Annons:
Etikettkattprat
Läst 153 ggr
Uppkatten
2022-07-24, 11:14

Hittekatter iFokus ordlista

a/d = ett finmalet och mycket näringsrikt lättsmält foder. Bra för katter som behöver återhämta sig, och kan användas t.ex. vid stödmatning.

Att adoptera en katt = att köpa en katt från ett katthem, eller från en katthjälpsorganisation, och då betala en adoptionsavgift.

Anorexi = när katten inte vill äta (ska inte förväxlas med anorexia nervosa hos människa).

Bortsprungen katt = en katt som söks av sin ägare t.ex. sedan den inte kommit hem som den brukar.

Calm = ett torrfoder som sägs kunna lugna katten i stressiga situationer.

Chipläsare = chipavläsare/scanner. Ett instrument som används för att läsa av kattens mikrochip. Med hjälp av numret man får fram kan man sedan söka efter ägarens kontaktuppgifter i SKKs respektive SVERAKs id-register. Chipläsare finns hos t.ex. polis och veterinärer.

”Dödsbo-katt” = en katt vars matte/husse har avlidit.

Feliway = feromonpreparat som avser att ge trygghet i vardagen. Finns i flera varianter. Finns som doftavgivare för vägguttag eller som sprej.

FIP = Felin infektiös peritonit. En allvarlig virussjukdom hos katt som orsakas av en muterad variant av kattens coronavirus (ej covid19!).

FORL/TR = Smärtsam tandsjukdom som drabbar katter. Orsaken är okänd. Det är viktigt att angripna tänder dras ut hos veterinären eftersom katten får mycket ont.

Föreskrifter = syftar vanligtvis på Jordbruksverkets föreskrifter och allmänna råd om hållande av hundar och katter med saknr 102.

Förvildad katt = en katt som är född ute och som inte har haft just någon kontakt med människor, alternativt: en katt som varit bortsprungen länge och som börjat förvildas.

Habituering = tillvänjning. T.ex. när en skygg katt vänjer sig vid att människor finns i närheten och lär sig att de inte utgör en fara.

Hemlös katt = en katt som saknar en ägare, eller där ägaren inte går att hitta trots ansträngning att hitta ägaren. Både bortsprungna katter och utefödda katter kan sägas leva i hemlöshet.

Hittekatt = en upphittad katt som man inte vet var den hör hemma.

ID-märkning = görs hos veterinären, som antingen gör en tatuering i kattens öra eller injicerar ett mikrochip under huden på katten. Microchipet kan sedan läsas av med en speciell avläsare, vilket kan göras hos t.ex. veterinär eller polis.

Jourhem = när en katt få bo tillfälligt hos någon. Ofta står jourhemmet för kostnader för t.ex. kattmat och kattsand. Kallas ibland akuthem.

Karantän = avser vanligtvis avskilda kattrum på katthemmet, som används för att säkerställa att nyinkomna katter inte bär på smittsamma sjukdomar.

Katthem = en verksamhet som tar hand om hemlösa, övergivna och oönskade tamkatter. Katthemmet drivs vanligtvis av en ideell förening/organisation som själva står för skötsel av katterna och insamling av pengar till t.ex. veterinärvård, kattsand, kattmat m.m.

Katthjälpsorganisation = en organisation som hjälper hemlösa katter.

Kattkoloni = en (större) ansamling av katter t.ex. på en soptipp, kring en bondgård eller på annan plats där de har möjlighet att hitta mat.

Kattorganisation = en organisation som sysslar med katter på ett eller annat sätt.

Kattpest = sjukdom orsakad av parvovirus. Hög dödlighet. Viktigt att katten vaccineras mot kattpest.

Kattsnuva = Kattsnuva kan orsakas av flera olika smittämnen (t.ex. herpesvirus eller calicivirus). Katterna kan bli ordentligt sjuka så det är viktigt att vaccinera sin katt regelbundet.

Misärhem = en bostad där tillsyn och skötsel av djuren är mycket eftersatt (d.v.s. djurhållningen har gått över styr). Ofta är även djurägaren själv i nedsatt/dåligt skick.

No-Kill = Organisationer som arbetar med katter enligt No kill-metoden avlivar inte friska eller behandlingsbara katter p.g.a. att de är skygga, förvildade eller har beteendeproblem. Man kombinerar istället en rad åtgärder (socialisering/habituering, omplacering via katthem, rådgivning, TNR etc) för att rädda så många katter som möjligt.

Omplacerings-katt = en katt som har en ägare men som behöver få en ny ägare.

Osocialiserad katt = en katt som inte fått möjlighet att umgås med människor när den var ca 2-7 veckor gammal.

Pet Remedy = Sprej/doftavgivare som hjälper katten att bli mindre stressad.

Skyggis = en katt som inte har blivit (ordentligt) socialiserad

Sommarkatt = kattunge som införskaffas under sommarsemestern och som sedan överges på höstkanten när familjen åker hem från sitt sommarställe.

SVEKATT = Svenska kattskyddsförbundet.

SVERAK = Sveriges Kattklubbars Riksförbund.

Tamkatt = Felis catus. Ett av våra mest älskade sällskapsdjur.

TNR = Trap-neuter-return. En metod där man fångar in hemlösa katter, kastrerar och vaccinerar dem och sedan släpper tillbaka katterna i sitt hemområde igen, men nu med tillsyn. Tama katter och kattungar/ungkatter tas in och omplaceras. Metoden är ett humant alternativ till avlivning och används i många länder.

Utefödd katt = en katt som fötts ute, vanligtvis av en hemlös kattmamma, alternativt av en tam kattmamma som kommit vilse.

Vildkatt = Felis silvestris. En art i familjen kattdjur. Vildkatten lever inte fritt i Sverige. En förvildad tamkatt är således inte en vildkatt.

VILSE.nu = Sveriges största söksajt för bortsprungna och upphittade katter. Här finns även söktips ifall katten sprungit bort, och tips på vad du kan/bör göra ifall du har hittat en katt.

Zylkene = ett kosttillskott som kan användas vid stressiga situationer (t.ex. inför resa). Öppna kapseln och strö ut pulvret över fodret. Ofta ger man det flera dagar i rad inför den händelse som man uppfattar att katten kan komma att uppleva som stressande.

Ägarregistrering = Kattens ID-märkning behöver registreras, så att ID-numret kopplas till dina kontaktuppgifter. I dag finns två ägarregister: SKKs djurID, och SVERAKS ID-register.

Öron-ID = en ID-tatuering i kattens öra (siffror och bokstäver). Med hjälp av ID-numret kan man söka i SKKs respektive SVERAKs ID-register och få fram ägarens kontaktuppgifter.

Övergiven katt = en katt som ägaren har övergivit/lämnat/dumpat och som ägaren inte vill ha tillbaka.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

  • Redigerat 2022-12-31, 11:55 av Uppkatten
Annons:
Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: