Etikettkattprat
Läst 5062 ggr
FiffiD
2012-04-22, 07:55

Köpa "blocketkatt"?

Hur ser ni som engagerar i i hemlösa katter på alla dessa otaliga huskatter som är utannonserade till salu/omplacering på blocket? Gör man som köpare "fel" om man köper en vuxen katt på blocket och borde man istället vända sig till ett katthem? Eller gör man en god sak för denna kisse, som, i allra värsta fall, kanske riskerar ett liv som hemlös om den inte får ett nytt hem genom annons? Nyfiken på hur ni här inne ser på saken. Själv vet jag ännu inte riktigt var jag står i frågan, men hoppas genom denna tråd kanske få några braargument :).

[
2012-04-22, 08:04
#1

nu är ju inte jag engagerad i hemlösingar, men jag tycker att man ska köpa den katt man fastnar för. eller om man nu har utseendekrav. har man inga speciella krav, så kan man ju titta på ett katthem, men man kan ju också räkna med (nu är det inte så alltid) att en katt kan ha svårt att socialisera sig och det kan bli mycket jobb. om jag skulle söka mig en huskatt idag, så skulle jag titta runt på både katthem och blocket mm, efter en kattunge. en vuxen skulle jag inte köpa (av personliga skäl) om det inte vore en akut omplacering av en katt jag känner redan.

men det jag vill säga är, köp den katt du vill ha, och inte efter vad andra tycker. önskar dig lycka till med ev. kattköp! det är jättekul att kika runt efter katter, men jag har kattstopp tyvärr och det blir aldrig mer fler katter heller.

FiffiD
2012-04-22, 09:04
#2

Nu ska inte jag heller köpa någon mera katt. Visst, trillar det in någon av olika anledningar som jag inte kan säga nej till, av vissa skäl så är den välkommen, men jag letar inte aktivt efter katt. Jag har flera redan. Så frågan var egentligen inte ställd av anledningen att jag letar katt, för det gör jag inte. Utan frågan är ställd för att jag är intresserad av att veta hur andra tänker om saken :)

[
2012-04-22, 09:08
#3

okej Glad

majvi
2012-04-22, 09:14
#4

Katthem och privatpersoner som tar hand om hittekatter annonserar också på blocket.

På katthemmen finns både sociala katter och mindre sociala och även om man köper en katt som inte är hittekatt av en privatperson kan den vara rädd ett tag vid miljöombytet.Den katten kanske inte är så van med andra människor än de den levt med.

Adopterar man en katt från katthemmet blir det en plats ledig och de kan ta in en till.Man har då hjälpt 2 katter. Dräktiga honor och honor med ungar brukar prioriteras men det finns otroligt mycket hemlösa katter och när det är kattungesäsong kan inte katthemmen hjälpa alla.

Blir en plats ledig och det finns en hemlös hona med ungar som tas in då har man plötsligt hjälpt flera katter.Skulle den kattfamiljen vara kvar ute finns risken för att en koloni bildas.Det finns också risken att de skulle svälta ihjäl, dö av infektioner etc

En huskatt med ägare har någon som ska ansvara för sig.Det finns risk att den avlivas men det blir då inte den plågsamma död som en  hemlösing kan få.

Dessutom om katten med ägare annonserar på blocket finns det oftast bild och kontaktupgifter finns ju.Överges katten kan den kännas igen och ägaren hittas.Det är förbjudet att dumpa katter i Sverige,förmodligen är straffet inte kännbart men kanske det kan bli en liten prick i registret

**_“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream.
FiffiD
2012-04-22, 09:17
#5

#1 Glömde säga tack för svaret! Det är ju just olika sätt att se på saken jag är nyfiken på :).

Josefa
2012-04-22, 09:22
#6

Många av de katter som sätts ut på Blocket är faktiskt omhändertagna hemlösa katter. Både föreninger och privatpersoner som engagerar sig i hemlösa katter använder sig av Blocket. För mig som tar in hemlösa katter privat, är Blocket en av de viktigaste platserna att annonsera på, eftersom jag inte har ett välkänt katthem eller hemsida att nå ut till folk på. Så att säga att man alltid bidrar till att öka på antalet oseriösa BYB-are bara för att man köper en katt via Blocket är helt fel.

