Etikettertips-rådartikel
Läst 29906 ggr
Uppkatten
2014-04-01, 20:55

Din katt blir vad den äter!

Vad katten bör äta är en viktig fråga för många av oss kattägare. I butikerna finns hyllmetrar av torr- respektive blötfoder och det är lätt att gå vilse och bli förvirrad i kattmatsdjungeln. Som erfaren kattägare vill jag dock hävda att det här med kattmat inte är särskilt svårt. Katten blir helt enkelt som den äter!

Här har vi en typisk katt som äter ett Indoor-foder. Klassisk, stilren, välanpassad. Funkar i de flesta hushåll och hemmiljöer.

Här har samma katt börjat äta ett Outdoor-foder. Som ni ser har katten nu flyttat ut och ger ett mer ”vilt” intryck.

Här är hushållets andra katt. Ett rätt alldagligt utseende kan tyckas.

Efter några veckor på ett foder för långhåriga katter ses samma katt - nu med en sky av päls.

Dock kunde hon snyggas till lite med ett s k Intense Beauty foder.

Dock tyckte jag att hon började se onödigt stor ut så jag köpte hem ett foder för kräsna katter för att göra henne mer kräsen.

Det fungerade perfekt! Jag fick mata henne för hand så länge fodret användes!

Även kattkompisen blev kräsen av samma foder!

I den här vevan såg jag emellertid att kattkompisen fått gula tänder så jag köpte hem ett foder för bättre tandhälsa.

Efter det foderbytet möttes jag av det här leendet morgon, middag, kväll … Det var inte utan att det gick mig på nerverna till slut…

Nu har jag förresten ångrat mig och vill nog ha en Birmakatt istället. Därför har jag börjat ge den ena katten ett foder för Birmakatter. Det har redan börjat ge effekt, även om maskningen syns rätt dåligt ännu!

Jag hoppas kunna ställa ut henne som Birmakatt redan i nästa vecka. Efter det ska jag testa ett siamesfoder tror jag, för hon skulle nog vara snygg som siames också, och steget från birma till siames är ju ändå inte särskilt långt.

Den andra katten har jag börjat ge ett kattunge-foder och det verkar fungera det med! Hon har under det senaste dygnet blivit både yngre och allt mer lekfull för var timme som gått!

Så - tänk efter vad det är för katt du vill ha och mata den därefter! Kolla på foderpåsarna och se om du ser någon snygg katt på påsarna och köp i så fall den påsen. Svårare än så behöver det inte vara! Detta bekräftas nu också bland annat av den framstående amerikanske forskaren, TS Cheater, som jag i dagarna har varit i kontakt med. I en nyskriven artikel hävdar han och de tre engelska forskarkollegorna Owha, Tafoo, Liam att kattvänner länge låtit sig luras när det gäller hur kattfoder skall användas. Vi har förespeglats att raskattfoder är till för raskatter och att raskatter således behöver ett särskilt foder. Detta trots att allt torrfoder redan från starten 1971 varit designat enligt principen ”du är vad du äter”.

Detta har emellertid tystats ner sedan en amerikansk miljardär och kattuppfödare – Mr Rich – tagit allmänt patent på ”Framavel av raskatter”. Patentet har nu i 20 års tid alltså hindrat fodertillverkarna från att berätta om fodrets verkliga potential! Nu upphör patentet den 1/6 på den svenska marknaden. Det innebär att det inte längre kommer att krävas avel för att få fram raskatter. Istället kommer var och en som önskar sig en raskatt att enkelt kunna ordna detta genom valet av foder, vilket var fodertillverkarnas ursprungliga tanke redan i början av 1970-talet.

Ty, vad finns det för anledning att köpa en framavlad raskatt - för tusentals kronor - när man själv  kan ”göra en” med hjälp av ett bra torrfoder för några futtiga hundralappar? Mata en bondkatt kort sagt och du kan förändra både kattens och ditt eget liv!

Välj ett Siamesfoder och få en siames!

Välj ett foder för Norsk skogkatt och få en Norsk skogkatt!

Har jag då kastrerat mina blivande raskatter undrar du nu säkert, för vad ska vi med fertila katter till i framtiden? Men nej, nej, varför låta operera katten när man istället kan mata den med ett kastratfoder och få samma effekt?

Om de är försäkrade? Nej, inte det heller. Jag har en påse veterinärfoder i medicinskåpet ifall de skulle bli sjuka!  Billigt är bäst som jag brukar säga och varken försäkring eller veterinärvård är särskilt billigt!

Det är således viktigt att man tar ansvar för sitt kattägande och katten blir som sagt vad den äter. Mot den bakgrunden förstår ni säkert varför vi inte bör låta våra katter livnära sig på råttor och fåglar.

Säkert var det fler än jag som läste om jätteråttan som fångades in i Solna nu i slutet av mars. Den mätte 39,5 cm – utan svans, förklarade Kvällspressen. Råttexperter förkunnade att jätteråttan måste ha vuxit upp under goda omständigheter och haft mycket mat och stora föräldrar. Men jag kan nu avslöja sanningen: jätteråttan hade strax dessförinnan VARIT EN KATT och TVINGATS livnära sig på råttor under en längre tidsperiod. Jojo. Så kan det gå när råttorna dansar på bordet och katter inte får den fabriks-fabricerad mat de förtjänar!

Och katter som flyger till Blåkulla så här års? Ja det är helt enkelt katter som ätit för mycket fågel (och då ffa koltrastar vanligtvis).

Nej, det är dags att vi kattägare börjar förlita oss på foderexperterna och inhandlar de knastertorra kolhydratpluppar som kan göra underverk med våra katter! Det får vara slut på blötfoder med älg, lamm, kanin och annat trams i.

Det är dags att vi konsumenter slår näven i bordet och börjar använda foder på det sätt som det ursprungligen var tänkt att användas! Låt inte Mr Rich få stoppa dig längre!

Din katt blir vad den äter!

Vi kattägare kan hjälpas åt att göra skillnad!

Använd dina nyvunna kunskaper och låt dig inte luras längre!

Genom att markera ”Bra inlägg” nedan visar du att ÄVEN DU har genomskådat bluffen!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Jourhemmet
2014-04-01, 21:04
#1

Hahaha…så jäklar bra skrivet..

Nu kanske en del börjar förstå att det enbart är ett försäljningsknep.

cattisa
2014-04-01, 21:08
#2

Intressant artikel som man kan lära sig mycket av. Det är alltid bra med bilder som illustrerar exemplen.

Finns det särskilt foder för Europeer tro? Undrar hur många påsar/burkar behöver man köpa innan man får med en stamtavla…  Lillkatten är huskatt för tillfället, men jag har alltid varit svag för Europeer, och din artikel ger mig nytt hopp!

_"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen_
Tarotstollan
2014-04-01, 21:36
#3

😂  Jättebra!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!
Uppkatten
2014-04-01, 22:03
#4

#2 Om jag har förstått det hela rätt så kommer man via en web-adress på foderpåsen kunna komma till foderfabrikantens hemsida. Där ska man sedan mot en mindre avgift kunna få tillgång till en länk så att man kan printa ut en stamtavla på den egna skrivaren hemma. Ungefär som när man köper biljetter och sån´t där. Fast jag vet inte om det bara är diskussioner eller om något formellt beslut har fattats ännu.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Paddan88
2014-04-01, 22:18
#5

Bra information! Då kan jag blanda i karamellfärg i katternas foder så byter de pälsfärg. Vill så gärna inreda med påskgult så här års och då vore det ju kul om katterna matchar inredningen

För att dömma mig för den jag är så måste du känna mig väl. Vem är du att säga att jag inte har ett värde bara för att jag inte fick leva som de du anser värdefulla?
Uppkatten
2014-04-01, 22:29
#6

#5 Du kan väl skriva en rad här sedan och berätta hur det gick! Ska man använda gul karamellfärg eller röd? Gula katter kallas ju för röda…? 🤔

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
johnnys girl
2014-04-01, 22:49
#7

hmm….kan man få dem att ta fram ett foder för keliga och sociala katter som man kan mata skyggisar med?

