Etikettersajtenartikel
Läst 17158 ggr
Lena
2009-02-07, 18:05

Ditt ansvar som medlem på Hittekatter iFokus

För att underlätta kommunikationsprocessen på sajterna har iFokus tagit fram ett antal Skriv- och Trivselregler. Dessa regler ombeds varje ny medlem att läsa i sitt välkomstmeddelande.

I den här artikeln tar vi upp vilka regler som finns på Hittekatter iFokus och förtydligar de punkter som det oftast uppstår problem runt omkring.

Enligt skrivreglerna är det inte tillåtet att:
  • Bryta mot svenska lagar och förordningar.

  • Kopiera upphovsrättsskyddat material.

  • Skriva inlägg som röjer eller antyder annan användares verkliga identitet.

  • Ägna sig åt personangrepp.

  • Använda svordomar eller annat ovårdat språk.

  • Skriva inlägg med innehåll av diskriminerande karaktär.

  • På Hittekatter iFokus är det inte tillåtet att skriva under flera olika alias. Missbruk kan leda till skrivförbud.

  • Starta insamlingar utan tillstånd från sajtvärden. (Det råder stor restriktivitet runt insamlingar)

Några utdrag ur våra Trivselregler

"Hittekatterifokus ska vara en sajt där alla känner sig välkomna. Det betyder att alla som skriver och behöver råd eller hjälp ska få det av andra medlemmar på ett artig och hövligt sätt".

"Vi vill att stämningen i forumet ska vara positiv, lärande och hjälpande och det är du som medlem som kan bidra till att denna stämning hålls kvar!"

"Forumet ska endast användas för att diskutera frågor av allmängiltig karaktär."

"Kontakta sajtvärden eller någon av medarbetarna ifall någon medlem missköter sig eller om någon tråd håller på att spåra ut eller bör låsas."

"Inlägg där kattägare framför avlivninghot kommer att raderas."

Andan på forumet

Den vanligaste orsaken till problem på Hittekatter iFokus är att andan blir aningen för hetsk. Ämnet hemlösa katter är ofta känsloladdat, vilket bidrar till att det kan hetta till och skenar iväg i diskussionerna. Det finns nog inget som kan ställa till det så mycket som just upprörda känslor. För att undvika att olämplig text kommer på pränt är det en god vana att du alltid läser igenom vad du skrivit en eller två gånger innan du publicerar det.

Missförstånd

En annan orsak till att det går fel ute på forumet är att vi missförstår varandra. Det är lätt hänt eftersom vi bara kommunicerar skriftligt. Om du alltid utgår ifrån att den som skrivit har ett gott uppsåt kan många bekymmer undvikas. Är det något som verkar underligt eller som du inte förstår är det bättre att fråga vederbörande vad han/hon menat. Är det av känslig karaktär kan det vara lämpligare att ställa frågan via PM.

Personliga konflikter

Om du blir osams med någon annan medlem ska du inte ta upp det öppet på forumet. Lös istället detta privat via PM funktionen. Om du kommer i konflikt med en förening eller liknade är det i regel inte heller lämpligt att ta upp det på sajten. Kontakta istället föreningen direkt. Då ökar möjligheterna till att ni reder ut det hela. Om du vill kritisera en förening bör det göras på ett sakligt sätt. T.ex. genom att starta en diskussion av föreningens stadgar. Det bästa brukar dock vara att man även i sådana fall för diskussionen direkt med berörda förening. Det är inte alla föreingar som läser på Hittekatter iFokus och kan bemöta kritiken om det skrivs här.

PUL

Det är oerhört viktigt att vi inte röjjer någon annans identitet. Du får inte publicera någon annans namn, adress, telefonnummer, personnummer eller andra personliga uppgifter. Vi får inte heller länka till andra sidor där sådana uppgifter framkommer. (T.ex. länka till annonser med personuppgifter). Av  säkerhetskäl är det inte heller lämpligt att du lägger ut dina egna personuppgifter öppet på sajten.

Brott mot PUL kan leda till åtal med straffpåföljd.

