Etiketttips-råd
Läst 1979 ggr
Sol-
2017-04-12, 18:13

Vi har fångat en hemlös katt

Vi har haft en katt som sprungit här i mer än ett år, vid flera tillfällen har vår kastrerade hankatt varit i slagsmål och blivit skadad, vår steriliserade honkatt har det aldrig varit något problem med. Därför har vi utgått från att den hemlösa är en han.

Nu har vi äntligen lånat en kattfälla och fångat honom. När vi kom hem med vår trattförsedda hankatt från veterinären efter ett slagsmål så va tanken bara, om vi fångar den hemlösa så ska han skjutas, men vi har ändrat inställning och tänker att vi kanske kan behålla honom, han är väldigt fin och ser inte så gammal ut. Vi hoppas på att det ska funka med våra katter om vi kastrerar honom.

Så nu bor han sedan 3 dagar tillbaka i en gammal gäststuga på 8 kvm. Han har fått en kattlåda, en kartong och en stol med filt att ligga i, dessutom har stugan fönster så han kan se ut. Vi vill inte ta in honom i huset.

Vi går in till honom med mat morgon och kväll, sitter hos honom en stund och pratar. Han har ätit varje dag. Han ligger hela tiden i sin stol och rör sig inte.  Han har fått tonfisk, blötfoder, kattmynta, allt som luktar gott. Jag har försökt leka med honom med ett spö med tofs, drog tofsen över ryggen på han. Jag får ingen reaktion, han bara ligger och trycker i sin stol

Andra dagen såg vi honom sitta i fönstret, jag gick fram med min hankatt och kelade med honom och han satt kvar i fönstret.

Han har suttit i fönstret idag oxå, och satt kvar då jag kom in till honom.

Jag har läst om hur man ska gå tillväga och jag förstår att man måste ha tålamod och jag trodde att jag hade det men…..

Jag tycker att det verkar gå bra och att han ju redan gjort framsteg, men jag behöver ändå tips, råd och peppning, gör jag rätt? =)

Herveaux
2017-04-12, 18:19
#1

Bara en tanke, har ni kollat att han verkligen är hemlös?
Är han inte i väldigt bra skick annars för att ha varit hemlös i mer än ett år?

// Harley Sajtvärd Star Stable Medarbetare Ridsport, Film, Hamster och Guldhamster
Sol-
2017-04-12, 18:32
#2

Jo han är väldigt fin. Vi har hört med alla grannar och ingen vill kännas vid honom, men vi ska sätta ut bilder på fb nu oxå.

Stallmima
2017-04-12, 18:35
#3

Kolla hos veterinären om han är chippad och även ös ut efterlysningar på massa sidor med fler olika bilder på kissen.  tycker du hanterar situationen bra  🙂  Lycka till!  🐱

Uppkatten
2017-04-12, 19:42
#4

Jättefin katt! Du skriver att han har bott i  3 dygn nu hos er. Räkna med att det tar åtminstone ett par veckor till innan han har "landat" och börjar visa sitt rätta jag. Det kan ta ännu längre tid, ibland flera månader. Just nu är han stressad av allt som har hänt och av sin nya miljö, och det är normalt om han inte vill umgås eller leka just nu. Ge honom tid! Just nu är det viktigt att ni försöker ge honom rutiner "Så här går det till hemma hos oss" (först får jag mat, sedan gör man rent i kattlådan, sedan sitter någon på golvet och läser högt en stund eller pratar i mobilen, o s v). "Träng" honom inte i onödan just nu, se till så att han äter, dricker, kissar och bajsar och verkar må OK. Men vänta lite med att "gå på honom" (om ni inte är tvungna att handla annorlunda). Prata mjukt o vänligt med katten, så småningom kan ni börja erbjuda godis ur handen, sprätta iväg en torrfoderprick och se om han är intresserad av att leka/jaga, se om han är klappbar o s v - MEN det är lite tidigt ännu. Den beskrivning du ger av honom låter väldigt positiv. Det låter som att det här är en katt som har bott i familj en gång i tiden. Fortsätt gärna att berätta om hur det går för er så kan vi successivt ge mer råd och tips. Men just nu är det viktigaste att han får "landa" där hemma i lugn och ro, då kommer ni också så småningom att få se vad han är för en liten personlighet. Lägg ut en annons på www.vilse.nu så snart som möjligt där ni eftersöker kattens ägare. Det är Sveriges största söksajt för bortsprungna och upphittade katter. Sätt också upp galet många lappar i närområdet där ni efterlyser kattens ägare resp. uppgifter om katten. Lägg gärna lappar även i folks brevlådor. Att skjuta katten ska ni inte ens tänka på. Prio ett är förstås att efterlysa kattens ägare, att kolla om katten har en ID-märkning i örat eller om den är chipmärkt (kan kollas gratis hos veterinären). Har ni inte möjligheter att ta hand om katten på sikt så kontakta ett av landets No Kill-katthem och kolla om de kan hjälpa er. På SVEKATTs hemsida finns uppgifter om svenska No Kill-katthem. Tänk på att det aldrig är kattens fel om den är hemlös och ute och slåss, utan det är vi människor som har svikit katten genom att inte kastrera, id-märka o s v. Katter klarar sig inte på egen hand. Men dra er inte för att be om råd och stöd här så ska vi försöka tipsa så mycket vi kan! Jag tror att det här kommer att gå utmärkt om ni tar det lite lugnt och tar ett steg i taget ❤️.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Sol-
2017-04-12, 19:57
#5

Tack så mycket Uppkatten, det va precis ett sådant svar jag behövde. Jag ska sitta lugnt i mitt hörn av stugan och bara prata och ta lite fler bilder. :-) Så får vi se om vi kan hitta husse och matte, annars får sötnosen stanna, om han går ihop med våra katter.

Rödis
2017-04-13, 10:52
#6

Blir varm i hjärtat av att läsa hur ni tagit hand om kissen ❤️ Jättebra instruktioner från Uppkatten också! Sen har jag personligen (lärt mig under arbete med seriösa föreningar) alltid tagit första möjliga veterinärtid så att man får detta med kastrering, vaccinering, id-märkning avklarat, får veta om chip finns, att katten är frisk etc Efter detta kan katten landa i lugn o ro och man behöver inte störa socialiseringen med transportbur/klämbur och resor längre. Finns inland kattarbetare som själva har en chipläsare och kan komma hem till er för att få detta avklarat. Du skriver inte var Du bor men här i Göteborg är vi flera som har chipläsare 🙂 Fortsätt ditt goda arbete, det blir underbart när Du ser att kisse börjar göra framsteg och din intagne låter inte som någon av de skyggaste 😻

Sol-
2017-04-14, 10:49
#7

Vi bor i Nordvästra Skåne.

Det var ju en bra ide att ta iväg katten till veterinär så fort så möjligt och få allt det hemska avklarat på en gång. Men kan man kastrera en katt som man inte vet har en ägare? Eller du menar kanske bara att man ska kolla chipmärkning?

Nä katten verkar inte alltför skygg, han gömmer inte sig när jag kommer in och han fräser inte, fast att jag sätter mig precis brevid honom. Han bara gör sig så liten han kan.

Nu sitter han i fönstret om dagarna och tittar sig nyfiket omkring.

Katthemsmatten
2017-04-18, 11:32
#8

Kolla chipmärkning, men meddela även veterinären att om det inte är en registrerad märkning så vill ni ha katten kastrerad när den ändå är där. 

Det låter som en katt som haft en ägare, men är den inte märkt kan det bli vanskligt att få tag i tidigare ägare. Du gör ett behjärtansvärt jobb som tar hand om katten. Hoppas du kan hitta ett nytt, varaktigt hem, till den om du inte kan behålla den själv.

Medarbetare Hittekatter iFokus
Sol-
2017-04-18, 15:06
#9

Vi får boka in en dag och få kollat upp och eventuellt kastrerat katten. Jag har satt upp lappar lite överallt och lagt ut bild på honom på flera ställe på nätet.

Idag har jag byggt ett hönsnätsfönster till kisen, så att han kan njuta av våren och fågelkvittret.  Sen tänker jag att det blir enklare för oss och våra katter att bekanta oss med honom, självklart kommer vi att fortsätta gå in till honom och prata en stund morgon och kväll. Men nu kan han höra oss när vi är ute i trädgården.

När jag skulle sätta i fönstret så satt han på fönsterkarmen. Jag gick fram mot honom så han hade fri flyktväg, ställde mig alldeles intill honom, han satt bara kvar, så jag försökte putta lite på han, men han satt kvar, till slut tog jag helt enkelt och lyfte upp han och satte honom i stolen. Han gjorde inget motstånd och blev inte arg eller klöste. Jag blev både förvånad och glad. Sen låg han bara ihopkrupen i stolen medans jag grejade med fönstret.

Vad betyder detta och hur går man vidare nu?

Uppkatten
2017-04-18, 17:34
#10

Det betyder med stor sannolikhet att du har att göra med en katt som är tam i botten, och att du sannolikt snart har ett härligt gosetroll i gäststugan 🙂. Härligt för honom med ett nätfönster. Hur man går vidare? Ge honom ytterligare lite tid att "landa" där hemma. Erbjud godis ur handen (eller om du försiktigt sprätter iväg det i hans närhet, vilket ev. kan locka till lek/jakt/interaktion), kanske lite gos om det inte är för läskigt (man kan prova att klappa med t ex en elementpensel med långt skaft om man själv känner sig osäker). Fortsätt att vistas inne hos honom lugnt och fint, etablera rutiner så han känner att tillvaron är förutsägbar o s v. En del katter mår bra av att ha en radio som står på - på låg volym - under delar av dygnet, gärna en pratkanal så de blir vana vid att ha röster och "vardagsljud" runtikring sig. Lite smutstvätt så han kan få bekanta sig med era dofter i lugn och ro är säkert intressant för honom, men undvik att han använder det som "toalett". Och sedan är det förstås viktigt att du fortsätter att lappa, lägger lappar i folks brevlådor o s v. Kanske finns det någon som längtar efter och saknar honom. Jag tycker att det låter som att det går väldigt bra med honom så här långt. ❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Katthemsmatten
2017-04-19, 16:19
#11

Kan bara hålla med Uppkatten när det gäller hur du fortsätter framåt. Låter definitivt som en katt som kommit vilse. Finns det hotell, rastplats, campingplats eller liknande inom ca 1 km radie från där du hittade katten? Jag tänker att det skulle kunna vara en katt som av någon anledning lyckats rymma under transport. Lappa i så fall även på sådana platser, liksom eventuella butiker och bensinstationer några km från platsen katten hittades.

Medarbetare Hittekatter iFokus
Sol-
2017-04-21, 12:45
#12

Gosetroll i gäststugan, det låter fantastiskt 🐱❤️

Vi har fortsatt som tidigare, jag och sambon har klappat honom med handen varsin gång och han har inte reagerat. Jag försöker leka med spö med tofs och sprätter iväg torrisar i hans riktning, har en kattmyntafylld mus som jag gnuggar och slänger fram till honom.  Men inte så mycket reaktion, tycker dock att det finns lite mer reaktion i hans ögon än innan och hans öron är inte lika nerfällda som innan.

Men nu har han börjat springa och gömma sig bakom stolen när jag kommer in, jag tolkar det som positivt, han har kommit ur sin förlamande skräck, eller?

Ska sätta in en radio till honom idag, får vi se vad han tycker om det.

Smutstvätt har vi hängt hos honom sen dag ett och så fort jag får möjlighet sätter jag upp lappar.

Det finns en rastplats bara några km härifrån, jag sätter upp lapp där oxå.

Uppkatten
2017-04-21, 14:58
#13

Det är bättre att katten rör sig mellan flera olika gömställen än att den gömmer sig på ett enda ställe, och hellre att katten rör på sig (t ex till gömställe, eller mellan gömställen) än att den är stilla och "apatisk" hela tiden. Är en katt riktigt apatisk är det ofta bäst att inte röra katten alls under en tid (annat än om man verkligen måste), eftersom apati indikerar stress. Men du beskriver även beteenden som jag inte tolkar som apati. Det kan ta tid innan katten börjar leka (om den alls gillar att leka), så det gäller att erbjuda lek med jämna mellanrum. Katter som har vistats mycket ute, eller som är födda ute, är ofta mindre benägna att leka än andra katter (då lek är ofta en "ersättning" för jakt).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Katthemsmatten
2017-04-21, 15:13
#14

Försök leka med något som gör att du är på behörigt avstånd. En laserpekare t ex. Alla katter uppskattar inte fjäderspön och annat som de kan uppfatta komma ovanifrån. Testa med bollar eller annat som man kan skjuta fram över golvet. Kasta inte så att leksaken kommer ovanifrån.

Medarbetare Hittekatter iFokus
Sol-
2017-04-21, 20:38
#15

Då har vi fångat in en kringstrykande katt till, jag tror att de varit här lika länge, så det är mycket möjligt att de kommer från samma ställe. Vilket gör mig ännu mer övertygad att någon dumpat dom här😕

Egentligen vet jag inte om jag orkar ta hand om en katt till, men vad är alternativet 😕och han e ju så himla söt.  Men det positiva är att denna inte verkar lika rädd. Han sprang inte och gömde sig direkt jag släppte ur han ur fällan, han försökte direkt hitta en flyktväg och han mjauade högt hela tiden, precis som mina kisar gör då man åker till veterinären.

Jag tror att denna katt blivit matad av en av grannarna, kanske därför den inte är lika rädd.

