Etikettertnrskygga-katter
Läst 6638 ggr
kalindas
2015-08-16, 20:49

Traumatiserad katt

Vet inte riktigt vilken grupp jag ska lägga detta i. men jag lägger det under skygga katter. 
Jag har en liten hona här hemma nu som jag är akuthem åt. Hon fick ungar i måndags och tanken är att vi ska hitta ett jourhem till henne och ungarna om några veckor. Detta för att kattungarna ska få så bra social kontakt det går.

Men nu till problemet…
Lilla Inez som hon heter är svårt traumatiserad. Troligtvis har denna unga dam blivit väldigt illa behandlad och slagen. Hon kommer från ett område där flera katter innan blivit ihjälslagna och misshandlade.
Vad hon gör är att hon älskar att bli klappad, hon spinner och kärleksbiter och bara ÄLSKAR en! Sen vänder det på en sekund och plötsligt får hon något osäkert i blicken och antingen biter (som hon gjorde första gången vi gosade) eller som idag när hon strök sig mot mig och spann så det dånade och så PANG, så fräste hon till och slog mig hårt på armen med klorna ute. 
Klia henne med händerna vågar jag inte längre, jag ser att hon är beredd på att de kan göra henne illa, så jag använder en pinne och kliar. Den ser hon inte som ett hot.
Ungarna kan jag gå fram till och röra, så det är ingen vakt mot dem. Utan allt är riktat mot mig och hennes rädsla att jag ska skada henne och hon tar det säkra före det osäkra och går upp i försvar.
Har sagt till Djurskyddsföreningen att de pga hennes beteende inte kan välja vilket jourhem som helst och risken är att ingen kommer vilja ta henne och då hänger hon löst så att säga. :-(
För det kräver ju en väldigt tålmodig person och mycket arbete.
Jag känner själv att hon blir mig övermäktig och jag tycker trots detta om den lila damen.
Men blir så ledsen att se hur hon uppför sig. Vet ärligt inte hur jag ska gå vidare med henne…
Så tips önskas, hur jag ska få henne att sluta anfalla som säkerhet.
Tror hon egentligen är ganska trygg med mig och gillar mig. Hon är bara så rädd att jag ska börja slå henne. :'(

Har idag även fått in en högdräktig hona från samma område. Inte släkt. Hur hon är i psyket kan bara tiden utvisa…

Filmen är på lilla Inez när hon ligger jämte sina ungar och verkar hur trygg och harmonisk som helst.
Om ni vet någon som skulle tänka sig bli jourhem åt denna lilla katt och hennes ungar och som inte bor för långt från Falkenberg, så kontakta mig via PM.
Kräver stor vana vid katt och oräddhet.

/Elisa

The_pearl
2015-08-16, 20:53
#1

Ta på dig tjocka vantar och fortsätt klappa henne även om hon är sur. Så blir du inte riven.. och hon ser att det är du o lär sig sen att du inte är farlig. Att vanten/handen är positiv. Sen efter hand kan du lägga vanten kanske. Tror jag själv hade provat det iaf :)

Ary
Ary 
2015-08-16, 21:05
#2

Jag håller med #1. Undrar om hon skulle bete sig likadant mot en man… eftersom det ofta är könsbundet med djur… Vilken del av landet befinner de sig?

kalindas
2015-08-16, 21:24
#3

Vant hjälper inte om hon ger sig på andra delar av kroppen, som ben och armar. Jag har en pinne eller gripklo, som jag kliar henne med och den älskar hon. 
Tror hon är ganska trygg med mig, men inte med min kropp om man säger så. Kroppar, ben och händer kan skada och det vet hon. 😕
#2
Hon befinner sig i Halland

/Elisa

Ary
Ary 
2015-08-16, 21:38
#4

Softshelljacka skulle vara svårt för henne att varken bita eller kloa igenom…

Halland var bra långt från mig…

eskils
2015-08-16, 22:05
#5

Tjock långärmad tröja och handskar som luktar kattmat. Ge mat/godis med händerna. Klappa med lång elementpensel el dyl. Var uppmärksam på hennes signaler, t ex svansen.

Korta gosstunder med pauser. Prata lugnt och tyst, kanske låta radion stå på ibland med pratprogram på låg volym.

Så roligt att läsa om ditt arbete med katterna, du gör en värdefull insats! 🌺✨

Uppkatten
2015-08-16, 22:07
#6

Eftersom hon samtidigt älskar att bli klappad/kliad men inte klarar av det för långa stunder i taget så skulle jag:

1) Försöka avbryta INNAN det händer (jag vet att det kan hända på 1 sekund….).  Ha noga koll på kattens kroppshållning (men möt inte kattens blick, blinka lugnt och långsamt om era ögon ändå möts). När du märker att kattens sinnesstämning börjar ändras så avbryter du (INNAN katten börjar visa i handling att den "fått nog").

Tvingas du avbryta p g a att katten är på väg att "slå till dig"/bita så stanna kvar där du är, men möt inte kattens blick, låt armar/händer hänga längs med sidorna. Se till att själv vara lugn men utan att ge katten ngn uppmärksamhet. Först när katten kommit in i en balanserad sinnesstämning igen så återupptar man klappandet, ev. varvat med godbitar som kan avleda henne.  Begränsa tiden som du klappar/gosar så hon slipper hamna i det läget att hon inte riktigt klarar av det längre.

2) Vänd henne ryggen och klia/klappa inte mer om hon får för sig att verkligen bita/slå. Då har hon "förverkat chansen att få gosa" för en stund framöver. 

På det här sättet jobbade jag med min skyggaste katt under en period när hon njöt av att bli kliad/klappad men inte klarade av så långa stunder i taget (hon var dock inte så benägen att slå och bet ö h t inte, men hon fick den där osäkra blicken och jag kände att smockan hängde i luften).

För vuxna katter är det inte "naturligt" att bli klappade har jag läst, det är väldigt "intimt" och är ngt katten lär sig tolerera o njuta av genom oss människor.

Min katt är i dag lugn o fin att klappa och jag känner mig helt trygg med att det inte "slår över" för henne. Men vi har alltså tränat oss dit, lugnt o fint o systematiskt.

Men kanske finns det fler/andra sätt???

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

kalindas
2015-08-16, 22:37
#7

Gör ungefär som ni säger ovan. Jag tränger mig inte på. Undviker vifta med armarna och blinkar så fort hon tittar på mig.
Har en pinne jag kliar henne med just nu, då hon inte känner hot av den. Ska köpa en låtsashand och använda för att hon ska vänja sig för händer.
Tanken är att hon ska vara hos mig till ungarna är omkring 3 veckor. Men osäkert om vi hittar ett jourhem tills dess. Tyvärr är hon ju inte katten som vem som helst kan ta hem. 😕
Vill ju gärna ge henne en chans, för jag tror hon har möjligheter. Men jag är inte den modigaste personen och jag tycker inte om att bli biten!
Hon är bara uppe och springer på kvällen när hon får mat och det är då hon är på hugget, är hon social klappar jag henne. Slår hon mig går jag därifrån och gör annat. Sen kallar jag på henne och ser m hon vill bli klappad igen. Går en sväng om lådan med ungarna och tittar lite på dom, något hon än så länge accepterar.
Radion är på några timmar om dagen och jag har fixat hänglås till dörren så ingen kan gå in om inte jag är med.
Jag hoppas jag kan ge henne lite trygghet, men osäker på om den kommer räcka för hennes framtid. Allt hänger på var hon hamnar om några veckor, För nu sitter hon utan både människa och kattsällskap i ett rum. Bara jag som kommer dit och pratar och klappar henne tre till fyra ggr om dagen.
Man ser på blicken här på filmen att hon inte riktigt vet hur hon ska ha det. Supergo katt med blicken säger mycket…

/Elisa

Uppkatten
2015-08-16, 23:17
#8

Det här beteendet kan även ses hos sociala katter när de upplever stress.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

kalindas
2015-08-17, 09:46
#9

Ska åka till Buttericks och köpa en hand som den i länken nedan. Hoppas den ska få henne att vänja dig vid händer igen.
http://www.buttericks.se/product.html?product_id=4443

/Elisa

eskils
2015-08-17, 17:17
#10

Du kan ha Feliway Spray på handen. (Obs följ bruksanvisningen.)

Vanligt Feliway finns väl redan i vägguttaget?

Uppkatten
2015-08-17, 17:26
#11

#10 Fast sprayet måste i så fall få dunsta bort i minst 15 minuter innan du går in i rummet där katten är, annars kan katten istället bli stressad av det. Förut fanns det ngt som hette Felifriend att ha på händerna men det säljs visst inte längre.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

kalindas
2015-08-17, 23:36
#12

#10
Ingen feliway i uttaget. Men ska kolla med Djurskyddsföreningen om de kan köpa Feliway.
Kan ju vara värt att prova. Spraya Feliway på handen och sticka fram gör jag inte ännu. Damen är inte i så mycket balans att jag vill riskera några fingrar. Dyrt med antibiotika. ;-)

/Elisa

eskils
2015-08-18, 09:28
#13

På djursjukhusets kattavdelning har de Feliway i vägguttagen. Är nog en bra idé hos dig också.

