Etikettbortsprungna-upphittade-katter
Läst 1483 ggr
[AnimeV4]
2016-05-09, 02:10

Hur hjälpa katt?

Hej! Jag och sambon hittade nyss en ensam katt ute när vi skulle plocka gräs till marsvinen. Jag reagerade genast på att den såg mager och tufsig ut i pälsen. Vi gick in och hämtade en kartong som vi fyllde med hö och en skål med lite blötfoder som vi hällde extra vatten i. Vi vill båda hemskt gärna hjälpa denna katten som verkar ha varit ute länge då den som sagt var mager och tufsig.

Den verkade även ha något problem med ögonen, kisade med dem och verkade ha något genomskinligt i dem. Den verkade dock inte blind, utan bara störd av något annat. Vi såg den inte när vi gick ut andra gången och kunde därför inte kontrollera chipmärkning eller halsband (tycktes vara utan).

Vi är lite oroliga för att ta in den då vi har både katt och marsvin hemma om den har några allvarliga sjukdomar, men skulle vilja fånga in den och ta den till veterinären för en bedömning så att vi vet hur illa däran den är. I mina ögon verkar den mest vilja ha ett hem. Vi är osäkra på om det går att fånga in den. Den verkade vänlig men olycklig, höll sig på ett litet avstånd men verkade inte rädd.

Vi tänker då på att låna en fälla och fånga in den för att ta den till veterinären. Vi har aldrig varit med om detta förut, men kan absolut tänka oss att ta in katten, se till att den får vård och adoptera den om ingen ägare hittas. Vad skulle ni gjort?

Det var mörkt ute med gatubelysning. Den såg ut ungefär såhär: http://www.upphittat.se/foton/36286_img_0663_123219.jpg

Vi finns i Arlöv!

Uppkatten
2016-05-09, 08:24
#1

Upprätta en matningsstation där ni serverar (blöt-)mat + vatten. Mata ffa nattetid så minskar ni risken för att fåglarna tar maten. Ställ ut mat på samma plats och vid ungefär samma tid varje kväll när det börjar bli mörkt, så katten vänjer sig vid att få mat där. Ställ maten lite skyddat t ex invid en husvägg eller invid ett buskage.

Försök få hyra/låna en s k kattfälla från t ex ett katthem så snart som möjligt. Be om noggranna instruktioner för hur den ska placeras, användas och övervakas. Kattfällan bör placeras där katten brukar få mat, lite skyddat, gärna delvis övertäckt med en filt. Har du frågor kring detta framöver så hör av dig här i tråden igen så försöker vi ge råd och tips.

Det kan vara bra att ha två planer i nästa steg, tänker jag. Dels bör ni ha funderat på vilken veterinär ni ska vända er till, kollat öppettider, möjligheter att få komma in med en katt akut o s v. Mitt tips är att ni kollar med katthem/kattorganisationer i trakten var det finns veterinärer i närheten som är positivt inställda till hemlösa katter och som gärna också är vana vid att hantera lite skyggare/försiktigare katter.

Många veterinärer är tyvärr snabba med att föreslå avlivning när det gäller hemlösa, skygga katter. Min uppfattning är att katter enbart ska avlivas om de är så svårt skadade eller så svårt sjuka att det inte går att behandla. Skygghet i sig är t ex något som drabbar de flesta katter som varit ute på vift ett tag, och det är något som det brukar gå att komma till rätta med om katten får komma in och "landa" en tid + att man jobbar med att re-socialisera katten. Man kan alltså behöva "stå på sig" lite när det gäller att man vill ge katten chansen till ett gott kattliv igen.

Naturligtvis måste man också kolla ev. örontatuering, ev. chipmärkning mm samt efterlysa kattens ägare (dels via lappar i närområdet, men också över t ex Facebook).

