Etikettertips-rådartikel
Läst 18186 ggr
Alexej
2009-08-11, 17:12

Varför bör kattungarna vara minst 12 veckor?

djurbild39.jpg

SJVFS 2008:5 (sedan 1 maj 2008)

18 § Hundvalpar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 8 veckors ålder.

Valparna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 8 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger.

9 § Kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder.

Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger.

Maria83

Bild: Maria83

Kan bli stora konsekvenser av att skiljas för tidigt!
Alltför många människor skiljer kattungarna från sin mamma när de är på tok för unga. Detta sker ofta pga. okunskap. Man tror att ungen är utstött, att mamman är trött på den och att man gör alla en tjänst genom att låta ungen flytta till sitt nya hem tidigt. Många människor som tagit hem kattungen för tidigt, kanske redan vid 7-8 veckor, säger ofta att "åh, det går så bra så, han äter och är rumsren så det är inga problem att ta dem tidigare än 12 veckor". Men tyvärr är det så att konsekvenserna kan komma långt senare, ofta vid könsmognaden. ägaren sätter då inte problemen i samband med att kattungen tagits för tidigt från mamman. Problemen som kan uppstå kan vara såväl fysiska som psykiska.

catfoot.JPG

Bild: catfoot

Fysiska problem som kan uppstå
Om man tar en kattunge från mamman för tidigt, kanske redan vid 7-8 veckors ålder, så är risken stor att den får ett flertal problem. När de är så små får de ofta problem med magen. Avvänjningen från modersmjölk och övergången till fast föda går för snabbt, matsmältningen störs och kattungen får diarré. När de är så små blir de fort uttorkade och tappar vikt när de får diarré, får man inte snabbt ordning på detta kan diarrén bli kronisk (och katten kan i värsta fall dö). Katten riskerar att hela sitt liv ha känslig mage och därmed vara i behov av specialfoder som man köper från veterinären. Avvänjning ska gå successivt, det är en hel process som tar flera veckor. Ofta missar ägaren stora delar av processen, man uppfattar att mamman inte diar sina små mer och att ungen nu är redo att äta enbart fast föda. Visst diar mamman sina små, men inte lika ofta.

Även immunförsvaret påverkas. Katten blir ofta mycket känsligare för infektioner och sjukdomar, immunförsvaret utvecklas som mest mellan 8-12 veckor. Det är mycket som händer i kroppen vid denna tid, den stress och omställning som en flytt innebär kan störa immunförsvarets utveckling.

Humla-Blomma2.jpg

Bild: Icna

Psykiska problem som kan uppstå!
En annan viktig del i uppväxten är att ungarna får lära sig hantera frustrationen när mamman nekar dem att få di. Under denna process ser man ofta att mamman inte tillåter ungen att dia, ungen blir frustrerad och tjurig och börjar bråka. Mamman kan då bli ordentligt bestämd mot den och man ser ofta mamman bita ungen i nacken eller halsen och trycka ner den skrikande ungen mot golvet. Det kan se hårt och förfärligt elakt ut och man kan luras att tro att mamman är trött på sin unge och stöter bort den av elakhet. Men detta ingår i uppfostran, mamman lär ungen att hantera frustration och förnekelse. Ungar som missar detta kan få aggressiva beteenden senare, de har inte lärt sig hantera nederlag och att inte alltid få som de vill. ägarna missuppfattar tyvärr ofta denna situation. De tror att mamman är trött på sina ungar och inte vill låta dem dia henne mer. De tror de gör mamman en tjänst genom att låta ungarna flytta i det stadiet när det egentligen är viktigt att ungarna får uppleva även detta led i uppfostran. Nyanserna är många i avvänjningsprocessen och människorna ser inte alla detaljer, men de är mycket viktiga ur kattens synvinkel.

IMG_0796.JPG

Bild: Eros

Det handlar inte bara om mat!
Avvänjningen handlar inte enbart om att övergå till fast föda, det handlar lika mycket om den psykiska omställningen från baby till liten kattunge. Kattungar tittar misstänksamt på kattmat de inte ätit förut och söker stöd och bekräftelse hos mamma och syskon, äter de så börjar även ungen att äta. Gruppgemenskap är viktigt, man lär sig genom att se hur andra gör. Ungarna får stor trygghetskänsla av att vara tillsammans med mamman och syskonen. Ungarna leker och brottas och busar runt, de har kul tillsammans och man kan se stora skillnader på kattungar som leker tillsammans vid 9 veckors ålder och samma kull vid 12 veckor. Leken förändras till att vid 12 veckor handla mer om "vuxensaker" som till exempel möte med nya katter, slagsmål, att kunna hävda sig och utveckla en tro på sig själv, osv. De lär sig utveckla nyanser i kroppsspråket och övar på syskonen. Kattungar som missar detta har senare i livet svårt att läsa av andra katter, de har svårt att komma överens och att fullt ut uppskatta kamratskap med en artfrände.

