Etikettdjurskyddsfrågor
Läst 778 ggr
Uppkatten
2019-11-29, 17:41

Ha en plan när du ska fånga katt!

Allt oftare går folk in i trådar på FB och uppmanar kattägare att låna en fälla för att försöka fånga in katten som har kommit ut av misstag, eller som har sprungit bort. Privatpersoner hör även av sig i trådarna och säger att ”jag har en fälla att låna ut”. Men ofta missar man en sak, nämligen att man måste ha en plan för vad man ska göra om det plötsligt sitter en annan stackars katt där i fällan. För sitter det en hungrig katt i skruttigt skick där i fällan så kan man inte bara släppa ut den. Lämna den åt sitt öde.

Man ska redan i förväg ha tänkt igenom: Vad gör jag om ”fel” katt går i fällan? Var placerar jag en ev. sjuk/skadad/hemlös katt de närmaste dygnen, i väntan på en mer permanent lösning? Det går sällan att bara köra iväg med katten till t ex närmaste katthem. Katthemmen har vanligtvis fullt och katten kan därför behöva stå i kö dit. Men självklart kan man alltid kontakta sitt katthem för diskussion och råd.

Ett annat problem är att fällor ibland lånas ut för att fånga in en ”misstänkt hemlös katt”. Sedan står plötsligt någon där med en stressad katt i en lånad fälla och vet inte var de ska göra av katten. Först där och då upptäcker de att katthemmet inte kan ta emot katten om 20 minuter… Och att de på FB som utlovade plats åt katten  inte alls är beredda att ta emot den "i verkliga livet".

Som katthem/kattorganisation/privatperson bör man ö h t aldrig låna ut en fälla, om man inte först har försäkrat sig om att det finns en plan för katten (vilket sällan är ett problem om det är en ägd katt som kattägaren vill få tillbaka in igen). 

Man bör också försäkra sig om att planen inte är att t ex skjuta katten på plats i fällan, utan att det finns en plan för att verkligen hjälpa katten, utifrån varje enskild katts förutsättningar och behov. Målet ska alltid vara att katten ska få ett fortsatt gott kattliv – när kattens hälsa är sådan att det är möjligt. Det är också viktigt att man lär ut hur en fälla används på ett så bra sätt som möjligt, om man lånar ut den.

Med andra ord: att använda fälla kräver att man har tänkt till, har kunskap och tar ansvar.  

Och så behöver man ofta en hel del tålamod… 🙂

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Upp till toppen