ska minskas genom vårt projekt. Vi genomför samtidigt även en informationskampanj där vi pekar på fördelarna med att kastrera, ID-märka, vaccinera och försäkra sin katt.

Vi vet att det är många som är engagerade i arbetet med att höja katternas status och välfärd, och vi är glada för den positiva feedback vi fått på vårt projekt!

Med vänlig hälsning

 Katja Lundqvist

Djurskyddshandläggare

Telefon: 021-19 51 37

E-post: katja.lundqvist@lansstyrelsen.se

Länsstyrelsen i Västmanlands län

www.lansstyrelsen.se/vastmanland

 

Anmäl
2013-02-27 10:39 #5 av: Katthemsmatten

Inte det svar jag hade hoppats på, men i alla fall ett vettigt svar. Och de har en poäng i att deras projekt kommer att bidra till att minska antalet nya hemlösingar.

Anmäl
2013-02-27 14:19 #6 av: Gatukorsning

#5 Men du fick ju svar i alla fall! Till skillnad från andra lst...

Anmäl
2013-02-27 14:25 #7 av: Katthemsmatten

#6 Du har rätt. Man får inte ha så höga pretentioner på våra myndigheter..........

Anmäl
2013-02-28 11:55 #8 av: [eskils]

#4 Har nu svarat Lst Västmanland:

Hej Katja 

Tack för svar! Hoppas att ni i en nära framtid har möjlighet att hjälpa även de hemlösa katterna med kastrering osv! Det är väl ett lämpligt område för samarbete mellan Länsstyrelse och ideellt arbetande djurvänner. 

Med vänlig hälsning,

Anmäl
2013-03-10 12:51 #9 av: [eskils]

Nu har jag mailat nedanstående text till Lst Västra Götaland, Lst Skåne, Lst Örebro, Lst Östergötland, Lst Stockholm. Kopiera gärna och skicka till fler Lst!

Hej
Finns det för många hemlösa katter i länet, som går ute och far illa och vållar problem?  Vad ska göras? Vi vet ju att avskjutningar av hemlösa katter har tillämpats som metod i många decennier och det har INTE haft önskvärd effekt. Tvärtom är de hemlösa katterna idag fler än någonsin, i hela Sverige ca 100.000. Så det är uppenbarligen fel metod. Infångning och massavlivningar hos veterinär fungerar inte heller, eftersom det också stöter på hårt motstånd från befolkningen.
Här är ett tips för att börja komma tillrätta med problemet på ett modernt och civiliserat sätt:

Gör som Länsstyrelsen i Västmanland! Gå ut med en uppskattad informationskampanj i media och på Länsstyrelsens hemsida. Berätta att kattägare måste kastrera, id-märka och registrera sina katter snarast. Skaffa sponsorer om så behövs och erbjud rabatterade kastreringar. På samma sida finns också en utmärkt text ,”Bakgrund”, om hur problemet har uppkommit och att kattägare måste sluta överge sina katter. http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/Sv/djur-och-natur/djurskydd/sterilisering-av-katter/Pages/default.aspx

Där finns även goda råd till kattägare och blivande kattägare: http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/Sv/djur-och-natur/djurskydd/Pages/Hundar_och_katter.aspx
De sponsrande bostadsbolagen lade också ut informationen om kastreringskampanjen i pappersform i de boendes brevlådor.

Samarbete och information är nog den rätta vägen att gå!
Om detta mail har hamnat hos fel person är jag tacksam om du skickar det till rätt person/avdelning.
Med vänlig hälsning,

Anmäl
2013-03-14 18:28 #10 av: [eskils]

#9 Av de fem Länsstyrelser jag mailade tipset till har hittills endast Lst Skåne svarat:

Hej!

Detta är vidarebefodrat till våra kattansvariga här på enheten; Elin Gullander och Caroline Grappson.

Mvh 
Emma Hansson

Djurskyddsinspektör

Länsstyrelsen Skåne
044 252704

0761 442207

Emma.hansson@lansstyrelsen.se

Anmäl
2013-03-16 23:21 #11 av: [eskils]

Hittade en artikel från Sveriges Radio om kastreringsprojektet i Västmanland.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5467787

Anmäl
2013-03-17 16:31 #12 av: Katthemsmatten

Härligt med publicitet omkring det. Hoppas många har lyssnat.

Anmäl
2013-08-16 19:33 #13 av: [eskils]

Hela 242 katter blev kastrerade i projektet som leddes av Länsstyrelsen Västmanland i våras. Något för andra Länsstyrelser att ta efter!! En av sponsorerna var Djurens Rätt, som planerar ett nytt kattprojekt i oktober.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=5614865

http://www.lansstyrelsen.se/vastmanland/Sv/djur-och-natur/djurskydd/kastrering-av-katter/Pages/default.aspx

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.