Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
10. Goda ideér, råd och tips!

Spara kattens doft på burk!

2018-07-21 13:13 #0 av: SVEKATT

Allt fler tar hjälp av en IDhund när katten sprungit bort. Men för att IDhunden ska kunna söka krävs det en smeller, d v s något som bär det bortsprungna husdjurets doft.

Det är vanligt att katter kommer ut av misstag eller att de inte kommer hem som de brukar. Speciellt nu i sommarvärmen är det många innekatter som ramlat ner från balkongen eller smitit ut genom ett öppet fönster. Hur hittar jag då katten så snabbt som möjligt?

Allt oftare ges rådet att anlita en IDhund, d v s en hund som är utbildad för att söka efter bortsprungna husdjur. IDhundens uppgift är att ringa in, eller på annat sätt markera, det område där katten finns, utan att för den skull komma för nära och därmed skrämma bort katten. Men för att IDhunden ska kunna göra sitt jobb så gäller det att hunden får något att nosa på som bär kattens lukt så att hunden vet vad den ska söka efter. Den här typen av doftinformation kan hunden få t ex via en filt som katten brukar sova på, via en karda/borste som används på katten regelbundet o s v. Men det gäller att föremålet bara innehåller doftinformation från ett djur, annars kan IDhunden få svårt att urskilja vilken information som är viktig för sammanhanget.

Du kan själv göra iordning en s k smeller för vart och ett av dina husdjur där hemma, så att du har doftinformation tillgänglig ifall någon av dina katter skulle springa bort. Ett bra tips är att samla päls i glasburkar med lock på, en burk för varje katt (passa gärna på när katten fäller!). Undvik att ta i den päls du samlar ihop, så att inte din lukt blandas in i smellern i onödan. Har du en nakenkatt kan du istället använda en tygtrasa som du låter katten sova på/gnuggar katten med innan tygtrasan läggs i en glasburk med lock på. Se till att byta innehållet i burkarna då och då så att doftinformationen hålls ”uppdaterad”, och märk varje burk noggrant med kattens namn och ev. datum. Behöver en IDhund anlitas så kan pälsen i burken sedan delas upp i flera mindre ”portioner” så att det räcker till flera eftersök (om så skulle behövas).


 IDhunden ska ses som ett komplement till de mer ”traditionella” sökmetoderna. Du hittar massor med bra tips och råd på vår sajt www.vilse.nu .  Här kan du läsa mer om IDhundar http://idhund.se/ .

Anmäl
2018-07-22 17:11 #1 av: eskils

Bra idé, särskilt om man har utekatter! Tummen upp

Och inte glömma kattens livlina: ID-märkning och ägarregistrering.


Anmäl
2019-02-11 10:48 #2 av: eskils

En artikel om hur man kan anlita id-hundar idag. Snart nalkas ju våren då många katter smiter ut genom öppna fönster etc.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/dalarna/sa-gor-du-ditt-husdjur-sokbart-om-det-forsvinner


Anmäl
2019-05-16 19:45 #3 av: Uppkatten

Puttar upp! Tänk på att byta ut innehållet i burkarna då och då så att doftinformationen hålls "uppdaterad".

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-10-22 20:08 #4 av: Uppkatten

Fick nyligen höra att en del ID-hundekipage föredrar att få t ex en filt som smeller då vissa ID-hundar kan få för sig att äta upp pälsen de fått att nosa på... 

Så bor man med bara ett husdjur/en katt så kan en filt som djuret/katten brukar sova på vara en betydligt bättre smeller än sparad päls. 

Dock tycker jag ändå att man bör spara päls i en glasburk enl. vad som beskrivits ovan, så att man alltid har NÅGOT hemma som en ev. ID-hund kan få att nosa på vid behov. För tänk om man hade tvättstugan "igår" och tvättade husets alla kattfiltar, och sedan försvann katten...

Och har man flera djur i hushållet så är ju nästan päls "nödvändigt" eftersom en smeller enbart får bära doft av ett enskilt djur för att fungera.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.