Etiketthittekatter
Läst 11069 ggr
Selma99
2011-08-04, 20:52

När är det okej att avliva en katt??

Kastar ut en fråga här på hittekatter.

När är det okej att avliva en hitte-katt? Är det endast medicinska orsaker som ska ligga till grund för avlivning?, hur resonerar ni kring skygga/förvildade katter som efter lång tids socialisering fortfarande inte klarar av att vistas i människors närvaro? Katter som visar aggresivt beteende och skadar andra djur/människor omkring sig?

Frågeställningarna här ovan är med tanke på att katterna då fått den omvårdnad de behöver, är kollade om det finns bakomliggande medicinska orsaker och hanteras av människor som har kunskap om katter och katters beteenden.

Här inne finns många människor med stor erfarenhet av hittekatter och det vore intressant att höra när ni anser att det är okej att ta det svåra beslutet att avliva en katt.

MoaL
2011-08-04, 21:06
#1

Jag tycker absolut att det är okej att avliva katter (eller hundar, råttor, hamstrar, kaniner, marsvin, och så vidare, och så vidare) som är rädda, otrygga, skygga, you name it, och som inte blir trygga inom en viss tid. Sådana djur trivs inte. Onödig stress är både jobbigt och osunt, och att leva en herrans massa år stressad och rädd är inget liv jag skulle vara så grym att jag unnade något djur.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Josefa
2011-08-04, 21:13
#2

Så det är rätt att avliva en katt bara för att den inte kan anpassa sig efter människans liv? Hört talas om TNR?

Puma77
2011-08-04, 21:28
#3

Att en katt inte kunnat bli socialiserad utan är fortfarande agressiv efter ett lång tag på ett katthem och inga sjukdomar bär ansvar för det behöver inte vara hopplöst. Man kanske gör fel helt enkelt. Katter är olika och behöver olika sätt att jobbas med för att kunna socialiseras.

kan berätta om katten Vilda som befann sig på katthemmet här. Det var en katt på ca 1 år och var otroligt agressiv. Personalen var rädda att behöva gå in till henne om de inte behövde och de hade planer på att avliva henne.

En bekant till mig som är uppvuxen med katter på bondgård var på katthemmet och fastnade för Vilda. Hon sa att hon var intresserad men blev avrådd och att katten skulle avlivas. Men min bekant påpekade att hon ville ha Vilda eller ingen alls. Hon spenderade mer och mer tid hos henne för att vänja henne vid hennes närhet. Hon fick hem Vilda och gav henne den tid som hon behövde. Sakta men säkert såg man framstegen men det tog tid. Det tog säkert ett år innan hon var framme så man kunde se henne för de som kom på besök.

Idag 4 år senare är det en katt som aldrig skulle komma sig för att göra någon illa. Hon är nästan jobbigt kelig och ser man inte upp stångar hon en fläskläpp i sitt gos.

Jag brukar ofta vara kattvakt åt Vilda och hennes kattkompis Lova (som kom in senare) och har sett vilken underbar katt det är.

Jag anser att alla katter (friska) kan bli underbara katter bara de får den socialisering som passar dem. Tyvärr så växer inte såna hem på träd som har den möjliheten som min bekant gav Vilda men jag är oerhört tacksam för dem som finns.

 

//Pia

Senalena
2011-08-04, 21:47
#4

Enligt min åsikt är det när en katt lider och är så pass sjuk/skadad så att den inte kan bli bra med veterinärvård som den bör avlivas. Vet trebenta katter, döva katter, blinda katter mm som verkar trivas och må bra.

Jag kan inte förstå varför man ska avliva skygga katter, skygg är inte detsamma som otrygg. Vi har en katt här som vi inte kan klappa trots att hon varit här i många år, men hon ser trygg ut när hon avslappnat sover på rygg i sängen med de andra katterna. Hon har många kattvänner men vill inte ha kontakt med oss människor och jag bedömer att hon har ett bra liv i alla fall (skulle annars blivit skjuten), hon ser inte ut att må dåligt. Hennes släktingar har sedan länge blivit tama och flyttat till egna hem.

TNR är en bra metod just för skygga katter.

Puma77
2011-08-04, 21:49
#5

#4 Där har du en katt som anpassat sig och får vara ifred precis som hon önskar. Hon har hittat ett hem som tar henne för den hon är och det funkar utmärkt.

 

//Pia

Selma99
2011-08-04, 21:58
#6

#3 Härlig historia om katten Vilda, det är fantastiskt när "rätt" ägare dyker upp. Vill bara förtydliga att jag menar inte endast hittekatter som sitter på katthem utan hitte-katter som även finns i jourhem osv..

[neveragain]
2011-08-04, 22:04
#7

#1 "Onödig stress är både jobbigt och osunt, och att leva en herrans massa år stressad och rädd är inget liv jag skulle vara så grym att jag unnade något djur."

Lever ett djur "en herrans massa år stressad" då är det något "fel" med djurhållaren, inte med djuret. Många människor saknar kunskap om djurens beteende och hur att jobba med skygga katter. Det i sig är inte konstigt, det kan dock bli väldigt fel när folk, som har hjärtat på rätt plats men som inte har kunskap om hur att jobba med skygga katter, inte VILL ta sig an den kunskapen som finns pga förutfattade åsikter men ändå anser sig vara lämpade att driva eller jobba på ett katthem.

För förvildade katter finns det förresten Trap Neuter Return (TNR) att tillgå, det är en human och långsiktig lösning för att komma tillrätta med den stora antal kolonier med skygga/förvildade katter som håller på föröka sig idag.

Jag är aktiv inom Göteborgs Katthjälp som jobbar efter No-kill principen vilket INTE är samma som att rädda djur till varje pris, läs mer om No-kill principen här: http://djurarken.se/index.php?option=com_content&view=article&id=99&Itemid=2

pia-app
2011-08-04, 22:32
#8

Det handlar ofta om dåligt tålamod och fel förväntningar från oss människor. En katt måste få tid och det skiftar från katt till katt,men det kan handla om år. Sen precis som Senalena skriver så kan man ha en katt som inte är en knäkatt men som fungerar ändå.

På ett katthem kan ju en katt också visa upp både skygga och aggresiva beteenden pga miljön. Det är ofta stressande att hamna i en bur,nya lukter ,andra katter ,olika människor. Det beteendet kan helt försvinna när den kommer till ett hem.

Det finns inget häftigare än när man märker att en skygg katt helt plötsligt har bestämt sig för att du inte är så dum i alla fall och visar tillgivenhet på det sätt som den själv bestämt.

En av våra katter som ansågs för farlig för att få leva är nu en riktig knäkatt som buffar och pussas så mycket han kan. Man måste bara lära sig varje katt och den här kan man inte klappa för länge för då blir det för trevligt och då kan han nafsa. Men det är som sagt djurägarens sak att lära känna sin katt och dess egenheter och rätta sig efter det och inte tvärtom.

Gullimat
2011-08-04, 22:42
#9

Kommer att tänka på Eulalia/Ella som kom till ett hem som gav henne den tid hon behövde, hon var riktigt skygg. Kommer inte ihåg hans nick som tog hand om henne, men det var något med katt, kanske kattmannen

Mari
2011-08-04, 23:25
#10

#9 Har helt för mig att det var kattmannen nicket var :-)

Jag funderar över detta med TNR, jag ser gärna det som en utväg till dessa skygga missar som helst av allt inte vill bli hanterade av oss människor, fast vad gör man när det inte går att ordna sådana förutsättningar?
TNR är som jag förstått det ett riktigt bra sätt men man måste även ha "personal" eller någon person som tar på sig ansvaret att se så att katten/katterna har det bra där ute, de ska väl också ha mat och tillsyn 2ggr om dagen? För släpper man ut katten igen utan att ens titta till den så är man väl inte alls bättre än de som dumpar sina katter här och där .

Sajtvärd för Djurfoto
www.mariekengren.se

MoaL
2011-08-04, 23:45
#11

#2 Ja, naturligtvis. För en katt som ska leva tillsammans med människor och inte trivs är det betydligt bättre för katten att avlivas. Att dö är ingenting den lider av.
Nej, jag har aldrig hört talas om TNR, men googlade det (Trap-Neuter-Return), och ärligt talat - börja inte diskutera vildkatter med mig. Jag tycker att det borde vara olagligt att ha katterna lösa ute utan uppsikt, och tycker naturligtvis inte att förvildade katter ska släppas ut igen, jag tycker att de ska avlivas.

#7 Inte nödvändigtvis. Det finns helt enkelt djur som har "dåligt psyke", som är så nerviga att de inte passar i fångenskap. Sådana djur bör heller inte hållas som husdjur, för deras eget bästa. Sedan finns det naturligtvis folk som inte vet hur man ska göra eller helt enkelt gör fel när de försöker få en katt eller annat djur för den delen att uppskatta eller åtminstone tolerera människor, och då har ju inte djuret fått den chans den förtjänar.

Och återigen, efter att ha läst om TNR är det ingenting jag stödjer, även om det förstås är bättre än att låta katterna leva och föröka sig vind för våg. Men jag tycker inte att det är det bästa alternativet.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Issa
2011-08-04, 23:58
#12

Jag brukar säga "det finns inga omöjliga katter, bara omöjliga människor". Självklart tar det tid att få skygga kissar att lita på människor och det är tid, tålamod och tillit som gäller. Kunskap om hur man hantera skygga katter är också viktigt. Det är aldrig ok att avliva en kisse för den är skygg.

MoaL
2011-08-05, 00:02
#13

#12 Djuren är naturligtvis inte omöjliga, men olika djur har olika förutsättningar för att passa i ett liv i fångenskap. Vissa passar helt enkelt inte som husdjur.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Issa
2011-08-05, 00:16
#14

#13 Jag tror faktiskt att alla kissar kan passa om dom bara får tid och hamnar hos människor som har förståelse att det tar tid också, särskilt kissar som gått ute och frysit och svätit. Vad är det värsta förutsättningarna? Det är att vara skygg, svart och vit och vuxen katt. Jag tänker på en väldigt skygg hane som vi faktiskt fick in i en igenspikad trälåda med halm i. Ingen vågade flytta över han i en transportbur. Vad blev det av han då? Jodå, han fick ett aldeles eget hem och är supersocial och lekfull. Kommer man på besök kommer han och lägger sig framför och vill gosa. Givetvis kom han först till ett jourhem som gav honom tiden först.

MoaL
2011-08-05, 00:33
#15

#14 Det tror inte jag. :) Katter är inte ensam djurart i världen som INTE har individer som inte passar som husdjur. Det finns alltid djur som inte uppskattar eller trivs bland människor. Och det finns djur som kan någorlunda trivas bland människor men som är så nerviga att de rycker till för minsta lilla ljud, och sedan är uppskakade i flera timmar efteråt. Som aldrig är riktigt avslappnade. Jag hade en råtta för flera år sedan som var så - hon älskade människor, men hon var rädd för allt. Råkade man stöta med en sked i en porslinstallrik när man skulle ge dem mat, så gick det inte att peta i henne utan att hon skrek av skräck i flera timmar efteråt. Hennes hjärta stannade när hon bara var omkring 1½ år. På den tiden hade jag ännu inte haft råttor i särskilt många år, och jag tyckte att "alla djur som inte är fysiskt sjuka ska få en chans" och blablabla. Jag ångrar som bara den att jag inte avlivade henne efter någon månad. Och hon älskade att kela, var en jättemysig liten tjej, i de stunderna när hon inte var livrädd för allting. Men jag tycker inte att ett djur ska behöva vara rädd när det inte finns någonting att vara rädd för. Ett djur med för mycket vilt i sig passar inte som sällskapsdjur. Däremot hade min tjej förmodligen varit en ypperlig liten vildråtta, men inte släpper man ut djur hit och dit för det. Om husdjuren inte passar som husdjur, då tycker jag att man avlivar dem. Och sådana individer finns det absolut bland katter också, liksom hos alla av våra husdjur. Det säger sig självt att man inte kan förvänta sig att ALLA katter eller ALLA hundar eller ALLA kaniner, och så vidare och så vidare, trivs att leva som våra husdjur.

Förresten, varför är de värsta förutsättningarna att vara svart och vit och vuxen? Det är ju de katterna som är vackrast - möjligtvis med undantag för helsvarta katter. :)

Sedan har jag absolut inte sagt att katter inte ska få en chans - om de har möjlighet att bli tama, keliga och goa, självklart. Som han i ditt exempel. :)

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

[crisse1]
2011-08-05, 00:48
#16

Det finns aldrig någon anledning att avliva en skygg katt om den inte är sjuk och inget går att göra. Kan man inte handskas med skyggisar så låter man bli att ta in dom och istället kastrerar man och släpper ut dom igen.

Tänk på att en skygg katt kan passa väldigt bra som sällskap åt en ensamkatt där matte och husse jobbar och då har dom iallafall 1 katt att kela med. Skyggisar brukar gå fram och kolla läget när ingen är hemma.

Min Zassa har varit här i lite mer än 2 år och det var en riktig skyggis. Hon var dräktig och när hon hade fått ungarna här så gick hon till attack mot mina ben när jag kom ut på balkongen där hon bodde, hon högg riktigt så jag hade stora sår. Idag är det en cool katt som kommer fram och kollar när här kommer folk och hon går fram och tar godbitar ur handen på mig men om jag går fram och för nära henne så fräser och spottar hon. Jag har aldrig kunnat klappa henne men det går inte att missta sig på att hon trivs här med mina andra katter som hon leker och kelar med.

MoaL
2011-08-05, 00:58
#17

#16 Jag tycker att det är helt sjukt att släppa ut katter, och då bör man defintivt inte hålla på med djur. Då är man en betydligt större djurvän som avlivar dem, om man så skjuter dem på plats.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Issa
2011-08-05, 01:07
#18

#15 Därför att svart och vita katter är de som har svårast att få hem, även svarta. Tyvärr är det så. Vuxen katt, därför att de tar längre tid på sig att lita på människor. Som svar på din fråga.

MoaL
2011-08-05, 02:04
#19

#18 Åh. O.o Jag som är totalt överförtjust i alla djur som är svarta, vita, gråa eller en blandning av de färgerna. Särskilt helsvart. :) Vackert, vackert. Alla katter är förstås vackra, men hur kan man INTE gilla svart och vitt? ^^ Tack för ditt svar.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

[crisse1]
2011-08-05, 08:29
#20

Du missuppfattade nog mitt svar. Jag tycker oxå det är "helt sjukt" att släppa ut katter om det är tamkatter men när det handlar om skyggisar som redan går ute är det TNR det handlar om och det är då man gör en insats för att hjälpa katterna eftersom man inte kan behålla hur många katter som helst. Vi har 5 katter här på gården som har blivit kastrerade och vaccinerade och som får mat 3 gånger om dagen och alla grannarna trycker om att ha katterna här så att dom kan ta råttorna så vi slipper få in dom i husen.

majvi
2011-08-05, 08:58
#21

#17 Är man djurvän om man skjuter dom på plats?Utan koll på om det finns ungar?Vad är bättre än TNR om man inte kan ta in katterna?  Fångas katter in för avlivning eller skjuts på plats brukar det vara katter som försvinner därifrån ,som sedan kommer tillbaks och då det då är mindre med katter där har kattungarna som föds större chans att överleva och snart är det lika många katter där som förut. Det kan komma nya katter dit också. Detta kallas för vacuumeffekten och det är väldokumenterat.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

Sehvrin
2011-08-05, 09:15
#22

Det är en svår fråga det där, tycker jag, så jag är glad att jag inte jobbar med katträddning aktivt (är stödhem åt två skyggisar).

Självklart är det ok att avliva en katt som är så sjuk att den inte kan få ett värdigt kattliv. Kanske också om det är en behandling som kostar massor (fast katten kan bli bra igen) och den har ytterst små chanser att få ett eget hem. För de flesta föreningaar har ju ont om pengar och då kanske man får prioritera andra katter först.

Som det ser ut i dagsläget kan man tyvärr inte rädda alla katter, men jag tycker att har man tagit en katt under sina vingar då är det inte okej att avliva den för andra skäl än medicinska. Visst skulle man kunna påstå att man kan rädda fler katter om man avlivar de som inte får hem, men kan man verkligen säga att man räddar dem om man dödar dem?

Efter vad jag har läst så är TNR en utmärkt metod för de allra skyggaste katterna, så det tycker jag att fler katthem och föreningar borde stödja.

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

lillmymlan
2011-08-05, 09:18
#23

Issa…. jag FETGILLAR "det finns inga omöjliga katter, bara omöjliga människor"

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
*Nalle Puh*

Puma77
2011-08-05, 09:24
#24

TNR betyder ju inte att man bara släpper ut dem utan man släpper tillbaka dem i miljön om den är ok och ingen farlig miljö. Har fortsatt koll på katterna och ger dem mat varje dag. Man ser till att de har sovplatser där de kan dra sig undan dåligt väder och byter kojor, bäddar mm när det behövs.

 

//Pia

bymaruska
2011-08-05, 09:26
#25

Att jag är helt emot att avliva en skygg katt är väl ingen hemligthet.

Jag har också det senaste året blivit ännu mer övertygad när jag fått förmånen att på nära håll följa Östgötakatterna och Malins projekt.

Här pratar vi om skygga katter. Det är säkert några av Er som träffat på  skygga katterna som kolonikatterna, men de flesta här har inte ens varit i närheten. Katterna i Malins koloni skulle vara en utmaning för det flesta katthem som jobbar med skyggisar, katthem som inte gör det skulle aldrig kunna hantera dessa katter.

Det handlar om så mycket tålamod och kunskap om just den den katten. Malin sitter och studerar i en övervakningskamera för att lära känna katten går aldrig in när den äter, är på lådan osv utan bara när hon känner att katten är på sin trygga plats, tränger sig aldrig osv.

Att det går det har vi har exempel på det här.  Nalla o Semlan, Max o Måns, grabbarna i Stockholm, som tyvärr blev sjuka, Bell, kattdamen som bor i Kisa det finns många fler som är i sina stödhem. Min Kajsa kommer alltid att vara lite skygg och aldrig bli en knäkatt men vadå hon är helt underbar ändå.

Problemet med de skygga katterna är okunskapen plus att det måste finnas massor med tid. Men det största problemet är tyvärr att det inte finns så många som vill ha en skygg katt och är därför ingen bra investering för tex en del katthem!! det är väldigt synd det är en utmaning och lyckan är total för minsta lilla framsteg.

Att sjuka katter ska få somma in är en självklarhet en katt behöver inte vara fysikt sjuk den kan även precis som oss människor vara psykiskt skruvad. Men att katten uppvisar ett psykiskt skruvat beteende som är skapat av oss är inte samma sak. Jag är inte för TNR egentligen för mig är det en nödlösning som ska vara kortsiktig.

Jag hoppas att Mailn kommer att göra en egen tråd om Musse som ska fångas in de närmaste veckorna så alla som är intresserade kan följa Musses resa. Musse kommer att bli en utmaning som heter duga för här pratar vi om en riktigt riktigt SKYGG katt.

Jag tror på Musse och jag tror på alla skygga katter ge dom en ärlig chans!! för tron övervinner allt!!

Marie-Helene

Josefa
2011-08-05, 09:44
#26

#MoaL

Vilken inställning!!! Allt i världen kretsar kring människor och deras behov. Allt annat som inte passar in kan elimineras. Självklar gör det inte ont att vara död. Men en död människa har inte heller ont. Är det OK att sätta ett skott i pannan på en människa man stör sig på? ….Varför inte? H*n lider ju inte heller.

Puma77
2011-08-05, 09:46
#27

#25 Ja du har så rätt. Jag har ju fått äran att träffa en del av dem som Malin haft/har hemma. De har egna krypin och en del är separerade från varann för att få lugn och ro. Hon har verkligen tänkt till och anpassat allt efter katternas bästa.

 

//Pia

Selma99
2011-08-05, 10:00
#28

Jag tycker att som trådskapare att denna fråga är inte helt lätt att svara på. Det är ju naturligtvis bedömningar som vi människor tvingas göra och som man kanske ibland kan undra efteråt om man tog rätt eller fel beslut. Någonstanns hamnar man ju tillbaka på vad är ett värdigt katt-liv. Jag skulle själv inte utsätta mina katter för lidande. Lidande kan vara om de skadar sig, blir sjuka som kräver livslång och plågsam behandling. Katter kan ju som nämnts här tidigare också ha en psykisk instabilitet som gör att det inte kan leva ett bra katt-liv. När det gäller skygga katter blir frågan ännu mer komplex pga att det inte finns tilräckligt många hem som har möjligheten/kunskapen och tålamodet till dessa katter. Sorgligt men sant. Med ens blir de då svåra och ibland omöjliga att utplacera….vad gör man?? Vilket alternativ är bäst? Jag har i ärligheten inte någon patentlösning på detta.

Jag är inte heller någon 100 %-ig anhängare till TNR. Visst är det effektivt i arbetet för att minska reproduktionen men till vilket liv släpper man ut katterna?

Jag är också imponerad av det otroliga enträgna och engagerade arbetet som tex. östgötakatterna gör. Vilket jobb - att lyckas arbeta bort katter från en koloni, säkert katter som inte är helt lätta att placera ut är ett FANTASTISKT och beundransvärt arbete.

Det jag tror att man som hitte-katts arbetare måste göra är att försöka bedöma varje individ och så långt som det är möjligt försöka se vilka möjligheter katten har till att få ett bra kattliv. Detta tar ju tid och katten ska få en ärlig chans till ett bra liv med vår hjälp. Ibland ser man dock människor som håller liv i djur för sin egen skull och i tron att de gör det för djurets skull.

Lena
2011-08-05, 10:54
#29

Börjar med att citera #12 "det finns inga omöjliga katter, bara omöjliga människor"

Klockrent och är precis vad det handlar om! De katter som är skygga är det pga av oss människor. Det är alltid mänskliga handlingar som ligger bakom att katterna ifråga blivit skygga - förvildade. Katten har aldrig levt i vilt tillstånd här i Sverige, utan är ättlingar till tamkatter införda till landet av oss människor. (Katten togs hit pga sina råttfångande egenskaper). Därför har vi människor ett stort ansvar i att ge dem en god tillvaro på deras egna villkor.

Att avliva en helt frisk katt bara för att den inte uppträder skräddarsytt utifrån mänskliga värderingar känns helt fel. En skygg/förvildad katt är inte sjuk, den uppvisar ett naturligt betéende utifrån den svåra situation den varit utsatt för. En skygg katt kan alltid få det bättre om vi bara klarar av att möta den utifrån kattens eget utgångsläge/situation/behov.

TNR är en sådan metod, den är utformad utifrån kattens behov - inte människans. Just därför har många så svårt för TNR. Det ligger nämligen så långt ifrån våra egna mänskliga ideal för hur en katt ska ha det. Det blir inga knäkatter av en katt så länga den går i en TNR koloni. Men det kan bli det i ett senare skede om katten tas in och socialiceras. Däremot är TNR katterna utmärkta råttfångare och de förökar sig inte längre, vilket är det allra viktigaste i sammanhanget.

Frågan handlar om vad som är viktigast? Att katterna blir som vi människor tycker att de ska vara eller att de får leva ett gott liv utifrån sina egna behov? Det här går givetvis att förena för de tama katterna. Däremot behöver en skygg TNR-katt inte leva ett dåligt liv bara för att den inte stämmer överens med den mänskliga bilden av idealliv för en katt. Vi måste bli bättre på att skilja på våra egna och katternas behov. Sluta avliva allt som inte stämmer med våra egna behov för det är inget annat än ren och skär egoism.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Selma99
2011-08-05, 11:13
#30

#29 Jag håller inte helt med dig i det du skriver. Jag tror faktiskt inte att de som är tveksamma till TNR är det för att de inte kan acceptera att en katt är en katt och inte alltid beter sig som man själv önskar. Jag tror att det faktiskt handlar om att man är osäker på att katten man släppt ut kommer att få ett bra liv. Vintern är lika kall för TNR katter som för andra katter. Desstuom finns illvilliga människor som kan reta sig på stora kattgrupper och faktiskt medvetet skada dessa individer. Lidandet är det väsentliga här.

Den sista raden du skriver kan man ju också vända på i vissa fall - att till vilket pris som helst förlänga lidande för vissa katter kan ju också betecknas som ren och skär egoism.

När anser du det befogat att avliva en skygg katt som man trots ihärdigt arbete inte kan socialiseras? Anser du då att katten ska släppas ut igen?

Jag menar att frågeställningen i denna tråd är svår, det finns helt enkelt inte några enkla svar.

Gronstedt
2011-08-05, 11:20
#31

Tyvärr måste man ändå ställa sig frågan "Kan JAG göra så att den här katten får ett bra liv?" Det går bra att skrika "TNR" och "det finns bara omöjliga människor" och allt det där, men faktum är ju ändå att just JAG, just I DAG, kan stå inför valet att låta en katt leva i misär och lidande eller att avliva den.

Hur mycket man än vill så kanske det inte finns någon möjlighet att ta in den (och kom nu inte med att det finns alltid plats, för det gör det inte alltid). Hur mycket man än vill så kanske det inte finns pengar till att ta den till veterinären (och kom nu inte med att det kan man alltid ordna, för det kan man inte alltid). Hur mycket man än vill så kanske det inte är ett bra ställe för TNR, det finns ingen som kan ha uppsikt över ett TNR-område, det finns ingen möjlighet att transportera …

Det enda som finns är en enda chans att ta katten till veterinären och antingen få den kastrerad eller avlivad. Det finns inga fler transportmöjligheter, ingen möjlighet att ta in, inga mer pengar. Vilket är DÅ rätt att göra? Att kastrera katten och släppa ut den till hunger, skador, kyla och övervåld och hoppas på det bästa? Eller att ta ansvaret för att avliva den? Eller att låta den gå kvar i sitt lidande tills den långsamt dör av sig själv?

Och som sagt, kom nu inte med att "det finns alltid lösningar", för det gör det inte alltid.

bymaruska
2011-08-05, 11:22
#32

#28

Du har helt rätt att hålla ett sjukt djur vid liv för sin egen skull är oroligt egoisktiskt och jätte galet.

Att jobba för ett bra kattliv för en hittekatt kanske skygg är en helt annan sak.

Att jag tog upp Östgötakatterna och Malins projekt är för att det är ganska unikt i sin sak. Det har aldrig varit aktuellt att skapa ett TNR utan målet har hela tiden varit att alla katterna ska få sitt egna hem.

Malins projekt hoppas jag ska vara en insperations källa för många att det faktiskt går med ett bra tänk. Många katthem som tidigare inte arbetat med skyggisar kanske kan tänka om göra en liten avdelning anpassat för just skyggisar. Det behöver inte var för så många katter. Det finns inte så många riktigt skygga katter de flesta katter är ju som vi vet oftas utslängda och blivit lite skygga under resans gång, de katterna anpassar sig ganska omgående och får snabbt tillbaks sitt förtroende för oss människor.

Men ibland dyker det upp en katt som är skygg och varför ska den katten inte få sin chans bara för att inte alla katthem kan eller vill ta emot om den.

Många arbetar med TNR för så här stora kolonier en del lyckade andra mindre lyckade. Att jag inte tror på TNR på lång sikt är det inte är hållbart, de TNR ansvariga får aldrig upphöra med sitt ansvar och det gör det svårt. Att katterna lever under TNR förhållande kan var helt OK om det är anpassat osv. Men jag tror inte det funkar i längden många katter på en och samma plats plats drar till sig ännu fler katter.

Att Mailns projekt har blivit så lyckat har många orsaker. Malin själv såklart, all tydlighet, och att vi fått följa med här och bloggen. Att intresset varit så stort från många men framför allt för att så många  gjort det ekonomiskt möjligt vilket visar att det är just de mest utsatta katterna vill vi faktiskt hjälpa i första hand.

Marie-Helene

Selma99
2011-08-05, 11:38
#33

#31 Jag håller med dig. I de bästa världar vore avlivning inte ett alternativ. Nu ser det inte riktigt ut så. Jag håller också med dig om att vi har ett stort ansvar och där är TNR omdiskuterat.

# 32 Tjingeling du Cool, jag är helt överens med dig i det du skriver. Och utan att ha träffat lillmymlan eller någon av hennes katter så håller jag med dig-hon har gjort och gör ett utomordentligt bra (och ansvarsfullt) arbete. Alla har inte gått att rädda men man har gjort sitt yttersta för att ge katterna ett bra liv (med gott resutltat som jag läst om här och på deras hemsida).

Lena
2011-08-05, 12:27
#34

#30 & #31: När det gäller TNR vet jag sedan många års eget diskuterande i ämnet att det är just det där att tänka utifrån kattens behov som motståndarna brukar ha så svårt med. Man tänker istället utifrån sina egna behov och känslor och bygger sin kritik på det.

Sedan finns det missuppfattningar där många tror att TNR ska ersätta allt annat arbete med hemlösa katter. Det är viktigt att poängtera - TNR är till för kolonier med förvildade katter. Ett komplement till andra metoder och en ersättning till de avskjutningsraijder som vi ser exempel på t.ex. i Göteborgsstadsdelen Backa. Eller det allra vanligaste - att ingenting alls görs åt saken.

TNR däremot bygger på mångårig forskning och lång erfarenhet världen över. Och det fungerar bättre än något annat för målgruppen kattkolonier - det finns det vetenskapliga bevis för. Metoden har även praktiserats i alla sorts klimat även i kalla länder t.ex. Norge och Alaska. I Göteborg pågår det sedan 2007 flera TNR projekt som jobbar enligt metoden fullt ut.

Här finns mera information om TNR.

Artikel om TNR-projekt i Rotterdam.

#30 Citerar dig här: "Den sista raden du skriver kan man ju också vända på i vissa fall - att till vilket pris som helst förlänga lidande för vissa katter kan ju också betecknas som ren och skär egoism".

Min sista rad som du anknyter till lyder:

"Vi måste bli bättre på att skilja på våra egna och katternas behov. Sluta avliva allt som inte stämmer med våra egna behov för det är inget annat än ren och skär egoism"

På vilket sätt menar du att katten kommer att lida om vi människor blir bättre på att se till dess behov. Det måste väl ändå vara tvärtom? Förstår inte riktigt vad du menar här? Är det TNR du menar som något som förlänger lidande? I så fal har du inte förstått hur TNR fungerar.

"De Dierenbescherning " (paraplyorganisation i Nederländerna jämförbart med Djurskyddet Sverige) förespråkar TNR-metoden sedan 1980 och anser att metoden respekterar både djur och människor.

I Nederländerna pågår ca 200 TNR projekt. 9000 TNR katter kastreras per år. 12.000 kattungar omhändertas via katthemmen. (Enligt TNR så omplaceras Tama katter och kattungar - de går alltås inte tillbaka till kolonin igen).

#32 Du har fel när du menar att TNR inte är hållbart. Om det är något som är hållbart så är det faktiskt just TNR. Har själv sett hur man i min favoritstad Venedig via TNR har kommit tillrätta med det enorma antal hemlösa katter som fanns där tidigare.

