Annons:
Etikettövrigt-kattrelaterat
Läst 253 ggr
Uppkatten
2022-04-01, 08:49

Rasanpassade kattleksaker

Att olika kattraser behöver olika foder är inget nytt för landets kattägare. Men nu kommer även de rasanpassade kattleksakerna. ”Det säger sig självt att så olika katter som Bengalkatten och Ragdollen behöver olika leksaker”, bekräftar en av landets ledande kattforskare. Forskarna har även arbetat fram ett lekbaserat Kolla-rasen-test som inom kort börjar säljas på välsorterade apotek. Runt hörnet väntar sedan flera nya sätt att aktivera katten…

Forskarna har upptäckt att olika kattraser föredrar olika leksaker. Därför kommer våra katter snart att kunna erbjudas särskilda Maine coon-leksaker, Siames-leksaker och så vidare. Det här förväntas kunna få fart även på de slöaste och mest miss-nöjda katterna, nu när deras ägare äntligen får hjälp att förstå vad deras katt har legat i soffhörnet och suktat efter.

I Sverige finns i dag omkring 1,2 miljoner katter, och vi lägger allt mer pengar på våra husdjur. De har blivit en viktig del av samhällsekonomin. Sedan flera år tillbaka har kattägare kunnat köpa foder speciellt framtaget för olika kattraser. Det handlar om Bengal Adult, Maine Coon Adult, Ragdoll Adult och så vidare. Under 2022 kommer nu nästa revolutionerande förändring inom kattvärlden, nämligen de rasanpassade kattleksakerna.

Dr TS Cheater, en av landets ledande kattforskare, har under tio års tid lett ett forskningsprojekt om just kattleksaker: ”The Swedish Cat Toy Plaything Project”, SCTPP. Det senaste året har han ägnat specifikt åt de rasanpassade kattleksakerna.

Bengalkatterna hör till våra mest intelligenta katter”, säger TS Cheater. ”För bengalkatterna gäller mer avancerade kattleksaker och teknikprylar. Det handlar om labyrinter, motormöss, agilityset och prylar som Cat activity brainmovers.”

Ragdollen har ett helt annat temperament. Den ligger hellre utsträckt och ser på när andra leker. En uppdragbar sköldpadda eller en självgående kyckling står högt på ragdollens önskelista.”

”Det säger sig självt att två så olika kattraser behöver olika slags leksaker”, säger Dr Cheater, ”på samma sätt som huskatter och raskatter behöver olika leksaker för att utvecklas optimalt och få tillräckliga utmaningar och rätt stimulans.”

DSC00288 kopiera.jpg

Agility främjar Bengalkattens fysik och intelligens

Varje svensk katt har i dag uppskattningsvis ett 60-tal egna leksaker. Katterna förefaller dock ofta att vara ointresserade, ja rent utav otacksamma inför de presenter familjen kommer hem med. Många leksaker ligger orörda i åratal i de svenska folkhemmen.

”Men nu har vi förstått att olika kattraser gillar olika leksaker. Det är genetiskt”, förklarar Dr Cheater. ”Huskatter kan roa sig kungligt med en papperskasse. För att raskatten ska uppnå samma exalterade leklust krävs att papperskassen är förbehandlad med kattmynta och inhandlad på zooaffären för 130 kronor styck”.

CIMG2480 kopiera 2.jpg

En huskatt och dess papperskasse

Allt eftersom aveln gett katterna mer spektakulära utseenden och katterna flyttat inomhus, så har deras leksaker blivit allt fler och allt mer börjat likna våra barns leksaker.
”Förr lekte bondkatterna med garnnystan eller papperstussar som knutits fast i ett snöre. Det tog förvisso livet av en lång rad katter, men kattleksakerna skiljde sig tydligt åt från människobarnens rostiga tunnband, en-ögda trasdockor och fallande styltor. I dag vet föräldrar överhuvudtaget inte om det var barnets eller kattrackans leksak som den nyinköpta robotdammsugaren svalde.”

”Vem tänker förresten ut att en katt önskar sig en lurvig alpacka i regnbågens färger fylld med valeriana och dinkel? Eller att katten längtar efter en lysboll som börjar lysa likt en discokula vid minsta beröring? På zoobutikens hyllor finns också djävulen själv, en rasslande julkaka och en rosa mus med tuppkam och fjädrar. Som om tre-åringarna på förskolan Myran förätit sig på popcorn och sedan lekt Uppfinnar-Jocke…?”

”Marknadsföringen av kattleksaker har varit bluff och båg i årtionden”, avslöjar Dr Cheater. Men med de nya rasanpassade kattleksakerna kommer det att bli ändring på det. Äntligen ska katterna få det de längtat efter!”

En särskilt miss-förstådd kattras är den Norska skogkatten, som i åratal suktat efter pinnar och kottar att härja runt med, men som istället fått en håglös tillplattad bäver fylld med kattmynta hemburen av sin godhjärtade familj. ”Varenda Skogkatt vet att en trulig bäver inte är att leka med!”

Russian Blue har det också svårt just nu”, säger TS Cheater. ”Flera handlare har infört sanktioner, och säljer varken kattmat, sand eller leksaker till den som har en Russian Blue. Det är inte rätt när djur dras in i krig och konflikter. Jag talade med en kattägare häromdagen. Först när han valde ett Sphynx-foder gick köpet igenom. Nu är han rädd för att katten där hemma ska bli tunnhårig.”

DSC00120 kopiera.jpg

Russian-Blue – med risk för att pälsen snart kan vara ett minne blått…

Dr Cheater ser bekymrad ut och nickar mot dagstidningen som ligger uppslagen på köksbordet. En bister tunnhårig snubbe blickar upp mot oss från bortre änden av ett tio meter långt bord. ”Nej. Fy kattsingen. Den frisyren vill man inte ha på sin katt”, muttrar TS Cheater.
”En världsledare ska inte bete sig som en revirpinkande katta-strof”, säger han därefter tankfullt. ”Alla hjärnor är inte lämpade att vara president.”
Dr Cheater är tyst en stund. Han viker ihop tidningen och plockar sedan upp den egna huskatten Fyndig i famnen.

”Kattonger är en favoritleksak bland huskatter”, säger han eftertänksamt och kliar Fyndig under hakan. ”Vill du göra din huskatt lycklig, fyll huset med kattonger och katten kommer att ha julafton året om.”

Annars har försäljningsargumenten under de senaste åren anspelat mycket på djurskyddslagstiftningen och dess föreskrifter om att djur ska få utlopp för sina naturliga artanpassade beteenden, berättar han.
”Varenda näthandlare hävdar att deras leksaker aktiverar katten, stimulerar dess sinnen och utvecklar dess mentala förmågor. Snart svansar väl varenda katt runt på landets universitet för att med hög svansföring ta en artanpassad doktorsexamen.”

Andra leksaker sägs reducera stress, hjälper hälsan och humöret och ger katterna ett lyckligare liv.
”Tro det den som vill”, flinar Dr TS Cheater. ”En katt vill ut och jaga möss.”

DSC05070 Bull red i kvadrat kopiera.jpg

Med behov av att få jaga möss

Bristen på möss är dock påtaglig i de flesta nutida katters liv. Många katter går i graven utan att ha sett skymten av en mus. Istället serveras de ko, gris och vete, uppblandat med cikoriapulver, kronärtskocka och lakritsrot. Artanpassat så det förslår. Eller inte.
Nej, istället är det leksaken Hunting Feeders som ska hjälpa katten att uppnå ”ett instinktivt foderintag – så som det skulle ha skett i det vilda”. Tre grå leksaksmöss av bomull och nylon. Med uppgift att undsätta ofrivilligt miss-anpassade katter. Var och en med en blå plastbehållare på ryggen.

”Fyll med torrfoder och göm dem i lägenheten”. Sedan är det bara att vänta på att katten påbörjar jakten och beter sig som sina vilda anfäder. ”Fill – hide – hunt – happy!”

”Mössen ifråga är stora som jätteråttor. Varje katt som är det minsta street-smart kommer instinktivt att undvika dem”, suckar Dr Cheater. ”De sägs även motverka aggressivitet. Det är klart som katten att dagens bortklemade råttfångare förvandlas till älskvärda plåster som kurar i familjens trygga famn om det flyttar in tre gigantiska jätteråttor där hemma!” Han tillägger att aggressivitet är ovanligt bland våra sällskapskatter.

