Etikettertnrskygga-katter
Läst 484 ggr
kalindas
2020-05-10, 20:47

Ett litet dilemma...

Jag har ju sen några år haft ansvaret för de förvildade katterna på gården jag hyr. Det är fyra honor och en hane. Hanen Bamse har dock flyttat.
Han har bott hos min granne, sen min andra grannes katt körde bort honom från gården. 
Nu är det så att denna granne ska flytta och chansen att den nya grannen vill ha en ca 7 år gammal skygg katt hos sig är ganska liten.
Alltså sitter jag med dilemmat vad jag ska göra med Bamse?
Katthemmet vill inte ta honom pga att han är skygg. De som jobbar med skygga katter i närheten tycker att han är för gammal för att jobba med.
Jag försökte få honom att stanna hemma för något år sedan, fångade honom och satte honom i en box i en vecka och försökte vinna hans förtroende. Detta gick inte, utan han sprang så fort tassarna höll, tillbaka till grannarnas hus.
😕
Det känns så tråkigt, då han är en vacker katt och jag tror att med rätt person och tålamod, så skulle man nog kunna klappa honom.
Någon som har en idé om vad man ska göra med denna lite äldre herre?
Självklart är han både kastrerad och id-märkt

Moderering: Avlivningshot är förbjudna på sajten. Här jobbar vi alltid för andra lösningar. // sajtansvariga

/Elisa
Magi-cat
2020-05-10, 20:50
#1

Ge honom en chans i alla fall! Det kan ju hända att det går bra med den nya grannen eller att det dyker upp en annan möjlighet!

🌺🐱

Peace
kalindas
2020-05-10, 20:53
#2

Kruxet är att under tiden så bor ingen i huset. Nu verkar en annan granne tillfälligt gå dit o mata honom. Men de är inte intresserade att ta över honom.
Jag står som ägare till honom på Djur-ID så känner visst ansvar, vill ju inte att han ska gå hungrig

/Elisa
Uppkatten
2020-05-10, 22:12
#3

Nu vet/minns jag inte var i landet du bor, men tänker på t ex Vaxholms katthem eller Stockholms katthem… 

Har du kollat på listan över SVEKATT-anslutna katthem? 

http://www.svekatt.se/medlemsorganisationer/

Den här katten har ju sannolikt åtminstone lika länge kvar att leva, så det är ju ingen gammal katt.

Och varför ska en katt behöva vara klappbar för att få fortsätta leva…? KATTEN har ju inget behov av klappar, det är ju bara något som vi människor gärna vill få ut av umgänget med katten…

Däremot är det viktigt att det katthem/den person som blir ansvarig för katten har kunskaper och erfarenheter av försiktiga katter sedan tidigare, så att katten får den dagliga tillsyn som katter behöver, och så att katten kan tas till veterinär vid behov o s v.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
kalindas
2020-05-11, 07:35
#4

#3
Det är därför jag frågar här om någon är intresserad av honom. För jag vill inte ta det beslutet på en vacker och fullt frisk katt. Men chansen är minimal att han får stanna där han är och han vill inte bo här, då jag försökt. 😕
Har lagt ut en förfrågan om någon vill hjälpa honom, på Katthemmet Solkattens sida på Facebook. Så ni får gärna gå in där och dela inlägget.
Har inte så många som är intresserade av förvildade katter här i krokarna (Halland) och jag har frågat katthemmen. 
Jag har ju redan ångest för "mina" fyra som bor på gården jag hyr, om jag skulle bli tvungen att flytta härifrån.

/Elisa
Uppkatten
2020-05-11, 08:21
#5

I den här typen av grupper (HiF) är det nog tyvärr så att folk ofta redan har "fyllt sin kattkvot" där hemma… Men självklart är det ändå idé att fråga, precis som du nu gör. 

Kanske är det ändå vettigare att prata med ett seriöst No Kill-katthem och köra katten dit än att avliva den, tänker jag. Men det ska förstås vara ett katthem som har kunskap om och erfarenhet av att jobba med, och omplacera, den här gruppen katter.

Kanske kunde du redan nu prata med den blivande grannen och se om ni kan komma överens om någon lösning. Har själv en nära släkting som köpte en gammal sur katthona med tillhörande "fem-miljoners villa"….

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Lena
2020-05-11, 10:26
#6

Avliva är ingen lösning  vi vill ser här på sidan. Så den delen lägger vi åt sidan.

7 år är ingen gammal katt och det är absolut inte omöjligt att socialisera en katt som har några år på nacken. Men det kräver tid, tålamod och tillit. Det är något man bygger upp successivt med fasta rutiner och genom att uppträda lugnt och metodiskt.  Ge mycket belöningar i form  av godis/mat. Katter blir trygga av att kunna förutse vad som kommer att hända. Att du försökte i en vecka säger egentligen ingenting om hur det kommer att gå. En vecka är ingen tid alls i det här sammanhanget. 

