Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
05. Kattens status

Avlivningshotade katter räddas

2016-05-27 15:31 #0 av: Uppkatten

Ett stort antal katter skulle fångas in och avlivas - nu räddas de istället av SVEKATT. http://www.expressen.se/nyheter/katter-skulle-fangas-in-och-avlivas--raddas/

Det bästa man kan göra för att sådana här situationer överhuvudtaget inte ska uppstå är att kastrera, id-märka och ägarregistrera sin katt. Det vore önskvärt med lagstiftning när det gäller att katter ska vara id-märkta och ägarregistrerade, men även när det gäller att katter som inte ska användas i seriös avel ska kastreras.

Börjar en kattkoloni bildas: se till att kastrera okastrerade katter så snart som möjligt så att katterna inte fortsätter att föröka sig. En katt kan snabbt bli tjugo katter...

Ta även kontakt med ett No Kill-katthem för att få stöd, råd och ev. hjälp att hantera situationen. Det går att komma tillrätta med kattkolonier. En användbar metod kan vara t ex TNR.

Avskjutning är aldrig en lösning eftersom de skyggaste katterna blir kvar och fortsätter att föröka sig.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-05-27 15:33 #1 av: Uppkatten

Du kan läsa även här om ärendet: http://www.svt.se/nyheter/lokalt/sormland/hall-din-katt-inne-annars-finns-det-risk-att-den-avlivas

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2016-05-30 09:57 #2 av: Katthemsmatten

Som jag skrev i ett inlägg i tråden om  hittekatter i media: 

Vill du hjälpa till, skänk en slant till Svekatt som fördelar pengarna som kommer in mellan katthemmen som tar emot katterna. Låt bli att försöka hitta var de är. Börjar fler än dem som är engagerade för att fånga in katterna springa och störa i området finns det stor risk att ni skrämmer iväg katterna och irriterar de boende så de inte längre är intresserade att samarbeta. Det finns en grupp färdig som kommer att fånga in katterna. Ni kan följa deras arbete via Svekatts fb sida.

Anmäl
2016-07-10 12:58 #3 av: eskils

Ny artikel om projektet i Uttervik. Ännu är inte alla katter räddade, och mer pengar behövs.

http://www.sn.se/nyheter/nykoping/1.4194580--haradsbetackare-raddades-fran-doden

Jag har skänkt en slant, ska skänka en till. HjärtaSwishnr och kontonr finns på facebooksidan Katterna på Uttervik.


Anmäl
2016-07-12 08:08 #4 av: Katthemsmatten

Vi som jobbar med projektet på fältet tackar för alla bidrag. Katterna är i förvånansvärt gott skick. Visserligen inälvsparasiter och underviktiga men hittills ingen som haft skabb. Däremot trasiga tänder som kommer kosta en hel del att åtgärda. Har du tillgång till facebook kan du följa projektet "Katterna på Uttervik" som vi uppdaterar när vi varit på plats.

En stor utmaning för oss är alla honor som lagt ungar. Vi kan inte fånga dem förrän vi vet var ungarna finns och kan para ihop rätt mamma och ungar. Dessutom är sommaren alltid tuff för katthemmen som är överfulla och jourhemmen är bortresta på semester vilket innebär att vi inte har så många platser vi kan placera katterna på. 

Projektet kommer fortgå till dess att vi fångat in alla katter.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.