FiffiD
2012-04-22, 09:24
#7

#4 Du har alldeles rätt i att katthem osv också annonserar efter nya hem, det tänkte jag inte på just när jag skrev. Egentligen menar jag att köpa katt med en ägare. Bra tankar, tack!

[
2012-04-22, 09:24
#8

#4

Citerar: En huskatt med ägare har någon som ska ansvara för sig.Det finns risk att den avlivas men det blir då inte den plågsamma död som en hemlösing kan få.

tyvärr kan man inte vara säker på det.

FiffiD
2012-04-22, 09:39
#9

#6 Egentligen kan jag inte se att någon i tråden säger att det ena eller andra är fel? Det jag personligen inte vill göra är att köpa huskattunge av en person som medvetet avlat. Jag är väldigt glad och imponerad att det finns personer som engagerar sig i hemlösa katter och jag vill absolut inte att någon ser denna tråd som kritik. Utan en tråd där man får chans att upplysa okunniga som mig själv ;) ;)

Alexej
2012-04-22, 09:43
#10

Absolut. Vi rekommenderar alla som ringer och frågar om vi kan ta deras katt att annonsera på Blocket. Men vi säger också att den största chansen att få katten såld är att katten är kastrerad, vaccinerad och id-märkt.

Som kattköpare borde man alltid kolla om en kattunge iaf är vaccinerad. Ställa lite krav.

Det är lite deprimerande att se hur katter säljs ut, färdiga katter för 100 kronor och sedan står det ändå. Priset är inte det viktigaste. men alla katter ska ju ha en chans att få ett (bättre) hem.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
martdat
2012-04-22, 10:19
#11

blocket katter behöver ju med hem, så ser egentligen inget fel i det, felet blir om man gynnar de blandrasuppfödarna som avlar medvetet , o till viss del är det ju bra att inte gynna huskattsuppfödare. ser de att det inte går att sälja ungarna så kanske de kastrerar tillslut. så länge det är enkelt att kränga kattungar nässtan gratis på blocket så fortsätter de ju ta kullar för det är så gulligt.

däremot vanliga omplaceringskatter ser jag inget fel i alls att köpa. de ska ju ha hem de med, o kan elr vill  man inte ha katten kvar så ska man ju anonsera,  rätt elr fel får vara upp till var o en, men så tänker jag ,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus. Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.
johnnys girl
2012-04-22, 10:24
#12

Köpa katt från ett katthem innebär att du inte bara hjälper en katt, utan minst två st, som flera andra redan varit inne på och det är alltid bra. Men å andra sidan: Om du erbjuder ett bra livslångt hem till en Blocket-katt kanske du räddat den från ett olämpligt hem eller  en framtid som hemlös och kanske blivande katthems-katt. Man vet aldrig var den hade hamnat i stället. Men detta  kan man aldrig veta utan enbart spekulera kring.

Personligen skulle jag välja katthem. Dels för att jag stöttar verksamheten heljärtat, men även av rent egoistiska skäl både för mig och katten. Om det skulle hända mig något längre fram i livet som gör att jag inte kan ta hand om katten. jag kanske blir svårt sjuk t.ex eller avlider så tar de allra flesta katthem tillbaks katten och hittar ett nytt hem till den igen. Det ser jag som en fantastisk försäkring både för mig och katten. Alla katthem har inte den policyn, men många och det är ett sådant jag skulle välja

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe. Volontär på Stockholms Katthem www.katthemmet.nu www.svekatt.se
kattassen
2012-04-22, 10:24
#13

Vi omplacerar våra katter (Kvibergskatternas Vänner) via annonser på Blocket. Men viktigast tycker jag är att man tar reda på vad det är för något som utannonseras på Blocket. Folk som sysslar med huskattsuppfödning annonserar ofta på Blocket och eftersom jag aldrig skulle vilja sponsra sån verksamhet är det viktigt för mig att jag undersöker kattens ursprung noga.

