Etikettertnrskygga-katter
Läst 3368 ggr
MissClue
2016-01-16, 00:29

Hitta hem till halvvilda katter?

Hejsan!

Jag har skrivit här tidigare i en tråd "råd om upphittade kattungar" så jag kan upprepa mig här.

På min morfars gård har vi lite av ett katt "problem". Här strosar nu omkring runt ca 15 skygga katter som bosatt sig i hans lada. Mamman till åtta av dom är inte skygg utan riktigt vild. Hon är största problemet då vi inte har en chans att få henne kastrerad. 6 stycken har vi lyckats fånga och fått kastrerade. Nu har jag börjat gå i tankarna om att försöka hitta hem till så många jag kan men de är ju ganska vilda av sig.I samband med utfodring så går de att klappa många av dom, annars springer de så fort man närmar sig. Det gör så ont i mig att se dom vara ute i kylan nu. De kastrerade börjar bli tjocka då morfar inte kan köpa specialfoder till dom, en del av dom har lång päls som efter ett tag säkert kommer bli plågsamt för dom med tovor o kvistar m.m som fastnar. Ikväll lyckades jag få in sju katter i köket 🥳 så dom fick värma sig en stund men man kan ju inte ha dörren öppen så de kan springa in o ut. Några var inne för första gången nämligen och blev lite oroliga. Dom är så fina och jag önskar ett bättre liv för dom. Hur tama är katter som kommer till katthem i genomsnitt? Brukar det finnas folk som tar emot en katt som de aldrig kanske kan få jättetam o gosig?

I love not man the less, but Nature more…

Valkyrija
2016-01-16, 00:34
#1

Ett tips är att vända sig till närmsta kattstall/kattpensionat. De brukar ha fällor man kan använda sig av för att fånga in katter. Det är oerhört viktigt att få honan kastrerad så snart som möjligt så därför tycker jag att ni borde se till att få lånat en sådan fälla. 

På katthemmet där jag är tar vi bara emot katter som redan är tama. De har inte möjlighet att ta emot helt förvildade katter men jag tror att det kanske ser olika ut på olika ställen. Kolla in katthemmen som är runt omkring dig och fråga dem vad du bör göra ❤️

🌺 - Travhästen söker medisar! - BlommaSajtvärd för Nyhedendom, Stenar, Socialt stöd och Travhästen.
**Medis på Huskatter och Råttor

Hyvens
2016-01-16, 00:48
#2

Såg på Facebook för ett tag sen ett katthem eller liknande som adopterade bort katter som fötts hemlösa/haft väldigt lite kontakt med människor som stallkatter :) Kan det vara något ni kan göra?

DOUBT KILL MORE THAN FAILURE EVER WILL

IF PEOPLE TRY TO BRING YOU DOWN, IT MEANS YOU'RE ABOVE THEM

MissClue
2016-01-16, 00:55
#3

#1 Ja det är brådskande då det snart börjar en ny säsong för kullar, men katten är så slug som sticker så fort vi är på besök men kommer tillbaka efter några dagar igen efter att vi rest hem. De andra katterna skulle dessutom gå in i buren före henne. I sista utväg finns det grannar som erbjudit att skjuta henne men jag klarar knappt att tänka eller skriva det för det känns så otroligt vidrigt.  får se hur vi lyckas detta året. Men jag ska kolla upp hur det är med katthem i länet eller lägga ut annonser och hoppas på att några kärleksfulla och tålmodigt personer snappar.

I love not man the less, but Nature more…

MissClue
2016-01-16, 01:08
#4

#2 Ja jo det lät intressant. Hade varit fantastiskt om de fick fortsätta livet på en gård med tillgång till att vara inomhus om de så ville. Ett stall är ju varmare än en tom lada varje fall. Men de kräver ju ändå omvårdnad, vaccinationer o rätt kost, känns som jag önsketänker lite väl mycket.

