Annons:
Etikettbortsprungna-upphittade-katter
Läst 140 ggr
Uppkatten
2022-04-18, 08:27

Innan du släpper ut katten

Så här års låter fler sina katter gå ut. Det syns både på VILSE och FB där antalet annonser om bortsprungna och upphittade katter ökar kraftigt varje år när vårvärmen kommer.

Men innan du släpper ut katten så är det några saker att tänka på:

1) Katten ska vara kastrerad, eller på annat sätt vara förhindrad att reproducera sig.

2) Katten bör vara ID-märkt och ägarregistrerad, så att t.ex. polis/veterinär kan nå dig om något händer katten. ID-märkning (med mikrochip eller tatuering) görs hos veterinären .

3) Kontrollera att dina ägaruppgifter är uppdaterade i SKKs respektive SVERAKs ägarregister (nytt mobilnummer/ny mejladress?). Det är viktigt att du lätt går att nå om något händer katten.

4) Katten bör vara ordentligt vaccinerad mot kattpest och kattsnuva. Båda sjukdomarna kan göra katten ordentligt sjuk.

5) Katten bör vara försäkrad. Katter som går ute löper ökad risk att få t.ex. sår och varbölder efter slagsmål med andra katter. Det är också relativt vanligt att katter blir påkörda.

6) Du bör ha tagit några riktigt bra bilder på katten, så att du kan efterlysa din katt om den en dag inte kommer hem. För tips och råd, se artikel-länk nedan.

7) Ta en promenad i området, och kontrollera det ur "kattsäkerhetssynpunkt". Är det ett bra område för en katt att vara ute i? Vilka faror finns det? Beakta att katter inte har något som helst trafikvett, och att dina grannar sannolikt inte vill få sina utemöbler nedkissade eller hitta kattbajs i sandlådor och rabatter.

8) Lär känna området tillsammans med din katt, t.ex. genom att gå på koppelpromenader. Innan du tar ut katten i koppel måste du ha vant katten vid selen ordentligt inomhus. Se också till att du har en så säker sele som möjligt. Var medveten om att koppelpromenader kan leda till att katten kommer lös av misstag.

9) Om du väljer att ha gps- eller annat halsband på katten så försäkra dig om att halsbandet har ett säkerhetsspänne så att katten inte riskerar att fastna i någonstans. Se till att halsbandet är försett med dina kontaktuppgifter, och att dessa alltid är tydliga. Släpp aldrig ut katten på egen tass med sele på sig.

10) Tvinga aldrig en stressad och rädd katt att gå ut.

11) Bra alternativ till fri utevistelse kan vara en in-nätad balkong/uteplats eller en kattrastgård.

12) Och sist men inte minst: lyssna inte på vänner och bekanta som säger att "det är naturligt för katter att få gå ut". Den miljö vi människor har byggt upp i våra (större) samhällen och städer är på inget sätt anpassad efter eller naturlig för en katt.

https://hittekatter.ifokus.se/discussion/1450272/dags-att-slappa-ut-katten-eller…

https://hittekatter.ifokus.se/discussion/1449092/id-fotografera-din-katt

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Sajten för dig som bryr dig om hemlösa katter och vill höja den vanliga huskattens status. På Hittekatter i Fokus möter du kattälskare från hela landet, samt representanter från olika katthem. Vi har tillsammans en bred kompetens när det gäller allt som har med katter att göra.
  • Redigerat 2022-04-18, 10:41 av Uppkatten
Annons:
Catlady91
2022-04-18, 10:57
#1

#0: bra skrivet, som vanligt! 😊

❤️ Jag jobbar hårt, för att min katt ska leva gott ❤️

💪 Man måste våga misslyckas, för att lyckas 💪

Maria
2022-04-18, 11:56
#2

Jättebra och viktigt.🙂

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Uppkatten
2022-05-21, 18:30
#3

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Upp till toppen
Annons: