Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag

24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
06. Kastrering, ID-märking, Vaccination

Inne- eller utekatt...?

2018-12-08 12:50 #0 av: Uppkatten

Ska katten vara inne eller ute...? Ja, åsikterna går förstås isär. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/den-stora-kattdebatten

Personligen tycker jag att man måste ställa krav på en någorlunda "säker" utemiljö om katten ska vistas utomhus (vilket kan vara svårt i t ex städer och samhällen).

Och självklart ska katten vara kastrerad, vaccinerad, id-märkt, ägarregistrerad samt helst även försäkrad innan den då ev. släpps ut. Samt ha uppnått en viss "mognad"...

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-12-08 12:54 #1 av: Maria

Jag tycker det är självklart att katten ska vara innekatt. Gärna med tillgång till rastgård eller koppelpromenader.

Varför skulle vi behandla katten annorlunda än våra andra husdjur?

/Maria

 

Anmäl
2018-12-08 13:32 #2 av: Loka03

Min katt älskar att vara inne. Han har aldrig bejärt att gå ut. Det kan nog bero på att han var hittekatt/hemlös för 8 år sedan och jag tror att han var med om rätt så hemska saker ute. Så han trivs jättebra hemma. :)
Men som #1 an säger så måste man ha koll på sin katt om man släpper ut den. Speciellt som jag bor i Stockholm blir jag alltid förvånad och orolig när folk släpper ut sina katter här mitt i trafiken osv. Och jag håller med dig om att polisen måste ta mer ansvar. För att det händer för många gånger att katter ses som ohyra, blir trakasserade av människor eller skjutna.

Are humans real?👽👽👽
Anmäl
2018-12-08 13:40 #3 av: Maria

Vi tog hand om en övergiven katt för ungefär en månad sedan och jag ringde för att polisanmäla. Katten var dumpad i en transportbur på en kyrktrappa. Det är inte polisens ärende längre utan det var länsstyrelsen som man skulle kontakta.

Tyvärr verkar det inte ens brottsligt att överge en katt så tydligt.Ledsen

/Maria

 

Anmäl
2018-12-08 13:43 #4 av: Loka03

#3 vad sorgligt. :(
Jag tycker att det är så konstigt. För att om det hade varit en hund hade det blivit tidningsartiklar osv men om det är katt då verkar folk inte bry sig.
Men vad bra att ni tog hand om den. :)

Are humans real?👽👽👽
Anmäl
2018-12-08 14:19 #5 av: Uppkatten

Om katten hittas ute och kan antas vara vilse så är det än i dag ett hittegodsärende och då har polisen ansvaret för ärendet. MEN när en katt hittas instängd i en transportbur så kan man inte längre anta att katten har kommit "ur ägarens besittning" av misstag och därför blir det ett länsstyrelseärende. 

Och jodå, det är ett brott att överge sitt djur, även om det kanske inte är så tydligt formulerat i dagsläget. Men den 1 april 2019 (tror jag det är) så kommer nya djurskyddslagen och där kommer det att framgå tydligt att det är förbjudet att överge sitt djur.

Det är ett elände med katter som springer ute i stadsmiljö, och man blir ofta förfärad när man ser i vilka miljöer folk släpper ut sina katter. Folk verkar tro att katter har trafikvett, trots att de ö h t inte har något trafikvett... Vi har i dag - på många platser - en miljö som gör att vi inte kan låta våra barn leka fritt ute. Men vi tror att våra katter ska klara av att röra sig fritt i samma miljöer? Det gör de inte.

Däremot har jag en viss förståelse för att katten får gå ut om man bor bra till ute på landet (även om jag själv hellre skulle ha katten i en väl inhängnad trädgård i så fall).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2018-12-12 23:57 #6 av: KentHjärta

För mig är det en självklarhet att katter är ute.

Anmäl
2018-12-13 07:45 #7 av: Maria

#6 Varför?