I love not man the less, but Nature more…

Hyvens
2016-01-16, 01:39
#5

#4 Här är inlägget https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=922731001110239&id=664519956931346&substory_index=0

Fri tillgång på mat+ vatten i ett stall där dom kan jaga möss (eller fåglar i stora stall) och gå hur dom vill är ju rena drömlivet för en skygg katt :)

DOUBT KILL MORE THAN FAILURE EVER WILL

IF PEOPLE TRY TO BRING YOU DOWN, IT MEANS YOU'RE ABOVE THEM

Uppkatten
2016-01-16, 09:36
#6

Ta kontakt med ett (eller flera!) No Kill-katthem och berätta om situationen och hör efter om de kan hjälpa er. Sannolikt har de fullt + kö, men kanske kan du i alla fall få ställa katterna på kö. Katthem som arbetar enligt en No Kill-policy är t ex de SVEKATT-anslutna katthemmen (se SVEKATTs hemsida). Var också beredd att transportera katterna en bit i fall inget katthem i närheten kan hjälpa er just nu. Vänd dig inte till "ett katthem i största allmänhet", det finns dessvärre katthem som avlivar skygga katter.

På de SVEKATT-anslutna katthemmen som tar emot skygga katter finns inga krav på att katterna t ex ska gå att klappa. Man jobbar på katthemmen med att socialisera katterna, och försöker hitta hem som passar varje katt så bra som möjligt. Riktigt skygga katter bör t ex inte adopteras av en barnfamilj. Skygga långhåriga katter är ofta inte lämpliga som t ex "stallkatter" eftersom deras långa päls ställer till det för dem. O s v. Ofta blir de skygga katterna kvar lite längre på katthemmen innan "rätt" matte/husse dyker upp. Men det finns absolut folk som är beredda att ge en lite skyggare katt ett hem, och som inte nödvändigtvis vill ha en knäkatt.

Naturligtvis är det bra om katterna kommer till katthemmet tidigt, så de får vistas bland människor från så tidig ålder som möjligt.

Att katterna börjar bli lite tjocka är kanske inte helt fel i den här kylan, tänker jag. Jag upplever också att utekatter ser lite tjockare ut så här års, p g a mycket päls o s v. Det gäller förstås inte minst de långhåriga katterna. Katter som vistas ute så här års behöver ordentligt med mat + vatten + skydd mot väder och vind för att kunna hålla värmen/överleva.

När det gäller den äldre honan så vore det förstås bra om ni kunde få tag på och kastrera henne så snart som möjligt. Ibland är det svårt att få katter att gå i fällan, och man kan behöva "maskera" fällan på olika sätt. Även här finns det folk på många av de större No Kill-katthemmen som har stor erfarenhet av infångning och som kanske kan hjälpa er med tips och råd. Tyvärr kan det ju snabbt bli väldigt många katter om man har okastrerade katter…

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

eskils
2016-01-16, 13:45
#7

Om jag vore du skulle jag köpa ett par kattkojor av frigolit och ställa ut i stallet, dock inte direkt på marken/golvet: http://kattkoja.se/ Eller om du kan bygga liknande själv. Då får katterna värme.

Och så skulle jag fortsätta att vänja katterna vid mänsklig kontakt, och borsta dem, vaccinera och kastrera alla som behöver det, och ta dem till veterinär vid behov.

Och vips har du en egen TNR-koloni! 🙂http://v3.goteborgskatthjalp.com/index.php/foervildade-katter-tnr/tnr

MissClue
2016-01-16, 23:46
#8

#5 tack så mycket för länken 👍

#6 Tack för tipset, jag skulle aldrig släppa iväg dom ngn annan stans än no-kill katthem. Jag kommer göra som så att sköta det själv och tämja en efter en och lägga ut annonser och vara ärlig i den. Jag har för mycket kontrollbehov för att skicka dom till katthem då jag gärna vill träffa de nya ägarna osv. Kanske låter kräset eftersom situationen är ohållbar men alla katterna ligger mig varmt om hjärtat och jag vill undvika att utsätta de för stress med katthem osv. 