Men stämmer det då inte att leksaken är veterinärtestad och rekommenderas av veterinärer?
”Jodå”, skrockar TS Cheater och får en spjuveraktig glimt i ögat. ”Vi hade en grupp veterinärstudenter som testade den här prylen för ett halvår sedan. På fredagskvällarna fylldes mössen med Partymix. Lektor Lego Märklins råttweiler – Snoddas – snodde leksakerna och bar iväg med dem – Gud vet vart. Studenterna jagade runt på djursjukhuset i timmar för att hitta dem, och hade roligt värre sedan Partymixen inmundigats. Så Hunting feeders rekommenderas friskt. Han nickar mot en öppnad påse Partymix som ligger på köksbänken. ”Partymix Seaside. Nytt recept – samma fantastiska smak. 2 kcal per snack.” En svart-vit katt pryder påsen.
”Fyndig brukar roa sig med att skicka in dem under badkaret”, berättar Dr Cheater. ”Silverfiskarna har blivit stora som laxar.”

Men Perserkatterna då, vad vill en Perserkatt leka med?
”Perserkatter har ofta fullt upp bara med att andas”, säger Dr Cheater och ser allvarlig ut. ”Persern är en brakycefal (d.v.s. en kortskallig) kattras. I slutet av 1980-talet ville man förbättra rasen Istället fick den problem med andningen vilket man nu försöker komma till rätta med.”
”Få saker är så ångestframkallande som att inte kunna andas ordentligt”, påpekar Dr Cheater. ”En bollbana – eller aktiveringsstimulator som näthandlarna kallar det för – är förmodligen den bästa leksaken för de mer trubbnosiga katterna. Då slipper de flänga runt, och eftersom bollen blir kvar i bollbanan så blir den lätt för katterna att hitta.”

CIMG1462 new kopiera.jpg

”Din perserkatt kommer att outtröttligt springa efter bollen”

Fodertillverkarna anser att Maine coon-katten behöver extra stora foderbitar. Behöver de extra stora leksaker också?
”Vi har sett att Maine coon kattungar som leker med stora leksaker växer till bättre. De är genetiskt programmerade att växa sig större än sitt byte.”
”Hittills har vuxna Maine Coon-katter varit hänvisade till extra breda lektunnlar, och bollbanor anpassade för stora katter. Vem katten vill ständigt bli påmind om sin storlek?! Med de rasanpassade kattleksakerna kommer det att bli ändring på den saken!”

DSC07825 new kopiera.jpg

Mainecoon-kattungar kräver stora leksaker för att växa till bättre

”Redan nästa vecka börjar Jordbruksverket sitt jobb med att komplettera föreskrifterna så att kattens rätt till rasanpassade kattleksaker framgår. Katters välfärd och sysselsättning är inget för oss lek-män att besluta om.”

Ett oväntat bifynd har dykt upp under forskningsstudiens gång. Det gäller procentkatterna, de katter som är 50 % siames och 92,4 % bengal, eller någon annan udda procentfördelning.

”Vi har kunnat ta fram ett unikt test som snart kommer ut på marknaden”, avslöjar Dr Cheater. Det handlar om ett Kolla-rasen-test som består av ett femtio-tal olika kattleksaker.
”Genom att se hur katten förhåller sig till de olika leksakerna kommer kattägare själva att kunna avgöra vilka raser katten har i sig. Det går också att kontrollera om katten är rasren eller inte.”

”Leker katten med test-kittets siamesleksak så har den siames i sig. Är siamesleksaken den enda leksaken katten leker med så är katten renrasig. Då får kattägaren växla in de övriga 49 leksakerna mot en artanpassad stamtavla.”

Testet har kontrollerats mot gentester och visat sig ha en överensstämmelse på 99,9 %. Kittet kommer att säljas på välsorterade nät-apotek.
”Vi hoppas att det här ska få slut på rasspekulationerna en gång för alla!”

DSC08526 red Rick kopiera.jpg

Med Kolla-rasen-testet kommer du äntligen att kunna fastställa vilka raser katten har i sig

Kommer procentkatternas status att höjas – blir de ”mer renrasiga” nu när man på ett säkert sätt kan avgöra rasinblandning och procentsatser?
”Nej, nej”, svarar Dr Cheater. ”Två raser i en katt gör den inte dubbelt värdefull, även om en del okunniga uppfödare och kattköpare verkar tro det. Att korsa katter över rasgränserna är att ta ett steg tillbaka. Man omintetgör ett mångårigt avelsarbete.”