I Sverige ligger tyvärr TNR fortfarande i sin linda. De flesta projekt som pågår började från 2007 och framåt, de drivs av Göteborgs Katthjälp. De fungerar dock utmärkt. Sedan har andra på egna initiativ startat projekt som är TNR inspirerade. Det som brukar faliera är att projekten inte är tillräckligt väl underbyggda. Det kan handla om en eller ett fåtal enskilda eldsjälar som står bakom. Då kan det bli för sårbart. Man klarar då inte av att jobba fullt ut enligt TNR-metoden. Det allra viktigaste av allt är dock att få katterna kastrerade så snabbt som möjligt för att bromsa utökningen av kolonin. Hur man än väljer att jobba med katterna så måste kastreringen alltid vara nummer ett.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2011-08-05, 12:39
#35

#31 Du skriver i ditt exempel om en omöjlig situation plus att det bara finns en möjlighet att gå till veterinären och undrar då om vi skulle avliva eller kastrera den hemlösa katten.

Mitt svar (Förusätter att katten i exemplet är frisk).: Kastrera och sedan jobba för att hitta en lösning. Det är ju nämligen det vi ser exempel på hela tiden här på sajten, katter som det inte verkar finnas någon lösning för, men som genom förenade krafters verk ändå får chansen till ett nytt och bra liv.

Det är det det handlar om - att inte ge upp.  Även om det ser mörkt ut för stunden kommer det i regel en bättre morgondag. Det ser vi som sagt många exempel på här på Hittekatter iFokus. Tänk så många katter som hade varit döda nu om alla bara hade gett upp hela tiden!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2011-08-05, 13:07
#36

#30 Nu är jag riktigt i diskuterartagen här märker jag. ;) Missade att svara på två frågor i ditt inlägg. Skulle kunna skriva sida upp och sida ned om ämnet TNR. Problemet är att det blir för långt att läsa så här i ett forum.

Du frågar när jag tycker det är fog att avliva en skygg katt. Om katten ifråga är frisk så är det enligt min mening inte okey att ta död på den.

Du skriver: "Jag tror faktiskt inte att de som är tveksamma till TNR är det för att de inte kan acceptera att en katt är en katt och inte alltid beter sig som man själv önskar. Jag tror att det faktiskt handlar om att man är osäker på att katten man släppt ut kommer att få ett bra liv. Vintern är lika kall för TNR katter som för andra katter. Desstuom finns illvilliga människor som kan reta sig på stora kattgrupper och faktiskt medvetet skada dessa individer. Lidandet är det väsentliga här".

Katten "man släppt ut" går ju redan där ute om det är samma målgrupp katter vi talar om. En kattkoloni uppstår inte på en dag. Genom TNR kommer katterna i en koloni däremot att få det så mycket bättre än vad de hade innan. De blir veterinärundersökta, vaccinerade, kastrerade, får tillsyn och mat. Dessutom isolerade kattkojor som de kan vistas i. Sedan finns det inget som hindrar att katterna tas in och socialiceras allteftersom möjligheten infinner sig. Som jag skrev i #34 tar man även hand om och omplacerar eventuella tama katter samt kattungar. De kommer inte att släppas tillbaka igen.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Selma99
2011-08-05, 13:07
#37

#34 Jag pratade egentligen inte om TNR när jag hänvisade till din sista rad "Sluta avliva allt som inte stämmer med våra egna behov för det är inget annat än ren och skär egoism". Det jag menar är att en del sätter sina egna känslor och behov före och låter katter som på ett eller annat sätt lider, det kan vara sjukdom, skada etc.  Men man motiverar det med att djuret i fråga lever ett bra liv sett utifrån ett katt-perspektiv när det ibland handlar om vad kattägaren känner. Många gånger naturligtvis för att man inte förstår bättre eller har för dåliga kunskaper.

pia-app
2011-08-05, 13:08
#38

#35 Helt rätt Lena att med gemensamma krafter så brukar det gå att hitta en lösnng men det kan ta lite tid.

Det är därför det här forumet bl a är så viktigt och att det är många som är aktiva här. Det kan alltid finnas någon som känner någon som kan hjälpa till.

Sitter just nu och pusslar med var vi ska göras av 6 små svartvita kattdamer på ca 1 år,lite skygga men klappbara.

Lena
2011-08-05, 13:10
#39

#37 Okey då förstår jag! Ja det blir naturligtvis lika fel det. Tyvärr är det vanligare än man tror att djurägare tänker på sina djur som om de vore människor. Det kan blir galet värre ibland.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Gronstedt
2011-08-05, 13:12
#40

#35: Det där är inget svar på frågan, utan du berättar vad du skulle göra i en helt annan situation än den stipulerade, vilket är rätt typiskt. Visst, det finns ofta vägar. Men min frågeställning handlar om vad som är rätt och fel när det INTE finns vägar.

För övrigt har du missuppfattat frågan. Alternativen var: 1) Kastrera och släpp ut till oförändrat lidande (sånär som på att könsdriftens belastning lättar) och gör INGENTING mer, 2) ta ansvaret för att avliva eller 3) gör ingenting alls.

Nu var det inte frågan om en situation där man kunde kastrera, släppa ut och sedan arbeta för att hitta en lösning. Nu var det frågan om en situation där det inte finns någon möjlighet att "jobba för att hitta en lösning", det finns ingen möjlighet att organisera arbetsgrupper, det finns ingen möjlighet att lägga upp trådar på HKiF, bygga fällor, skapa insamlingar etc. Den frågeställningen är reell och kan inte slås bort med käcka tillrop om en bättre morgondag.

Selma99
2011-08-05, 13:27
#41

#34 Jag är också i skriva-tagen Glad Nu ska jag hård-dra min fråga lite. Om man har tagit in en skygg/förvildad katt som är rent medicinskt frisk enligt vet. Man har gjort allt som står i ens makt för att ge katten en bra tillvaro, provat sitt eget och andra hem för att få katten att inte vara superstressad och hela tiden vilja fly undan människor. Den kissar ner hela hemmet och attackerar allt som går förbi. Man har gett katten lång tid för socialisering. Skulle du då släppa ut katten eller välja att avliva den?

Lena
2011-08-05, 13:27
#42

#40 Nej jag har inte missuppfattat frågan. Däremot blir det svårt för mig att svara på den så som den är ställd.

Mitt svar är även om det nu finns 3 alternativ nummer 1. Men jag kommer inte att sluta jobba för att hitta en lösning.

Så som du formulerat svarsalterntiven verkar du tycka att avlivning = att ta ansvar, medan kastrering är att inte göra det. Känns för mig lite bakvänt.

Obestämd

Jag menar istället att det som är omöjligt idag sällan är det imorgon. Det gäller att jobba för att hitta lösningar. Något som faktiskt brukar gå om man hjälps åt. Precis ett av syftena med den här sajten. Om du avlivar katten fråntar du den den möjligheten.

Mitt svar är även om det nu finns 3 alternativ nummer 1. Men jag kommer inte att sluta jobba för att hitta en lösning. (även om jag inte får det enligt exemplet ;)

Verkligheten är inte svart och vit, därför kan man inte säga att det inte finns några alternativ, inga lösningar. För det gör det faktiskt. I alla fall för det mesta.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2011-08-05, 13:39
#43

#41 Exemplet visar en katt som skulle må mycket bättre av att vara TNR katt. Det är finns vissa katter som är så pass förvildade att ett liv tillsammans med människor blir ett långt lidande för dem.

Även om flertalet skygga/förvildade katter går att socialicera finns det alltid några som det inte fungerar för. De kan istället få ett gott liv som TNR katter. T.ex som stallkatt där de gör även gör nytta som mus/råttfångare.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Selma99
2011-08-05, 14:14
#44

#43 Intressant diskussion det här Obestämd. Jag förstår ju att du är stark anhängare av TNR och är kunnig i ämnet. Jag är lite skeptisk men förkastar det inte, naturligtvis blir det färre produktiva katter och därmed färre katter som föds till ett liv ute där de riskerar att hamna i en odräglig tillvaro men som allt annat när det gäller avliva eller inte så är det ingen enkel fråga.

Exemplet jag tog upp i tidigare inlägg visar att det finns katter som helt enkelt inte fungerar som huskatter utav olika anledningar även om människan som försökt sitt yttersta tillåter katten att vara katt. Visst kan det låta bra att denna katt skulle kunna få bli stallkatt eller liknande där den ändå har tillsyn, värme och mat. Tyvärr så finns det inte obegränsat med platser för dessa katter i stall heller då det oftast finns för många katter redan och alla stallägare är inte beredda att ta det ansvaret (eller kostnaden).

Katter avlivas alltför lättvindigt, ibland utan något mer skäl än att ägaren tröttnat på katten. Det är hemskt. Men det finns situationer där avlivning är det mest ansvarsfulla alternativet anser jag.

Gronstedt
2011-08-05, 14:43
#45

#42: Och därför väljer du att svara på en fråga som inte finns och hittar på alternativ som inte finns?

Du är priviligierad nog att tro att du aldrig kan komma att stå inför en situation sådan som i exemplet. Om du har rätt i den tron så är du naturligtvis bara att gratulera. Men till och med du skulle nog sluta arbeta för att "hitta en lösning" om till exempel du bodde under en lastkaj, ägde totalt 700 kronor i ditt liv, inte hade sett en dator på de senaste åren, befann dig i en social situation där omgivningen varken ser dig eller hör dig och därtill visste att du skulle tvångsutvisas nästa dag. För att bara exemplifiera med en inte speciellt osannolik situation. Många hemlösa är stora djurvänner med mycket små resurser. Men man behöver inte gå så långt för att hitta människor som saknar transportmedel, pengar, bekanta, social förmåga, datortillgång, fysisk, mental och emotionell organisationsförmåga med flera resurser. Du är inte en av dem - bra för dig! Men varför låtsas som om ingen människa någonsin kunde hamna i sådana situationer?

Dessutom: Jag har inte uttalat mig om huruvida avlivning är att ta ansvar. Jag skrev faktiskt "ta ansvar för", inte "ta ansvar genom att", och det betyder att jag menar att om man väljer det alternativet får man ta ansvaret för det och leva med konsekvenserna.

Lena
2011-08-05, 14:46
#46

#44 En annan lösning är att de ingår i ett TNR-projekt livet ut. Det är ju det som är tanken med TNR att låta förvildade katter som är svåra att socialicera fortsätta leva sitt liv som de är vana fast under kontrollerade former. Mat, kastrering, isolerade kojjor mot kyl/dåligt väder samt tillsyn.

Stallkatter kan vara ett slags alternativ när platsen där katterna funnits tidigare inte går att återvända till. Och vi har rätt många stallbyggnader i landet så plats borde finnas om bara folk fick upp ögonen för det. Går det att bedriva TNR i Nederländer som är världens mest tätbefolkade land så skulle det allt gå i Sverige, där vi har så stort svängrum.

I Nederländerna är det inte tillåtet att avliva friska sällskapsdjur. Det gör att folk tänker sig för innan de skaffar katt/hund. Det är det som måste förändras. Folk måste fås att ta sitt ansvar helt enkelt.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2011-08-05, 15:02
#47

#45 Tror inte att du vill förstå hur jag menar! Det handlar inte om mig som person (ekonomi, bostad, andra förutsättningar) utan om hur man tänker. Jag anser mig inte vara mera priviligerad än någon annan här.

"Ingen kan göra allt, men alla kan göra något". Alltså det vi kan göra tillsammans. Om du tänker efter så är det ju ganska vanligt förekommande här på sajten att ett "kattproblem" lyfts fram från en person som inte vet hur den ska göra, andra träder till och hjälper till på olika sätt. Helt plötsligt löser det sig och kissen ifråga blir både kastrerad och får ett hem. Detta trots att person A inte såg några möjligheter alls.

Det är det jag vill komma åt. Tankesättet! Det kan både begränsa oss och vidga våra vyer.

När det gäller de tre alternativen missuppfattade jag dig nog:

"Alternativen var: 1) Kastrera och släpp ut till oförändrat lidande (sånär som på att könsdriftens belastning lättar) och gör INGENTING mer, 2) ta ansvaret för att avliva eller 3) gör ingenting alls".

Tolkade det som en värdering att alternativ 2: avlivning var mer ansvarsfullt än de övriga två alternativen. Men det är lätt att det blir missförstånd i skrift.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Hawknestgrove
2011-08-05, 16:21
#48

Som vanligt Gronstedt, du skriver som verkligheten ÄR och inte något som det borde vara. När ingen plats finns, när inga pengar finns och när inget bra godtagbart TNR går att lösa? OCh kom inte med jolmet att det alltid går. Ofta så  är det inte så. Man får tänka i de banorna, att vad räddar jag IFRÅN och vad räddar jag TILL? Och  en här tar även upp dilemmat med små föreningar med små slantar, står i valet och kvalet om att medicinera och prova och fixa till ett halvdant resultat för flera tusen på EN katt, eller välja att avliva och lägga de pengarna på kastrering av  kattungar som är friska och kan omplaceras… Du får ett val. OCh många gånger så  blir valet att behöva välja den minst onda utvägen av två onda. Tack Gronstedt för att du ser så förnuftigt och klart på sakerna och får fram det på ett sätt som inte kan missförstås om man inte vill det.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

MoaL
2011-08-05, 16:40
#49

#21 Jag menar inte att man ska skjuta dem på plats, jag menar att jag tycker att det är bättre än att släppa ut dem igen.

Ni håller på med katter, ni borde veta hur extremt många sjuka, bestialiska monster till människor det finns. Ni borde veta om alla hemska händelser det finns, där katterna har blivit bundna och upphängda i bakbenen, fått senap insprutat i stjärten, fått klorna utryckta, svansen avklippt, fått bensin hällt över sig och blivit påtända, blivit sparkade, slagna, kastade, och så vidare, och så vidare, och så vidare, och så vidare i det oändliga. Dessutom är våra vintrar alldeles för kalla för att katter ska må bra att leva ute vintertid. Senaste vintern häruppe så nådde snön mig upp till midjan, och det var över 30 grader kallt. Vår hund hoppade runt på tre ben och frös konstant, och det gick inte att gå ut utan att se ut som en mumie av halsdukar, mössor, och så vidare. Om man med berått mod SLÄPPER UT djuren till en sådan verklighet, så tycker jag att JA, då är man inte riktigt funtad som man ska, och JA, då är det betydlgt bättre att avliva dem.
Dessutom ställer katter till det alldeles på egen hand, vilket gör att dessa mänskliga monster tycker att det är befogat - i tillägg till att de tycker att det är roligt att plåga djur. Katterna anänder sandlådor och rabatter som toalett, de repar bilar när de hoppar upp på dem för att sola, och så vidare, och så vidare.

Och jag vet inte varför, men av någon anledning tycker många kattfanatiker att KATTER, de ska minsann få leva, vara, och göra precis hur de vill. Släpp ut dem, ha dem utom all kontroll. Men ojoj om någon HUND skulle springa utom kontroll, eller om man skulle hitta några RÅTTOR som har släppts ut, eller något annat HUSDJUR. Då ropar man djurplågeri och oansvariga djurägare direkt.
Husdjur ska inte släppas utom kontroll, oavsett om det är en katt eller något annat djur. Om ens HUSDJUR inte trivs som husdjur ska det avlivas, inte släppas ut. Inställningen att djur ska släppas fritt, tycker ni då att det kan appliceras på ALLA djur? Eller är det bara, vilket jag tror att ni tycker, bara specifikt katter som ska "specialbehandlas" på det viset?