Är katten kastrerad? Om inte måste du börja där.  Efter kastrering blir katten lugnare och det blir lättare att nå den då den inte störs av sina hormoner. 

Katten behöver tas in under socialiseringsperioden. Att ha en skygg katt fritt utomhus fungerar inte om man tänker socialisera den.  Om man inte tycker sig ha möjlighet att socialisera katten kan man ha den ute med tillgång till en koja eller annat ställe där den kan söka skydd för vind, regn och kyla och se till att den får mat och tillsyn. Så kallad TNR Trap Neuter Return. Men det förutsätter att du kastrerar katten först. Katter som lever under TNR projekt har ett bra liv och de hjälper till att hålla råttor och möss stången. 

Hade jag varit dig hade jag försökt få igång TNR tillsammans med den nya ägaren. Du skulle t.ex. kunna stå för foder och veterinärkostnader mot att de ser till att katten matas. 

Om du vill ha råd om TNR kan du kontakta den här föreningen: https://djurfristadsavidsbo.se/

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
kalindas
2020-05-11, 12:24
#7

#6
Bamse är både id-märkt och kastrerad. Han är även registrerad på djur-ID i mitt namn.
Så, Ja, jag har koll på vad som gäller. 
Hans fyra släktingar på gården jag hyr är hur goa och sociala som helst och jag är ganska säker att Bamse hade blivit lika go om han fick möjligheten. 
Men nu är det så att han inte vill bo hos mig, så jag kan ju inte tvinga honom. 
Ett alternativ hade varit att han kom hit om han slutade få mat på gården han är nu. Då han borde minnas att det finns mat här. Men risken är att han ännu en gång bli ivägkörd av de hankatter som kommer hit o äter.
Alltså behöver jag hitta ett nytt hem till honom om vi inte har tur och nya ägaren till huset vill ta hand om honom.

/Elisa
kalindas
2020-05-11, 12:27
#8

Ska tilläggas att jag inte skrev detta med något avlivningshot i tankarna. Jag bara skrev hur det ligger till och behöver hjälp med en lösning, som inte innebär avlivning. Ska jag vara krass så är väl Bamse grannens numera då hon matat katten i flera år. Men jag känner att han ändå är mitt ansvar och jag vill hjälpa honom…

/Elisa
eskils
2020-05-11, 15:42
#9

Kan inte den matande grannen ta med snygga Bamse till sitt nya hem? Han betraktar väl henne/dem som sin människa och trygghet.

kalindas
2020-05-11, 17:16
#10

#9
Jo. Man hade ju kunnat hoppas på det. Men hon verkar inte vara intresserad av det.  😕

/Elisa
S.L
S.L 
2020-05-18, 21:59
#11

Ett husmär bra av att ha en katt som håller rent från ohyra som möss. Denna katt skulle ju funka bra säker som ladgårdskatt/stallkatt. Så även ett sånt hem våre ju bra han är kastrerad och det är klar fördel. Du vet inte om någon som har stall ladugård som behöver en kille för renhållning ☺ Fin katt var det hoppas någon äldre vill ge honom en chans lr ett lugnt hem.

kalindas
2020-05-20, 09:02
#12

#11
Väntar just nu på att huset ska bli sålt och har bett mäklaren meddela mig när huset är sålt och även fråga nya ägarna om de vill fortsätta mata.
Går inte det så har jag kontakt med ett katthem, de som sponsrade kastreringen, så då får vi fundera på en annan lösning.
Delat hans inlägg på FB och flera har delat men inte fått napp på ny ägare ännu.

/Elisa
Magi-cat
2020-05-20, 09:04
#13

#12 Så bra att du tar dig an kisse och försöker ordna en lösning!

Peace
Uppkatten
2020-05-20, 09:59
#14

Vore ju jättebra om köparen av huset kunde tänka sig att fortsätta mata/ha tillsyn, men att de kanske kunde få hjälp just om katten blir sjuk, när de åker på semester och liknande. Någon slags "fodervärdslösning".

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
S.L
S.L 
2020-05-22, 19:11
#15

13 Hoppas på det bästa i mitt stall ingick det 3 katter ägaten hade kvar stallet men hade stallet själv och då ingick katterna att mata vetrinären besökte vi en gång minte roligt besök vart 1 mindre kisse. Men iaf jag fick två jätte bra jägare som som vart glada lver blötmat 2 gånger per dag sen fri tillgång torrfoder och rent vatten. ❤

kalindas
2020-05-24, 14:59
#16

#14
Fodervärd vet jag tyvärr inte. För har ingen aning om vem som skulle bekosta hans ev. problem. 
Själv har jag inte råd, då jag har sex egna katter, plus det fyra tjejerna på gården som jag oroar mig dagligen att de ska bli sjuka.

/Elisa
Upp till toppen