#7 Jättebra länk, tack så mycket🙂 Jag ska försöka bygga liknande bo för priset på den färdiga var väldigt dyr. Vi har bäddat åt dom i ladan med dynor, täcken, filtar och kartonger. Vad jag läste i länken du gav så räknas alla utom tre som gott som tama redan nu så jag känner mer hopp om att hitta hem till dom.

I love not man the less, but Nature more…

Uppkatten
2016-01-17, 00:17
#9

#8 När det gäller frigolitlådor så har folk skrivit tidigare här på iFokus och berättat att de har fått tag på sådana via livsmedelsaffärer, fiskaffärer, apotek, vårdcentraler etc. Så där kan du fråga! Tydligen så fraktas t ex fisk och vacciner (i större mängd) i frigolitboxar. Dessa kan man sedan göra en öppning i (ca 15 cm stor), och spänna fast locket med hjälp av ett spännband. Frigolitboxen bör sedan placeras på t ex en lastpall så man slipper undan den värsta markkylan. Bra om man kan förankra frigolitboxen på lastpallen på något bra sätt. I frigolit-boxen bör du helst bädda med halm. Filtar och liknande blir lätt fuktigt och värmer då dåligt.

Det låter som ett tufft jobb att socialisera så pass många skygga katter på egen hand, men har du  möjlighet så är det förstås ett alternativ.

Berätta gärna här i tråden framöver om hur det går för er.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

MissClue
2016-01-17, 02:24
#10

#9 jag skrev ett jättelångt inlägg som försvann då datorn låste sig…suck…Men nu ska jag nagga frigolit bon. fattar inte varför jag inte tänkt på det tidigare eftersom vi isolerade en kaninbur med det. Det kommer bli tufft att tämja alla men jag tror det värsta är över. från början kom de inte fram ens om man stod inomhus o såg på i fönstret då man placerat mat i trädgården. Idag stryker många sig mot benen och accepterar kli o gos sålänge man inte gör ngn hastig rörelse. Har lagt ner väldigt mycket pengar dessutom, framförallt på en kull på sju vi tog hem i somras med kattmamman och gav bort gratis. men jag ser det som en hobby, man får mycket tillbaka då man har tilliten att klappa eller tom ta upp en fd vildkatt i famnen som spinner. Då spelar varken tid eller pengar roll 🙂

I love not man the less, but Nature more…

Uppkatten
2016-01-17, 08:47
#11

#10 Att umgås med skygga katter och att successivt vinna deras förtroende är något alldeles speciellt. Jag minns verkligen det lyckorus som blev under de första åren då mina skyggisar gjorde nya framsteg. Än i dag blir det allt lite lycko-bubbligt när det tas ytterligare ett steg framåt, men i dag är det bara den ena katten (av två) här hemma som fortfarande är lite avvaktande och "bestämmer över sig".

Lägg gärna upp bilder sedan på hur du ordnar det i ladan för katterna, det är bra och inspirerande för andra att få ta del av.

Gillar verkligen din målmedvetenhet i jobbet med katterna! ❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

eskils
2016-01-17, 12:16
#12

#10 Toppen, vilken härlig hobby! ✨🌺 Säger som Uppkatten, lägg gärna ut någon bild på kissarna när du har möjlighet, det är så roligt att följa med i processen fast på avstånd. Här finns tips om hur man kan ordna varma frigolitkojor till katter:
http://hittekatter.ifokus.se/discussions/5103aba188f472173400df7b-bygg-kattkoja-beskrivning
http://hittekatter.ifokus.se/discussions/4d716421b9cb462233072768-vinterbostad-at-hemlosa-katter

MissClue
2016-01-17, 21:22
Förhandsgranskning av bild 1 av 7
Förhandsgranskning av bild 2 av 7
Förhandsgranskning av bild 3 av 7
Förhandsgranskning av bild 4 av 7
Förhandsgranskning av bild 5 av 7
Förhandsgranskning av bild 6 av 7
Förhandsgranskning av bild 7 av 7
#13

#12 jättebra länkar, har diskuterat med min pappa ikväll om hur vi ska bygga, kommer nog bli bra :) Här kommer en drös bilder, tyvärr ser de ut som att de hamnar på fel håll men det får gå.