#26 Hahahahaha! xD Du pratar med en som avskyr mänskligheten. Vi är parasiter, och varenda människa borde avlivas. Skulle jag kunna trycka på en knapp och utrota alla människor, mig själv och de jag älskar inkluderat, så skulle jag inte tveka. Jag är för både dödsstraff och annan avlivning, och jag tycker att majoriteten av alla människor ska tvångssteriliseras. Så kom inte här och inbilla dig att jag bryr mig ett SMACK om vad människorna har för fördel av att katterna avlivas. Det jag tänker på är deras bästa, och lösa katter attraherar ett GRYMT djurplågeri. En människa som bryr sig om katter släpper inte ut dem i vårt samhälle.

I ett idealsamhälle däremot, där katterna kan gå utan att råka ut för diverse hemskheter, skulle jag inte ha några större problem med lösa katter (förutom de gånger jag svär för att hunden vill sticka efter någon kisse). Katter - och alla andra djur - är helt fantastiska. Skulle inte djur finnas så skulle inte jag vilja finnas. Jag blöder invärtes varje gång jag överhuvudtaget HÖR om elakheter mot djur. Det betyder dock inte att jag inte kan avliva ett djur som jag tror har det bättre som död. Det är ett mänskligt synsätt att tycka att döden är så fruktansvärd.

#29 "TNR är en sådan metod, den är utformad utifrån kattens behov - inte människans. Just därför har många så svårt för TNR."

Selma99 satte huvudet på spiken i sitt inlägg i #30. Jag har inte ett dugg svårt för TNR av den anledningen DU nämner. Jag tycker inte att det går ihop med omtanken för djuren i den värld vi lever, att låta dem springa lösa i vårt samhälle, med de mänskliga monster som finns överallt, och vårt bistra klimat.

"Sluta avliva allt som inte stämmer med våra egna behov för det är inget annat än ren och skär egoism."

Och jag tycker att det är ren och skär egoism att springa runt och känna sig duktig för att man har släppt ut djur till ett levande helvete, eller tro sig vara en superbra djurvän för att djuret åtminstone LEVER, när risken är stor att den lika gärna kan blir utsatt för grym tortyr. Om jag väger "smärtfri död" (avlivning) mot "stor risk för misshandel, tortyr, olyckor och stor smärta" (exempelvis TNR, men även alla de så kallade älskade huskatter som får springa ute dagarna i ända), så vet jag vad jag väljer. Och om någon ska komma här och säga att lösa katter inte blir misshandlade och rent ut sagt torterade, så vet den personen inte alls vad den pratar om.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Senalena
2011-08-05, 16:41
#50

Jag vet ca 15-talet katter som kastrerades och tillbakasläpptes i ett sommarstugområde för ca 6 år sedan. Katterna har sedan dess matats regelbundet. Även avmaskats. De är välmående, ingen ohyra och har överlevt de kalla vintrarna som varit sista åren i södra Sverige. Så länge katterna är mätta och belåtna så har de större motstråndskraft mot sjukdomar och endast någon enstaka katt har försvunnit från kolonin. Vad vi vet så kom en ny katt för ca 2 år sedan men den omhändertogs av en boende och förra året tillkom två nya katter vilka kommer att kastreras inom det närmaste.

Som jag ser det så har katterna bra liv ändå och några har blivit mycket kelsjuka med mataren. Det största problemet är att mataren är så bunden, kan inte åka iväg på någon resa, kan inte ens vara borta över dagen då ett par av katterna står och väntar vid samma tid varje kväll. Därför behövs flera som matar för att avlasta varandra. Så jag tror på TNR ifall katterna bor i ett relativt tryggt område.

Hawknestgrove
2011-08-05, 16:55
#51

Moa, tack för ditt inlägg. Du beskriver också en sanning precis som den är…. Fick höra talas om i ett så kallat "fint" villaområde här, att barn med berått mod begravt levande kattungar för att det låter så kul och att en kattägare fick gå till vet och behandla sin katt som kom hem, dränkt i bensin. Tur att katten kom hem! Du tänker i stort sett som jag.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

pia-app
2011-08-05, 17:07
#52

Att bli misshandlad kan ju hända både en TNR katt och en utekatt så då kan vi bara ha innekatter och då kommer protesterna om att det är djurplågeri att ha innekatter.

Tror bara att det finns mer att göra innan man tar beslut om avlivning. När det är nattsvart så kan man fundera ett varv till och ofta kommer det upp en lösning. I morse hade jag inga hem till 6 svartvita katthonor. Nu i kväll har det löst sig för 4 av dom och det kunde jag inte tänka mig i morse.

Sen tycker jag att det alltid är svårt när man ställer en vuxen katt mot kattungar och diskuterar vilka som ska få leva. Har man tagit sig an en katt så får man först försöka hjälpa den innnan man tar nästa vare sig den är vuxen eller unge.

Pia

9Liv

Puma77
2011-08-05, 17:13
#53

Tror det är större chans för en katt med ägare än en TNR katt att bli misshandlad och plågad. De är vana vid människor och kan gå sin banneman till mötes en hemlös TNR katt springer undan och gömmer sig.

 

//Pia

Hawknestgrove
2011-08-05, 17:19
#54

Frågan kvarstår. Vad räddar vi till och vad räddar vi ifrån? #52, tyvärr, så får man som liten fattig förening kanske ta det alternativet. Ska föreningen satsa flera tusen på ett osäkert halvbra aleternativ, än ska man lägga de tusenlapparna på att kastrera en kull. OBS inget annat alternativ finns! Så är det bara Hur gör man då? Som vi här. efter tre år och massa jobb så har vi  ett stödhem, vår kassörs. OCh där funkar det bara med kattungar. Vi får en massa klappar på axeln om hur bra vi är, visst? Men det hjälper inte i verkligeheten.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

pia-app
2011-08-05, 17:40
#55

#52 Men då verkar det ju mer handla om att ni i nuläget bara kan ta hand om kattungar

Förstår inte riktigt vad du menar med att satsa flera tusen på ett osäkert halvbra alternativ. Flera tusen kan ju både en skygg katt och en mer tillgiven katt kosta och gör det då skillnad vilket beslut man tar ?

Vi är också en liten och fattig förening och jag vet inte var du bor och jag vill inte slå mig för bröstet med att vi är så duktiga. Men vi har i nuläget ca 20 stödhem. Några är givetvis styrelsemedlemmarnas hem men de flesta har vi fått genom tjat,bekantas bekanta och genom att dela ut lappar i bostadsområdena där vi vädjar om stödhem ,lappar hos veterinärer och i djuraffärer. Det är alltid några som nappar. Därav kanske min inställning att det ofta går att hitta en lösning.

Lena
2011-08-05, 17:42
#56

#52 Bra uttryckt: "Tror bara att det finns mer att göra innan man tar beslut om avlivning. När det är nattsvart så kan man fundera ett varv till och ofta kommer det upp en lösning". Och särskilt om man går samman med andra.

#48 Vi lever också i verkligheten! Och visst fasingen går väldigt mycket även om det verkar svårt, men inte om man från början bestämmer sig att det är omöjligt. Ser man bara hinder och svårigheter då låser man ju alla dörrar redan från början.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Hawknestgrove
2011-08-05, 18:01
#57

Ja, då är det tydligen skillnad på folk i olika städer. För här är det ingen som vill ställa upp.

OCh ingen säger, att man ger upp i början. MEn när man står med att välja,  ett uschligt liv med kanske risk för inte bara misshandel utan rent djurplågeri, eller en god död. då är mitt val det senare.Aldrig, aldrig i h*****e att jag skulle  kastrera och släppa ut en katt här ute eller ens tänka på att göra ett TNR projekt här i stan.Både hört och sett för mycket och skrapat upp för många vägpizzor. Sluta vara så himla rädda för just döden. Döden är ingenting. OCh för ett djur så fins inget som heter att vara rädd för döden. Djur är djur och människor är människor. att sedan den senare  arten är den mest misslyckade skapelsen det är en annan sak.

MoaL och Gronstedt ni verkar i mitt tänkande vara tänkande på rätt sätt. Allt det andra är önskedrömmar och utopier. Eja vore vi där……

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

[neveragain]
2011-08-05, 18:05
#58

De som jag trodde var någorlunda insatt i TNR har missat en del baskunskaper om metoden. Huvudsaken med TNR är att man dels stabiliserar det stora antalet förvildade och hemlösa katter på ett långsiktigt sätt och att kastering, vaccination, daglig mat, tillsyn och skydd markant höjer kattens hälsa och livsomständigheter. Börja om från början och läs bland annat:

- litteraturstudien om TNR som är fullt med vetenskapliga studier som visar att TNR är både human och långsiktigt, även i Sverige.
http://v2.goteborgskatthjalp.com/images/docsdownload/TNR/tnr%20humane%20solution%20%282009-1%29.pdf

- Skrivelse till SJV där det tas upp de vanligaste myter om TNR, http://v2.goteborgskatthjalp.com/images/docsdownload/TNR/svar%20till%20sjvs%20skrivelse%20med%20dnr%2031-3606-09.pdf
där det bland annat tas upp:

"TNR i Europa
Norge har sen många år tillbaka kommit fram till av avskjutning inte fungerar, regeringen anser att samhället har ett etiskt ansvar gentemot förvildade katter. Det Norska Rådet för djuretik menar att man i problemområden bör genomföra en systematisk uppläggning för beståndskontroll baserad på kastrering av förvildade katter. Det Danska Djuretiska Rådet stödjer djurskyddsföreningars insatser att kastrera förvildade katter. Tyskland har lagstiftat
att förvildade katter inte ska avlivas utan istället kastreras. Italien har likadan lagstiftning.

Nederländernas riksorganisation för djurskyddsföreningar stödjer 65 av deras föreningar som jobbar med TNR, både ekonomiskt och praktiskt. Organisationen har fått dispens från jordbruksdepartementet att jobba med TNR. England jobbar sen många år med TNR. Från
och med 2010 är det i Belgien förbud på att skjuta katter. Även där är TNR accepterat som en human lösning

TNR är en av de åtgärdarna som är vägen till att uppnå målet med att alla katter ska ha ett hem genom att metoden i första hand stabiliserar antalet förvildade katter för att sen minska den genom omplacering av sociala individer och naturlig avgång. Samtidigt ökar man kattens status genom att ”även” ta hand om hemlösa förvildade katter på ett humant sätt.

SJV anger i sin skrivelse att risken för bråk mellan katter ökar i stora grupper och att de bit och rivskador som då uppkommer är svåra att upptäcka på förvildade katter och kan leda till infektioner om de inte behandlas.

Det som SJV beskriver är precis det som händer i okontrollerade grupper av okastrerade katter. Undersökningar visar att TNR markant förbättrar katternas hälsa. Genom att katterna blir kastrerade försvinner deras fortplantningsinstinkter vilket medför att katterna
har en mycket vänligare inställning mot andra katter. Genom att även det revirförsvarande beteendet blir mindre intensivt tillåts det fler katter i gruppen så att ingen utvandring sker.

Genom att kattgruppen stabiliseras uppstår det sällan större bråk som kan ha infekterade sår som resultat.5 Många av katterna blir efter kastreringen även mer intresserade av människorna som tar hand om dem. Detta har som fördel att man lättare upptäcker ev. hälsoproblem samt att vissa katter efter ett tag kan bli omplacerade i lämpliga hem."

I Göteborgs Katthjälps senaste medlemstidning finns det en artikel om en ägd och id-märkt katt som anslöt sig till en TNR koloni, han hade fått halsbandet under armbågen och hade ett stort infekterat sår. Tack vara volontärerna som tar hand om denna koloni kom katten till ett djursjukhus där man kom i kontakt med en överlycklig husse och matte. Katten hade försvunnit för någon månad innan och fick efter operation komma hem igen.

MoaL: inom TNR kolonier finns det inga tama katter. Det går därmed inte att få tag på katterna för att misshandla de.

TNR katter löper annars lika stora risker som alla andra utekatter att bli påkörda e.d. Tycker du att de därför ska avlivas på förhand? Kanske man då ska avliva alla ägda utekatter på förhand också? Eller kanske alla vilda djur i skogen? De löper ju också risk att bli påkörda och de vilda djuren kommer ju aldrig att få en chans att få någon hjälp, högst ett skott i pannan, om de väl blir påkörda?

Du får gärna läsa varför avlivning eller andra metoder fungerar sämre än TNR: http://v2.goteborgskatthjalp.com/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=48

pia-app
2011-08-05, 18:10
#59

Men för mig är inte alternativen bara död eller TNR utan det finns ju fler lösningar som t ex hem som faktiskt är beredda att ta sig an en skygg katt och stallkatter, stödhem som får stöttning av oss och som gör underverk med dessa skyggisar.

Det är väl tur att vi är ett gäng med önskedrömmar och utopier för tack vare det så har väldigt många katter fått en ny chans och ett nytt hem och fler ska det bli.

Men jag upprepar det jag skrev tidigare att då kan ju inga katter vara utekatter och som någon skrev så är det nog större risk för dom tama tillgivna katterna som går fram till folk än för en skyggis.

Hawknestgrove
2011-08-05, 18:10
#60

det var väl en önskedröm, att det inte går att få tag på en TNRkatt om man vill! de som är ute efter att plåga, de vet nog hur man ska göra Jag vill itne ens skriva om sätten här i en öppen tråd, men det är bara att tänka till lite…….Därmed förkastar jag inte TNR som metod, tvärtom på rätt plats är det jättebra!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

[neveragain]
2011-08-05, 18:18
#61

#60 Ja, i så fall ska man även hålla sina barn och tonåringar inomhus tills de är typ 25 år år för det går en hel del idioter lös på gatan som vill göra dem illa också… det är livsfarligt att leva men det är ingen anledning till att avliva djur eller stänga in människor.

Jäg är en föreståndare av att ha innekatt, men när det handlar om de förvildade katter som finns idag och som har levt utomhus hela sitt liv eller en stor del av livet så anser jag att de ska kunna få fortsätta göra så, under ordnade förhållanden, dvs kastrering, mat, skydd och tillsyn.

Hawknestgrove
2011-08-05, 18:31
#62

Människor kan TÄNKA, till skillnad från djur. Alltså sluttänka, dra konsekvenser av sitt eget handlande. Och återigen, jag förkastar långt ifrån TNR. Men i den lilla håla jag bor i? No thanks. När det finns så mycket utstuderat äcklig grymhet i en liten håla med 15000 pers, så förstår jag egentligen inte hur folk vågar släppa ut sina katter.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

[neveragain]
2011-08-05, 18:42
#63

Vad menar du med att människor kan tänka i detta sammanhang, att det aldrig sker att barn och ungdomar råkar illa ut på grund av illviljande människor?

MoaL
2011-08-05, 19:00
#64

#51 Åh, usch så fruktansvärt. :( Hur gick det med kattungarna? Var det någon som grävde upp dem igen?
Katten hade tur som inte blev påtänd också. Inte alla katter har såpass tur att de kommer undan med bara bensinen. :(

#52 Att vara innekatt är förstås inget djurplågeri. Klösbräda, klätterträd och leksaker får man förstås ge kissarna, precis som man tillgodoser sina hundar och andra djur med stimulering. Och vill man så kan man göra precis som med hundar = gå ut med den. Min sambo hade en stor, svart katt för herrans många år sedan som var som en liten hund. Han gick ut med den dagligen och den gjorde sina behov ute. Tyvärr råkade den bli utsläppt av en annan person och blev överkörd.
Bara för att jag inte tycker att man bör ha katten ute utan någon kontroll innebär inte att jag inte tycker att katten kan få vara UTE. Gå ut med den, eller näta in balkongen alternativt bygg en inhägnad utomhus där den kan vara flera timmar dagligen. Då riskerar katterna inte att bli överkörda, misshandlade, torterade, och så vidare.

#57 "Sluta vara så himla rädda för just döden. Döden är ingenting. OCh för ett djur så fins inget som heter att vara rädd för döden. Djur är djur och människor är människor. att sedan den senare  arten är den mest misslyckade skapelsen det är en annan sak."