/Maria

 

Anmäl
2018-12-13 11:50 #8 av: Loka03

#6 det beror helt på individen. T, ex som jag sa innan att min katt trivs inte alls ute. Eftersom han har haft en dålig bakgrund så trivs han att ligga i sängen och mysa. Men det finns såklart katter som har ett behov av att vara ute. Men jag gillar inte att du säger att det är en självklarhet. Alla är ju olika. :)

Are humans real?👽👽👽
Anmäl
2018-12-14 13:41 #9 av: KentHjärta

När jag säger att det är en självklarhet för MIG innebär det inte att du har mindre rätt än vad jag har och jag mer rätt än dig. Hänvisar till inlägg #1 som formulerade sig som jag. "Jag tycker det är självklart att katten ska vara innekatt." och inlägg #8 "Jag gillar inte att du säger att det är en självklarhet. Alla är ju olika." Trots att ni hade en konversation kom det inte på tal.

Jag formulerade mig likadant med en annan åsikt och jag ifrågasatte inte era för att de rör inte mig och livet för mina katter. Jag tror inte att ni kommer konvertera era katter till utelivet för att jag säger så och det förväntar jag mig inte.

Här är mitt svar ang frågan varför :)

Resonemanget att katter ska hållas inne för att ute är farligt håller jag inte med om. Min mamma låste inte in mig med tanke att jag kunde bli överkörd när jag var yngre om jag gick ut. Absolut, olyckor händer, djur dör, människor dör. Offer för bilolyckor eller psykopater, händer båda arter. Thats life. Har två utekatter hos föräldrarna och en inne hos mig. Så känner till båda sidan av historian så att säga. Deras kroppsbyggnader är helt olika beroende miljön. Vår innekatt går ut i sele och tanken är att när möjligheten finns ska han bli utekatt. Han trivs så bra ute och vill vara ute, han spenderar många timmar jamande framför dörren och rymmer ut i trapphuset om han lyckas tar varje chans att försöka. Deras instinkter förändras beroende på om de är ute eller inne, deras egna instinkter.  Absolut, alla katter kan inte klara sig utomhus. Inte kattungar, blinda/döva katter, katter med olika defekter och funktionsnedsättningar, katter utan päls, som ironiskt människor avlat fram. Selektiv avel för egna behov och viljor. Våra katter är som oss, går ut när vi ska till jobbet. De kommer alltid hem igen, sommaren enbart för att sova, ofta väljer de altanen trots fri tillgång inomhus, vintern går de gärna i ide här hemma framför brasan. Vår yngsta katt är runt 4 år. Hon hittades när hon var mellan 2-3 månader gammal utanför vårat hus. Självklart släppte vi inte ut en sån liten katt igen. Efter kastration och när hon växt till sig öppnade vi dörren för henne, hon ville inte ut. Vi gick ut med henne i trädgården, stängde vi dörren in fick hon panik. Vi misstänker att hon blev utslängd och inte litade på utelivet längre. Efter mycket träning och tålamod är hon idag ute, har inte minsta problem med det längre, fri tillgång till att komma in när hon vill men hon väljer att vara ute. Istället för att lösa problemet med att gömma sig från det och acceptera psykisk barriär valde vi att bemöta problemet och lösa det helt för hennes egna bästa. Hon hade gärna fått bli innekatt, vad spelar det för roll för oss, vi kände dock att hon inte hade valet att välja utan att hennes bakgrund gjorde det åt henne och därför hjälpte vi med hennes egna självförtroende likaväl hennes tillit till människor igen.

De bor inte med oss, vi alla bor här tillsammans och har friheten att gå och komma som vi vill och det är så vi trivs.

Jag är emot grossist avel, vår innekatt (utekatterna också för den delen)  är försäkrad, kastrerad, chippad, vaccinerad,  och kommer årligen att bli. Vi är beredda på att olyckor kan hända oavsett miljö.

Har ni fler funderingar kan jag nog försöka utveckla mig lite extra för hur jag tänker.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.