I love not man the less, but Nature more…

MissClue
2016-01-18, 17:49
#14

Här har vi Panda, kastrerad hona som numera sökt sig in till morfar och sover på hans huvud om natten =)

I love not man the less, but Nature more…

MissClue
2016-01-18, 17:54
#15

Lilla Rufs, föddes i somras. Lite skygg men går att klappa

I love not man the less, but Nature more…

MissClue
2016-01-18, 18:00
#16

Gustava kastrerad född 2014. Vi hade hemma henne i 12 veckor då vi fann hennes kull på 7 ungar i en dunge som vi tog hem. Hon rymde på gården men är nu tillbaka efter 2 månader. Om man bara får komma nära henne är hon en av de gosigaste katter jag stött på.

I love not man the less, but Nature more…

MissClue
2016-01-18, 18:04
#17

I love not man the less, but Nature more…

Uppkatten
2016-01-18, 19:03
#18

Ursöta!!! ❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

MissClue
2016-01-18, 21:47
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2
#19

#18 Tack =) , jag är kär i varenda än.

Här är Gustavas kull som vi hittade i dungen och mina två älsklingar som jag behöll. Två veckor var de när dom hittades, hälften hade ögoninflammation och den vita kom inte fram till tuttarna och var jätteliten. Idag har han vuxit om alla vad jag vet =)

I love not man the less, but Nature more…

Katthemsmatten
2016-01-19, 15:26
#20

Vilka fina katter. Du gör ett jättebra jobb och det är roligt att läsa att din pappa verkar med på noterna och hjälper dig att bygga kojor. Det kommer bli ett jättefint TNR. 🌺

Medarbetare Hittekatter iFokus

Bästakompis
2016-01-19, 15:54
#21

Hej hej! Det borde absolut gå att fånga in och kastrera de riktigt skygga också. Låna en kattfälla av ett katthem/förening och utrusta dig med mycket tålamod. Om du först får undan de övriga katterna så att det bara är den skyggaste kvar…?

Och jag tänker att du skulle kunna lägga upp det så att du försöker hitta tillfälliga jourhem till några av katterna, så att du fortfarande har ansvaret och står för veterinärkostnader, men jourhemmet försöker socialisera. Så kan man ev. hitta lämpliga permanenta hem senare när man vet hur pass tama de blir.

Jag har själv haft en jourkatt från Arödskatterna i vinter. Mycket skygg i början, men har blivit som vilken tamkatt som helst.

fnula
2016-05-25, 09:49
#22

Hur går det för dig? Behöver du hjälp för att komma vidare för att hitta en hållbar lösning? Var i landet finns katterna?

MissClue
2016-05-26, 19:08
#23

#22 Läget är oförändrat men känns inte så akut nu när det är varmt ute. Jag skulle säga att katterna just nu har det väldigt bra, de springer och leker med varandra och lapar sol, alla verkar fullt friska. Under sommaren kommer jag tillbringa veckor på gården och få mer tid till att lösa situationen. Främst få alla katter kastrerade, det är 7 st kvar, puh…Dom håller till på en gård i Österlen, Skaone.

I love not man the less, but Nature more…

MissanTissan
2016-05-27, 23:51
#24

Det här vill jag följa! <3

Vilka katter är kvar?  Dom var jättefina allihopa!

Hälsningar, Missan och djuren! Hjärta

Sajtvärd för Border Collie iFokus

Katthemsmatten
2016-05-30, 09:47
#25

#23 Jättebra att du försöker få dem kastrerade. Ffa honorna är det viktigt att snabbt få kastrerade så de inte hinner skapa ett större problem genom att de föder flera kullar. Just nu är det högsäsong i alla djurslags barnkammare.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Upp till toppen