Det vore en produktutveckling som hette duga.🤫

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe. Volontär på Stockholms Katthem www.katthemmet.nu www.svekatt.se
Uppkatten
2014-04-01, 23:00
#8

#7 Där är du verkligen inne på något! Vill minnas att det finns något som heter Taste of the wild, så man borde ju kunna göra något foder även för hemkära socialiserade katter…?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
KattkoloninBotkyrka
2014-04-02, 10:18
#9

Jag som älskar LILA borde kanske skaffa mig blå och röd (blir lila ihop) karamellfärg och vips så får jag LILA katter här hemma. 🌺😂

Btw Bra skrivet ❤️

Hemlösa Katter i Nöd www.facebook.com/Kattkolonin.Botkyrka
Katthemsmatten
2014-04-02, 10:49
#10

Underbart skrivet. Länge sedan jag fick ett så gott skratt, Uppkatten.

En tänkvärd formulering är "Mata en bondkatt kort sagt och du kan förändra både kattens och ditt eget liv!" Det är ju det vi ägnar oss åt i hittekattssvängen. Kunde vi bara hitta det optimala skyggis-blir-tryggis fodret så skulle det bli ännu enklare att förbättra livet 😃

Medarbetare Hittekatter iFokus
Svali2011
2014-04-02, 11:59
#11

Aprilskämt 😃

Lena
2014-04-02, 12:35
#12

Ja detta var ett aprilskämt som heter duga. Riktigt kul och fyndigt skrivet! 🏆

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
[
2014-04-02, 14:18
#13

Åh ska springa och köpa kattungefoder nu, för vore sååå gulligt om mina missar blev små igen! 😃

polgara
2014-04-03, 09:33
#14

Fungerar likadant på hundar har jag märkt

Min får fortfarande valpfoder eftersom hon är så kinkig med maten, o hon är fortfarande liten, väger bara 3kg trots hon är 2 år snart

Mona22
2014-04-03, 12:50
#15

Hahaha! Vilken rolig artikel😂

S\*Taildragger Cornish rex Medarbetare på Cornish rex iFokus & Flyg iFokus
Paddan88
2014-04-04, 10:36
#16

#6 Jomän det gav snabt resultat :P

För att dömma mig för den jag är så måste du känna mig väl. Vem är du att säga att jag inte har ett värde bara för att jag inte fick leva som de du anser värdefulla?
Mona22
2014-04-04, 16:01
#17

Det funkar faktiskt! Kolla här. Jag blev så sugen på en maine coon så jag började mata min cornish med mco mat förra veckan.
Man ser att det är samma katt på öronen, de är ju lika stora 😂

S\*Taildragger Cornish rex Medarbetare på Cornish rex iFokus & Flyg iFokus
cattisa
2014-04-05, 07:18
#18

#16 Paddan88. Vad gav du katten för mat! Du kan ju inte låta katten äta kycklingfoder! SkrattarSkrattarSkrattar

_"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen_
eskils
2014-04-05, 18:31
#19

Hoppsan! Höll på att gå hem med en påse torrfoder för hund häromdagen. Himla tur att vi upptäckte misstaget, påsarna ser ju likadana ut.

Lena
2014-04-05, 18:51
#20

Ja det hade kunnat bli vovvar av dina katter annars! 🐶

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2014-04-10, 19:42
#21

Puttar upp för flera skratt! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
ElinLindberg
2014-04-11, 12:25
#22

Den här texten gjorde min dag:) #16 Kul att det fungerade nu till påsk:D ska kanske också prova på mina:)

Lena
2014-04-11, 20:32
#23

#22 Ja det muntrar upp den dystraste kattägaren! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
eskils
2014-04-11, 22:31
#24

#20 Ja, det står ju bara Hund på torrfoderpåsarna, så mina kissar hade ju kunnat bli riesenschnauzer eller mopsar eller vad som helst. 🥶🐶😮

Lena
2014-04-13, 12:35
#25

#24 Man vet aldrig vad som kan hända!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
vindfrost76
2014-08-12, 10:07
#26

Jag tycker att huvudsaken är att fodret är bra kvalité.Med rätt mängd proteiner och annat.

kalindas
2014-08-12, 11:46
#27

#0
Den här är så bra! 😃

#26 Tror du har missat humorn i detta inlägg. 😉

/Elisa
Katthemsmatten
2014-08-12, 15:13
#28

Det här är nog den mest humoristiska tråd vi har. Tala om att avslöja reklamtricken bakom alla dessa olika foder som en del företag vill få oss att köpa.

Medarbetare Hittekatter iFokus
vindfrost76
2014-08-12, 20:59
#29

Jo det har jag nog,för står att det är marknadsföring för foder:) mina katter äter nu royal canin för Sphynx.För dom tycker det är gott,har 2st Manx ,och 3 bondkatter.Tror inte att behöver äter foder för Manx ,jag vill att dom äter Ekanuba som är spannmåls fritt,för det är bäst för deras hälsa,men det tycker inte kissarna :)

kalindas
2014-08-12, 21:37
#30

#29
Detta är snarare en pik till RC (som för övrigt är ett ganska dåligt foder) inte någon marknadsföring. 😉

/Elisa
Uppkatten
2014-08-13, 07:24
#31

Som artikelförfattare kan jag bara instämma i #30, det är absolut inte någon marknadsföring…! Läs texten och kolla på bilderna! 🙂Artikeln skrevs f ö ursprungligen som ett aprilskämt.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Katti
2014-11-27, 09:16
#32

#26 Protein??? Vill du förvandla din katt till en köttbit 😇?

(Kan inte låta bli att putta upp denna fantastiska tråd!)

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård
kattöga
2014-11-27, 14:35
#33

Härlig och läsvärd artikel! 😃

Äntligen äter mina katter Bozita våtfoder! Den med lamm slukades helt av honan, hanen åt upp en del, men inte allt. Här är (bild-)beviset!

Tänk vad mycket spännande man kan lära sig, när man inser att man inte är så smart som man har trott!  _  /   Catta-Y_ Meeow! 
Lena
2014-11-28, 23:09
#34

Ja man kan aldrig veta vad man har att vänta vid olika foderkomponenter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
cattisa
2014-11-29, 16:16
#35

Tyvärr har jag börjat misstänka att ICAs kattmat i portionspåsar och Mjaus tetror fuskar med innehållsförteckningen. Troligen innehåller de kött från Ekorre! Min katt blir mer och mer intresserad av att klättra i träd nämligen.

_"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen_
anebit
2015-01-30, 10:11
#36

Ha ha ha ha ha ….. Nu fick jag mig dagens skratt!!!  😂

Tack Uppkatten för en jätterolig artikel !  😃

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna
Katthemsmatten
2015-01-30, 10:16
#37

#36 Kul att du grävde fram den här underbara tråden!

Medarbetare Hittekatter iFokus
ElisabethB
2015-01-30, 10:52
#38

#33 Hihi, kanske lika bra att mina inte får någon blötmat med kyckling då.. För isf har jag väl snart ett par kycklingar här hemma med tanke på att de äter Applaws Chicken torrfoder.. 😉

😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉
[
2015-01-30, 13:27
#39

Haha underbar artikel och rolig tråd 😃

Uppkatten
2015-11-19, 00:11
#40

Ja, som ni ser så var Royal Canin inte sena med att nappa på ideén i #7 om ett "tryggis-foder"… 🙂.  http://www.veterinarbutiken.se/veterinarfoder-katt/347-royal-canin-calm-katt.html

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Katthemsmatten
2015-11-19, 10:17
#41

#40 Tycker du borde på royalty på försäljningen eftersom du kom på idén! 😉

Medarbetare Hittekatter iFokus
Uppkatten
2015-11-19, 10:43
#42

#41 I det här fallet var det johnnys girl som saknade ett foder på marknaden, men självklart borde den som kom på idén få royalty på försäljningen!!! 🙂

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
ElisabethB
2015-11-19, 11:42
#43

Då tycker jag att det borde finnas ett foder som gör att katten inte behöver tvätta sig, utan är ren och fin i pälsen ändå… 😊

😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉
Katthemsmatten
2015-11-19, 12:40
#44

#43 Fast då blir den ju en sysselsättning fattigare 😉

Medarbetare Hittekatter iFokus
ElisabethB
2015-11-20, 09:55
#45

#44 H*n kan ju tvätta sig om det är roligt, men inte behöva för att vara ren… 🐱För då blir ju katten en ren tillslut.., och det vore väl inget bra?

😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉
Therese
2015-11-20, 20:43
#46

Vilken fantastisk text! Mina katter äter bara kött.. Från flera olika djur. Kommer de bli grisar med lammull, kycklingvingar, renhorn och musöron? Hade varit kul!