Fina.jpg

Bild: camillasigge

Problemen kan komma senare i livet!
Ibland verkar det som att allt går smidigt och utan problem med kattungen man tagit för tidigt. De växer som de ska, de har bra mage utan diarré, de är rumsrena, de verkar glada och nöjda och allt verkar vara frid och fröjd. Men sedan plötsligt vid könsmognad förändras katten. Hormonerna börjar rusa i kroppen och de kan bli lynniga, osäkra och ibland aggressiva. De saknar mental stabil grund att stå på, de har inte fått med sig grundtryggheten. Dessa katter har svårt att hantera alla nya känslor och blir otrygga, de vet inte hur de ska bete sig i vissa lägen, de saknar självkännedom. En del katter kan bli väldigt aggressiva och vi har mer än en gång pratat med ägare som är rent av rädda för sin katt som plötsligt utan förvarning kan gå till attack mot sin ägare och bitas ordentligt. Dessa katter är väldigt förvirrade och otrygga och vet inte hur de ska hantera sina känslor och frustration.

Katter utan grundtrygghet är känsliga för förändringar, till exempel kan de plötsligt börja kissa i soffan eller i sängen och ägaren står frågande och förstår inte varför. Det kommer som en överraskning för många att en sådan sak som en ny partner för ägaren kan påverka katten starkt (negativt). Kan även vara en sådan enkel sak som att man bytt till annan kattsand, flyttat till ny bostad, köpt nya möbler, osv. även små förändringar i livet känns mycket större och jobbigare för en katt som saknar grundtrygghet, de har svårt att ställa om sig. De vill ha allt som det brukar vara, de gillar rutiner. Stör man den normala vardagsrytmen kan många katter reagera starkt och visar detta på olika sätt, många kissar i soffor och sängar. Att detta skulle bero på att kattungen tagits för tidigt har många ägare svårt att se, "det är ju så länge sedan och allt har ju gått så bra förut".

tråtassobruntass.jpg

Bild: Mymlanbus

Aldrig för sent att reparera skadan!
"Problemkatter" som är aggressiva eller har beteendestörningar är inte omöjliga att få ordning på. Men det krävs ofta mycket arbete och kunskap för att hjälpa katten, ägaren måste kunna häva dåliga beteenden och hjälpa sin katt och få den att känna sig trygg igen. Många människor är inte beredda att engagera sig så mycket och tyvärr avlivas ofta dessa katter. Det är synd att det ska behöva bli så. Problemen beror kanske på att ägaren skulle ha låtit ungen stanna hos sin mamma tiden ut. Det är enkelt att undvika många problem egentligen; en trygg och glad kattunge som är redo för flytt och ser på förändringar med nyfikenhet utvecklar oftast inte problembeteenden.

Här är en bra länk där ni kan läsa mer om varför det är så viktigt att låta kattungen vara hos sin mamma till 12 veckors ålder: Artikel på katter.nu

blandat.jpg

Bild: Naquita

Tiden hos mamman - en investering i en trygg och glad familjemedlem!
Detta ämne är stort och man kan diskutera mycket och länge om konsekvenserna av att ta ungarna för tidigt. Det är inte alltid det innebär problem, ibland har det gått bra. Men man kan ju inte veta i förväg hur det ska gå, katter är ju olika individer de också och reagerar olika starkt på situationer. Därför bör man ta det säkra före det osäkra och låta ungen stanna hos mamman och syskonen tills de är minst 12 veckor. En del kattungar är inte mentalt stabila för flytt då heller och kan behöva ännu mera tid hos mamman och kanske kan flytta först vid 14-15 veckors ålder. Som köpare är man förstås otålig och vill få hem sin nya lilla kattunge så fort som möjligt, men man får försöka ha lite is i magen och vänta tills ungen är redo för flytt. Man ska ju trots allt leva tillsammans i många år framöver och några veckor extra hos mamman kan göra en enorm skillnad på den mentala hälsan för kattungen. En stabil och trygg katt är mer behaglig att leva med så man får försöka ge sig till tåls och låta naturen ha sin gång.

Ge din blivande familjemedlem bästa möjliga start i livet! Låt kattungen få den tid de behöver för att bli stora nog att flytta hemifrån. Det vinner alla på!

HPIM2539.JPG

Bild:Alexej

Artikeln är skriven av KKS.nu

Kattkommando Syd startades i juli 2000 med hjälp av Djurens Rätt. KKS har sedan dess hjälpt och förmedlad tusendtals katter. Titta gärna in på deras hemsida!

