Etikettkastrering-idmärkning-vaccination
Läst 650 ggr
Uppkatten
2019-09-19, 10:41

Svårt hjälpa katter hem igen

Allt fler katter är id-märkta, men ändå kan det vara svårt att hjälpa katten tillbaka hem sedan den kommit vilse. 

- Allt för många katter är registrerade på fel ägare (t ex på föregående ägaren).

- Allt för många kattägare har inaktuella kontaktuppgifter i ägarregistren (t ex sedan man bytt telefonnummer eller flyttat).

- Många id-märkta katter är överhuvudtaget inte registrerade i SKKs eller SVERAKs ägarregister (och då minskar nyttan med ID-märkningen drastiskt).

- Allt för många kattägare agerar inte heller när kattens örontatuering börjat bli suddig och svårläst. En suddig örontatuering kan innebära att man aldrig lyckas hitta den upphittade kattens familj. 

Ta för vana att regelbundet kolla din katts ID-märkning. Kolla så att örontatueringen ännu går att läsa och att chippet fungerar som det ska (kan kollas hos veterinären när man ändå är där för annat). Har katten inte en fungerande ID-märkning: kontakta din veterinär för åtgärd!

Kolla upp så att katten är reggad på dig och inte på någon tidigare ägare.

Kolla också upp så att dina kontaktuppgifter i ägarregistren är aktuella! (Särskilt viktigt om du har flyttat eller bytt telefonnummer).

Tänk på att det är svårt även för veterinärer och polis att komma i kontakt med dig i ett akut skede (t ex om katten hittas allvarligt sjuk/skadad ute) om katten inte är ordentligt id-märkt och ägarregistrerad. I sådana lägen vill man förstås gärna kunna bli nådd som kattägare, eftersom det kan gälla livsavgörande beslut om t ex behandling eller avlivning av katten.

Id-märkning och ägarregistrering är många gånger kattens enda "livlina" hem. Du som kattägare måste se till att det fungerar. Din katt är helt utlämnad till dig i det avseendet.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Upp till toppen