Vi som sysslar med hemlösa katter i lite mindre skala än katthemmen har inte så många olika "kanaler" att sprida vårt budskap och göra reklam för våra katter så då blir Blocket en av dessa kanaler.

Så min filosofi är att kolla både hos katthemmens hemsidor, facebook-sidor mm samt även på Blocket. Men kolla upp ursprungen noga!

\---------------------------------------------------------------------- _Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus _
[
2012-04-22, 10:38
#14

Kathem i all ära men nu finns det ju långt ifrån så många platser som det skulle behövas. Hade det funnits plats på katthem för de 23 Morakatterna hade jag gladeligen lämnat dem där och därför har privatpersoner gjort en insats och räddat katterna. Varför skulle dessa katter vara mindre värda än hittekatter som fått en plats på katthem.

I och med att dessa katter tagits om hand utanför kattemsvärlden har faktiskt 23 platser på katthem kommit andra katter till del.

Och var skulle man hitta nya hem till missarna om en annons på Blocket skulle anses förkastlig.

Läs om Mora-katterna här.

annebeate
2012-04-22, 11:04
#15

När det gäller försäljning via Blocketannons så måste man vara medveten om faran att katten/kattungen kan komma till mindre seriös köpare. Läste precis en artikel i Skånska Dagbladet om en tjej som sålde sin  1-åriga perserkatt  eftersom hon tyckte hon hade för lite tid med katten pga sitt arbete. Flicka med pappa köpte den. De gav mycket gott intryck. Efter knappt två veckor återlämnade de katten i bedrövligt  skick, apatisk,  en bit av nosen borta, infektion m m  så  katten fick avlivas, allt enligt säljaren.Gråter Polisanmälan ska ha gjorts så det kommer kanske fram mer i tidningen  vad polisen kommer fram till ska ha hänt.

Josefa
2012-04-22, 11:31
#16

#15 Fast det gäller bevisligen också om katten säljes via katthem/föreningar.

Thaeri
2012-04-22, 11:33
#17

# 15, det är en risk man tar så fort man säljer ett djur tyvärr Rynkar på näsan Val av annonsplats spelar ingen roll egentligen, även katthem och uppfödare som inte annonserar kan gå på sådana nitar.

annebeate
2012-04-22, 11:39
#18

Visst är det en risk i alla situationer vid försäljning av djur. Skenet kan bedra. Förhoppningsvis är de allra flesta seriösa köpare.

johnnys girl
2012-04-22, 12:37
#19

#14 Även katthemmen är det privatpersoner som står bakom. Det finns inga statliga eller kommunala katthem i Sverige. Jag som är engagerad i ett av Sveriges största och mest välkända katthem kan berätta att även där är det en ständig kamp om att få in resurser till verksamheten och definitivt ingen dans på rosor.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe. Volontär på Stockholms Katthem www.katthemmet.nu www.svekatt.se
majvi
2012-04-22, 12:51
#20

jag kan tillägga att när man köper en katt av en privatperson som tar in hittekatter hjälper man även där minst 2 katter.

När det gäller kattungar kan de som tar en kull på huskatten och lätt får dom sålda bli uppmuntrade att ta en kull till.

**_“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream.
[
2012-04-22, 12:58
#21

Tillsammans med min dotter har jag omplacerat säkerligen över 100 katter, stora och små. Trots att jag är mycket noga vart katterna kommer har jag/vi tagit tillbaka flera stycken. Jag har också varit med om att ett par som köpte två kattungar av mig och verkligen tog väl hand om katterna efter fyra, fem år när de också fått barn skildes under föskräckliga förhållanden. En katterna kom under en tid verkligen i kläm men nu har det rett upp sig för katterna.

Lena
2012-04-22, 13:53
#22

På tal om Blocket så har jag skrivit två olika artiklar utifrån studier av blocket annonser vid två olika tillfällen. 2006 och 2007. Här är länk till artikeln från 2006 och här till den 2007.

Det skulle även behöva göras en ny studie för att se hur det ser ut nu 2012. (Om någon vill ta sig ann utmaningen hör av er till mig!)