Löpsedelbild: Eros

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Alexej
2009-08-12, 03:28
#1

Tack för alla bilder!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Alexej
2009-08-12, 11:50
#2

Putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Lena
2009-08-12, 12:16
#3

Tack för den här artikeln Alexej! Den behövs verkligen.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Imasy
2009-08-12, 12:26
#4

Du får jättegärna lägga in denna på djurannonser också :)

// Jennie - Sajtvärd för Katter, Hamster, Dvärghamster, Brott och Litteratur. ~Välkommen!~
SaraC
2009-08-12, 13:36
#5

Kanonbra artikel!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar
deedee
2009-08-20, 18:05
#6

Grymt bra! Egentligen borde man skriva en debattartikel i samma ämne och skicka in till ex. Metro. Det finns så otroligt mycket okunskap ute hos folk. Jag ser för jämnan människor som tar med sig hem kanske 7-8 veckor gamla kattungar. Nu fick jag lite fler argument till min arsenal i alla fall :)

deedee
2009-08-20, 18:06
#7

Grymt bra! Egentligen borde man skriva en debattartikel i samma ämne och skicka in till ex. Metro. Det finns så otroligt mycket okunskap ute hos folk. Jag ser för jämnan människor som tar med sig hem kanske 7-8 veckor gamla kattungar. Nu fick jag lite fler argument till min arsenal i alla fall :)

deedee
2009-08-20, 18:06
#8

Grymt bra! Egentligen borde man skriva en debattartikel i samma ämne och skicka in till ex. Metro. Det finns så otroligt mycket okunskap ute hos folk. Jag ser för jämnan människor som tar med sig hem kanske 7-8 veckor gamla kattungar. Nu fick jag lite fler argument till min arsenal i alla fall :)

Debattia
2009-08-25, 11:10
#9

Puttar upp denna tråd som alltid är lika aktuell !!!

Debattia  Den skygga kattens hemsida!
Elshira
2009-09-14, 21:26
#10

Detta är väll lite OT men tyckte det kunde vara kul att se hur det gick bra för en liten kise som blev utan mamma bar 4 veckor gammal!

Vi fick ta hem en vilk kattunge som var knappa 4 veckor gammal då kattmamman hade blivit överkörd vid en större tillställning. Min pappa (som var där och såg att kattmamman diade) letade efter en kattunge på eftermiddagen men kunde inte hitta någon i närheten och antog att någon annan kanske redan tagit hand om den/dem.

Men efter 3.5 dygn var han där igen och fann en kattunge som till lycka jamade och låg under ett gäng plastband i en hög fick följa med honom hem. Hur den kunnat överleva så länge utan varesig mat eller värme är bara ren lycka då vi såg att den precis öppnat ögonen.

Wilma som numera är strax över ett år stortrivs och mår jätte bra efter mjölkersättning och en "extramamma", dvs våran då 3-åriga kastrat som agerade barnvakt. Han tog hand om henne, lekte med henne och lärde henne jaga (stackars våra fåglar…) I början satt han bara och vifftade lite med tassen när hon var som minst och var otroligt försiktig, senare kunde han daska till henne lite hårdare men aldrig för mycket, och senare övergick det i mer och mer brottning allt efter som hon växte. Inte fullt lika ofta bråkar de idag, men det händer i.af ett par gånger i veckan att de brottas med varandra på stallbacken:D

Vår kastrat skötte det vi inte kunde göra! =)

Här kommer en bild på hur de numera sover tillsammans - Kramandes! ^^

Hakuna matata!
Alexej
2010-05-31, 01:40
#11

puttar upp:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Lillan7704
2010-05-31, 03:44
#12

Mycket bra artikel!!!

Pälsbollarna i Höganäs
Kusten-
2010-05-31, 13:55
#13

Bra artikel. Den senaste kattfamiljen + den dessförinnnan som togs in hade ungar som både ville, fick dia och vara samman tills de själva fick nog av det. Allt inföll i samband med en socialisering och katterna var oavsett inte utplaceringsbara vid 12 veckors ålder. Det tog en rätt så bra bit över 12 veckor innan de alla sade tack och adjö till den närheten som just diandet innebar. Det var både rörande och intressant att få ta del av!

Destany
2010-05-31, 15:35
#14

jätte bra artikel. kände igen en del från Zorro som jag fick från hans mamma när han var 8 veckor.. ( jag visste inte bättre då) han har problem med aggressivitet o sitt immunförsvar.. Jag har fått kämpa så med honom o nu när han e 5 år så börjar han bli en harmonisk katt… Jag har verkligen lärt mig att aldrig ta en kattunge tidigare än 12 veckor…

vilda-hilda
2010-06-01, 01:57
#15

#14 I bland så har man ju inget val.

Vi har under alla våra år som kattägare tagit hand om 2 dumpade kattungar och en vars mamma inte ville veta av.

Två av dom har blivit underbara mycket speciella vänner och den tredje har en uttalad aggressivitet mot honkatter(Mamman?) Han har dessutom efter något Parasitangrepp utvecklat en autoimmunitet vilket gör att dom röda blodkropparna förstörs och han behöver gå på Cortison flera ggr/ vecka.

Kanske blev han angripen när han som bortkastad unge kravla runt och skrek efter mamma. Vem vet. Han var vart fall i ett urdåligt skick när vi fick hem honom. Men Han är en bortskämd Pälskling som säkert skall överleva alla andra med den kärlek han får.

Nalle

Alexej
2010-06-01, 11:10
#16

fan, vad jag är sur. Fick just ett samtal från en man som ville bli av med sina 2 kattungar. De är 10 veckor och han hade fått de från en gård men nu skulle han flytta. men han ville inte svara på hur länge han hade haft de. Undrar hur gamla de var då när de kom från mamman? Inte heller ville han ge mig namnet på gården när han fattade att jag ville anmäla de då!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Alexej
2010-07-01, 11:34
#17

puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Alexej
2010-07-09, 02:28
#18

Putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Alexej
2010-09-04, 10:14
#19

putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
brutt
2010-09-04, 18:32
#20

Putt!

Alexej
2010-10-29, 22:29
#21

puttar upp!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Annika84
2010-10-29, 22:50
#22

putt putt

Mona22
2010-10-30, 00:56
#23

bra artikelGlad

S\*Taildragger Cornish rex Medarbetare på Cornish rex iFokus & Flyg iFokus
Hawknestgrove
2011-04-27, 14:01
#24

Inlägget är borttaget

Lena
2011-06-11, 11:34
#25

En artikel om behöver aktualiseras!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Alexej
2011-07-02, 19:52
#26

Här får ni läsa en utmärkt artikel varför kattungarna ska stanna kvar hos sin mamma i minst 12 veckor!!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
brutt
2011-07-03, 00:04
#27

putt!

Gullimat
2011-07-03, 00:08
#28

puttar

Alexej
2011-07-07, 21:59
#29

putt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Alexej
2011-10-17, 19:04
#30

Puttar upp en viktig artikel!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
[
2011-10-17, 20:49
#31

Jag minns våran kattmamma när hennes ungar var 12veckor o skulle flytta .

Hon grät o grät efter ungarna , det var hemskt .

Hon diade fortfarande då trots att dom var 7 st .

Hon blev kastrerad samma dag så detta inte skulle hända igen .

Mona22
2011-10-17, 21:02
#32

#31 man behöver inte flytta alla samtidigtGlad. Jag brukar låta det gå några dagar emellan och vissa har fått stanna längre än 12v då vissa inte är redo att lämna mamman då. 
Bra att hon blev kastrerad sen Skrattande

S\*Taildragger Cornish rex Medarbetare på Cornish rex iFokus & Flyg iFokus
[
2011-10-20, 13:40
#33

Alla flyttade inte sammtidigt men det hjälpte inte .

Alexej
2012-03-22, 19:11
#34

Det är nog dags att plocka fram artikeln igen:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Lena
2012-06-16, 19:45
#35

Puttar upp denna viktiga artikel!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Lena
2013-06-27, 21:04
#36

En viktig artikel så här års när många funderar på att skaffa sig en kattunge.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
bubbelbruden
2013-06-27, 22:53
#37

Väldigt bra artikel. Fick idag två tillfälliga katter i mitt katthem då en kvinna köpt 2 st 12veckors men sen fick reda på att dom inte var mer än6-7 veckor så dom får nu bo hos oss och våra hitte mammor som har några ungar i samma ålder. Kvinnan som sålde ungarna är anmäld och länsstyrelsen ska utreda.

Lena
2013-06-27, 22:55
#38

#37 Så bra att ni tagit dem till er samt att "uppfödaren" är anmäld. Förhoppningsvis lär sig vederbörande en läxa.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
bubbelbruden
2013-06-27, 23:01
#39

Ja jag hoppas det blir en hård läxa för det är visst inte första gången heller. Ja var bara jätte skönt att mamman med dom 6 veckors vi har direkt började tvätta och lät dom dia, inga problem alls med två nya barn

Katthemsmatten
2013-06-28, 10:33
#40

#37 Man får ju ilskeutslag när man hör om sånt här. Säkert får den stackars mamman alldeles för många kullar också om ägaren är så oärlig att hon påstår att ungarna är dubbelt så gamla som de är.

Fint att du tog in dem och vad skönt att din hona sköter dem som sina egna. ❤️

Medarbetare Hittekatter iFokus
Upp till toppen