Upphovsrätten (copyright)

Det är inte tillåtet att publicera något på Hittekatter iFokus som någon annan har upphovsrätten till . Det får du bara göra om du har tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Du får t.ex. inte lägga ut foton som någon annan tagit om du inte har fotografens tillstånd. Det är inte heller tillåtet att kopiera artiklar från tidningar och lägga ut öppet på sajten. Om du vill diskutera en artikel ska du istället länka till den, alternativt skriva ett referat av den med dina egna ord. Brott mot upphovsrättslagen kan leda till att du får betala skadestånd. Det kan handla om mycket stora belopp.

Det är inte heller lämpligt att kopiera innehåll från privata brev, email eller PM utan avsändarens tillstånd. Detsamma gäller diskussioner från andra forum. (Du kan istället länka till andra diskussionsforum).

Yttrandefriheten

Ibland anklagas jag som sajtvärd för att bryta mot yttrandefriheten. Det händer att medlemmar anser sig kränkta för att de inte tillåts skriva precis vad de själva vill öppet på sajten. Någon sådan yttrandefrihet råder dock inte på iFokus eller andra internetforum. När någon får sina inlägg redigerade eller borttagna beror det alltid på att de brutit mot någon eller några av våra skriv- eller trivselregler. Man kan jämföra en iFokussajt med en dagstidning. Ingen av oss kan bestämma vad t.ex. Dagens Nyheter ska publicera.

Det är ganska vanligt att medlemmar blandar ihop skrivreglerna med åsikter. Du får inte ditt inlägg borttaget eller redigerat för att du har en annorlunda syn i en sakfråga. Det är sättet du yttrycker dig på som ligger till grund för eventuella åtgärder från moderator.

Skrivförbud

Medlemmar som oavbrutet bryter mot våra regler får till sist skrivförbud. Det är sajtvärden som avgör när skrivförbud ska tilldelas. Här på Hittekatter iFokus sker det aldrig godtyckligt även om den som får skrivförbudet ibland upplever  det så. Den vanligaste orsaken bakom ett skrivförbud är personangrepp mot andra medlemmar och/eller otrevligt bemötande överlag. Ingen får skrivförbud för en enstaka föreseelse. Vi kontaktar alltid vederbörande först med information om vad de brutit mot och ber dem tänka på våra regler. Tyvärr händer det att enstaka medlemmar vägrar acceptera reglerna och istället fortsätter att bryta mot dem. Det leder till sist till skrivförbud. Det kan även hända att en avstängd medlem återkommer i nytt alias och fortsätter att bråka. I sådana fall blir det skrivförbud med omedelbar verkan.

Omplacering av katter som har ett hem

Vill förtydliga att Hittekatter iFokus inte är en omplaceringssajt för kattägare som vill omplacera sin/sina katter. Vi kan ge goda råd vad man bör tänka på i liknande situationer, men vi bedriver inte någon omplaceringsverksamhet för katter som redan har ett hem. Avlivningshot är inte tillåtna, inlägg där sådant förekommer kommer att tas bort.

Har du en katt som du behöver omplacera hänvisas du till iFokussajterna Djurannonser iFokus eller Omplacering iFokus. Gäller även de föreningar eller privatpersoner som hjälper andra kattägare att omplacera sina katter.

Insamlingar

Vi är mycket restriktiva när det gäller att bevilja insamlingar på Hittekatter iFokus. För närvarande tillåter vi inga nya insamlingar på sajten. Det är endast medlemmar som är knutna till en förening eller som varit kända länge på sajten för arbete i större skala med kattkolonier och hemlösa katter, som fått starta insamlingar på Hittekatter iFokus. Ett annat villkor har är att inte friska katter avlivas inom ramen för det projekt som insamlingen avser. En insamling måste vara godkänd av sajtvärden innan den får läggas ut.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
M
2009-02-07, 18:10
#1

Mkt bra skrivet Lena!

evamojje
2009-02-07, 18:22
#2

.

Skicka ett sms med texten Katthem 25 eller Katthem 50 till nr 72970 så skänker du Stockholms Katthem motsvarande belopp.
Mison
2009-02-07, 18:29
#3

Mycket bra skrivet, men ibland, just på detta forum kan det ju hända att känslorna svallar över och man inte kan behärska sig.

Som tur är , finns här människor med MER sinne i behåll som kan plocka ner en på jorden igen. Tack för en bra sajt…

Alla djur behöver någon som bryr sig!
MagicPaws
2009-02-07, 18:53
#4

HELT RÄTT!!