Som med allt annat finns det inte någon svart-vit verklighet när det gäller annonser på blocket heller. Det är alla slags annonsörer som använder sig av blocket. Allt från Svenssons vars katt råkade bli med ungar, kattägare som tröttnat på sin katt, medveten blandrasuppfödning, raskattuppfödare samt katter med hittekattsbakgrund etc.  Därför går det inte att säga att blocket annonser är ett dåligt sätt att köpa/sälja katter på.

Vad jag tycker man ska vara noga med är att det hela verkar seriöst. Följande punkter bör vara uppfyllda:

  • Kattungarna ska vara minst 12 veckor innan de omplaceras. (Anmäl till blocket då det inte är tillåtet om de är yngre än så)
  • Katterna bör vara vaccinerade och ID-märkta.
  • Katter som har åldern inne bör vara kastrerade.
  • Inga katter ska skänkas bort (Anmäl till blocket då det inte är tillåtet)
  • Det ska inte vara avlivningshot i annonsen (Anmäl till blocket då det inte är tillåtet)
  • Köp inte huskatter av dem som medvetat avlar på huskatter (eller blandar raser = huskatt)
  • Be att få besöka katterna i hemmet innan "köpet".

Sedan är det upp till dig som tänker skaffa katt hur du vill köpa katten. Om det ska vara en hemlös katt eller en katt som någon redan äger. Här handlar det om vilken ideologi och inställning man själv har. En fördel när man adopterar en katt från ett katthem eller privatperson som jobbar med hemlösa katter är att de vet mycket om kattens behov och karaktär. De är även kompetenta när det gäller katter. I regel är man väldigt noga med att kissen ifråga ska få komma till ett hem som kan ge den vad den behöver, att det ska bli rätt. Gemene man på Blocket tänker inte alltid på det viset. Många vill bara bli av med katten. Dessutom har de själva allt för ofta blivit kattägare på helt fel grunder och saknar nödvändiga kunskaper om katter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
[
2012-04-22, 14:07
#23

# 22 Tack för elogen till privatpersoner som försöker hjälpa hemlösingar och liknande.

Starfall
2012-04-23, 01:05
#24

Jag har en liten fundering.. Jag har läst de flesta kommentarerna i tråden och i vissa kommentarer står det att man inte bör köpa kattungar från folk som medvetet avlar på huskatter. Jag förstår absolut hur ni tänker när det gäller det, så jag menar absolut inte att kritisera. Men vad anser ni att man borde göra med kattungarna? Dom är ju också levande varelser som behöver ett nytt hem. Och man vet ju inte vad som händer om ingen köper dom pga principen att man inte bör köpa kattungar av dom som avlar huskatter. Dessa katter kanske kastas ut och då kanske dom i din tur får ungar och sedan är det plötsligt en ny koloni katter. Jag är lite kluven i det fallet.. Jag vill inte stödja denna typ av avel men samtidigt vill jag att kattungarna ska få nya och bra hem. Jag har själv köpt en katt på blocket. Jag och min mamma hade pratat ett tag om att skaffa en till katt. Vi ville ha en röd, långhårig hane. Vi kollade runt på katthemmen i närheten via deras hemsidor men ingen hade en sådan katt inne de gånger vi tittade. Så tittade jag då på blocket, av en helt annan anledning. Då hittade jag en annons om en katt som var i behov av ett nytt hem. Bilden var så dålig att man knappt såg vilken färg katten hade, så jag föll inte för utseendet direkt. Jag såg bara att katten var svart-vit och korthårig. Det var en kastrerad hankatt på 8 månader. Han behövde ett nytt hem pga att han inte kunde anpassa sig till att bo i en lägenhet. Han gjorde utfall mot ägarna och den andra katten i hemmet. Han förstörde saker och klättrade på väggarna, bokstavligt talat. Trots att det i hemmet fanns fina katt-träd, leksaker och annan aktivering, bland annat promenader, så hjälpte inte detta. Så de såg ingen annan utväg än att omplacera honom till någon som bodde på landet och kunde låta katten gå ut. Av någon anledning så föll jag för den här katten. Jag åkte för att träffa katten och det första han gjorde var att rivas och bita mig i handen. På något sätt blev jag ändå förälskad i denna katt och tog med honom hem. Och jag kan säga att sedan den dagen i augusti 2011 har jag inte haft en lugn stund. Denna katt är en riktig utmaning, men jag kan inte med ord beskriva hur mycket han betyder för mig. Nu har han blivit mycket lugnare och bits & rivs ytterst sällan. Han är väldigt gosig av sig men ogillar starkt att bli buren. Det är en del av hans personlighet helt enkelt. Sedan märkte vi att Lucas behövde en kompis. Och då skulle vi egentligen ha åkt till ett katthem och kikat. Men så en morgon så satt en mager liten stackare där på verandan och frös. Inget halsband, tatuering eller chip, och det fanns heller ingen annons om en sådan katt saknad. Denna katt heter nu Morriz och är Lucas bästa kompis. Morriz är redan kastrerad, så han måste ju ha haft ett hem någon gång. Men vi lär nog aldrig få veta vart han kommer ifrån.. Nu blev det nog väldigt OT här.. Mvh Caroline