Norsk skogkatt iFokus, http://nouw.com/levameddjur
Tjeja
2015-11-21, 18:51
#47

Ha ha ha.. missat läsa denhär innan. Underbart nu vet jag varför min katt kvittrar som en fågel när han pratar, anfaller godis som en kobra, studsar fram som en känguru mellan varven och svarar på franska med ett högljutt uoi när man frågar om han är hungrig! Det måste vara vårt franska foder med kulinariska finnesser från alla världens hörns fel….! :-D Eller vänta nu… är inte Mjau franskt?

Medarbetare på Fågelmatning, Djurparker, Vilda djur och Politik i fokus.
molbojse
2015-11-26, 11:40
#48

Ojoj! Läste dewn här artikeln flera gånger och trodde på riktigt att du var seriöst och tänkte "men är hon helt tappad eller?!" tills jag började kolla kommentarerna XD Det här är nog det bästa jag läst!
Vi matar vår kille med Mjau blötmat smak av lamm. Vi får väl ett jamande får snart då…? :D Har alltid velat ha ett får!

Behandla mig som om jag vore frisk men tänk på att jag är sjuk.
Katthemsmatten
2015-11-26, 12:43
#49

#48 Datum för publicering av tråden kanske kunde givit en ledtråd. 😃

Medarbetare Hittekatter iFokus
Uppkatten
2015-11-26, 17:59
#50

#48 Det kan vara lurigt det här med aprilskämt! 🙂

Samma forskare har även försökt lära folk att tala med katter.  http://hittekatter.ifokus.se/articles/551b190c8e0e744a0b0004ab-lar-dig-prata-som-en-katt?discussions-1 😃

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
molbojse
2016-03-18, 15:57
#51

#49 Så långt tittade inte jag! xD
Uppenbarligen fungerar det! Ungen har nu fått mycket kyckling och börjat flyga. Oftast med arlset först ner från träden. Han har fått lite med kanin också, antagligen därför han studsar så dant! :D

Behandla mig som om jag vore frisk men tänk på att jag är sjuk.
Tjeja
2016-03-18, 16:13
#52

😃

Medarbetare på Fågelmatning, Djurparker, Vilda djur och Politik i fokus.
Katti
2016-12-03, 08:20
#53

Jag har själv upplevt utvecklingen av mina två bondkatter sedan jag börjat ge dem rasfoder för birmakatter. Det tog några månader, men resultatet kan man verkligen inte klaga på!

Sajtvärd på Kennel iFokus, medarbetare på BARF iFokus Kennel Min Bästa Vän & Skullebo kaningård
Uppkatten
2016-12-03, 08:37
#54

Ja, herrejösses, det kan man kalla förvandling…! 😂

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
kalindas
2016-12-03, 15:48
#55

#53
Perfekt! Får testa det här hemma. Att ge Siamesfoder till huskatterna. 😉😃

/Elisa
Tjeja
2016-12-04, 15:50
#56

Ooh… någon som vet vart man får tag på pudelfoder? Har alltid önskat mig pudelkatter!  😃

Medarbetare på Fågelmatning, Djurparker, Vilda djur och Politik i fokus.
Uppkatten
2016-12-04, 16:27
#57
Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Tjeja
2016-12-04, 16:31
#58

#57 Weee måste ju genast provas förstås! 🥳😃 Återkommer med resultatet senare!  👍

Medarbetare på Fågelmatning, Djurparker, Vilda djur och Politik i fokus.
Lena
2016-12-26, 13:30
#59

#58 Värt ett försök!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Tjeja
2016-12-26, 20:12
#60

#57 …. har provat hela julen nu. Ingen lockar i pälsen än men skäller man på kissen så pudlar han genast och tigger maggos! Kan det vara ett tecken på att det fungerar😸?

Medarbetare på Fågelmatning, Djurparker, Vilda djur och Politik i fokus.
Uppkatten
2017-07-02, 12:50
#61

Uuuups…. Måste ha råkat köpa en påse siamesfoder sist….? Vilka stora öron hon har fått…! 😃

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Katthemsmatten
2017-07-03, 13:54
#62

#61 Ja, det gäller att se upp med vad man ger de små liven. En av mina katter måste ha fått en halv portion kattungefoder så liten som hon är. 15 år idag och 2,2 kg!

Medarbetare Hittekatter iFokus
Uppkatten
2020-04-01, 00:04
#63

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
TccT
2020-04-01, 22:03
#64

😂😂

Upp till toppen