_//Christine mamma till Orion \*160123 med S\*Magic Paw's Cornish Rex Katteri och Storpudeln Spike _
chigak
2009-02-07, 19:04
#5

Jättebra skrivet. Jag tycker det här är en kanonsajt där det för det allra mesta är en mycket bra stämning även om känslorna kan svalla ibland.

martdat
2009-02-07, 21:02
#6

bra att påminna ,,, oj då, jag har  kopierat bitar från tidningsartiklar ibland, men alltid skrivit varifrån jag kopierat, detta i största välmening då det för  många inklusive mig själv tar sån tid att öppna länkar  pga seg uppkoppling att man annars har liten elr ingen möjlighet att ta del av infon,, Ska jag sluta med det? som sagt så skriver jag alltid ut varifrån jag kopierat,,,?

Sajtvärd på kattpolisen i fokus. Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.
Lena
2009-02-07, 21:09
#7

#6 Ja att ha kopior på tidningsartiklar det kan vi åka dit på. Så det får vi under inga omständigheter göra. Ser jag det brukar jag alltid t bort det. Det bästa är att vi alla hjälps åt så att det inte blir inlagt på sajten överhuvud taget. Skadestånden kan handla om femsiffriga belopp.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Alexej
2009-02-07, 21:32
#8

En jättebra artikel och förhoppningsvis hjälper den för att vissa fd medlemmar inser att de borde hitta en sajt som passar dem bättre.

Hittekatter kommer inte att ändra riktningen bara för att vissa regga upp sig under nya namn och bedriva tex avlivningspolitik eller påhopp på andra medlemmar.

Den som inte gillar Hittekatter.ifokus hittar säkert ett annat forum.

Följer man skriv-och trivselregler här blir det lättare för alla som vill hjälpa hemlösa katter till ett nytt hem.

Mardat: Det finns en bra länk om upphovsrätt. Här

Där står tex om ett känt möbelföretag som hade en tavla bakom en soffgrupp i sin katalog. Konstnären stämde företaget och fick ett större skadestånd…

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
martdat
2009-02-07, 21:58
#9

#7 #8 Det är ok, jag trodde inte förut att det gjorde något om man hadde källhänvisning och gjode tydligt att det är kopierat från ett namngett ställe plus länk, Men hedanefter ska jag återberätta bara med egna ord.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus. Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.
Alexej
2009-02-07, 22:06
#10

Trodde som du. Trodde att det räcker om man länka samtidigt till sajten:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Simson
2009-02-07, 23:17
#11

Jag såg en hel del om dessa nyreggade "troll". Önskade då att det funnits en markering/identifiering på de som var online/medlemmar vilka som är medarbetare etc. Vet inte om detta är bra att ha men i stunden hade det varit en hjälp. Kändes så bökigt med min teflonhjärna att först läsa på sitebeskrivningen om vilka som är medhjälpare samt leta vilka som är online samt skriva pm.

En liten frustrationskommentar från migas. Glad

\-> Kastrera och id-märk ^..^<   CatCrazyLady
martdat
2009-02-07, 23:35
#12

#11 jag har tolkat det som att de som är grönmarkerade under mina vänner är online, lägg in medarbetarna som vänner så ser du.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus. Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.
Alexej
2009-02-07, 23:44
#13

Ja, det är en bra tips. Att man lägger in Lena och några medarbetare som "vänner" då ser man vem som är online.

Fast det betyder inte alltid att man finns i datorns närhet. Jag har min dator på hela dagen för det tar otroligt lång tid att starta:(

Alltid bra om ni pma en varning för vi kan inte ha koll på alla trådar…

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Simson
2009-02-07, 23:44
#14

#12 Jo den biten har jag fattat. Den är jag van vid sedan tidigare. Det är vilka personer av alla som är medarbetare jag aldrig kommer ihåg. Dvs bredvid online-ljuset kunde vara en medarbetarmarkering. När båda lyser så vet man vilken man får tag i just i den stunden.

\-> Kastrera och id-märk ^..^<   CatCrazyLady
anebit
2009-02-07, 23:47
#15

Jättebra skrivet Lena!