Så sant som det var sagt. :)

#58 Det går alltid att få tag på djur, oavsett om de kommer frivilligt eller inte. Att tro att otama katter inte kan bli infångade är naivt.

När det gäller tama utekatter så tycker jag naturligtvis att det borde vara olagligt. Djurägare som släpper ut sina djur på det sättet är oansvariga så det smäller om det.

Vilda djur är vilda djur, de ska finnas ute i vår natur. Om det däremot börjar springa älgar och björnar och liknande på våra gator så kommer de att skjutas. Igelkottar, småfåglar, ekorrar och liknande utsätts redan för misshandel och tortyr, men eftersom de inte är några husdjur, utan tvärtom olagliga att hålla i fångenskap, så kan man inte göra något annat än att gråta blod över de stackars djur som drabbas.

#60 Dålig jämförelse. Det är människorna som är brottslingarna i det här fallet, och människor ger sig inte bara på andra människor upp till 25 år. Däremot vet de flesta halvvuxna och vuxna människor att man ska passa sig för andra. Vi VET att den och den och den kan göra illa oss, att man ska akta sig för främlingar.
Och att man håller koll på sina barn är väl ingen nyhet? Eller tycker du att de ska springa vind för våg dag och natt utan någon som helst uppsikt? Det är bara idioter som låter sina barn springa hur som helst. Vi växer upp med att vi inte får prata med eller följa med främlingar, att alltid ha telefonen tillgänglig så att vi kan ringa hem eller till 112 om det skulle vara något, och så vidare, och så vidare.

Djur förstår inte så som människor förstår. Det enda djur som kan vara ondskefullt är människan, så övriga djur har inte förutsättningar att kunna tolka och förstå allt vi gör. I deras värld har nästan allt de gör ett naturligt syfte och en naturlig anledning. De gör inte saker bara för att vara elaka, för att de tycker att det är roligt när någon annan skriker och blöder och vrider sig av smärta.

Och oavsett hur försiktig man än är kan man råka ut för människor som vill skada dig - eller ditt djur - det kan man inte komma ifrån. Att dock släppa ut vare sig djur eller små barn utan någon som helst uppsikt är bara ansvarslöst. Sedan ska jag inte ens börja mitt långa tal om egoismen och ansvarslösheten i att överhuvudtaget föda fram barn som ska växa upp i vårt samhälle. ^^

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Hawknestgrove
2011-08-05, 19:10
#65

Moa, tyvärr.Skrikandes det var ungarna själva som berättade det för kompisar, som sedan  förde det vidare och de ungarna är vidriga…de tände eld på skolan för ett tag sen. Snacka om vriden uppfattning…Vi vet ju inte om det var samma ungar som hällde bensin på katten. Den fick i alla fall vårdas i en vecka för skadorna den fick av bensinen som trängde in. Tack för dina fina ord, Moa…..

63, om du läser hela mitt inlägg, så ser du vad jag menar.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

pia-app
2011-08-05, 19:14
#66

Nu tycker jag att diskussionen härinne börjar bli ganska konstig,är det någon mer som tycker det ?

MoaL
2011-08-05, 19:16
#67

#65 Huvva. :( Och så tycker folk att jag är konstig som inte tycker om barn. O.o *tänker på alla sönderpetade myrstackar, sparkade igelkottar, plågade katter, och dylikt*
Jag hoppas att du förstår att med "bara bensinen" så menar jag att den hade kunnat drabbas av betydligt värre, inte att det är något "bara" att bli indränkt i bensin. Stackars, stackars katter och övriga djur som måste leva i en värld med oss. :S

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

MoaL
2011-08-05, 19:19
#68

#66 Mja, inte direkt. Jag tycker att diskussionerna fortfarande huvudsakligen handlar om otama katter, katter ute, och avlivningar och sådant, och i alla fall jag tycker att avlivning är bättre än att bli utsläppt i vårt sjuka, tvistade samhälle.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Hawknestgrove
2011-08-05, 19:35
#69

Moa, ja jag förstår. Vad jag menade var, att vi vet  inte om det var samma unggäng denna gången med. Vad är det för konstigt med diskussionen? Min åsikt och några till har samma åsikt som jag, är att bättre att avliva en katt på ett värdigt sätt, än att låta den gå ut igen till ett liv av den sorten vi talar om. TNR ja toppen. Under sådana former, så att katterna inte riskerar att plågas och att de får vara på ett ställe där de är dolda från omvärlden. Upphittade ensamma katter här i vår lilla by, vi kan inte ta hand om dem. Tyvärr. inte nu. HAde vi kunnat så hade det varit perfekt.  Naturligt vis ser jag inte avlivning som en lösning på ett problem. Utan som en ibland skonsam utväg i jämförelse med det liv som annars väntade. OCh jag undanber mig klipp och klistra-lekar med Lilian Runestam när det används i samma syfte som när HornPer läser bibeln. MEnar inte dig MoaLFlört

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Lena
2011-08-05, 19:40
#70

Var och en är naturligtvis fri att tycka som den vill. Men när det gäller TNR handlar det näppeligen om några orealistiska önskedrömmar som bara finns i huvudet på en handfull idealister. Nej det är som sagt en vetenskapligt förankrad metod som praktiseras världen över sedan drygt 30 år tillbaka.

Moa m.fl. som är så kritiska till TNR - tänk på att katterna redan lever därute i sina kolonier och så har gjort under en lång tid. De blir inte utsläppta dit från gosiga vardagsrumsoffan. Därför blir det fel att jämföra kolonilivet med det liv som en ägd tamkatt har, eftersom dessa katter inte äger tillgång till den typen av liv. Förmodligen aldrig har gjort helller…

Avskjutning som ni anser så humant vad löser det egentligen? Såvida inte skytten bosätter sig i kolonien över tid, kommer bara en bråkdel av katterna bli skjutna. Katter är smarta djur. Resten lever kvar och får istället ökade möjligheter att föröka sig när de blivit färre om maten. Det är vida känt att samma koloni består år ut och år in, trots årliga avskjutningar.

Det talas en del om pengar här i tråden. Ta då med i beräkningen att skytten inte jobbar gratis till skillnad från oss hittekattsfolk. Har ingen exakt taxa för skytt här, men om vi räknar med 350:- per timme vilket antagligen är lågt, kostar det uppemot 15.000:- per vecka. Vem ska betala det om det nu inte finns pengar? Är det då inte smartare att satsa på en metod som mer effektivt stabiliserar beståndet samtidigt som katterna slipper dö? Det handlar även om kvalitée.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Gronstedt
2011-08-05, 19:45
#71

#47: Jag förstår mycket väl vad du skriver, men tycker i alla fall att det finns värde i att diskutera den fråga som jag försöker ta upp.

Låt mig formulera om den i dess renaste form: Om alternativen är att låta en katt lida utan att göra något, eller att avliva katten, vilket åvilar det då en moralisk agent (som de flesta människor antas vara) att göra?

Eller, för att vända på det, är det värre att genom icke-agerande döma katten till lidande än att genom agerande döma den till en smärtfri död?

Eller, för att uttrycka det på ett annat sätt: Är det bättre att låtsas som ingenting för att slippa ansvaret för att en varelse dör eller att utföra en obehaglig uppgift för att slippa ansvaret för att en varelse lider? (Eller har man kanske inget ansvar för den varelse som lider i det här fallet?)

Jag vet att saker och ting ofta går att lösa, att tillsammans kan vi, att ingen kan göra allt men alla kan göra något och alla dessa evinnerligt upprepade mantran, men försök acceptera att de saknar anknytning till den frågeställning jag försöker ta upp. Försök förstå att det inte handlar om att ge upp från början, att tänka negativt eller liknande. Lägg bort denna hurtiga förnekelse och beakta sakfrågan. I den hypotetiska frågeställning finns bara A och B att välja på, så upprepa inte fler gånger att om man bara tänker positivt så finns C och D och X.

Alexej
2011-08-05, 19:49
#72

Knäpp fråga! Alla katter har rätt att leva sitt liv annars kan jag lägga ner mitt arbete….jag tar nästan bara skygga katter och de har lika mycket rätt att leva som alla andra.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[neveragain]
2011-08-05, 20:24
#73

#57 "Sluta vara så himla rädda för just döden. Döden är ingenting. OCh för ett djur så fins inget som heter att vara rädd för döden. Djur är djur och människor är människor. att sedan den senare  arten är den mest misslyckade skapelsen det är en annan sak."

Ni som inte är rädda för döden: Det finns alldeles för mycket folk på denna jord för att resurserna ska räcka till alla. Jag antar att ni erbjuder erat liv för att minska på överbefolkningen? Eller gäller det bara när det handlar om någon annans liv och död?

[neveragain]
2011-08-05, 20:29
#74

MoaL: har du någonsinn sett en TNR koloni "in action"?

MoaL
2011-08-05, 21:08
#75

#73 Hmm, ska du verkligen dra igång en SÅDAN diskussion också? Det skulle aldrig i livet falla mig in att dö för andra människors skull, särskilt inte för främmande människor. Förvänta dig inte att folk som tycker att människor är naturens misstag och misslyckad som djurart vill offra sig för att andra människor ska kunna överleva och reproducera sig. Det är ju det sista man vill.

#74 Nope. Tycker du att det behövs för att veta vad de kan drabbas av om de exempelvis råkar stöta på elaka människor och dylikt?

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

bymaruska
2011-08-05, 21:45
#76

Tråkigt att tråden ballade ur!!

Som började så bra. Vettiga vinklar vad som är lämpligt för en katt som efter en längre tid inte gick så bra att socialisera och som då återstod som alternativ typ TNR osv

Nu diskuterar vi djurmisshandel och gud vet va kan det funka i en egen tråd kanske. Att det finns djurmisshandlare förstår vi och vet alla och som är fruktansvärt, men hör inte riktigt hemma om vad som är bäst för en skygg katt som inte riktigt vill bli vän med oss människor.

M-H

[sheserazade]
2011-08-05, 21:47
#77

Min åsikt är att ingen hitte katt ska avlivas om det inte ligger någon alvarlig skada bakom,,,, Tidigare i våras kom det en främmad katt hit till vårt hus,den såg konstig ut .men åt o drack.efter 2 dagar såg jag att den bara hade ett öga o att käken var ur led o han blödde från munnen o katten va jätte skitig,efter ytterligare en dag låg han o skrek i högan sky i trädgården,o då såg jag att han va i ett bedrövligt skick.så i stället för att han skulle lida mer gjorde jag processen kort o gick o hämtade min bössa o sköt katten. en sjuk vildkatt ska inte behöva lida….eller rättare sagt INGEN katt ska behöva lida.

Jag håller med dig Issa i dina utalande

[neveragain]
2011-08-05, 22:29
#78

# 75 "Det skulle aldrig i livet falla mig in att dö för andra människors skull, särskilt inte för främmande människor. Förvänta dig inte att folk som tycker att människor är naturens misstag och misslyckad som djurart vill offra sig för att andra människor ska kunna överleva och reproducera sig. Det är ju det sista man vill."

Du förväntar dig dock att de som inte kan bestämma över sitt liv, t ex en skygg katt, ska offra sig. Att man har makt att göra det betyder inte att du har rätten att göra det. En gång i tiden ansåg de vita människor sig också ha makten och därmed rätten att bestämma över de svarta människors liv. En gång i tiden trodde män att de hade makten och därmed rätten att kvinnor inte skulle få ha rösträtt. En gång i tiden steriliserade man förståndshandikappade kvinnor för att man hade makten och därmed ansåg sig ha rätten att göra så. Tycker du fortfarande att alla dessa sätt att bestämma över någon annans liv är okej?

Du skriver att du aldrig har sett en TNR koloni och du undrar om du behöver se en koloni i real life "för att veta vad de kan drabbas av om de exempelvis råkar stöta på elaka människor och dylikt".

Jag är volontär för ett antal TNR kolonier och har sett okontrollerade kolonier med sjuka katter och kattungar som föds och försvinner på löpande band förändras till stabila kolonier med kastrerade och välmående katter och där de sistfödda kattungar och tama katter har pmplacerats i goda hem. Jag VET att TNR fungerar.

Kommer du någonstans att vara i Göteborg så kan jag verkligen rekomendera dig att göra ett besök hos Slottsskogens TNR koloni, mitt i centrala Göteborg. I tiotals år har det skjutits katter där så att antalet efter avskjutningen kunde växa till sig igen. Vissa katter hade kattsnuva och det smittades till kattungarna som kan bli ganksa dåliga av det. När jag blev volontär så hade man precis börjat fånga katterna för kastrering. Idag är kolonin stabil och frisk sedan flera år. Inga kattungar har fötts efter att katterna har kastrerats. Alla katter är idag fria från kattsnuva.

Kolonin har även fångat upp ett flertal borstprungna katter som kunde återföras till sin ägare. För några år sen hade de med all säkerhet fått ett skott i pannan.

Det finns ett tiotal kolonier i Göteborg där historian är exakt densamma. Några är idag upplösta pga att katterna till slut har kunnats omplacera till goda hem, de flesta blir nämligen mer social efter kastreringen. Hade man bara plockat in i mån av plats så hade dessa kolonier idag varit tio gånger större än när man började jobba med de.

Lena
2011-08-05, 23:01
#79

#78 Jätteintressant och givande att läsa om Slottskogkolonin som jag känner till väl från hur det var innan TNR startade. Arbetade i stadsdelen Majorna och problemen där var vitt kända. Ett lysande exempel på hur bra TNR faktiskt är.

Bilden nedan tog jag innan TNR startade. Passande grind tyckte jag!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Selma99
2011-08-05, 23:09
#80

Hoppsan Förvånad, det var inte meningen att detta skulle bli en "krigar-tråd".

Men visst är det så att det råder delade meningar om mycket när det gäller hitte-katter. Intressant ändå att följa tråden och ta del av många olika människors syn.

Jag återkommer till att uttrycka hur svårt det kan vara att veta vad som är rätt eller fel när det handlar om beslut om avlivning. Någonstans hoppas man ju i alla fall att när det handlar om personer som engagerar sig i frågan gör sitt yttersta för att slippa ta beslut om avlivning om det inte är nödvändigt. Men vi ska inte glömma att de vi behöver påverka mest är de människor som inte tar något som helst ansvar för sina katter, de ska helt enkelt inte vara djurägare utan kan köpa sig en krukväxt istället.

MoaL
2011-08-05, 23:12
#81

#75 Var har vi pratat om att katten ska "offras"? Det handlar fortfarande inte om att offra katten för någon annans skull, utan om att välja det minst onda alternativet för katten - vilket jag anser att en avlivning är, om den inte kan omplaceras och trivas hos någon människa. Däremot ska vi inte prata om tvångssterilisering av människor, för det tycker jag borde vara tillåtet. Det hör däremot inte till tråden.

Nej, du kan inte säga att det funkar, för det FUNKAR INTE på alla ställen. Det kanske fungerar på något få ställe, och då har katterna en sjuhelsikes TUR. Det är inte samma sak som att det skulle vara ett superbt alternativ. Katter ska inte släppas utom uppsikt, varken för katternas eller samhällets skull. Inte när vi lever som vi gör, och inte när det finns den sortens människor som finns.

Det lustiga i hela den här diskussionen är att INGEN hittills ens har svarat på något av det jag har skrivit när det gäller att släppa lös ANDRA djur, som exempelvis hundar, råttor, och liknande. Tro mig, de skulle klara det ypperligt i vilt tillstånd, precis som katter. Är det också okej? Att ha vildhundar springandes lösa här och var? Jag kanske ska börja göra som många kattägare gör - släppa ut hunden när han vill gå ut, och släppa in honom igen X antal timmar senare när han krafsar på dörren eller står utanför fönstret och tittar in. Är jag en ansvarsfull och exemplarisk djurägare då?