Menade att du kunde ha sprayen (+vänta i 15 minuter enligt bruksanvisningen, så alkoholen hinner dunsta) på löshanden. 😉Kanske du kan trä på en handske på den, som du senare sätter på din egen hand.

kalindas
2015-08-18, 09:35
#14

#13
De hade ingen löshand hemma på Buttericks så jag måste beställa. Men ska fixa feliway i uttaget då det kan hjälpa en del bara det.

/Elisa

kalindas
2015-08-29, 12:06
#15

Inez har blivit lite bättre sen vi satt in Feliway, men hon är fortfarande väldigt instabil. Vågar fortfarande inte klappa henne med händerna då en lite för snabb rörelse får henne att reagera.
Igår slog hon mig med alla klor ute, då jag var tvungen att lyfta foten över henne, då jag höll på att snubbla på henne. Tror att hon trodde jag skulle sparka henne. 😕
Hon är hyperkelen och spinner så det dånar. Men går från en sekund till en annan. Fel rörelse med händer eller fötter, så smäller det!

Är väldigt osäker på hennes framtid, jag kan inte ha kvar henne här utan hon måste hitta nytt hem. Hittar man inget jourhem eller för-alltid-hem som har viljan att kämpa för henne. Då vet jag inte vad som kommer hända med henne, föreningen kommer såklart inte ge upp direkt men det går ju till en gräns.
Kastrering står först och förhoppningsvis hjälper det lite. Men det går ju inte att fixa än på några veckor…

/Elisa

eskils
2015-08-29, 12:44
#16

Roligt att det blev bättre med Feliway!

Har Inez en reträttplats där hon alltid får vara ifred och kan varva ner? T ex en kattigloo med mjuk dyna och tak. Finns i djuraffärer. Eller om du kan lägga en filt över en del av kartongen där hon ligger med ungarna, så hon får tak över huvudet och känner sig tryggare.

Uppkatten
2015-08-29, 13:16
#17

Om ni inte tror att ni kommer att kunna hjälpa henne i längden, så kanske det vore idé att ställa henne på kö till ett seriöst No Kill-katthem där hon kan få mer tid på sig och där det finns volontärer som är vana vid katter med beteendeproblem + att (re-)socialisera skygga katter…?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

zorro2
2015-08-29, 13:22
#18

min omplasserings katt viser iblandt samme beteende, vi gosar og jeg älsker verkligen hennes fine mjuka pels, og skulle gosa og även borra nesen inn pelsbollen min. Men plötselig under gos stunden kan hun få "arga" blicken og svansen går fram og tilbaks på et visst sett og da sluter jeg prater dock lungt innan jeg lämnar henne i fred. etter en lang eller kort stund går jeg til henne igjen og bare goser lagom innan blicken og svansen setter igång. Hun har klorna inne når hun slår til. 

Förste gangen hun slo meg var faktisk når jeg var hos hennes förre hjem og skulle hälsa på henne.  

Nå har hun mer eller mindre slutat slå, nå trener vi på å lyftas opp.

hoppas at det går bra for denne vakre fine katten Inez.

angående feliway på adapter så läcker den nye modellen så de har tagits tilbake av foretaget, det fikk jeg vite på på onsdag av blåstjärna borås, var der for å kjöpe en.

kalindas
2015-08-29, 13:57
#19

#16
Inez söker kontakten själv. Det är hon som vill gosa. Den lilla damen är hypersocial och inte skygg eller osäker på något vis. Hon möter mig i dörren och spinner och kråmar sig, är helt ok med att det kommer besökare (även om de får vissa blickar). Låter både mig och besökarna klappa och pussa på ungarna och är bara extremt stolt över sina bebisar. Sticker dock inte ner handen till ungarna när hon ligger hos dem. För även om hon visar tillgivenhet och min lilla klapp-pinne inte råkar illa ut, så ser jag osäkerheten i blicken då hon ser mina händer höjas.
Hon vägrade ju börja föda innan jag var uppe hos henne, sen gav hon mig en blick och hoppade i lådan och började föda. ❤️Så gör inte en skygg katt.
Men tror som sagt hon fått väldigt mycket slag och sparkar i sitt unga liv.

#17
Ska absolut ta upp den diskussionen med Djursskyddsföreningen. De är inte föreningen som avlivar djur, bara för att det är enkelt och tror inte det kommer hända för lilla Inez. Men det hade kanske varit bra att leta upp ett jourhem med kunskaper om traumatiserade katter. Finns inte så många med den kunskapen i vår lilla stad.

