Etikettertips-rådartikel
Läst 19278 ggr
Alexej
2012-07-06, 20:18

När din katt är bortsprungen!

Kyss Så snart du insett att katten försvunnit bör du ropa på den, gärna sent på kvällen och tidigt på morgonen. Ta med lite rasslande torrfoder i en påse eller skramla med bestick mot en tallrik bara katten förknippar ljudet med mat. Vissa skadade katter blir skygga och gömmer sig, även om de annars är sociala.

Det är viktigt att leta i garage, källare, bodar, skjul och andra liknande utrymmen. Det är vanligt att katter blir instängda av misstag på sådana ställen. Katten kan även vara för skygg för att våga gå ut när dörren öppnas och ligger istället kvar och trycker i ett mörkt hörn. Kolla särskilt företag och arbetslokaler i närheten. Katten kan ha blivit inlåst i samband med att lokalerna stängde för dagen.

Har någon granne just flyttat eller finns det affärer i närheten med leveransbilar? Hur osannolikt det än kan låta, har katter försvunnit just genom att gömma sig i en flyttbil.

Kastrerade katter och honor brukar stanna kvar i ett område på ca 400 m radie. Okastrerade katter vandrar dock betydligt längre, då ökar radien till det dubbla. Okastrerade hankatter kan vandra riktigt långt.

När en innekatt kommer ut, blir den i regel skärrad och beter sig inte alls som den katt du känner. Det är inte alls ovanligt att katten springer iväg i panik om den ser dig komma mot den. I sådana lägen är det viktigt att avbryta jakten, annars är risken stor att du skrämmer bort katten från området.

En katt på rymmen håller sig ofta gömd under dagen för att ge sig ut på jakt efter mat när det är mörkt. Om det regnar är chanserna små att hitta en katt. Katter håller sig undan vid dåligt väder och ligger och trycker någonstans.

Kyss Ställ ut mat under buskar eller balkonger varje dag i området där du tror att katten befinner sig. Kontrollera om maten är rörd dagen efter. Om katten hittar ett matställe är risken mindre att den flyttar  på sig.

Kyss Kontakta polisen genom att:
* Ringa telefonnumret 114 14 till Polisen.
* Besöka närmaste polisstation.
* Göra din anmälan via Internet.

Kyss Kontakta djursjukhusen i området och gatukontoret (ansvarig för påkörda katter).

Kyss Prata med alla - affärsinnehavare, garageinnehavare, hundägare, pensionärer, grannar, barn, ungdomar mm. Undersök om någon brukar mata katter i området. Ta kontakt med den personen.

Be brevbärare, tidningsbud och folk som jobbar utomhus att hålla utkik efter din katt.

Kyss Sätt upp lappar!
Massor av lappar. Överallt i närheten av platsen där katten försvunnit. I affärer, på dörrar, busshållplatser, biblioteket, pizzerior, på lyktstolpar - överallt där det passerar människor.

Affischen bör innehålla en bra bild på katten. Ange datum, kattens färg, ålder/storlek, ras, kön, kännetecken, ditt namn och flera telefonnummer (som bevakas dygnet runt) och framförallt var katten försvann eller sågs senast.

Utlova gärna hittelön!

Lägg lappar i alla brevlådor i omgivningen.

Kyss Kontakta djurskyddsföreningar, djurhem och veterinärer. Sänd dem en lapp med efterlysning av din bortsprungna katt.

Kyss Sätt ut en annons på olika hemsidor. Nästan alla katthem har egna efterlysningsmöjligheter.

Annonsera din sökannons på olika internetsöksidor. Tips om internetsöksajter finns här under "Länkar".

Sätt in en annons i dagstidningen. Vissa tidningar låter annonser om bortsprungna katter vara gratis - ett exempel är Göteborgs Posten.

Kyss Kontakta katthemmet eller kommunen (kommunskytten) och be att få låna en kattfälla. En sådan kan vara till stor hjälp, men be att få utförliga instruktioner över hur den fungerar.

Kyss NÄR DU HITTAR DIN KATT
När du upptäcker din katt, kanske i ett buskage, gå inte fram till den. Stå still, sitt på huk, tala med lugn normal röst. Stirra inte katten i ögonen. Lys inte på den med ficklampa. Vänta tills den kommer fram och stryker sig mot dig.

Lyft inte genast upp katten. Smek den försiktigt, lyft sedan långsamt upp den. Katten är säkerligen skygg och skärrad. Råkar katten i panik, och du tappar den, blir den mer svårfångad i fortsättningen. Är du långt hemifrån, ta med en transportbox om katten inte är rädd för boxen.

Viktigt: Meddela alla kontaktade personer och instanser att katten återfunnits. Plocka ned alla uppsatta lappar!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Alexej
2012-07-11, 08:28
#1

Många bortsprungna katter nu:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Lena
2012-07-18, 17:12
#2

Jättebra med en ny och mer utvecklad artikel om detta så viktiga ämne! Tusen tack!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2015-06-06, 13:45
#3

Mera information om din katt springer bort.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Katthemsmatten
2015-06-08, 15:11
#4

Det här är en mycket bra artikel. Hoppas många läser den (igen).

Medarbetare Hittekatter iFokus
Upp till toppen