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

Lena
2011-08-05, 23:33
#82

#81 Citerar dig: "Det lustiga i hela den här diskussionen är att INGEN hittills ens har svarat på något av det jag har skrivit när det gäller att släppa lös ANDRA djur, som exempelvis hundar, råttor, och liknande".

Som jag tror jag redan skrivit 3- 4 ggr i den här tråden handlar inte TNR om att man släpper ut katter, katterna lever ju redan ute. Istället stabilicerar man kolonin genom att kastrera, vaccinera, ID-märka, ge dem mat och tillsyn.

Det är naturligtvis inte okey att släppa ut några sällskapsdjur som redan lever med människor till ett liv ute i en koloni. Det gäller såväl katter som hundar, hamstrar, kaniner, chinchillor -ja alla sällskapsdjur.

Nu är det tack och lov inte så illa för hundar och andra sällskapsdjur att vi har så stort antal som är hemlösa och bor i förvildad form ute. Hundar förekommer inte alls. Kaniner är det dock en del problem runt. Kan dock för lite om kaniner för att ge mig in i den diskussionen. Har dock sett att tama kaniner slagit sig ihop med vild kaniner ibland. Dumpade kaniner..

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[neveragain]
2011-08-05, 23:39
#83

# 81 "Det handlar fortfarande inte om att offra katten för någon annans skull, utan om att välja det minst onda alternativet för katten - vilket jag anser att en avlivning är". Tror du på fullasta allvar att katten skulle hålla med dig om att det vore det bästa att ta dennas liv? ALLA levande varelser har en instinktiv vilja att leva och inget djur skulle vilja offra sitt liv för "den goda saken", det gör bara vissa människor med  extremistiska tankar. Återigen, att du har makten att göra så betyder inte att det är rätt.

Kan en förvildat katt leva ett fortsatt bra liv som kastrat i en TNR koloni, med mat, tillsyn och skydd, och ja, med de risker som det livet innebär så ska den självklart kunna göra det. Jag som har mycket praktiskt erfarenhet av TNR är FULLT övertygat om, då jag med egna ögon har SETT hur bra katterna mår, om att katterna inte ville bli avlivade istället.

"Nej, du kan inte säga att det funkar, för det FUNKAR INTE på alla ställen. Det kanske fungerar på något få ställe, och då har katterna en sjuhelsikes TUR. Det är inte samma sak som att det skulle vara ett superbt alternativ. Katter ska inte släppas utom uppsikt, varken för katternas eller samhällets skull. Inte när vi lever som vi gör, och inte när det finns den sortens människor som finns."

Dert är roligt att du, som aldrig har sett hur en okontrollerad koloni blir till en kontrollerad TNR koloni vågar påstå att TNR inte fungerar. Det fungerar i princip på alla ställen, på landet, mitt i stan, i villaområden, i industriområden. Dessa katter finns redan där innan  TNR sätts igång, kolonierna skapas inte genom TNR, de stabiliseras för att sedan minskas. Något som avlivning inte gör. LÄS denna länk så du förstår vad jag menar http://v2.goteborgskatthjalp.com/index.php?option=com_content&task=view&id=44&Itemid=48

Det är inte så att de som jobbar med TNR tycker det är kul att det finns förvildade katter med de finns, i massor och det enda sättet  att på ett långsiktigt sätt komma tillrätta med dessa kolonier och samtidigt respekterar att de  har rätt till sitt liv, är TNR, tillsammans med andra åtgärder som förebygger att ägda katter övergivs, inte hittar hem och förökar sig.

Förresten jobbar man i länder där det finns hemlösa och förvildade hundar också med TNR för dessa djur. Det är även en metod som används för förvildade kaniner. Men jag antar att inte heller dessa djur får leva om det åligger dig?

MoaL
2011-08-06, 01:51
#84

#82 Jag menar inte att TNR-katterna har blivit utsläppta från ett gosigt hem. Jag syftade egentligen mer på utekatter. :) Och var kommer TNR-katterna ifrån, ursprungligen? Jo, utekatter som har förvildats, tamkatter som har blivit övergivna, tamkatter som har parat sig och fått ungar utomhus, och så vidare. Om folk skulle låta bli att ha sina tama kissar springandes hej vilt utomhus eller vara så knäppa att de bara överger sina djur, så skulle det inte finnas några vilda tamdjur utomhus.

#83 Katten kan inte hålla med om något, den förstår inte innebörden av "död", den kan inte tänka på det viset. En katt lever i nuet baserat på tidigare erfarenheter. Den tänker inte framåt, den tänker inte på vad som händer om den dör. Skulle det inte vara för att vi människor tänker på allt vi kommer att förlora och hur de vi älskar drabbas av vår död, så skulle inte vi heller frukta döden. Och när vi väl är döda finns vi inte längre, allt försvinner. Djuren är välsignade på det viset, att de inte kan tänka så och gruva sig. Men naturligtvis har alla en instinktiv vilja att leva, det har jag inte sagt något om. Och varför tror du att vi alla har den instinkten? För att inte arten ska utrotas, för att vi ska fortplanta oss. (Det betyder dock inte att alla BÖR fortplanta sig, varken människor eller övriga djur.)
Och jag anser det inte vara en god sak att dö för andra människor. Jag skulle däremot kunna dö om det vore för djurens bästa - vilket naturligtvis är varför jag räknar med mig själv och de jag älskar när jag skriver att jag tycker att även vi ska utrotas tillsammans med resten av mänskligheten.
Sedan vet jag fortfarande inte var du läser någonstans att någon katt ska dö för "den goda saken". Det är uppenbart att du läser med andra glasögon än mig, för något sådant har jag inte skrivit eller ens läst någonstans.
Jag tycker inte, och kommer aldrig att tycka, att TNR är något ypperligt alternativ. Det är kanske ett dugligt alternativ så som situationen ser ut precis nu, men det är absolut inte perfekt, och så länge företeelsen "utekatt" inte förbjuds och straffbeläggs så kommer det aldrig ens att synas en tillstymmelse av lösning ens längst bort i horisonten. Jag kommer aldrig, aldrig, ALDRIG någonsin stödja att tamdjur - hur förvildade de än är - ska leva fritt i vårt samhälle, med allt vad det innebär.

Och med "fungera" menar jag naturligtvis inte att inte katterna fungerar i en sådan koloni. Det jag menar är, vilket du borde ha förstått eftersom jag har ältat det i X antal inlägg nu, att katterna drabbas av elände, och katterna ställer till med elände, och DÄRFÖR tycker jag inte att det fungerar. Dessutom vill jag se hur mycket en koloni katter trivs häruppe när det är metervis med snö, 30-35 grader kallt, och knappt möjligt att gå ens för en människa, för att snön är så djup och det snöar så mycket att traktorerna inte hinner skotta undan allting innan det på nytt ligger flera decimeter snö på marken - vilket är verkligheten häruppe på vintern när det snöar som värst.

Mvh,
Moa
Sajtvärd på Eremitkräftor och Snäckor

brutt
2011-08-06, 01:54
#85

Frågan i sej känns obscen men trådskaparen skrev ju visserligen också att frågan kastades ut här på Hittekatter i fokus.Obscen därför att den gäller andra varelsers exiistensberättigande och hur svaret blir beror naturligtvis på den som ska bedömma..

Djurskydd och djurrätt har som bekant skiljda synsätt.

Måste sedan tillägga att jag måste ha haft en oerhörd tur som aldrig har träffat på en skygg  katt som varit aggresiv eller en skygg katt som inte använder lådan för sina behov När jag läser Selmas99 s inlägg nr. 41 om superstressade aggresiva skygga katter som kissar ned hela hem och dessutom anfaller allt som går förbi undrar jag vad det är frågan om, det var inte lite det Stackars beskrivna katt fruktansvärt hemskt för den. Skygga katter brukar ju vara just skygga och anfaller inte mer än någon annan katt om den inte själv känner sej hotad eller tom blir anfallen av människor.

inlägg 12 av Issa är även min syn på saken.

Neveragain skriver om det viktiga förebyggande TNR arbetet och det är något som jag anser vara utomordentligt viktigt att ta del av och praktisera innan extremt stora kattkolonier hinner uppstå .Med allt det lidande och ev.sjukdomar som kolonikatter annars tvingas genomgå år efter årr för att sedan ofta till slut dödas när de blivit för många utan åtgärd.Oftast sägs det eller skrivs det i media att alla katterna var så sjuka så.Pest eller annan sjukdom brukar vara populärt att legitimera avskjutning av många många katter.

Selma99
2011-08-06, 02:57
#86

#85 Jag håller inte med dig om att frågan som jag lade ut här är "obscen". Alla här inne har ett intresse av hitte-katter och frågan om avlivning ställs vi alla inför. Vi ska kunna ha nytta av varandra, stötta varandra och ge och lyssna på råd härinne. Vad då människor härinne anser om när det är berättigat att avliva ett djur eller inne är en ytterst väsentlig fråga.

I mitt inlägg där jag beskrev en superstressad, skygg katt som hade olika beteende problem så var den katten helt fiktiv. Poängen var att fråga vad man skulle göra med en sådan katt i en sådan situation. Skygga katter finns det gott om. Skygga katter som inte klarar att socialiseras i den grad att de är hanterbara eller helt enkelt inte trivs i allför nära kontakt med människor finns ju också. Hur man ska göra med dessa katter har det givits olika synpunkter på. Jag förkastar inte TNR, och tror också att tex. stallkatter kan ha ett bra liv. Jag har själv 3 stycken katter som vistas både ute och inne. Jag bor på landet, har inte någon gata med mycket trafik nära men livet är inte ofarligt för katter utomhus ändå. Men det är ett problem att det är brist på människor som är beredda att ta ansvar för en sådan katt.

Visst är det skillnad på djurrätt och djurskydd och människors olika synsätt speglar sig här i den frågan. Dock har vi människor makten över liv och död när det gäller djur. Därför är frågan om när man anser att en hitte-katt ska kunna avlivas väsentlig att diskuteras.

Alexej
2011-08-06, 08:55
#87

För mig har alla (friska) katter samma rätt att leva. Det är vi människor som äntligen måste se till att mindre katter födds. Det är inget fel på en skygg katt, den lever bara på ett annat sätt än en knäkatt men njuter av livet lika mycket bara den får mat och en bra sovplats.

Jag gillar faktiskt mina skygga katter mer än knäkatter, tycker deras sätt att omgås med människor är naturligare. En katt ska inte vara för "förmänskligad".

Jag har tagit in jätteskygga katter som flög på väggarna och bajsade på sig. Idag kan jag klappa de!

En skygg katt har rätt att vara rädd, oftast enda sättet att överleva ute….

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[neveragain]
2011-08-06, 09:57
#88

# 84 "Jag tycker inte, och kommer aldrig att tycka, att TNR är något ypperligt alternativ. Det är kanske ett dugligt alternativ så som situationen ser ut precis nu, men det är absolut inte perfekt, och så länge företeelsen "utekatt" inte förbjuds och straffbeläggs så kommer det aldrig ens att synas en tillstymmelse av lösning ens längst bort i horisonten. Jag kommer aldrig, aldrig, ALDRIG någonsin stödja att tamdjur - hur förvildade de än är - ska leva fritt i vårt samhälle, med allt vad det innebär."

Det är precis det som är meningen med TNR, ett dugligt alternativ så som situationen ser ut precis nu. Avlivning har aldrig löst problematiken med förvildade katter och de som lämnas kvar mår knappast bättre av att en del har avlivats.

Du kommer aldrig att stödja att tamdjur - hur förvildade de än är - ska leva fritt i vårt samhälle, med allt vad det innebär. Samtidigt så anser du att avlivning, som resulterar i att de katterna som är kvar lämnas i samma omständigheter som innan avlivningsaktionen och som inte löser problematiken på ett långsiktigt sätt är acceptabelt. Då ska du vara medveten om att den lösningen du anser vara acceptabelt resulterar i att det alltid kommer att finnas okontrollerade kolonier med katter som förökar sig och det är i de okontrollerade kolonier där katterna far illa.

Selma99
2011-08-06, 10:23
#89

#88 Jag håller med dig om att avlivning (jag förutsätter att du menar avskjutning i större kolonier) aldrig har löst problematiken med förvildade katter. TNR är ju ett alternativ, och fungerar det som ovan nämnts att människor har daglig kontakt med kolonin, hygglig överblick och ser till att katterna har både mat, värme och får vård om så behövs - då kan jag köpa det. Har ingen som helst insyn i hur arbetet med TNR i kolonier fungerar i tex. Göteborg men om jag har vägarna förbi skulle jag gärna vilja se (och lära mig mer) om hur arbetet är organiserat.

majvi
2011-08-06, 11:26
#90

TNR behöver inte betyda att katterna i kolonin kommer att bo där resten av livet.Det finns flera projekt där man plockar in katter från kolonier vartefter man får jourhem till dem och sen jobbar man på tills alla katter är infångade.Det betyder också att en del honor hinner bli dräktiga och flera ungar föds i kolonin .Kattmammor med ungar brukar prioriteras men finns det flera kullar där och inte jourhem till alla hinner en del ungar bli rätt stora innan de fångas in och det kan ta lång tid med socialisering.

Vid TNR fångas alla katterna in och kastreras släpps ut.Det föds inga fler kattungar i kolonin.Det är inget som hindrar att man söker jourhem åt dom trots att dom är utsläppta.Visst får de gå ute och det finns faror med det, men katter i kolonier där man plockar in katter vartefter får också gå ute tills jourhem hittas.Skillnaden är att TNR-katterna slipper gå dräktiga och föda ungar utomhus.

Det finns flera exempel på hittekatter som kommer till folk som inte kan ta hand in  katterna men ändå vill hjälpa till.katterna ställs i kö till katthemmen eller man kanske försöker annonsera efter hem.Är det kallt ute försöker man göra iordning något varmare ställe åt den ,flera kastrerar också katten.Det är  ju också TNR.

Men TNR är till för de katter som redan finns ute, vi måste med gemensamma krafter jobba för att fler ägda katter blir kastrerade, att inga fler katter blir övergivna

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

brutt
2011-08-06, 12:42
#91

86.Jag skrev att frågan känns obscen och då utgick jag från mina egna känslor naturligtvis . Jag skrev inte att frågan är obscen för någon annan redan där finns det en stor skillnad på synsätt.

Selma99
2011-08-06, 12:45
#92

#91 Okej, jag missuppfattade ditt inlägg.

Lena
2011-08-06, 14:14
#93

#89 Om man inte jobbar på det sättet som du nämner så är det inte TNR. Alla de där faktorerna* måste ingå för att projektet ska kallas TNR. Allt annat är inte TNR utan projekt som kanske har vissa inslag av TNR.

*TNR - innefattar följande faktorer:

  • Kastrering
  • Vaccinering
  • ID-märkning
  • Daglig tillsyn
  • Matning
  • Isolerade kojjor

Ta gärna kontakt med Göteborgs Katthjälp och be dem att få göra studiebesök i en TNR-koloni. Det är ett utmärkt sätt att lära sig mera om hur det fungerar.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Hawknestgrove
2011-08-07, 12:49
#94

OCh detta evinnerliga  klipp och klistra för att vrida saker helt fel. SkrikandesOCh vem har sagt att vi som kanske är för en human avlivning än ett liv i misär är påhejare av avskjutning? Tydligen någon som har missuppfattat allt här. PRecis som gronstedt säger. Vi föreställer oss en situation där vi har alternativ A och B. inget mera. Så kom inte i detta fall dragandes med alternativ som täcker hela alfabetet.