kattassen
2012-04-23, 07:36
#25

#24 Kort svar i all hast på huskattsavelsfrågan,

Fortsätter man att göra det enkelt för huskattsuppfödarna att få sålt sina katter kommer inte antalet oseriösa huskattsuppfödare att minska. Har jag en produkt jag vill sälja på Blocket som det finns massor av kommer jag snart inse att det inte går att sälja den produkten i någon större utsträckning och på så vis inte saluföra den längre. Likaledes med huskattsavel - märker den sk. uppfödaren att det inte går att bli av med kattungarna kommer h'n sannolikt behålla dem och inte ta fler kullar. På sikt kommer förhoppningsvis antalet att minska.

\---------------------------------------------------------------------- _Kattassen/- medarbetare på Hittekatter.ifokus och Katter.ifokus _
Alexej
2012-04-23, 08:43
#26

#24 Fin berättelse.

Tror nog att också alla blandisungar blir sålda på Blocket men det kan ju hjälpa i längden att när många ev kattköpare ringer och frågar efter vaccinering. Och sedan tackar nej. Ungen blir nog ändå såld till nån som inte kräver en vaccinering men kattsäljaren kanske börjar tänka att det vore bättre med en vaccinering i framtiden.

Helt klart är det bra med alla omplaceringsannonser för hur ska en kattägare annars hitta ett nytt hem till katten? Men just för alla kattungar borde det vara krav på att den är åtminstone vaccinerad och därmed har kostad ägaren lite pengar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
[
2012-06-24, 00:56
#27

Hei!

jeg varit inne på blocket och kollat lite och tyvärr så fins det mange katter från private personer som säljs. jeg ser inget fel i at kjöpe en katt från blocket.

Jeg tror at man kanskje fremst kjöpe de katter som är lite eldre alltså inte kattungar, om man absolut inte måste ha kattungar. Tror at mange kanskje inte avlivar katten men istället bare dumpar den og hoppas at nån skal mata den. Også blir den hemlös som katthemmen sen for ta hand om.

Katthemsmatten
2012-06-24, 19:15
#28

Personligen föredrar jag av samma skäl som Johhnys girl att köpa katt via no-kill katthem. Skulle jag ändå köpa katt via t ex Blocket skulle det ALDRIG vara kattungar eftersom det potentiellt skulle hjälpa en kattägare som struntar i kastration. En vuxen katt (kastrerad osv) kan ju ibland behöva omplaceras och det ger i mina ögon upphov till andra frågor / diskussioner.

Medarbetare Hittekatter iFokus
Lena
2012-06-24, 20:50
#29

#25 Bra skrivet!

#28 Så skulle jag också tänka!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Josefa
2012-06-24, 21:04
#30

#28 o #29

Och hur menar ni då att såna som jag ska kunna hitta hem till kattungar som jag har tagit hand om? Man motarbetas från alla håll. "Vanligt" folk vill inte vill inte betala vad det kostar att köpa en vaccinerad katt. "Katträddarfolk" avråder folk att köpa katter på Blocket. Vem ska då öppna sitt hem för "mina kisar"? Bäst att låta katterna stanna kvar där ute.