”Kolla-rasen-testet kan dessbättre även avslöja oseriös uppfödning”, tillägger han. ”Katter från backyard breeding dras till leksakerna Backyard raccon och Backyard skunk som ingår i testet, båda försedda med ljudchip. Det är ingen tillfällighet att vi valt en skunk”, tillägger han, ”eftersom backyard breedning får de flesta av oss att rynka på näsan. Sväljer katten ljudchippet från en Backyard raccon kommer den att börja squeaka vid beröring. Då får hela världen veta vilken slags uppfödare kattstackarn råkat ut för.”

Innebär det här då slutet för trendiga veganleksaker i form av grönsaker med prassliga blad, tandvårdande morötter i mixade färger, och bananer som uppskattas även av kattungar? Ska flamingos utan skadliga ämnen och emojis av farmaceutisk kvalitet – bort? Nej, inte om säljarna får bestämma.
”Spreja dem med kattmynta!” ropar de i samstämmig kör.

Vilka är de märkligaste kattleksakerna ni har stött på?
”Det flesta är nog rätt konstiga”, svarar TS Cheater. ”Man undrar vem som kommer på dem? Tillverkarna vill att leksakerna ska sprattla, pipa, studsa, vicka eller flyga. De ska trigga kattens lust att förfölja, jaga och fånga. Prylarna har rörelseaktiverade sensorer, de går att ladda med en medföljande USB-sladd och ibland behöver de stängas av med en off-knapp.
”Man måste snart vara teknik-proffs för att kunna leka med katten.”

”Det finns allt från pedagogiska leksaker - av olika svårighetsgrad - till handbroderade kattleksaker och leksaker som är handmålade i äkta trä. ”Made in USA” - vem katten bryr sig? Ja, till och med en svensk apoteksjätte säljer kattleksaker över nätet! Och alla prylarna bara väntar på att få flytta hem till just din katt, om man får tro handlarna.”

DSC07975 kopiera.jpg

När katten svalt ett ljudchip kan den börja kvittra, spela som en syrsa eller surra som ett bi vid beröring

Men foderbollarna då? De som ”får din katt att leka i timmar och samtidigt gå ner i vikt”.
”Vi testade dem och katterna älskade dem verkligen! Inom några dagar var hela kattavdelningen fylld av foderbollar i olika storlekar och färger. Katterna tömde dem på ett par minuter genom att vicka på dem med framtassen. Genomsnitts-katten ökade 1½ kilo i vikt under de tre dagar som studien pågick.”
”Veckan efter fick de ”leksaker som är bra för tandhälsan.” Varenda katt luktade som en vandrande tandkrämstub i månader därefter”, drar sig Dr Cheater till minnes.

Vad händer framåt? Vilka trender är på gång utöver de rasanpassade kattleksakerna?
”Redan nästa vecka lanseras en serie kvidande och krälande oligarker, som katterna kan jaga runt på där hemma och sätta tänderna i. Annars så är sovprylar till katten något som kommer starkt. De ska ha både kudde och snuffelfilt. Redan nu finns en sovpåse i form av en sjöjungfru med paletter på som diviga katter med mask kan slöa i.”

”Inom en tio-årsperiod kommer VR-glasögon att vara vanliga. På så sätt kan innekatter springa runt i franska ladugårdar och jaga möss, trots att de till vardags bor under takpannorna på tionde våningen i Stockholms city.”

”Katters behov av att vara sociala med artfränder kommer också att tillgodoses bättre. Redan idag finns det spelappar där katter kan mötas och spela mot varandra. Apparna kommer framgent att bli både fler och rasanpassade. En blåögd Helig Birma och en hal rysk Don Sphynx har utomordentligt olika spelregler”.

20180402_165616 kopiera.jpg

En Birma med blåögda spelregler…?

”Digitala mötesplatser är också under uppstart. Tanken är att ensamma katter ska kunna hitta artfränder att jam(m)a med. Sajten ”Kisse söker misse” har provkörts några veckor. Signaturen Solskens-Sonny har varit dess mest flitige besökare så här långt. ”Mer intresserad av att jaga mus än av att ja(m)ma”, konstaterar Dr Cheater torrt.