OCh

Moa, jag är enig med dig, Din frågeställning om hur det skulle se ut om alla släppte sina djur lösa. Då hade det blivit ett annat ljud i skällan. hundar, fåglar marsvin råttor…. allt….

OCh#73.  Då kan väl du börja? Offra ditt liv? OCh vad jordens resurser har att göra med det här är väl också värdelöst vetande. Då är vi inne på en helt annan diskussion. OCh ja, jag har gjort mitt alldeles frivilligt för att inte öka på världens befolkning. Jag steriliserade mig och har inte förökat mig. HAr du gjort det?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

pia-app
2011-08-07, 13:02
#95

Jag tror att fler med mig skulle välja avlivning om det stod mellan det och att katten skulle leva i misär ocn lida. Det är väl ingen här som vill se en katt plågas. Men det jag menar är att det oftast inte är svart eller vitt utan det kan finnas alternativ om man tar hjälp och ger det lite tid.

Jag tycker att det blir en så aggresiv ton härinne där vi alla är för att vi vill hjälpa katter och det är väl bra att vi är så många som lyckas hitta alternativ till avlivning,eller ?

pia-app
2011-08-07, 13:07
#96

"skygga/förvildade katter som efter lång tids socialisering fortfarande inte klarar av att vistas i människors närvaro? Katter som visar aggresivt beteende och skadar andra djur/människor omkring sig?"

Påminner bara om vad frågan gällde från början. Det hela handlar väl om våra tankar kring skygga katter,vad vi kräver av dom gällande hur sociala dom ska bli för att få leva ?

Det är  en kontroversiell fråga verkar det som då samma fråga diskuteras i en annan tråd härinne.

Hawknestgrove
2011-08-07, 13:17
#97

396. Den meningen där du skriver om katter som skadar andra djur och människor, där får man ta en funderare.

Min styvson har en jakthund, som älskar alla utom mig, varför vet jag inte. Har aldrig ens rört vid hunden. En gång  för två år sen, så skulle jag gå bort till den och ge den vatten. Den  gick i hundgård. Då började hunden morra, och jag vände direkt. Hunden högg mig hårt i vaden och min mening är fortfarande, att den hunden ska avlivas. Så faktiskt borde samma sak göras med lösspringande katter som beter sig liknande. För då är något fel.Ok, finns det någon som kan  ta hand om katten inomhus, där ingen annan kan komma till skada, då är det väl bra. MEn om inte? Vi pratar fortfarande om två(2) alternativ. inte flera. Att komma och diskutera andra alternativ när och om de inte finns är irrelevant i sammanhanget.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

pia-app
2011-08-07, 13:23
#98

Det jag skrev av var den ursprungliga frågan. Om en katt anfaller som trådskaparen skrev (det var ingen verkligt händelse hon relaterade till skrev hon senare)så finns det oftast en förklaring och oftast går det att göra något åt det.

På frågan om det bara finns A eller B så har jag givit ett svar på det.

Hawknestgrove
2011-08-07, 13:26
#99

ja givetvis, så ska orsaken utredas. MEn en sån kisse är ju definitivt inte en TNRkatt.Att de är skygga är bra. MEn om de anfaller, då är det något som inte står rätt till. De kan både skada människor och andra TNRkatter med stora ekonomiska följder.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Lena
2011-08-07, 13:42
#100

#94 Måste bara säga att jag inte riktigt gillar den där typen av frågeställningarna där man bara ges två/tre alternativ och inte tillåts tänka i andra banor. Det är en konstruerad verklighet som inte gäller i verkliga livet som faktiskt alltid innehåller flera färgskalor än bara svart och vitt. Varför hålla på och fördjupa sig i en sådan frågeställning? Varför göra livet svart-vitt när hela regnbågen finns att tillgå?

Hur som haver kastrering är för mig dock alltid bättre än avlivning. (Även om jag i frågan inte tillåts se andra möjligheter så kommer jag vara olydig och göra det i alla fall för i den frågan ger jag aldrig upp).

---

Och när det gäller att citera inlägg så är det en vedertaget metod på internetforum för att göra diskussionen tydligare. Om du går in på t.ex Svenska Katters Forum  så finns det en särskilt funktion för just detta. Den funktionen finns inte här på iFokus därför väljer jag ibland att göra det manuellt. Det underlättar då man slipper saxa fram och tillbaka i långa trådar för att förstå vad det är medlemmen svarar på. Informationstekniskt sätt inte alls dumt. Det har alltså inte alls som syfte att vrida saker fel. Det har du missuppfattat!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

pia-app
2011-08-07, 13:48
#101

#99 Det beror väl som sagt på varför den har anfallit. Oftast handlar det om att vi människor beter oss fel eller att en hon t ex försvarar sina ungar och då kan bete sig helt vansinnigt.Om det handlar om dessa saker så kan väl en sådan katt fungera alldeles utmärkt som en TINR katt. Det är väldigt få katter mig veterligen som jagar människor och anfaller så får TNR katten vara ifred så bör det ju inte vara någon fara.

majvi
2011-08-07, 13:59
#102

Min Maja hoppade nyss upp och lade sig bredvid mig i soffan.Hon var rädd och aggressiv när hon togs in.Hon försvarade sina adopterade ungar mot människorna.När ungarna hade flyttat kom hon till mig och hon har varit rädd och gömt sig men hon har inte varit aggressiv mot mig.Det skulle vara när vi har skilda uppfattningar om vem som ska in i transportburen.Hon var mycket lågrankad när hon kom in.

Efter 7 år vill hon fortfarande inte att jag klappar henne men vi är vänner ändå.Hon sover bredvid mig ibland och tar godis ur min hand.

Har hon haft det bra? hon har varit rädd för mig och nån annan av katterna tyckte att hon helst skulle hålla sig under soffan till att börja med.Men den vänlige gamle hankatten älskade hon och hon är kompis med katterna jag har nu .Hon är den av katterna som leker mest med leksakerna.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

Selma99
2011-08-07, 15:13
#103

#97 Det där med aggresivitet hos djur (avliva eller inte) känner jag också att något som är kontroversiellt, i all synnerhet när det gäller hundar. Och det finns en uppsjö av ideer hur man bör arbeta med den aggressiva hunden. Det är ju som tur är inte speciellt vanligt med katter som flyger på allt som rör på sig och ofta finns ju också orsaker likväl som när det gäller aggresiva hundar men ibland måste beslutet om avlivning  då djuret i fråga varken mår bra (psykiskt) eller kan vistas i miljöer där det finns något som den kan skada.

#100 Jag håller med dig i att allt är inte svart eller vitt och detta är ingen lätt fråga från första början, såvida inte en katt är svårt skadad eller är sjuk då nog alla (eller de flesta) är överens om att ingen katt eller annat djur ska behöva lida utan då är avlivning det rätta beslutet.

brutt
2011-08-07, 15:56
#104

Vad jag retar upp mej något ofantligt på är ordet värdig "ett värdigt kattliv". Om betraktaren av en katt har en bestämd uppfattning (tex en man) att så här ska en katt också ha det för att den ska kunna få ha sitt liv i behåll. Vem på denna jorden gör sej själv till gud och tror sej kunna bestämma över vad som en katt uppfattar som värdigt då anser jag att man inte kan skilja på mänskliga behov mot en katts behov.Tyvärr har jag märkt att de mänskliga behoven oftast kostar katten en hel del tex dess liv.Fokus ska vara på kattens behov inte på människans behov.

Att sedan förkasta TNR innebär att man inte har förstått vad och hur det ska bedrivas inte alls meningen att alla katter ska gå kvar hela sitt liv i ett TNR projekt men att inga nya ska behöva födas till en misär för att sedan dödas. Att katter precis som vi människor har rätt att dö när de blivit gamla och sjuka är inget att diskutera ens.Men katter som lider av sjukdom eller skada ska ha vård när det är behandlingsbara.

Hawknestgrove
2011-08-07, 16:09
#105

Nu var det en hypotetisk fråga som TS har ställt och Vi tre arma s**r som håller ihop kommer inte med några andra alternativ i våra  tankegångar. Visst livet är inte allltid bara svart eller vitt. MEn om man nu HAR de två argumenten och inga andra? Vi tar inte fram några andra alternativ. KAstrera, ja, självklart, men vad tusan hjälper det när en skada är skedd? Det är inte svaret på frågan utan bara i mina ögon en undanflykt att inte våga svara. OCh jag säger, har jag bara A eller B att välja på, så väljer jag givetvis det minst smärtsamma alternativet. Står jag i en vägkorsning, så måste jag ju välja antingen den ena vägen eller den andra. JAg kan inte braka ut i skogen. JAg kan ju givetvis bli kvar och inte ta mig någonstans heller.

OCh jag avskyr fortfarande de där klipp- och klistra varianterna, då de flitigt används på ett för mig väldigt  "knäppa-på-näsan" sätt av en person. Ständigt.

#101 har du hört talas om  allvarliga hjärnskador? När jag drog parallellen med styvsonens jakthund, så vidhåller jag att nåt är fel i huvet på den hunden. Men nej då, den är så snäll och det är en så duktig harhund….OCh jag har som sagt aldrig så mycket som ens rört hunden. Men hade jag haft tillgång och tillåtelse då när jag blev biten, hade jag utan pardon  gett hunden ett nackskott.

Såna djur kan vara farliga, som sagt. Det kan vara en katt exempelvis i en TNR koloni. Helt plötsligt så går en förälder med en liten i en barnvagn och katten hoppar upp och anfaller barnet. JA sånt händer. För det var väl nu en gång så  att allt inte är svart och vitt?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

brutt
2011-08-07, 16:13
#106

103.Är en katt så svårt sjuk eller så svårt skadad att den lider och veterinär bedömmer det som utsiktslöst med behandling ska den givetvis befrias från sina plågor.

Lena
2011-08-07, 16:13
#107

#103 Absolut - när en katt är svårt sjuk ställer sig ju saken i en helt annan dager.

#104 Precis det är det där som händer allt som oftast att vi människor bara tänker på katter utifrån våra egna behov och känslor. Många gånger avlivas katter bara för att det är enklast för människan i sammanhanget. Men det säger sig ju själv att knappast ingen vill dö som fortfarande är i livet. Så att gå runt att säga att man dödat därför att det var det bästa för katten håller inte. (Nu talar jag om friska katter).

#103 Att katter går till attack helt oprovocerat är mycket ovanligt. Har faktiskt aldrig varit utsatt för det själv. De fåtal gånger jag hört talas om det har katterna varit trängda och därför gått i försvar. Och då är det ju inte oprovocerat längre. Sedan kan det hända att katter som fått hjärntumörer blir förändrade och får ett aggresivt beteende som de aldrig haft tidigare.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Borttaget]
[Borttaget] 
2011-08-07, 16:47
#108

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2011-08-07, 16:55
#109

Inlägget är borttaget

Lena
2011-08-07, 17:04
#110

#105 Jag har ju redan förklarat att jag inte har för avsikt att knäppa någon på näsan. Det som sagt en vedertaget "metod/teknik" på internetforum. Det används hela tiden på www.katter.nu. Och jag tycker det är riktigt bra för det gör det lättare att följa diskussionen. Trisst om du ska ta något personligt som inte alls är det. :(

Och när det gäller A+B+C har jag redan sagt min syn på saken. Avlivning av friska djur finns inte i min värld helt enkelt. Och hur kan du mena att kastreing inte hjälper? Där trodde jag väl ändå att vi var överens?

Obestämd

När det gäller ev hjärnskador på katt som yttrar sig i aggresivitet är det samma problem vare sig kissen ingår i ett TNR projekt eller är en ägd katt. Kissen ifråga behöver veterinärvård och det kan den få oavsett. Som du vet så har ju även en TNR koloni tillsyn där sjuka katter får komma till veterinär. Som tur är förekommer det inte alls särskilt ofta. Därför ingen anledning att göra något stort problem av det.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Borttaget]
[Borttaget] 
2011-08-07, 17:04
#111

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2011-08-07, 17:06
#112

Inlägget är borttaget

Lena
2011-08-07, 17:11
#113

Hawknest och Josefa ni får ta era personliga trätomål via PM. Nu håller vi oss till ämnet och taggar ned lite!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Hawknestgrove
2011-08-07, 17:11
#114

LEna,jag menar inte dig. Utan en person som ständigt och jämt använder sig av just den tekniken inte bara mot mig och det ser så fruktansvärt tråkigt ut och retar gallfeber, då det är som när F*n läser bibeln. Klart jag är för kastrering! MEn jag är inte för att släppa ut en frisk, kastrerad katt i ett område igen om ingen annan utväg finns. Mina och två andras motiveringar finns ju att läsa här till leda. Så vad hjälper det just den katten att den är kastrerad? i det långa loppet är det självklart den vägen man måste gå.MEn att inte våga inse en fruktansvärd sanning ibland är verkligen som att gå som katten runt het gröt.Nu finns bara  a och b. Inget C. I det jag drar upp. HAde C funnits, så hade jag aldrig ens behövt tänka i banor A och B.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Lena
2011-08-07, 17:16
#115

#114 Du tar det på fel sätt. Den personen vem du nu menar har väl samma sätt att skriva inlägg som jag har. Det är ju som sagt en vedertagen metod.

När det gäller a+b+c så tycker inte jag vi ska stranda i en hypotetisk fråga. Bättre och fruktsammare att lösa problem i verkliga livet istället där samverkan är en allt så viktig del.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Borttaget]
[Borttaget] 
2011-08-07, 17:17
#116

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2011-08-07, 17:29
#117

Inlägget är borttaget

brutt
2011-08-07, 17:33
#118

116.Men det handlar ju överhuvudtaget inte om att släppa ut någon enskild katt eller två vid TNR Det handlar om katter som redan lever ute och redan är för många.Att se till att inte ännu fler föds som inte hittas några hem till att få slut på en ohållbar situation helt enkelt. Ingen kan tex hitta hem på stört till 50 förvildade katter och jag tror inte heller att jag skulle kunna ta in 50 okastrerade förvildade katter i mitt simpla hem 5 räcker de ska ju kunna bete sej naturligt.

lillmymlan
2011-08-07, 17:36
#119

På tal om detta med agressiva missar…. mitt ex har en katt som är mkt mkt speciell. Det är bara exet som kan läsa honom till 100% och han går absolut inte ihop med några andra missar eller människor.

Nu är det exet och han som lever ihop och de behöver varandra, deras kärlek går inte att ta miste på Kyss

Visst fanns tanken där om att ta bort honom… men vi funderade mycket över hur vi skulle göra med den här killen. Han är ju rar och go med husse, men inte med någon annan, så husse sa… ja, han får stanna och bli min katt för vi passar ihop.

Guld värt för husse som blir helt styrd av missen, men det verkar också fungera :) Katten har en god betjänt! Kyss

Frågan är väl att leva eller dö?

Jag vill att alla ska leva, men går inte det så måste vi göra det så bra som möjligt för missarna, även om det skulle handla om att låta dessa somna in :( för alltid.

Vem är gud att bestämma vem som ska leva och vem som ska dö? Jag vill inte vara det, det kan jag lova, det skulle vara hemskt!

Om man har 10 katter och 5 ska få leva… jag vill inte ens tänka tanken…. är det då man ska tänka… "jag räddade i alla fall 5" och vara nöjd med det?

Jag minns när jag räddade 8 ungar och en mamma, jag tog så många jag kunde och ångesten efteråt var fruktansvärd. Alla som blev dödade för att jag inte kunde ta dem direkt. Jag glömmer aldrig och jag hoppas aldrig att jag ställs i den situationen igen.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
*Nalle Puh*

pia-app
2011-08-07, 17:51
#120

Vad bra skrivet Lillmymlan ! Det är ju en sådan gång när det blev en lösning i alla fall fast ni kanske inte trodde det från början.