Om ni inte kan åka till veterinären på en gång med katten (t ex om den fångas in mitt i natten) så behöver ni någonstans där ni kan ta in katten i väntan på veterinärbesöket. Kanske har ni ngt uthus eller ett garage som ni kan inreda för katten under den tid som behövs? Katten kan ju också behöva hållas åtskild från andra djur under den tid som den får ev. medicinsk behandling.

Är katten i dåligt skick och ni själva inte kan/har råd att hjälpa den så se till att den får hjälp på annat sätt! Kolla i första hand om det finns något SVEKATT-anslutet katthem eller något annat No-Kill katthem/No-Kill kattorganisation i närheten som kan hjälpa er.

Låt absolut inte katten bli kvar ute om den är i dåligt skick och har problem med ögonen.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

[AnimeV4]
2016-05-09, 17:58
#2

Jag hörde av mig till ett katthem och frågat om att låna bur. Fick ett långt och bra autosvar med en massa nummer och förklaringar. Tyvärr så var maten orörd så vi tror att katten har vandrat vidare :( Ska fortsätta sätta ut kartong och lite mat när det är mörkt. Ger det resultat så ska jag försöka med fälla och ta den till veterinären. Om det är en bökig tid så finns det nog ett utrymme den kan vara i. Vi har dessvärre inget garage eller dylikt, men det ska nog gå.

Tack för bra tips!

Uppkatten
2016-05-09, 18:46
#3

Prova att ställa ut mat som doftar mycket och gott, t ex tonfisk eller grillad kyckling. När det gäller kyckling så är det väldigt viktigt att ta bort alla ben, då tillagade kycklingben allvarligt kan skada kattens mag-tarmsystem. Men annars så är det väldigt bra "lockmat". 

Sätt också upp lappar i närområdet där ni efterlyser upplysningar om katten, t ex om någon äger den, var den brukar hålla till o s v. Har den problem med ögonen så behöver den sannolikt få hjälp.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

[AnimeV4]
2016-05-09, 22:26
#4

Vi har tonfisk hemma så vi ska gå ner och sätta ut kartongen med en klick i. Vi ska spara kyckling om vi äter det någon dag också. Har tyvärr inte lust eller möjlighet att fixa lappar då vi inte har skrivare + att de inte får vara ifred i detta området. De slits bara ner oavsett om det är privata lappar eller ifrån hyresvärdar :(

Ja, jag vill hemskt gärna hjälpa den men det blir svårt om den inte är här längre. Första gången jag såg den här.

Uppkatten
2016-05-09, 23:25
#5

Är den i dåligt skick så tar den sig sannolikt inte särskilt långt… Kan du sätta upp några handskrivna lappar på strategiska platser…? Viktigast är att lappa i närområdet (upp till 400 m bortåt i varje riktning) t ex på anslagstavlor, i mataffärer och vad som kan finnas… ställen där många människor passerar eller möts…

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

[AnimeV4]
2016-05-10, 01:16
#6

Jag ska se vad jag kan göra! Vad heter färgen? Jag är osäker.

Uppkatten
2016-05-10, 08:49
#7

Bruntigré med vitt skulle jag säga om katten på bilden. Men ska du lappa riktat till folk i allmänhet är det nog bättre att du skriver typ "randig katt med vitt" för det där med kattfärger är folk dåliga på.

Det viktigaste är nog att du beskriver att katten har problem med ögonen, för det tror jag folk är mer observanta på.

Håller tummarna för att du hittar lillen! ❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Katthemsmatten
2016-05-10, 11:11
#8

Försök även att lägga in en notis på olika sociala media, typ Hittahem på fb. Kattpolisen iFokus är ett annat ställe du kan lägga in en annons.

Medarbetare Hittekatter iFokus

[AnimeV4]
2016-05-10, 13:58
#9

#7 och #8 Okej! Jag ska försöka slänga ihop någonting!

Det satt en tjock katt ungefär på samma ställe igår, så den lär ju garanterat ha tagit maten i lillens ställe.. men vi ska fortsätta mata och se om den vågar sig fram!

Upp till toppen