Etiketttips-råd
Läst 273 ggr
cattisa
2020-05-24, 19:39

Lyftteknik

Jag har en skygg hittekatt som nyss har börjat bli mer social. (Igår tittade han på Katt-TV på datorn tillsammans med mig och försökte skriva ett inlägg på FaceBook som jag stoppade.) Han vill gärna ha kontakt med mig och jag har fått börja klappa honom lite ibland.

På sikt vill jag kunna lyfta honom om det går. På katthemmet fick jag tips om att det ofta går bäst att börja träna honom genom att ta i honom om bröstkorgen precis bakom frambenen. När det går bra ska man kunna börja ta i honom och "smålyfta" mer och mer där. Inte bekymra sig om att ta om baken i början. Det brukar tydligen vara mer problematiskt.

Jag vet att lyftningen säkert ligger rätt långt fram i tiden, och att vissa katter aldrig accepterar det. Ni som har mer erfarenhet än jag av skygga katter som blir trygga. Hur har ni tränat lyftning? Något man ska undvika?

_"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen_
Uppkatten
2020-05-24, 21:14
#1

När jag har börjat lyftträna (vilket f ö aldrig har gått att göra med min egen skyggis…) så har jag gjort precis på det sättet som du har fått beskrivet för dig. Med min egen tjej kan jag än så länge (efter typ 9 år…) bara hålla händerna där helt kort, gör jag den minsta antydan till lyft så flyr hon. Men jag har jobbat på liknande sätt med stallkatter, katter på katthem, och med min andra katt (som också var en liten skyggis-tjej från början). 

Jag har först jobbat på att få klappa katten, när det har fungerat utan problem har jag provat att "flytta undan" katten lite försiktigt genom att t ex "putta" på kattens bakdel. När det accepteras och är "självklart" för katten att jag "flyttar på den lite" (någon gång ibland i den vardagliga kontakten) så har jag börjat lyftträna. Först närmast "omärkligt". Hålla händerna där. "Hålla fast/hålla emot" någon sekund. Kanske flera sekunder. "Råka" lyfta någon cm uppåt och lite åt sidan (kanske medan katten har baktassarna kvar i golvet) och därefter satt ner katten, gärna vid t ex matskålen/något gott. Lyften har alltid varit mkt små, korta och "i förbifarten" till att börja med och alltid varit "i riktning mot något positivt" som snabbt har fångat kattens uppmärksamhet/intresse (godis/mat o s v). 

Med min katt som var en skyggistjej som liten gick allt i en rasande fart och hon blev mattes kelgris och plåster. En stallkatt som jag jobbade med för många år sedan gjorde tydliga framsteg från vecka till vecka (jag satte upp nya mål varje vecka när det gällde hans socialisering och utvärderade kontinuerligt). Min gissning är att han en gång i tiden hade levt i en familj (en sk "falsk" skyggis). Så småningom kunde jag gå runt med honom i famnen, även om han förstås stretade emot lite (men gillade att sitta i min famn och spinna när jag satt stilla).

Men det kan alltså variera OM det går, och hur lång tid det tar. Ge det gott om tid, skynda långsamt. Ta pyttesteg - ett i taget, och backa lite om det behövs. Och belöna/gör det hela till något positivt för katten. 

Min egen skyggis vet jag inte om jag någonsin kommer att kunna få hålla/lyfta/bära, men hon fortsätter att göra människosociala-framsteg så vem vet… 🙂

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
cattisa
2020-05-25, 18:46
#2

Stort tack för jättebra tips! Nu fick jag lite mer tankar om hur jag kan träna vidare.

🌺 🌺 🌺

_"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen_
cattisa
2020-06-20, 20:44
#3

Nu går det bättre och bättre att lyfta katten. Vi tränar lite mitt i leken och kelandet varje dag ca två gånger per dag. Vi har gått från "råka klappa honom på magen när han står upp" via "lyfta någon cm", "flytta lite" till att lyfta lite mer och mer. Pyttesteg framåt. Massor av gos direkt efteråt förstås, och en liten tygmus till hands att distrahera med. Men det fungerar! Häromdagen hade jag nått så långt att jag lyckades ta katten i famnen och ställa oss på vågen som jag ställt fram och väga oss! Fantastiskt! 🐱

Vi är långt från målet än, att han ska bli fullt hanterbar, men vi fortsätter att öva varje dag. Kurre ser allt som lek och gos, och är en väldigt glad katt. Ibland anser han att matte gör väldigt konstiga saker, men han är snabb att förlåta.

Stort tack för tipsen #1. De fungerar! 🌺

_"Tur har man kanske varje dag, otur mera sällan". Valfridus I. President i republiken Åsen och Fristaten Holmen_
Uppkatten
2020-06-20, 22:13
#4

#3 Å vilken härlig läsning! Jag tycker det låter som att ni stormar framåt i rekordfart! 🙂❤️

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.
Upp till toppen