[Borttaget]
[Borttaget] 
2011-08-07, 18:01
#121

Inlägget är borttaget

Lena
2011-08-07, 18:14
#122

Josefa & Hawknestgrove en sista varning! Ta era personliga diskussioner via PM. Jag går nu in och rensar bort inläggen som inte har på allmänt forum att göra.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Josefa
2011-08-07, 18:23
#123

OK Lena. Håller med om att det är lite snorungevarning över det hela!

Lena
2011-08-07, 18:26
#124

#123 Ja det blir rena sandlådenivån på det. Känns inte så fruktsamt helt enkelt.

Rynkar på näsan

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[neveragain]
2011-08-07, 23:26
#125

# 105 Jag förstår mycket väl att du menar att just jag inte får tillstånd av dig att citera. När andra gör det har du inga problem med det ("MEnar inte dig MoaLFlört"), bara när jag gör det. Märkligt. Precis som Lena skriver är anledningen till att man citerar att man dels slipper att läsa igenom tråden men för mig är största anledningen för att citera att man INTE  KAN förklara andras inlägg på fel sätt då man ju bokstavligen kopierar in de i sitt eget inlägg. Du må gilla det eller inte, men det är ett vanligt sätt att föra en diskution på ett forum. De flesta stora forum har en särkilt funktion för att citera tidigare inlägg.

Du menar alltså att den hunden som bet dig och inte visar några problem mot andra människor eller visar andra sjukliga symtom, skulle ha allvarliga hjärnskador och skulle ha fått ett skott i nacken? Vet du ens hur allvarliga hjärnskador ser ut? I så fall skulle hunden, bland mycket andra påtagliga symtom, definitivt visa ett mer eller mindre ständigt avvikande beteende mot allt och alla och inte bara mot dig. Utan att ha sett hunden så är jag 100% övertygat om att den inte har allvarliga hjärnskador.

Jag har förstått att du också önskar livet ur varg- och lostammen. Varför?

Jag får intrycket av att du helst också skulle utföra vissa handgripligheter mot människor som inte heller uppfyller dina krav, men "tyvärr" är det ju inte tillåtet att ge människor som inte lyder dig ett nackskott.

lillmymlan
2011-08-08, 11:40
#126

Jag säger bara SUCK!

Ska vi diskutera varg nu också? Jag går och lägger mig tror jag! Gråter

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket.
*Nalle Puh*

Hawknestgrove
2011-08-08, 12:14
#127

Oj……. sen när blev du hundexpert, neveragain? Hur många hundar har du haft? JAg personligen har haft hund själv non stop från det jag var 12 år tills jag  var närmare 40. Sen blev jag less på att städe efter dem.Och det var inga bjäbbhögar. Eller du kanske tycker som en annan här, att  jag förtjänade att bli huggen i vaden eftersom jag är en så elak människa?  Mina åsikter om varg och lodjur stämmer väldigt bra med vad du säger. Det står jag för. Gärna för mig men inte hos mig. Men det är väl värdelöst vetande? Du kanske kan dulla med dem också?

JAg vill minnas, att det var en person som för länge sen inte heller var så fin i kanten om vad h*n önskade elaka människor.

Vidare tar jag fullt avstånd ifrån klipp och klistra ändå, för det används tyvärr på precis det sättet jag beskriver, Man klipper ut det som passar in i sammanhanget. JAg föredrar, att någon skriver numret på inlägget som åsyftas. Så jämrans lat är jag inte, så jag inte kan scrolla bakåt.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Lena
2011-08-08, 12:36
#128

#127 Nu skriver jag det en gång till - att citera i ett internetforum är en vedertagen metod. Det är helt enkelt ett proffesionellt sätt att föra en diskussion på.

Jag vill helt enkelt inte att någon här på sajten ska kritiseras för att de använder en sådan metod.  Om du sedan inte vill använda den för egen del är upp till dig. Right!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[neveragain]
2011-08-08, 18:53
#129

# 126 varför sucka om det tas upp en annan djurart som inte heller anses ha rätt att leva? Det finns folk här där man verkligen kan undra varför de har valt att jobba med djur då de  önskar livet ur precis allt som inte passar de.

pia-app
2011-08-08, 22:20
#130

Den här tråden heter När är det okej att avliva en katt och det är väl det Lillmymlan tänker på kan jag tro då det har diskuterats hundar,råttor,vargar,människors vara eller icke vara,om det ska klippas och klistras och en massa mer i den här tråden.

Lena
2011-08-08, 22:53
#131

Ja det är viktigt att vi håller oss till ämnet. Allt blir så snårigt om vi börjar diskutera allt möjligt annat som inte har med själva huvudfrågan att göra.

#129 Starta istället en ny tråd om dessa andra ämnen om du vill diskutera dessa.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Borttaget]
[Borttaget] 
2011-08-09, 07:49
#132

Inlägget är borttaget

Puma77
2011-08-09, 10:25
#133

Uppmanar igen att hålla er till ämnet allt annat kan ni ta via pm.

 

//Pia

Hawknestgrove
2011-08-09, 12:51
#134

Märkligt bara, att enbart MINA inlägg tas bort……Det är alltså helt ok att syfta på att jag är en blodtörstig djurplågare?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Puma77
2011-08-09, 14:35
#135

Vi har bett er om att hålla er till ämnet nu varför kan ni inte det? Ska även denna tråd behöva låsas på grund av att den svävar ut totalt?

Nu återgår vi till ämnet har man inget att skriva om det så låter man bli.

 

//Pia

Yred3
2011-08-16, 00:40
#136

I Luleå tycker man att max 10 dagar räcker……. om man inte har kunnat spåra ägaren. Läs Kattakuten på Facebook

Selma99
2011-08-16, 01:00
#137

#136 Jag hittar inte detta på fb……

Yred3
2011-08-16, 01:58
#138

Har haft ett samtal med
Tomas Sjöholm jurist hos Polisen i Luleå ang upphittade katter!
Följande gäller i Luleå Kommun:

Upphittad katt som hamnar hos Polisen lämnas till Binagården

Där är katten mellan 1vecka till 10 dagar varefter katten AVLIVAS om ingen ägare hittas!

Man kan ringa Polisen och fråga efter upphittade katter om man vill adoptera en från Binagården.
Man kan även ringa Binagården för att fråga om det finns katter som behöver hem.
Binagården får inte lämna ut en katt förrans man haft kontakt med Polisen,
Så för att skynda på om man ska ha en katt därifrån kan man ringa Polisen själv och anmäla sitt intresse för aktuella katten.

Polismyndigheten i Luleå annonserar INTE ut hemlösa/upphittade katter, utan som djurägare vid borttappat djur ringer man till Polisen
och anmäler djuret försvunnet och framför allt ser till
att katten är CHIPPAD och ÄGAR REGISTRERAD hos JBV!

SÅ OM DIN KATT INTE KOMMER HEM RING OCH ANMÄL DETTA TILL POLISEN!
( räcker inte att bara lappa el skriva på fejjan om den ).
LÄMNA GÄRNA BILD PÅ KATTEN SÅ HAR DEN STÖRRE CHANS ATT KOMMA HEM OM INTE DEN ÄR CHIPPAD!
Djurpolisen i Luleå heter Martin Vass och är tillbaka från semestern 10/8 -11 för den som vill fråga om något han har mobnr:010-5683741

Tyvär så avlivas de flesta katterna…

Ville bara kolla upp vad som gäller för många spekulerar men ingen verkar veta vad som gäller.

Ovanstående kopierat från Kattakuten på Facebook. Trots att vår katt har både halsband med tel.nr. och är chip-märkt saknas han fortfarande sedan 20 mars i år. Jag tycker att det borde vara lag på att alla katter ska chip-märkas, man kan inte ha djur som en slit och släng sak

Selma99
2011-08-16, 07:52
#139

#138 Tror tyvärr att detta är ganska vanligt i kommuner runt om i Sverige. Det kostar att "förvara" en katt och likaså att annonsera efter en ägare. Jag håller med dig om att det borde vara lag på att katter ska chipmärkas.

Alexej
2011-08-16, 08:10
#140

Brevet bekräfta bara ännu mer mina misstankar att det finns "hemliga" kattpensionat som tjäna extra pengar genom att ta in polisens katter men annonsera aldrig själva efter nya ägare.

Det finns ett medlem här som försöker rädda upphittade katter i ett pensionat i Skåne. Hon hittade många kattungar men också en chippad katt som saknades av ägaren. därför skulle jag aldrig rekommendera någon att lämna in en upphittad katt hos polisen!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[4paws]
2011-08-16, 09:01
#141

jag tycker att man borde avliva dem katter som är svårast att omplacera, de som blivit för vilda typ

dock borde dem ta något år så dem gallrar/avlivar sommarkatter/hittekatter för att minska antalet. kanske inte kattungar, men då ska de kasteras och få ett nytt hem snabbt

låter rått och elakt, men jag tror de har de bättre i himmeln än att springa lös på stan utan mat eller kärlek

Josefa
2011-08-16, 10:42
#142

Tror du på fullt allvar att en katt skulle välja att bli avlivad, om den hade att välja mellen det och att vara hemlös? Jag tror att varje frisk normalt funtad varelse väljer livet framför döden, hur jobbigt livet än ter sig.

[4paws]
2011-08-16, 12:41
#143

142# tror den valt livet, men ändå

det är ett stort problem.. inte bästa lösningen, men troligtvis skulle det fungera för ett par år så man ta hand om anda katter

brutt
2011-08-16, 13:16
#144

141.Menar du då stora jaktlag 1000 tals personer som går ut och skjuter alla katter de ser eller menar du att de tas in på avlivningscentraler eller ska de dödas på något annat sätt menar du?

143. Vad är det för andra katter du menar?

Yred3
2011-08-16, 14:10
#145

Man skulle önska att de som hittar en katt lånar polisens chip-kontroll, så att de kommer hem till rätt ägare.

Framför allt önskar jag att kattmördarna blir tagna på bar gärning…..

brutt
2011-08-16, 14:26
#146

145.Delar helt din åsikt där.

143. Skulle man degradera katter till att vara skade djur genom att hänsynslöst avliva alla som råkar ha kommit bort från sina ägare?Eller de katter som har haft så dåliga djurägare att de slängt ut dem?Katter som aldrig blivit kastrerade och förökat sej? Nej då tycker jag sätt de hänsynslösa dåliga ägarna i fängelset i stället och förbjud dem att ha djur.

[4paws]
2011-08-16, 15:38
#147

146# såklart ska de chippmärkta katterna få en större chans att få komma tillbaka till sina ägare. de har ju ett hem, men det måste finnas en gräns där med

sommarkatter chipsmärks ju med

Josefa
2011-08-16, 16:39
#148

Skulle inte tro att sommarkatter chipas. Dessa katter är oftast "50öretassenkatter". Inte tusan lägger man pengar på en märkning då. Speciellt som det redan är planerat att katten ska lämnas kvar efter semestern. Då ska det ju inte gå att spåra de skyldiga.

[4paws]
2011-08-16, 17:19
#149

148# jo, det har du ju rätt i

[neveragain]
2011-08-16, 17:24
#150

4paws, känner du till Trap Neuter Return metoden?

Läs gärna om varför avlvining inte fugerar som lösning till det stora antalet hemlösa katter.

Yred3
2011-08-16, 23:00
#151

TNR verkar vara en bra sak!

Lena
2011-08-16, 23:05
#152

#151 Absolut!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[4paws]
2011-08-16, 23:38
#153

150# ja det verkar vara en bra metod :)

Silvestris
2011-08-17, 18:58
#154

#138

Hmm, märkligt. Hur får de sin praxis förenlig med hittegodslagen? Katter går ju som hittegods.

4 § Varder ägare till hittegods ej känd inom tre månader från det fyndet anmäldes hos polismyndighet, eller kommer ägaren ej inom en månad från det han av polismyndighet underrättats om fyndet, eller kan ägaren eljest anses hava uppgivit sin rätt, tillfalle godset upphit taren; dock vare denne skyldig gälda polismyndighets kostnader i anledning av fyndet. Är godset i polismyndighets vård, och underlåter upphittaren att inom en månad efter anmaning gälda polismyndighetens kostnader, eller kan han eljest anses hava uppgivit sin rätt, skall godset tillfalla staten.

Senalena
2011-08-18, 08:56
#155

Förklaringen jag fick av polis för ett par år sedan ang hittegodslagen så räknas katter i många län som värdelöst hittegods och då gäller inte tre månader. Känns inte som om det finns enhetligt system över hela landet.

Alexej
2011-08-18, 09:44
#156

Upphittade katter faller under hittegodslagen. Men huskatter har inget värde och kan därmed förverkas efter en viss tid-mest 10 dagar. Egentligen ska hittegods sparas i 3 månader men:

- Är förvaringen förenad med stora kostnader eller om det finns särskilda skäl bör polismyndighet låta sälja djuret tidigare än de tre månader som stadgas i 4 § hittegodslagen.

- Har djur tillfallit staten enligt hittegodslagen kan i vissa fall djuret avlivas med stöd av 5 § lagen (1974:1066) om förfarande med förverkad egendom och hittegods m.m. Innan beslut fattas om avlivning bör lokal djurskyddsorganisation få möjlighet att omhänderta djuret.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Yred3
2011-08-18, 11:37
#157

Det verkar ju vara lite hipp som han med hur man hanterar katter. Det är alltså ingen tvingande lag om att en katt ej får avlivas efter 7 dagar?

vindfrost76
2014-08-12, 10:21
#158

Avlivning av endast medicinska skäl.Jag har tränat våran james heatfeld som kommer från katthemmet med kbt.Han har levt ett mycket svårt liv på gatan och blivit mycket misshandlad av sin tidigare husse.När vi tog honom/köpte så var han jätte rädd och låg under sängen i veckor.Det tog 6år för han att våga lägga sig på husses bröst.Jag tränat honom dagligen ,han är inte rädd för kvinnor.Det går med mycket,mycket tåla mod,överdos av kärlek,och mjuk röst.Nu är han super kelig ,trygg och modig.

vindfrost76
2014-08-12, 10:24
#159

Pia-app håller med dig helt :)

Katthemsmatten
2014-08-12, 15:10
#160

#158 Hur kbt-tränar man en katt? Vore jättekul om du kunde göra en egen tråd om det. Är övertygad om att vi är många som med intresse skulle läsa och sedan testa på våra egna skyggisar.

Medarbetare Hittekatter iFokus

vindfrost76
2014-08-12, 22:08
#161

kan kanske låta grymt,men jag belönar honom med godis och mjuka ord efter att han tex vågat stanna i samma rum som min sambo.utsätter han lite för det han är rädd för,en bit i taget.Tex när han början vågade hoppa upp i sägen lät jag han nosa på min hand,smekte han försiktigoch gav han en godis och pratade mjukt med honom.Nästan gång efter några /många gånger så lyfte jag upp honom försiktigt och lät han slicka i sig leverpastej från fingret.Jag är inte världs bäst att förklara,men tror ni förstår:)katten på bilden är min katt James heatfeld som var så rädd förut.

vindfrost76
2014-08-12, 22:18
#162

Precis som med människor som är rädda för spindlar tex först en pytte liten spindel sedan en större och större.Fast med katt oxå mjuk röst ,smekningar,och godis.

Katthemsmatten
2014-08-13, 09:50
#163

OK, jag trodde du hade 'det ultimata knepet'. Det är alltså samma träning som vi, förmodligen, alla använder oss åt.

Ljuvligt vacker misse du har! Älskar svarta missar ❤️

Medarbetare Hittekatter iFokus

eskils
2014-08-17, 17:56
#164

Svarta kissar är jättefina!

Upp till toppen