#18
Inez slår med alla sina klor utspärrade, så när hon slår visar hon allvar. 
Bra att de har kvar de gamla Feliwayrefillen! 🙂

/Elisa

kalindas
2015-09-26, 19:40
#20

Tänkte berätta hur det gått för lilla Inez. 🙂
Från att varit väldigt stressad spänd och snabb med att slå ut med klor mm, som jag skrivit om ovan. Så vände det plötsligt på några dagar.
Visst, man fick en blick om man viftade med händerna lite snabbt, men hon accepterade det. Hade in både små och stora barn och även de små fick lite blickar.
Men hon fortsatte gosa och spinna med övriga besökare.
Nu har hon och ungarna flyttat till ett jourhem med en stor familj och det går jättebra!
Inez uppför sig exemplariskt och ungarna är supersociala. ❤️
Nu är det bara att hoppas att lilla Inez kommer hitta sin alldeles egna familj. Hade jag inte haft fullt, så hade jag nog köpt henne. För hon kom extra nära mitt hjärta…

/Elisa

Uppkatten
2015-09-26, 20:35
#21

Härligt!!!! ❤️

Det visar verkligen hur viktigt det är att ge varje katt den tid som katten behöver.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

thea_thea
2015-09-29, 17:49
#22

Vad duktig du är🙂 Bra att du tar hand om fina fina Inez! Du får en 🏆 från mig!


kalindas
2015-09-29, 19:15
#23

#22
Tack!
Nu tar jag inte hand om Inez längre. Hon och bebisarna har flyttat till nytt jourhem där det är mer liv och rörelse och mer socialisering. :-)

/Elisa

Ary
Ary 
2015-09-30, 09:22
#24

Men det var ju bra att du tog hand om Inez den tiden som du gjorde, då hon uppenbarligen behövde socialiseras under lugna förhållanden. 🙂

Jag har en hona som liknar henne en hel del, det kunde ju varit hon om hon kommit bort.

Katthemsmatten
2015-09-30, 11:26
#25

Kalindas, du la grunden till hennes rehabilitering genom ditt lugna och trygga sätt med henne. Därmed har du räddat såväl henne som hennes ungar till ett gott liv och förhoppningsvis också till ett långt sådant som älskade familjemedlemmar hos några familjer. 🌺

Medarbetare Hittekatter iFokus

eskils
2015-09-30, 12:08
#26

Håller med Katthemsmatten i #25. Du har gjort ett jättebra jobb med den lilla familjen, Kalindas! ☀️

kalindas
2015-10-12, 17:17
#27

Har varit och hälsat på lilla Inez och hennes ungar idag. 
De har de jättebra i jourhemmet och mår toppen. Ungarna är lite blyga, men Inez är framme och är social.
Dock är hon fortfarande på sin vakt hela tiden och nya jourmatte tror precis som jag att det hänt henne nåt. Hon är rädd när man rör henne vid sidan, så vi funderar på om någon kanske sparkat henne och skadat nåt revben. 😕
Hon hade bitit mannen i huset, men inte så det gick hål och det var på samma sätt som med mig att hon var så hyperkelen att det gick över till hårda bitande.
Jag hoppas verkligen att de sa hitta ett hem till henne där de nya ägarna förstår hennes personlighet. ❤️

/Elisa

Katthemsmatten
2015-10-12, 17:30
#28

Vad kul med en uppdatering. Kanske har hon en skada som gör att när ni kommer åt exakt det stället så gör det så ont att hon biter? 

Hörde just om en katt som var "opålitlig". Ägaren hade många gånger tagit den till veterinär för undersökningar och röntgen men ingen hade hittat något fel. Till slut hamnade hon av helt andra orsaker hos en väldigt duktig privatpraktiserande veterinär och hon nämnde detta. Veterinären lyfte katten under frambenen och pga hur katten agerade kunde hon berätta att katten torde varit påkörd när den var liten och att skadorna läkt ihop felaktigt. Hon hade helt enkelt ont! När hon fick Metacam var hon en helt ny kisse.

Medarbetare Hittekatter iFokus

kalindas
2015-11-15, 22:12
#29

Lilla söta Inez söker nu ett jourhem eller allra helst ett permanent hem. Skulle någon vara villig att ta hand om denna chamiga katt, kontakta Falkenbergs Djurskyddsförening http://www.falkenbergsdjurskydd.se/

Hon behöver hitta ett hem där hon blir älskad för den charmiga dam som hon är.
Kan inte ta in henne själv, då mina katter aldrig hade accepterat en vuxen hona.

/Elisa

Upp till toppen