Innan vi skiljs åt visar han oss en leksaksannons av det mer makabra slaget.
”Ett uppstoppat djur är ofta en omtyckt gosepartner”, lockar nätbutiken.
”Personligen tycker jag att uppstoppade djur hör hemma på muséum”, säger Dr Cheater. ”Arsenik är inte att leka med. ”

En batteridriven råtta far förbi och viftar utmanande på svansen. Katten Fyndigs instinktiva jaktbeteende uteblir. Han gäspar stort och tittar uppfodrande först på skafferiet och sedan på husse.
”Han har inte läst leksaks-katta-logerna ännu”, myser Dr Cheater och småler.

DSC09893 new kopiera.jpg

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

  • Redigerat 2022-04-01, 09:07 av Uppkatten
Annons:
Magrat
2022-04-01, 10:17
#1

Jag älskar de här! Så underbar.

Bloody but unbowed I stand tall at the oar And I'll climb their scaffold once they bring me back to shore I'm master of my fate, I am captain of my soul And I'll ride this boat, all the way, to hell

@NN@
2022-04-01, 11:25
#2

Jösses vad lik den svarta långhåriga katten va min katt 😄

Magi-cat
2022-04-01, 19:20
#3

Vad jag har sett fram emot vad dr Cheater har att säga! 😀😻 Fullträff!👍


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Magi-cat
2022-04-01, 19:30
#4

Även dagens allvar kommer med:

"”Russian Blue har det också svårt just nu”, säger TS Cheater. ”Flera handlare har infört sanktioner, och säljer varken kattmat, sand eller leksaker till den som har en Russian Blue. Det är inte rätt när djur dras in i krig och konflikter. Jag talade med en kattägare häromdagen. Först när han valde ett Sphynx-foder gick köpet igenom. Nu är han rädd för att katten där hemma ska bli tunnhårig.”"

eller

"”Nej. Fy kattsingen. Den frisyren vill man inte ha på sin katt”, muttrar TS Cheater.
”En världsledare ska inte bete sig som en revirpinkande katta-strof”, säger han därefter tankfullt. ”Alla hjärnor är inte lämpade att vara president.”"

Och så framtiden i vardagslivet:

"”Inom en tio-årsperiod kommer VR-glasögon att vara vanliga. På så sätt kan innekatter springa runt i franska ladugårdar och jaga möss, trots att de till vardags bor under takpannorna på tionde våningen i Stockholms city.”"


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Tarotstollan
2022-04-01, 19:54
#5

Helt suveränt! 🤣 Dagens bästa!😂😹😹

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

cattisa
2022-04-02, 21:54
#6

Jag ska definitivt hålla ögonen öppna efter Kolla-rasen kit. Jag börjar misstänka att min katt inte alls är en rasren Huskatt som de sade på katthemmet när jag adopterade honom. Han är inte alls intresserad av varken pappkassar, kattonger eller papperstussar på snören.

Däremot älskar han stora leksaker av olika slag. Jag kanske helt ovetande har blivit lurad att adoptera en Maine Coon. Han har vuxit en hel del under de två år vi har bott ihop. Inte för att jag är rasist, men det vore ju praktiskt att veta om han är en Maine Coon. Om ytterligare två år kanske han väger sådär 12 - 15 kg och är stor som en schäfer. Det kunde ju vara bra att veta så man kan förbereda sig.

För övrigt är jag ett stort fan av Dr Cheater, och ser sedan flera år tillbaka fram emot hans vetenskapliga artiklar som brukar dyka upp varje vår! Jag älskar dem!

"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen

Annons:
Uppkatten
2022-04-05, 17:55
#7

#6 💖Trist när katthemmen luras så där, gissar att de kan ha svårt att bli av med Main Coonerna. Bökigt när de växer och blir stora och man måste byta både bostad och bil för att de ska få plats 😊. Det blir dyrt i längden. 😊

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
2022-04-05, 17:57
#8

April-april får jag väl säga då för ordningens skull. 😊

Dr TS Cheater hälsar och tackar för uppmärksamheten.

Jag hör redan nu att han har nya spännande forskningsprojekt på gång inför framtiden… 🤣😹🎈

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Magi-cat
2022-04-05, 18:04
#9

#8 Vi ser fram emot det! 😺😻


"Freden måste komma först. Gör den inte det, min vän, kommer inget efter den."
💓 Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant, Oförklarade fenomen

Upp till toppen
Annons: