Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 9861 ggr
Uppkatten
2018-02-10, 15:36

Hur klarar katter kyla?

Fryser katter ihjäl ute vintertid eller klarar de av att leva ute i kylan?

På årets SVEKATT-seminarium fick vi lära oss mer om hur katter klarar kyla. Slutsatsen blev att ”ja- katter klarar kyla, men kylan måste komma långsamt och katten måste få mycket mat”.

Dock kvarstår en ökad risk för förfrysningsskador (t ex på kattens öron). Därför är det viktigt att katterna har tillgång till ordentliga frigolitkojor eller annat skydd mot väder och vind.

Katter som är ovana vid kyla (där kylan alltså kommer hastigt på!) respektive katter som lever ute utan att få tillräckligt med mat riskerar emellertid att frysa ihjäl då de inte klarar av att hålla kroppstemperaturen uppe.

Det som gör att katter kan klara sig ute i kyligt klimat (förutsatt att de får ordentligt med mat och att kylan kommer successivt!) är katternas förmåga att kunna bilda s k brunt fett.

Viktigt att ge hemlösa katter mat, vatten och skydd mot väder och vind alltså!

Det kan också vara bra att ta kontakt med ett No-Kill katthem för att få ytterligare stöd och råd, samt för att eventuellt ställa katten på kö till katthemmet.

Varje år får katthemmen in katter som överlevt vintern ute på egen hand. De är ofta avmagrade, har förfrysningsskador på öronen och är i mycket dåligt skick. Det är inte alltid de överlever.

Föreläsare vid SVEKATTs No-Kill seminarium var en professor från Stockholms universitet.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Lena
2018-02-10, 15:49
#1

Bra artikel där #0!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Tarotstollan
2018-02-18, 00:22
#2

Jättebra information!👍

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Uppkatten
2018-03-01, 12:22
#3

Puttar upp!

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
2018-03-01, 20:36
#4

Sorgligt att läsa Expressen, där det framstår som att en chefsveterinär går ut med följande info:

"Katter är enligt Kristina Widmark bättre på att hantera låga temperaturer, än vad hundar är. De klarar av att vara ute trots den intensiva kylan.

– De klarar kylan väldigt bra. De rullar ihop sig och håller värmen så de klarar detta. En katt klarar att vara ute. De behöver egentligen inte komma in men de gillar ju att vara inne när det är varmt."

Här kan du läsa artikeln i sin helhet: https://www.expressen.se/kvallsposten/sa-skyddar-du-ditt-djur-mot-rysskylan/

Inte ett ord om innekatter som kommer ut av misstag, om förfrusna kattöron, kattsvansar och trampdynor, om behovet av ordentligt med mat för att upprätthålla kroppstemperaturen, inget om behovet av att få vatten och skydd mot väder och vind, inget om brunt fett o s v…..

Och inte ett ord om att katter fryser och svälter ihjäl i kylan. Man blir SÅ ledsen över att katter och deras situation inte tas på allvar.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Pia-69
2018-03-01, 20:39
#5

Hur kan man bli chefsveterinär med så dåliga kunskaper om katter????😢😨😲☹

Cats are like Potato Chips, You can't just have one!

Magi-cat
2018-03-12, 09:22
#6

Jag har själv en hittekatt med förfrusna örsnibbar. 😐 Katten hade varit ute jämt, och visst hade han klarat sig (så när som på förfrysningen), men djurvänligt är det ju inte att bara "klara sig". 
Nu vill han knappt resa sig från den varma, sköna platsen i soffan.🐱


💓

Uppkatten
2020-11-29, 19:54
#7

Nu har vi återigen en vinter framför oss, så jag puttar upp den här artikeln.

Fortfarande hittas små kattungar och deras mammor ute, och många av de kattungar/katter som inte hittas nu och tas in kommer förmodligen att gå under under de närmaste månaderna.

Har du katter i din närhet som ingen tar ansvar för: kontakta närmaste No Kill-katthem och be att få ställa katterna på kö.

Ordentligt med mat, vatten och skydd mot väder och vind är nödvändigt för att katterna ska ha en chans att överleva vintern.

Bygger du ett skydd åt katten/katterna så isolera det gärna med frigolit (även på golvet eftersom det hjälper katten att hålla värmen bättre) och se till så att kojan inte står direkt på marken. Fyll gärna med halm, filtar blir snabbt fuktiga och kalla. Försöka också att göra kojan vattentät. Det är viktigt att den här typen av kojor/skydd inte blir för stora, eftersom de ska värmas upp av kattens egen kroppsvärme.

Snugglesafe värmedyna kan värmas i mikron och hjälpa till att hålla varmt i kattkojan.

Undvik att ställa vatten inne i kattkojan, så att det inte välter och gör det blött och kallt därinne.

Observera att en provisorisk kattkoja bara är en tillfällig lösning, medan man försöker ordna en bättre permanent lösning för katten/katterna.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Upp till toppen