Etikettertnrskygga-katter
Läst 2238 ggr
Cassie.c
2016-10-09, 17:00

Introduktion av ny hittekatt

Behöver tips på hur vi ska socialisera Simone. Vi har sen tidigare tre raskatter, lätthanterliga, vana vid utställningar. På fredagen hämtade vi hem en hittekatt, Simone via vetärinär där hon steriliserats. Hon hade redan vaccinerats, undersökts och avmaskats. Simone har placerat sig längst under bänkarna i bastun i ett hörn. Hon kommer inte fram så vi ser men äter och går på lådan. De andra katterna verkar inte bry sig så mycket om att hon är där. Hur får vi henne van med oss, och får henne att komma ut. Förstår att det är tidskrävande. Det är bara svårt att ligga under bastubänkarna för att prata med henne så hon blir van…. Feliway är ikopplad. Tips tas emot med tacksamhet.

eskils
2016-10-09, 17:49
Cassie.c
2016-10-09, 18:13
#2

Problemet är inte direkt introduktionen i sig, utan att det rör sig om en hittekatt. Då vi tidigare introducerat nykomling har den varit van med människor, även om kattkompisarna varit nya.

Uppkatten
2016-10-09, 22:19
#3

Nu i början är det bra om hon får lugn och ro, så hon får chans att börja "landa" där hemma. Man räknar med att det tar minst ett par veckor för en katt att "landa" men det kan ta betydligt längre tid. Precis som du är inne på så är det viktigaste just nu att ha koll på att hon kommer igång med att äta, gå på lådan o s v. Så småningom kommer hon att börja utforska sitt nya hem, och då kommer det med stor sannolikhet att ske nattetid. Se till att det finns många gömställen i rummet där hon är så att hon kan gå från gömställe till gömställe (hellre än att "fastna" på ett enda ställe). För att kunna ge dig lite mer specifika råd vore det bra att veta mer om din katt. Hur gammal är katten (på ett ungefär)? Vad vet man om kattens bakgrund? Hur tam eller skygg är hon? Tror man att katten är utefödd eller har den en gång bott hos människor?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Cassie.c
2016-10-10, 05:43
#4

Katten är troligen född 2015, troligen varit innekatt först men sedan i fjol höstas rört sig fritt ute. Hon har fin päls och är i gott skick. När hon fångades med fälla hade hon setts med 6 ungar, som även de är fångade och får vård. Igår kväll kom hon fram och tittade runt lite, vilket var trevligt. Hon jamade till oss. Hos oss finns kattgömställen överallt eftersom vi har katter sen tidigare. De andra katterna tittar förvånat på henne, och de fräser lite. Så vi hoppas det fortsätter som i går kväll, att hon vill komma och hälsa på oss.

Uppkatten
2016-10-10, 08:49
#5

Ge henne lite mer tid i första hand. Det är stressande för en katt att hamna i ett nytt hem, och på andra katters revir. Verkar hon bli allt för stressad av t ex de andra katterna så kan det vara bra att ge henne ett eget rum så här i början. För många katter känns det tryggare att få utforska något enstaka rum i taget (oavsett om där bor katter sedan tidigare eller inte). Att hon är framme och rör sig, och jamar till er indikerar starkt att hon har varit ägd tidigare, utefödda katter använder sällan jamningar som ett sätt att kommunicera med människor/andra katter. Försök att visa henne att där ni är är det alltid godast/trevligast/roligast. D v s ha små mutor till hands (ibland kan man behöva sprätta iväg dem en bit för att kattens ska våga hämta), erbjud lek mm. Även för många försiktiga/skygga katter är leken viktig, den ger också stressreduktion. Vågar katten inte komma nära i leken så använd typ lekspön, prova laserpekare, sprätt iväg torrfoderprickar o s v. En del lite försiktiga katter föredrar tysta leksaker, och ibland kan de behöva ha något placerat mellan sig och människan de leker med (t ex en kartong eller en lektunnel). Tycker hon att det är för tidigt med lek, så prova om några dagar eller någon vecka igen.

Vad skönt att man fick in både kattmamma och kattungar.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Katthemsmatten
2016-10-10, 10:23
#6

Att hon kommer fram till er redan efter ett par dygn är, precis som Uppkatten skriver, ett tecken på att hon varit med människor tidigare. Ge henne tid, ett par veckor är ett minimum, och låt henne bestämma när hon vill komma fram. Det är inte bara er hon har att förhålla sig till, utan även era tidigare katter. Just nu är antagligen de ett större problem för henne än er närvaro. Hon vet att hon kan gömma sig för er, men att gömma sig för de övriga katterna är svårare. Det kommer vara fräs från alla parter, men så länge ni är lugna blir det inte värre.

Lycka till!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Cassie.c
2016-10-10, 18:23
#7

Tack för tipsen. Hon kom fram över förväntan fort, ligger nu på en soffa i sovrummet som en liten prinsessa. Hittehemmet hade inte sett henne röra på sig eller hört henne jama alls, hon flyttade bara på sig för mat och låda då ingen såg. Så det går väl rätt bra. Hon verkar vilja få röra sig runt hos oss, så det får hon. Hittekatthemmet sa att såna här nykomlingar i regel kommer bra överens med tidigare katter. Håller ni med om det?

Uppkatten
2016-10-11, 12:48
#8

Svår fråga! Hittekatter kan ju ha så väldigt olika bakgrund. Det finns "enstöringar" även bland dem, som vill få bo ifred med sin matte/husse, utan närvaro av andra katter. Men ser man till katter som levt i kattkolonier (eller kanske i flock i ett misärhem) så är de ofta vana vid många andra katter och mycket kattsociala.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Maria
2016-10-11, 15:17
#9

När vi skaffade en hittekatt så fick ha bo i eget rum i början. Efter att vi tagit bort galler så tog det ungefär 10 dagar innan han vågade undersöka huset.

/Maria

Cassie.c
2016-10-11, 17:42
#10

Vi hade också planerat att hon skulle få vara ensam och vänja sig i ett rum först, men hon vill ut och titta omkring sig. På natten får hon nog iaf vara skilt för förra natten var det ett väldigt fräsamde när vår siamesflicka ville visa vad hon kunde. Men hon har varit duktig tycker vi.

Cassie.c
2016-10-11, 17:42
#11
Katthemsmatten
2016-10-12, 11:35
#12

Om katthemmet sagt att hon är kattsocial så är det baserat på hur man sett henne interagera med andra katter. Katter som kommer från kolonier har sällan problem med andra katter om de inte råkar ut för någon katt som i sin tur inte är kattvan utan vill vara dominerande. Dock kan en katt som under lång tid levt i koloni och sedan får vara ensamkatt en period upptäcka att den egentligen inte vill ha konkurrens. Då kan den börja försöka sig på maktspråk för att få bort eventuella nykomlingar.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Cassie.c
2016-10-16, 19:10
#13

Kontakten med oss har blivit bättre, jag har även fått lyfta upp henne. Hon kommer och buffar och vill bli klappad. Med de andra katterna är det lite svårare, verkar vara maktkamp. Mest från de tidigare katterna. Katterna är inte tillsammans om vi inte är hemma ännu. Så den nya katten är mest i bastun, vilket hon valde istället för vårt gästrum. Tycker kanske det känns tryggt i mindre utrymme och lite mörkt.

Upp till toppen