Etikettdjurskyddsfrågor
Läst 317 ggr
Uppkatten
2020-06-15, 09:23

Nu skall katten kastreras!

Från och med i dag måste din katt vara kastrerad (eller på annat sätt förhindras att fortplanta sig) om den ska gå ut. Man får helt enkelt inte släppa ut okastrerade katter hur som helst längre.

Ett bra och viktigt beslut, då vi i Sverige har ett gigantiskt djurskyddsproblem med gissningsvis ca 150 000 hemlösa katter. Katter som svälter ihjäl, fryser ihjäl, katter som dör av sjukdomar och skador. Detta för att kattägare inte har tagit sitt ansvar och låtit kastrera sina katter.

Så: dags att kastrera katten om det inte redan är gjort! 

Här är ett reportage från SVEKATT-medlemmen Norrtälje katthem om den nya regeln från Jordbruksverket: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/nya-regler-for-kattagare?cmpid=del%3Afb%3A20200615%3Anya-regler-for-kattagare%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR2axopU0qyU6M3lJ7Pbb4A58_7hTeVe9Za6vb2qAFwG7HushiicmvKO3Gc

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Maria
2020-06-15, 09:57
#1

Åh så bra❤️

/Maria
Stallmima
2020-06-15, 11:16
#2

Det kommer vara jättesvårt att efterleva denna regel/lag, många registrerar inte sina katter eller för den delen kastrerar heller.  Hur ska det gå att ta reda vem som äger katten då?  Men jag tycker det är jättebra att detta införts nu  👍

Uppkatten
2020-06-15, 12:40
#3

#2 Redan signalvärdet är jätteviktigt: "Så här ska det vara".  Det finns idioter som kör mot rött också (för inte står det en polis vid varje rödljus och har koll…), men trots det så förstår de allra flesta varför regler och lagar finns - och följer dem.

Här kan vi alla hjälpas åt att sprida information på ett bra sätt, så att fler förstår och blir motiverade. 

Redan nu är det väldigt många som kastrerar sina katter, och min uppfattning är att det blir allt fler. Så jag tycker att det här är en regel/signal som har en självklar plats i ett land som säger sig ha ett gott djurskydd. För det är ju just djurskydd som det här handlar om: vi ska inte ha en massa hemlösa katter som far illa där ute. Varje katt har rätt till omsorg och tillsyn och ett gott kattliv. Katter som springer omkring okastrerade ute och förökar sig okontrollerat är inte OK.

Nu kommer kastrering att bli än mer självklart att diskutera vid försäljning av katt, vid veterinärbesök, när distriktsveterinären kommer ut på besök på gårdarna o s v. Det är också ett viktigt "verktyg" i verktygslådan för djurskyddsinspektörerna (Lst) t ex när de gör tillsyn i misärhem där kattsituationen börjat gå över styr.

"Hur ska det gå att ta reda på vem som äger katten då" undrar du. Ja, hamnar katten som upphittad och ingen gör anspråk på den så kan den ju kastreras och adopteras ut av ett katthem. Och vill ägaren istället ha tillbaka sin katt så får man ta ett samtal med kattägaren om kravet på kastrering.

Förhoppningsvis så har vi snart även ett krav på ID-märkning och ägarregistrering av katt. 

Man kan inte utgå ifrån att lagar/regler inte kommer att följas av alla och därför låta bli att lagstifta/göra regler "för några kommer ju ändå inte att följa dem". Det är istället viktigt att visa i vilken riktning samhället vill - och sedan vara tydlig och uthållig i att få till en förändring/förbättring.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
eskils
2020-06-15, 15:23
#4

#3 Hear, hear! 👍 🏆

eskils
2020-06-16, 12:57
#5

De nya reglerna ställer också högre krav på djurägares kompetens. Ägarna kan inte längre säga att de inte visste vad som gäller och vilka behov djuren har. De ska veta!

https://sverigesradio.se/artikel/7496483

Bra! Tummen upp

Tarotstollan
2020-06-17, 21:51
#7

Nu tas det upp i nyheter och tidningar, så det sprids fort och då går det från mun till mun också. Det innebär att de flesta inte kan skylla på att de inte visste! Äntligen börjar det gå framåt!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Upp till toppen