Ser nu dessutom att flera av de största föreningarna säljer sina kissar både ovaccinerade och okastrerade på Blocket. Bara för att kunna slåss om kattintressenterna. De om någon borde väl se till att kämpa för att katterna säljes vidgjorda.

Lena
2012-06-24, 23:36
#31

#30 No Kill katthem/föreningar eller privatpersoner som arbetar efter No Kill menar jag. Uttryckte mig slarvigt där. Jag skulle t.ex. mycket gärna köpa katt av dig som jag vet har den policyn.

När det gäller Blocket tycker jag som jag skrev i #22. Inget är svart-vitt vad gäller Blocketannonserna heller. Det finns både bra och dåliga annonser och säljare. Många seriösa hittekattsfolk jobbar ju t.ex. via Blocket.

Som stor förening kan jag dock inte begripa hur man kan sälja okastrerade katter! Det är helt enkelt dåligt!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Katthemsmatten
2012-06-25, 12:07
#32

#30: Ska man köpa kattungar via Blocket ska man vara väldigt noggrann med vilka man väljer. Självfallet är det skillnad på katthjälpare som säljer kattungarna via Blocket och BYB som säljer där. Det är de sista som jag anser man ska vara restriktiv emot för att inte i onödan få folk att avla på huskatt. Tror du är enig med mig om att det är inte fler 'min-hona-är-så-söt-så-hon-måste-få-en-kull' kattungar världen behöver. Däremot behövs (allt för) många hem som kan ta hand om de utefödda ungarna (ungar födda i jourhem).

Medarbetare Hittekatter iFokus
lillmymlan
2012-06-25, 13:01
#33

Så många annonser ute nu… mina honor har fått ungar… 9 stycken jättsöta (långhåriga dyrare såklart)… kräks! Det kommer säkert fler kullar innan vintern är här… tjena! Gråter

Vi har också haft annonser ute via blocket och en del stolpskott har hört av sig och sällan några seriösa :/ tyvärr!

Ska göra som någon föreslog… ska bara lämna mailadress nästa gång så man kan maila innan kontakt tas… det går åt mycket energi för att prata förstånd med folk i telefon… allra helst är det bråttom också… katten/katterna ska komma igår helst :( usch! och de ska gärna vara gratis för att det är blygare missar!

Jag skäms att vara människa!

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. \Nalle Puh\
[
2012-06-25, 16:56
#34

Men hur vet man at det är från en katthjälpare man kjöper kattungen ifrån og at det inte är en huskattuppfödare.

jeg funderar på att skaffe meg katt, har en ikke bestämt om jeg vil ha en vuxen katt som vill vara ensamkatt, alltså tycker inte om andre katter (for sådana katter fins jo også). eller om jeg vill ha 2stk kattungar. Så jeg har varit inne på blocket men kan ikke minnas at jeg har läst at det står at det er katthemskatter/kattunger eller at matte/husse är jourhem. 

Skal man ringe å fråga da?………….

det blir ingen katt/kattunger förren midten av august da jeg har semester og kan tilbringe mkt tid med katterna. men det er roligt samtidig lite ledsamt og se alle disse annonser og kolla på katthemmens hemsidor. 

tenk om……..folk kunne tenka till lite innan dom skaffade seg et husdjur.

Katthemsmatten
2012-06-25, 17:16
#35

#34. Ja man måste ställa många frågor och samma frågor ur olika perspektiv för att få en uppfattning om vad som är sant eller ej.

Håller med dig: folk borde verkligen tänka efter mer än en gång innan de skaffar katt. En god idé är att aldrig släppa iväg en katt förrän den potentiella nya ägaren har gjort minst ett eller två återbesök. Bättre att de ångrar sig innan katten har åkt iväg än att de ångrar sig när de väl fått hem katten och du inte längre vet vad som händer med den.

Lycka till med din nya familjemedlem när du bestämt dig för hur du ska göra. Båda varianterna av hur du tänker kan ha sina för- och nackdelar.

Medarbetare Hittekatter iFokus
[
2012-06-25, 17:46
#36

Hmmm, men hva skal man fråga efter….man kan vel inte fråga direkt om det er en katthemskatt eller?….jeg kanskje kommer med endel dumma frågor kjenner at jeg inte vet helt eller har så mkt kunskap om just denne biten.

När jeg skaffade Tiger, så kollade jeg på Gb-posten også visste jeg hva det var for katt jeg ville ha, også hittade jeg en annons så var det bare åka dit å hämta katten. Inser nu at det inte gikk riktig rätt til. Jeg selv ga en 100-lapp, som takk, for det sto inget pris i annonsen. Frågade inte så mkt. inte jeg og inte kattägaren heller.

[
2012-06-25, 17:54
#37

men er alle katter som man henter från et katthem, uhanterbare? typ om man skulle vilje klippe klorna på dem, eller det kanskje kommer en dag da de måste ha medisin, avmaskning det gjör man jo varje år. Om katten er uhanterbar, hur gjör ni då? det vel lite derfor jeg har funderat på från en privat ägare som inte ha katten/katterna kvar pga allergi eller flytt. men är vel ingen garanti i seg at katten vil ha klorna klippt. eller ta sin medicin……..

hur gjör ni?

Thaeri
2012-06-25, 20:29
#38

Ibland står det ju i annonsen, men oavsett så kan man utesluta de allra flesta BYB och ta-ungar-för-att-det-är-mysigt-uppfödare genom att bara kontakta dem vars kattungar fått hela grundvaccinationen, blivit ID-märkta och besiktigas innan flytt, kanske till och med är kastrerade, och priset är självkostnadspris för de omsorger de har fått.

Visst, det finns en och annan som låtit son hona få ungar för att hon är så söt/snäll etc bland dem också, men de är relativt få jämfört med hur det är bland dem som säljs enbart avmaskade.

[
2012-06-25, 20:58
#39

så om det inte står nåt i annonsen, så skal jeg fråga efter om katten er id-märkt, har grundvaccination samt besiktigas og eventuellt om de er mogna om dom er kastrerade. ok, det var bra å veta.

jeg takker så mkt

Thaeri
2012-06-25, 21:54
#40

Vissa veterinärer kastrerar från ca 12 veckor, så de kan vara små och ändå kastrerade Glad

Och ja, du ska ha som regel att aldrig köpa en katt som inte har fått de omsorgerna. Är den äldre än 6 månader ska den dessutom vara kastrerad, om det inte rör sig om en renrasig katt man köper för avel då.

Alexej
2012-06-26, 07:02
#41

Alla kattungeköpare borde ställa kravet på dubbelvaccinering.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
[
2012-06-26, 12:09
#42

dubbelvaccinering, hmm så dom skal ha vaccinerats 2ganger alltså, först en grund også dos 2.

En annan fråga, om katten är id-märkt, men sen när jeg kjöper den hva hender då?….alltså jeg mener katten bor jo inte kvar i den adress som står på id-märkningen. Går det der automatisk?

takk på forhånd

Alexej
2012-06-26, 12:40
#43

Ett seriöst katthem id-märker alla katter innan flytten. Antingen är katten då registrerad i Sverak eller SKK på katthemmets nam och då finns det blanketter för ägarbyte. Eller katten är inte registrerad än men köparen får id-märkningsblanketten med sig för registrering.

Sverak är gratis, SKK (Svenska Kennelklubben) tar 130 kr, tror jag.

All adressändring osv ska anmälas.

Örontatuering däremot görs nästan alltid i samband med kastrering då katten måste vara nedsövd för örontatuering. Chipmärkning i nacken kan göras när som helst.

Dubbelvaccinering: Grundvaccinationen görs två gånger eftersom första sprutan har sämre verkan eftersom ungen kan ha kvar antikroppar från mamman i sitt blod. Mammans antikroppar hindrar kattungens immunförsvar från att bilda egna antikroppar om de finns där vid första vaccinationen.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus
Josefa
2012-06-26, 12:41
#44

Om en katt är id-märkt så får du med dig papper på det, som du skickar in så att den blir registrerad på dig.

Upp till toppen