Etiketterkattsjukdomarkattens-beteendeartikel
Läst 21272 ggr
[Gisele]
2010-03-21, 20:26

När katten inte äter

Din katt äter inte. Den är totalt ointresserad av alla de godsaker du erbjuder den och det börjar synas på allmäntillståndet... Katten magrar snabbt av, har blinkhinneframfall och bleka slemhinnor. Pälsen är glanslös och skiktar sig. Du konstaterar, att katten faktiskt inte ätit något direkt på flera dagar. Det här är ett tillstånd som du bör ta på största allvar.

             !HELSINGBORGALICE%20001.JPG-for-web-normal[1].jpg

             Katten Alice på väg att bli inlagd. Foto: Gisele 

Katten har en helt annan ämnesomsättning än exempelvis en hund. Redan efter ett par dagars svält uppstår allvarliga leverskador och leverförfettning. När levern inte fungerar som den ska, antar slemhinnorna en gulaktig ton och katten får gulsot. Slutligen hamnar katten i koma och avlider. Det är alltså mycket viktigt, att inte vänta för länge med att söka veterinärvård. Det finns många anledningar till att katter svälter sig. 

Psykiska skäl till svält

 • Katten kan vägra äta, när den är inlagd på djursjukhus.
 • Katten vägrar äta efter en operation eller ett ingrepp på
 • djursjukhus.
 • Katten svälter sig på grund av sorg.
 • Miljöförändringar. Katten svälter sig pga stress efter en
 • omplacering eller efter att familjen möblerat om/ flyttat till en ny
 • lägenhet.
 • Katten svälter sig pga din nyinköpta kattunge/katt.
 • Katten svälter sig för att du har separerat från din man/fru.
 • Katten svälter sig för att den mått mycket illa och kräkts. Har den blivit matförgiftad, så minns den garanterat det.

Medicinska skäl till svält

 • Katten svälter sig pga av tandsjukdom. Det gör ont att äta.
 • Katten har svalt ett främmande föremål.
 • Katten svälter sig av medicinska skäl som bakterieinfektion, virus, parasiter, leverförändringar, struma, cancer etc.

En veterinär bör utreda varför katten svälter sig och ta nödvändiga prover. En katt som fått i sig något och mått illa, kan hamna i en negativ spiral, där den svälter sig för att slippa illamåendet. Det gäller att bryta spiralen och hjälpa den att få matlusten åter. 

           !VACCINERING%20015.JPG-for-web-normal[1].jpg

           Foto: Gisele

Veterinären kan vätska upp din katt och eventuellt ge antibiotika om det behövs, men sedan måste du se till att katten får mat i sig. Det är inte alltid veterinären talar om hur du ska gå tillväga. Du kommer kanske hem från kliniken med en påse dyra kattmatsburkar och din katt vägrar befatta sig med innehållet.

Tips vid matning

 • Pröva att ge katten små portioner mat ur handen.
 • En del katter är mycket lättstörda och mister lätt koncentrationen.
 • Se till att den får äta i lugn och ro utan andra katter, hundar eller barn i närheten.
 • Kanske vill den att du ska vara med när den äter? Den kanske föredrar att du lugnande stryker den över ryggen?
 • En upp och nedvänd flyttkartong med en liten ingång, kan göra att katten känner sig trygg och kan äta ifred.
 • En stressad katt som blir instängd ensam med sin matskål, äter sällan.

          !Kv%e4llsm%e5l%20005.JPG-for-web-normal[1].jpg

          Foto: Gisele

Tvångsmatning

 • Ett alternativ kan vara, att blanda Hill´s A/D med vatten och ge katten i plastspruta i mungipan. Det står på burken hur mycket blötmat katten behöver per dag, beroende på vad den väger.
 • Kleta in A/D på kattens ben, men se till att den inte kan skaka av sig maten. Förr eller senare kommer den att börja tvätta sig. Påför sedan ytterligare blötmat om metoden verkar fungera.
 • Har man en katt med svåra matstörningar eller som av medicinska skäl matvägrar, kan veterinären operera in en sond, som gör att du kan sondmata katten med specialmat hemma. Katten bör då vara i sådant skick, att den klarar narkos.

Tips på energirik och extra näringsrik mat

 • Lammfärs, kalvfärs
 • Hill´s blötfoder köper du hos veterinären.
 • Äggula och en skvätt grädde med lågt laktosinnehåll.
 • Torrfoder för kattungar, typ RC Kitten.
 • Modersmjölkersättning. De flesta uppfödare anser, att KMR är bäst.

            !3-5.jpg-for-web-normal[1].jpg

            Foto: Mia Höglund

Man kan blanda modersmjölkersättningen med fast föda. Bra att ta till när man har katt som matvägrar eller på annat sätt är anorektisk. Kyckling och fisk är bra och ibland är man glad om katten ens får i sig något, men glöm inte att detta är fettsnål dietmat.

Nöj dig inte med, att du "sett katten dricka" eller att du sett katten knapra några flingor torrfoder. Du behöver försäkra dig om att katten får i sig hela sitt energibehov för en dag. Därför är det bra om du upprättar en liten "journal" där du skriver in mängd vätska och blötmat vid varje matning. I slutet av dagen, kan du summera och räkna ut om katten fått i sig vad den ska ha. Det kan också vara bra, att kunna redovisa för veterinären.

En katt som svälter sig, har feber eller långvarig diarré, ska ha vätska 1 ggr/ tim dygnet runt. Detsamma gäller svaga kattungar, men där ger man modersmjölkersättning.

Recept på vätskeersättning till katt

Vätskeersättningen är till för att hjälpa katten att bibehålla elektrolytbalansen. Till en 4 kg:s katt som äter är 2 dl/dygn underhållsbehovet av enbart vatten. Till en katt som inte äter får man räkna med att de behöver 40-60 ml per kilo katt och 10-15 ml/timme.

½ l vatten

1 msk druvsocker

1 krm salt

Koka upp vattnet. Blanda i ingredienserna och låt svalna.

Nutrisal vätskeersättning på apoteket

På apoteket finns en vätskeersättning i pulverform, Nutrisal, att köpa till katt (och hund), och den är bättre än den man kan göra själv då den även innehåller kalium som behövs om vätskeförlusten är långvarig. 

Näringspasta på apoteket

Aptus Reconvalescent cat är ett dietfodertillskott i pastaform, anpassat till katt. Det kan ersätta mat vid kortare tid om man har en katt som drabbats av aptitlöshet pga av sjukdom eller operation. Den finns att köpa på apoteket eller på nätet.

Glöm inte: det går väldigt fort utför med både vuxna katter och kattungar som inte äter eller får i sig det de behöver. En nyförlöst kattmamma som inte äter, mister sin mjölkproduktion och ungarna dör inom några dygn av svält. Det krävs snabba och intensiva insatser från dig, om du vill rädda deras liv. Är du osäker, ta hjälp av din uppfödare och din veterinär.

Källa: "När katten matvägrar kan det snabbt bli farligt." av Ulla Björnehammar -Leg vetrinär, en artikel publicerad i Norrbottenkuriren 2007.

Min förhoppning är, att min artikel kan hjälpa andra, att inse hur allvarligt det är med svält hos katt. Då jag inte är utbildad inom veterinärmedicin, reserverar jag mig från eventuella faktafel i artikeln. I artikeln delger jag er mina erfarenheter. Kom gärna med synpunkter och fler tips! 

Nilla

www.siames.ifokus.se

Alexej
2010-03-21, 23:40
#1

Väldig bra artikel. Ska absolut spara den. Viktigt för alla kattägare!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Kittekatten
2010-03-22, 00:00
#2

Har ett tillägg angående avsnittet med tvångsmatning och Hills a/d. Man behöver inte alls blanda med vatten, det är ganska vattnigt redan och i lägen av svält och tvångsmatning är all näring man kan få i katten centralt. Om man vispar maten med en stavmixer blir den flytande i konsistensen och jättelätt att dra upp i spruta. Det räcker att vispa ett tiotal sekunder, ju längre man vispar desto mer rinnig blir a/d:n

Lena
2010-03-22, 00:42
#3

En mycket matnyttig artikel det här. Det är rena mardrömmen när katterna matvägrar. Då är det guld värt med goda och handfasta råd som man får här.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[Gisele]
2010-03-22, 01:17
#4

Kittekatten: Jag ska vidarebefodra till Nilla det du tar upp om Hill a/d! Tack så mycket!

Pelusa
2010-03-22, 12:35
#5

Välskriven och informativ artikel. Bra att ha till hands när det kniper till på allvar. Sparas!

Cindy
2010-03-25, 00:36
#6

Finns ett bra tillskott på tub man kan ge också som heter Aptus Reconvalescent Cat. Den bor i mitt hemapotek och har kommit väl tillpass tillsammans med vätskeersättningen Nutrisal från samma märke.

Vänliga hälsningar
Cindy

Nilla
2010-03-25, 21:35
#7

#4 Jag är här och läser! Vad kul att ni gillar min artikel. Glad

#2 Det visste jag inte. Ska pröva det nästa gång!

Själv har jag blandat någon matsked vätska med a/d och sedan dragit upp "pastan" med spruta. Detta för att få i katten både näring och vätska samtidigt. Matningar varannan timme resulterar förhoppningvis i en tom burk vid dagens slut och man har då nått "dagens mål". Jag kan sedan räkna ihop antalet msk vätska och räkna ut det sammanlagda intaget under dagen. Jag blandar a/d med modersmjölkersättning de första krisiga dagarna.

Jag är som sagt ingen expert, men ämnet känns viktigt. Det finns folk som inte klarar sina kattungar och mister vuxna katter pg a ovetskap. När de väl kommer in till veterinären, kan det vara försent.

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Lena
2010-03-28, 12:56
#8

#6 Den pastan har jag också goda erfarenheter av för flera år sedan när jag hade en katt med njursvikt som hade sina "downs" ibland. Det brukade får fart på honom.

#7 Sådana här tips är guld värda. Vi som håller på med hittekatter stöter ju ofta på katter som inte är i någon vidare form.  Tusen Tack för att vi fick publicera din artikel! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Nilla
2010-03-28, 13:06
#9

#8 Det är bra om man kan samarbeta mellan sajterna. Att vara Sajtvärd tar en hel del tid och få medlemmar är intresserade av att skriva just artiklar. Medlemmar och ledning förväntar sig intressant läsning, så varför inte låna av varandra! Glad

Nilla - Moderator & medarbetare Siames IFokus

Lena
2010-03-28, 13:40
#10

#9 Det är kanobra tycker jag om vi kan samarbeta mellan sajterna. :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2010-06-13, 19:00
#11

Puttar upp den här läsvärda artikeln!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

ingvarisbjorn
2011-01-21, 23:06
#12

Puttar den här tråden Oskyldig

Lena
2015-01-18, 11:59
#13

Puttar upp en bra och viktig tråd!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Katthemsmatten
2015-01-19, 12:53
#14

Väldigt bra inlägg!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Upp till toppen