Kastrering är Aoch O i arbetet med att minska på de hemlösa katterna
martdat
2009-02-07, 23:55
#16

#13 min är på så fort jag är hemma med, och av nån anledning jag absolut inte kan förstå så brukar denna sida va uppe,,

#14 sant det ser man ju inte, de kunde lägga in nån funktion så man själv kan lägga in ett smeknamn elr annat, som på msn,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus. Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.
Alexej
2009-02-08, 00:06
#17

#14 Alla namn på medarbetare står under: Om sajten där uppe.

Inte alla är aktiva just nu men det är: Alexej, anebit, brutt, Engla, evamojje, Faxlin, Imasy, Jenna_Gun, johnnys girl,  kattassen, LeffeD, Naquita, Puma77, Sidentass, vanessa.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Simson
2009-02-08, 00:11
#18

#17 Jo jag vet att den infon finns där. Det är bara att jag med min teflonhjärna inte har så långt minne att jag kommer ihåg det när jag väl är inne och ser vilka som är online.
(…närminnet borta efter en misshandel)

Därför blir det tungrott att ha flera sidor av HKiF uppe parallellt.

Därför hade det för mig varit enklare om det funnits en typ av markering. Vet inte om det är tillåtet ens.

(å så ska katterna slåss bakom blomkrukorna i fönstret…)

\-> Kastrera och id-märk ^..^<   CatCrazyLady
Lena
2009-02-08, 00:42
#19

#18 Det kan ju vara något för iFokus-killarna att tänka på kanske inför nästa uppgradering av iFokus.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Gronstedt
2009-02-08, 12:26
#20

När vi haft "troll" på Beroenden, vilka hävdat att man bryter mot yttrandefrihetslagen genom att ta bort stötande inlägg, har de oftast givit sig när vi påpekat att det är skillnad mellan yttrandefrihet och rätt att bli publicerad. Folk får tycka vad de vill men forumet är INTE skyldigt att publicera deras åsikter.

Ur en artikel på IFOKUS IFOKUS om yttrandefrihet. "Det är dock viktigt att poängtera att bara för att ett inlägg på forumet inte bryter mot någon lag så innebär det inte en skyldighet att publicera det. Yttrandefriheten ger inte automatisk rätt att bli publicerad …"

Lena
2009-02-08, 14:38
#21

#20 Nej precis - vissa har svårt att förstå skillanden. Men den förklaringen är väldigt klockren som du hänvisar till.

I de situationer vi haft på den här sajten har de som klagat brutit mot skriv- och trivselreglerna så det sjungit högt om det. Man har då ansett sig ha den rätten utifrån Yttrandefrihetslagen. Vet ett tillfälle då frågan lyftes till supportsajten till och med. ;) Vederbörande vill ha mig avsatt som sajtvärd då jag enligt honom/henne gjort mig skyldig till brott mot yttrandefrihetslagen.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Alexej
2009-02-08, 15:14
#22

Puttar upp!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
M
2009-02-08, 23:13
#23

Troll kommer och går verkar det som :)

Alexej
2009-02-09, 23:29
#24

Putt:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Fagddu
2009-02-09, 23:57
#25

Trollen brukar som tur är inte bli så långlivade eftersom det märks rätt fort av dem som är aktiva och medarbetarna på den här sajten. De finns ju ibland, men verkar försvinna lika fort. Bra jobbat! :)

Puma77
2009-02-10, 00:00
#26

Ja vi hjälps åt här allihop, medlemmar, medarbetare och värd vilket är kanon.

//Pia
Sidentass
2009-02-10, 00:10
#27

Jättebra artikel!

Tror framför allt att den bidrar till att nya bråk inte startas lika lätt av nytillkomna medlemmar…trollen, därmot,  tar väl inte hänsyn till nånting egentligen, men jag har en känsla av att dom tröttnar efter ett tag om man inte ger dom för mycket uppmärksamhet.

martdat
2009-02-10, 07:56
#28

#20 Bra formulerat.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus. Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.
Lena
2009-02-11, 15:59
#29

#25 Det finns tyvärr den här typen av medlemmar vars enda syfte är att starta bråk. De brukar kallas för Troll som sagt. De hindras nog inte av regler, men brukar tröttna ganska snabbt om de inte får det gensvar de är ute efter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2009-02-11, 20:54
#30

Puttar upp denna viktiga artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2009-02-14, 14:09
#31

Vill på förekommen anledning poäntera vad som gäller vid skrivförbud:

Skrivförbud

Medlemmar som oavbrutet bryter mot våra regler får till sist skrivförbud. Det är sajtvärden som avgör när skrivförbud ska tilldelas. Här på Hittekatter iFokus sker det aldrig godtyckligt även om den som får skrivförbudet ibland upplever  det så. Den vanligaste orsaken bakom ett skrivförbud är personangrepp mot andra medlemmar och/eller otrevligt bemötande överlag. Ingen får skrivförbud för en enstaka föreseelse. Vi kontaktar alltid vederbörande först med information om vad de brutit mot och ber dem tänka på våra regler. Tyvärr händer det att enstaka medlemmar vägrar acceptera reglerna och istället fortsätter att bryta mot dem. Det leder till sist till skrivförbud. Det kan även hända att en avstängd medlem återkommer i nytt alias och fortsätter att bråka. I sådana fall blir det skrivförbud med omedelbar verkan.

samt när det gäller yttrandefrihet:

Yttrandefriheten

Ibland anklagas jag som sajtvärd för att bryta mot yttrandefriheten. Det händer att medlemmar anser sig kränkta för att de inte tillåts skriva precis vad de själva vill öppet på sajten. Någon sådan yttrandefrihet råder dock inte på iFokus. När någon får sina inlägg redigerade eller borttagna beror det alltid på att de brutit mot någon eller några av våra skriv- eller trivselregler. Man kan jämföra en iFokussajt med en dagstidning. Ingen av oss kan bestämma vad t.ex. Dagens Nyheter ska publicera.

Det är ganska vanligt att medlemmar blandar ihop skrivreglerna med åsikter. Du får inte ditt inlägg borttaget eller redigerat för att du har en annorlunda syn i en sakfråga. Det är sättet du yttrycker dig på som ligger till grund för eventuella åtgärder från moderator.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2009-03-01, 16:54
#32

Vill poängtera det här med upphovrätten lite extra.

Upphovsrätten (copyright)

Det är inte tillåtet att publicera något på Hittekatter iFokus som någon annan har upphovsrätten till . Det får du bara göra om du har tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Du får t.ex. inte lägga ut foton som någon annan tagit om du inte har fotografens tillstånd. Det är inte heller tillåtet att kopiera artiklar från tidningar och lägga ut öppet på sajten. Om du vill diskutera en artikel ska du istället länka till den, alternativt skriva ett referat av den med dina egna ord. Brott mot upphovsrättslagen kan leda till att du får betala skadestånd. Det kan handla om mycket stora belopp.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2009-03-22, 13:36
#33

Vill påminna er om ert ansvar som medlemmar.

Tänk på att aldrig publicera namn, adress eller andra uppgifter som röjjer en persons identitet. Det är förbjudet enligt PUL.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2009-06-18, 09:47
#34

Vill be alla läsa igenom den här artikeln om vilket ansvar som åligger var och en av oss här på Hittekatter iFokus.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
kattassen
2009-11-25, 13:42
#35

Jag puttar upp denna tråd igen och ber alla att slänga ett öga i iFokus.Community.Board.ArticleGroup" rel="noopener noreferrer" target="_blank">skriv- och trivselreglerna för Hittekatter ifokus. De är lätta att glömma bort när man skriver i stundens hetta.

\---------------------------------------------------------------------- _Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus _
maggan47
2009-11-25, 20:04
#36

puttar också

Maggan47

Lena
2010-01-23, 18:49
#37

Det är dags för en påminnelse om vad som gäller på sajten!

Oavsett vilket ämne som är uppe till diskussion ska vi följa skriv- och trivselreglerna! Om vi gör det klarar vi av även de känsligaste frågorna/ämnen utan att trådarna flippar ur.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2011-11-19, 12:39
#38

Aktualiserar våra sajtregler!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2014-03-13, 19:18
#39

Puttar upp! Kan vara bra att läsa ibland! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Tyson777
2014-12-12, 08:50
#40

Mycket väl skrivet Lena och bra feedback från många… Regler är nödvändiga i alla sammanhang. känns tryggt trots små elaka troll som poppar upp ibland… :) Få inte glömma att sagorna berättar även om snälla troll.. Tacksam att vi har en Troll-mor som håller ordning på oss!

Upp till toppen