Om det nu är så att dessa katter inte har någon märkning och vi inte hittar någon ägare. Kan man få hjälp med omplacering av någon kattförening och eventuella kostnader för veterinärbesök? Vi kanske bestämmer oss för att behålla båda om de går ihop med våra katter och om vi får de hyfsat tama.  Men annars är det skönt att veta att man kan få hjälp.

Uppkatten
2017-04-21, 22:03
#16

När det gäller ägarlösa katter kan man ibland få hjälp via t ex Djurens Rätt (Chickas minnesfond) resp. Snuffefonden, MEN jag är osäker på om de täcker kostnader för vaccination och kastrering (tror inte det). Det är kanske snarare sjukdomar och skador man kan söka bidrag för där? Sedan finns det förstås en rad katthem och katthjälpsorganisationer som ibland kan hjälpa till (dock högt tryck på dessa!!!), MEN när det gäller skygga katter är det väldigt viktigt att man kontaktar katthem/katthjälpsorganisationer som har en No Kill-policy annars är risken stor att katten/katterna avlivas. På SVEKATTs hemsida kan du hitta uppgifter om katthem/katthjälpsorganisationer som du kan vända dig till http://www.svekatt.se/om-oss-27861480 . SVEKATT har alltså en No Kill policy. Är även detta en hankatt? Hoppas att i alla fall någon av dem är id-märkt, reggad och saknad. ❤️Verkar katterna känna varandra, eller håller ni dem isär? Håll utkik för så här års har många veterinärpraktiker extra lågt pris på kastrering, ID-märkning och vaccination.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Uppkatten
2017-04-21, 22:06
#17

Tänk också på att katthem/katthjälpsorganisationer ofta har kö, så man kan inte "lämna över katten från en dag till nästa" (vanligtvis), utan katten behöver oftast stå på kö en tid innan den kan tas in. Katter i dåligt skick, dräktiga honor samt kattungar brukar ha företräde.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Stallmima
2017-04-21, 22:08
#18

Annonsera på Facebook, finns massor med grupper om bortsprungna katter där. Sök på olika katthem och föreningar på nätet det finns i er närhet

Sol-
2017-04-21, 22:52
#19

Är så tacksam för alla svar :-) Det är troligtvis en kastrerad hankatt även denna. Jag tror att vår veterinär har en sådan kampanj nu, så det är väl bara att boka tid. Katterna är åtskilda, hade aldrig vågat släppa ihop dem, dessutom är gäststugan för liten till en katt =( Jag förstår att det inte är lätt att hitta nya hem till katter och jag vill gärna hjälpa dom om jag kan, men mina egna katter går först. Nu har jag lagt ut bilder på ett gäng fb sidor, på måndag blir det polisanmälan och boka besök hos veterinären.:-)

Uppkatten
2017-04-22, 08:18
#20

Det är viktigt att båda katterna ligger ute på www.vilse.nu, eftersom det är landets största söksajt när det gäller bortsprungna och upphittade katter. En stor och aktiv fb-grupp är Vi längtar hem. Sedan är det förstås bra att lägga ut annonser på mer lokala fb-sidor, och som du skriver: polisanmäla + kolla efter ev. chip/örontatuering samt lappa-lappa-lappa. Kanske finns det någon tidning i ert område där man kan sätta in en (billig) annons? Alla har ju dessvärre inte internet, och kollar inte efterlysningssidorna. Det är verkligen två jättefina katter. Låter klokt att hålla katterna isär just nu. ❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Sol-
2017-04-23, 19:17
#21

Då är gäststugan tom, den gråa kattens ägare hämtade honom igår. 🙂

Samtidigt fick vi veta att även den gula katten har ett hem, så nu är alla nöjda och glada. 🙂

Uppkatten
2017-04-23, 21:23
#22

Vad härligt! Man blir lika glad varje gång man får höra att upphittade katter är saknade av någon. Hoppas det blir slut med slagsmålen, och bra att ni nu vet var katterna hör hemma 🙂.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
eskils
2017-04-23, 22:57
#23

#21 Glada nyheter! Gissar att ägarna är mycket tacksamma för allt du har gjort för katterna. 🌺

Katthemsmatten
2017-04-24, 15:49
#24

Härliga nyheter! Och du är värd en stor bukett rosor för att du valde att hjälpa katterna. Det är alldeles för många som väljer att inte se behövande katter. 🌺

Medarbetare Hittekatter iFokus
Stallmima
2017-04-24, 22:01
#25

Men vad roligt att kisse har ett hem och antagligen varit saknad!  🌺

Sol-
2017-04-25, 19:52
#26

Ja det är skönt att katterna fått komma hem:-) Tack för alla tips, råd och beröm :-)

Upp till toppen