Etiketterkattsjukdomarkattens-beteende
Läst 3822 ggr
PiggieVille
2013-10-03, 18:59

Kattungar

Visste inte i vilken kategori detta hör hemma, är det fel så får gärna ngn flytta den. Alla råd, tips och knep tas tacksamt emot!! Någon j***a idiot har dumpat två små kattungar på gården. :( Dem väger lite över 300 gram, den enas öga var ihop geggat av var och nosen alldeles snorig. Vi hittade dem tack vare att de skrek som stuckna grisar. Skitiga i ansiktet och i pälsen. Jag har bara grädde hemma,så det har jag gett dem (i pipett )uppblandat med varmt vatten. De är så hungriga att de slänger sig över pipetten och den ena morrade. Ögat ser bättre ut nu när det är tvättat. Nu kommer mina funderingar, jag har ingen aning om hur gamla de är. De kan inte kissa/bajsa själva, iaf. Hur ofta ska de matas? Hur mkt ska jag ge vid varje måltid? Hur länge ska jag mata dem med mjölkersättning? Ska det komma bajs efter dutt i rumpan? Nu kommer det endast kiss. När ska de börja äta kattmat? När kan jag börja lära de att gå på låda? När ska de ha första vaccinationen? Tvätteriet av pälsen har jag fått hjälp med av en av våra kastrerade hankatter som tagit sig an dem. Däremot duttar jag de ändå i rumpen. Baby cat milk inköps imorgon. Tack på förhand!!

min hemsida: http://www.piggieville.n.nu
Lena
2013-10-03, 20:38
#1

Jättebra att du tagit dig ann dessa småttingar. Fruktansvärt om någon dumpat dem på gården. Är själv inte så duktig på moderslösa kattungar men vi har andra medlemmar som är specialister på detta. Hoppas någon är inloggad under kvällen. 

Om de är förkylda behöver de veterinärvård. Det kan vara ett ganska allvarligt tillstånd för så små kattungar. Sedan behöver de mjölkersättning och hjälp med bajseriet. Du behöver väga dem varje dag så du ser att vikten går åt rätt håll.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Josefa
2013-10-03, 20:43
#2

Först och främst, ge dem ingen grädde/vattenblandning. Försök att få tag på mjölkersättning så fort det går. Ge honungsvatten eller vatten med druvsocker tills dess. Det ger energi direkt i blodet utan att mat/tarmsystemet ansträngs. 

Först innan du trycker i dem något ska du se till att få upp kroppsvärmen på dem. Det går lättast med ett varmt bad. Massera igenom kroppen på dem med fingertopparna så att blodcirkulationen kommer igång. Ger du dem mat när de är för kalla så kan magen inte ta hand om den och kollapsa.

Josefa
2013-10-03, 20:57
#3

Om de väger 300g borde de vara mellan 2 och 3 veckor gamla. Känn efter om de har några tänder i munnen. Man brukar känna små piggar när de är som precis börjar titta fram när de är 2 veckor +någon dag. Vid 3 veckor har de fått små tänder. Jag ger bara mjölkersättning tills de är ungefär 4 veckor. Sedan brukar jag börja ge lite smakprov på rå köttfärs som först varit fryst några dagar. 

Nu till en början så ge ca 10 ml mjölkersättning var tredje timme. Torka i baken så de kissar och bajsar. Kissar gör de var gång, medan de bajsar ca 1 gång om dagen. När man precis har börjat med mjölkersättnig kan det ta någon dag innan magen kommer igång. Men om de har varit utan mamma och mat ett tag så kan de ha blivit förstoppade, så håll koll. 

Angående ögonen så tvätta med kamomillte eller uppkokt avsvalnat vatten med lite salt i. De kan behöva antibiotika och ögonsalva så om ögonen inte blir bättre av några tvättar så behöver de komma till veterinären. Ögoninflammationen smittar till andra katter.

IceJossan
2013-10-03, 21:00
#4

En tur till veterinären och en omgång Vetrimoxin vore på sin plats. Vetrimoxin är mycket bra att ha hemma, det är kanon för små kattungar som behöver penicillinhjälp men på så små behövs knappt nånting för att det ska vara tillräckligt.

Så små ungar borde vara kring 3 veckor gamla. De behöver matas var 3-4 timme tror jag, eller hur Josefa? Mängd står på mjölkersättningspaketet. KMR på apoteket ska vara bäst, även om den är dyr. Kör på med detta tills de är iaf bortåt 8 veckor gamla men du kan prova dig fram när de är mogna att slicka mjölkersättning från fat istället för från nappflaska.

Så länge de inte äter fast föda behöver de inte bajsa. "Senapsbajs" kommer så snart de fått smaka fast föda (lämpligtvis mosade bitar av vilken blötmat som helst, kattungeblötmat är samma sak som vuxenblötmat). De kan börja smaka vid 4 veckors ålder ungefär. Ha då en låda med låg kant och icke klumpbildande strö i eftersom de kan smaka på ströet och det fastnar i halsen om det är klumpbildande. Ha lådan alldeles intill dem och sätt dem där så fort de ätit och då och då därimellan. De brukar vara duktiga att fatta lådan själva.

Första vaccinsprutan bör de få när de är 9 veckor gamla, förutsatt att de är helt friska. Vid minsta tecken på sjukdom så bör vaccinationen vänta eftersom vaccinet kan ge svåra biverkningar om kattungen är lite sjuk när den får sprutan. Andra sprutan ska ges 3-4 veckor senare. Om de ska flytta till nytt hem sen så får de inte flytta ifrån dig förrän de är allra minst 12 veckor, vissa är inte redo då heller utan behöver mer tid hemma.

Josefa
2013-10-03, 21:15
#5

Nej IceJossan, även kattungar som bara får mjölkersättning bajsar. Redan första dagen kommer väldigt mörk bajs som samlats i tarmarna under fostertiden. Sedan ska de helst bajsa varje dag under hela flasktiden, men då är bajset gult och helst fast så länge de bara får mjölk.

IceJossan
2013-10-03, 22:04
#6

#5 Aha, då har jag fattat fel! Jag har hört att det kommit igång först när de börjat äta fast föda. Då har jag lärt mig nåt nytt idag :)

Roslyn
2013-10-03, 22:05
#7

Säker på att de är dumpade?

Kan det inte finnas en mamma som kanske är förvildad?

Josefa
2013-10-03, 22:09
#8

#6 Jodå, det är precis som människobebisar som blir ammade. De bajsar också.

Djurälskaren87
2013-10-03, 22:33
#9

finns ingen anamma i närheten??

Jourhemmet
2013-10-04, 10:29
#10

Kontakta katthemmen runt dig då de behöver en amma när de är så små. Matning varannan till var tredje timma gäller dygnet runt.

Rödis
2013-10-04, 12:40
#11

Har flaskmatat 4 ungar från ca en veckas ålder, det enda som var lite problem med var just förstoppning. Hade ändå en honkatt som hjälpte till med tvätt o bajsning, även en hund som duttade i baken ibland, samt att jag själv masserade. Nu var jag inte van, hade kanske hittat lösningar om det inte varit första gången jag tog mig an just nappning men ungarna blev friska, starka och lyckliga individer. De har goda kärleksfulla hem, med kattkompis, alla fyra! 

Har för mig att man kan ge någon vätska mot förstoppning, minns inte vad och inte var jag läste detta men Josefa t ex vet nog.

Lycka till med dessa två och mkt bra de har varandra. Svårare med en ensam!

Josefa
2013-10-04, 13:55
#12

#11 Man kan ge lactulos eller paraffinolja om kattungen är förstoppad. Men sådant ska undvikas om det går.  Här är det nog större risk att de blir lösa i magen om de fått grädde/vatten. Speciellt om de varit nerkylda. 

Usch ja, har man en ensam så har man konstant dåligt samvete när man bäddar ner dem.

bubbelbruden
2013-10-07, 22:25
#13

Hur har det gått med ungarna??

PiggieVille
2014-10-07, 14:08
#14

Har missat kommentaren :)

Vi vet att de var dumpade då de låg i vårat garage-dit inga djur kommer. Även dörren var stängd. 

Flickorna, var förstoppade, så det blev en tripp till "doktorn".

Ögat blev snabbt bättre efter lite tvätt och ögonsalva.

Microlax och lactlose i ett par/några dagar för magen tills allt gammalt bajs kommit ut. Efter det funkade magarna som det skulle. Min man och jag hjälptes åt med matningen. Oj vad de åt! 

Vad gäller tvätt, uppfostran,lek och kärlek så fick vi ovärdelig hjälp (!) av underbaraste kastraten som finns-vår fina tiger. Han tog på sig pappa rollen utan tvekan.Ibland även mamma rollen ;) Lilla happy bestämde sig snabbt för att ungarna var hennes. Så vips hade vi en "kattfamilj".

Sen började tankarna rulla om att hitta nya hem åt dem. Att de ska bo tillsammans var en självklarhet. Eftersom vi redan hade tre katter(varav 1 av dem vi själva valt) så kändes det som att 5 blir för många, trots att vi bor på landet. det är inte bara tid och plats som ska finnas-även ekonomi. Nu blev det dock så att hjärtat tog över så de små fick stanna. ❤️

De lärde sig snabbt att gå på låda och så snart det blev varmt ute fick de gå ut i sele och koppel.

Efter det kom en prövosam tid. Happys kastrering sköts upp då vi var rädda att ungarna skulle vara på hennes stygn. Att ha tre lekfulla katter inomhus, varav en som började löpa var inte jätte kul. En del väggar blev minst sagt attackerade :)

Eftersom vi inte visste hur gamla ungarna var så fick de kastreras när det nått en ok vikt. Alla tre tjejer togs samma dag. Vetten hade gjort ett mycket bra jobb! Lite pyssel vart det ändå då en av töserna fick feber och frossa. Det blev lite stödmatning och hon fick spendera dagarna inlindad i filtar i min famn(tack och lov att man jobbar hemifrån!)

Efter det har allt rullat på…de döptes till bonnie och boomerina(boomie).

Två underbara flickor som är så olika! Bonnie har valt mig som sin matte. Följer mig vart jag än går. Hon sitter tom utanför toalett dörren och krafsarpå dörren, jamandes, om hon inte får komma in. Hon har blivit en mycket trogen följseslagare och jag hoppas att de bägge två kommer finnas hos oss i mååånga år framöver-trots den tuffa starten de fick!

min hemsida: http://www.piggieville.n.nu
PiggieVille
2014-10-07, 14:11
#15

För någon anledning går det inte att ladda upp foton just nu men ska lägga ut några så snart det går, på den "lilla katt familjen"

min hemsida: http://www.piggieville.n.nu
PiggieVille
2014-10-07, 14:13
#16

Boomerina myser med pappa tiger

min hemsida: http://www.piggieville.n.nu
PiggieVille
2014-10-07, 14:16
#17

bonnie mad mamma happy

min hemsida: http://www.piggieville.n.nu
PiggieVille
2014-10-07, 14:28
#18

Hela familjen samlad ❤️

min hemsida: http://www.piggieville.n.nu
PiggieVille
2014-10-07, 14:47
#19

Bonnie är idag en stor tjej.Väger just nu 4,5 kg och fortsätter att växa. Min fina tjej…

min hemsida: http://www.piggieville.n.nu
PiggieVille
2014-10-07, 14:50
#20

Boomie myser i husses knä

min hemsida: http://www.piggieville.n.nu
Lena
2014-10-14, 23:03
#21

Vilka goa katter! ❤️

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus "Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"
Upp till toppen