Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
TNR/Skygga Katter

Kattkoloni i lada

2014-09-25 08:47 #0 av: Storkebodas

Jag bor i Småland på landet och hos en granne till mig har jag precis upptäckt en kattkoloni. Jag har varit mycket där den senaste tiden för att kunna räkna och identifiera katterna (det är helt okej för min granne att jag är där), och det rör sig om ca 20 katter, varav 10 ungar. Ev är det fler vuxna hanar också som är svåra att få syn på då den dominanta hanen jagar iväg dem. Ägaren till ladan där katterna bor blev mycket förvånad när jag berättade att det var så många katter som sprang där. Han har haft egna katter och lagt ut mat och sedan har andra katter sökt sig dit och förökat sig och så har det blivit en koloni.

Jag har tidigare engagerat mig lite i katthemmet här i Växjö men då tiden försvann så var jag tvungen att lägga av. Har nu en period gått och tänkt på att hjälpa till där igen, och så nu dök det här upp. Jag känner att nu kan jag bidra genom att hjälpa denna kolonin och samtidigt avlasta katthemmen.

Katterna är skygga och jag tror att det lämpligaste för dem skulle vara något TNR-liknande. Lite mat och vatten får de redan av ägaren till ladan, även om det inte är tillräckligt. Det som behöver göras är 1) stoppa förökningen såklart. Hur jag ska kunna få all kastrerade är dock en lite svår nöt att knäcka. Jag har inte pengar själv så det räcker till 20+ st kastreringar och ägaren till ladan kommer inte betala något alls. Jag ska försöka kolla runt lite med olika organisationer om det går att få hjälp med detta på något sätt. Någon här inne som har något tips?

Nummer 2) är ju att se till så att de klarar vintern bra. De bor som sagt i en lada men då denna gård inte har några djur längre finns ingen mysig höskulle att ligga i. Jag har hört om uppvärmda vattenskålar samt kattsängar med sladd som är varma. Jag har dock inte lyckats hitta någonstans man kan få tag i det. Det tror jag skulle hjälpa katterna mycket annars. Jag har ju någon halmbal här hemma så kanske jag kan göra en liten halmhög åt dem - bättre än ingen iaf. Tror ni dessa åtgärder skulle fungera, och är det något mer som behöver göras? Vet någon om nån sida där det finns uppvärmda skålar och sängar att hitta?

Håller för övrigt på att socialisera dem med framsteg. Jag är redan så fäst vid dem alla, vill verkligen hjälpa dem så de får det så bra. Tacksam för tips från er som är lite mer erfarna!

Kram Elsa

Medarbetare på Teddykaniner i fokus

Anmäl
2014-09-25 09:14 #1 av: Storkebodas

Kom på en fråga till: kan det födas fler ungar i år? En del honkatter ser ju inte jättesmala ut men jag vet inte riktigt hur en dräktig katt ser ut. Tack igen!

Kram Elsa

Medarbetare på Teddykaniner i fokus

Anmäl
2014-09-25 10:41 #2 av: Katthemsmatten

Bra att du försöker göra vad du kan för de här katterna. Ungarna skulle du förmodligen kunna fånga in (om de verkar över 12 veckor!) för att ta in och socialisera och sedan placera ut till goda hem. Det kanske t o m är möjligt att få  hjälp med dem från något katthem. Kontakta alla i din närhet för att få hjälp med att låna fällor. Kanske kan katthemmen ordna jourhem för ungarna.

Göteborgs Katthjälp är nog den organisation som har mest kunskaper om TNR. Varför inte kontakta dem för att få hjälp med råd och tips även om det är långt geografiskt till dem.

Kanske kan du försöka med en insamling på fb. Tänk på att göra upp en handlingsplan som du noga specificerar för att folk ska förstå att du är seriös.

Betr. skydd. Bara det faktum att det finns en lada är positivt. Det håller regn, snö och blåst borta. Tigg ihop frigolit för att bygga enkla mindre kojor så kommer katterna att hålla värmen ännu bättre när det blir riktigt kyligt. Halm håller fukten borta och är inte så dyrt att fylla på med för att se till att det är rent. Hör med zoobutiker om du kan få foder där bäst före datum gått ut. Det innebär bara att de inte får sälja fodret, inte att det omgående blir dåligt. Samma sak när det gäller blötmat, kolla med livsmedelshandlarna i din närhet om du kan få hjälp.

För att få stopp på kolonin så behöver du kastrera katterna. Du kan väl åtminstone försöka få ihop så pass att den dominanta hankatten blir av med 'klockspelet'. Då har du för en mindre slant i alla fall minskat tillflödet av kattungar.

Med tanke på att det varit en lång och varm sommar, som väl egentligen bara precis närmat sig slutet, kan du räkna med att det finns dräktiga honor i kolonin även om en del runda magar helt säkert även består av mask.

När du har fått ihop pengar till det mest akuta återstår att se till att det finns pengar för eventuell veterinärvård för katterna. Att bara kastrera, bygga skydd och mata är inte ett OK TNR-projekt. Det krävs att man även tar ansvar för hälsan. Det är ett tungt och långsiktigt arbete, så försöka få med dig grannar, vänner, släktingar och helst också etablerade katthem. Som ett samarbetsprojekt blir det mindre ekonomiskt kännbart för alla parter.

Lycka till!

Anmäl
2014-09-25 10:43 #3 av: kalindas

Härligt att du engagerar dej. Har haft samma problem här där jag hyr men hade turen att det "bara" var sex katter här, varav fyra honor. Fick hjälp av Falkenbergs djurskydd att kastrera honorna och nu är alla utom en kastrerade. Stjärna som är kvar ska kastreras om en vecka. Hon är nu instängd med sin höstkull.
Sammanlagt har det fötts 18 kattungar under det halvåret jag jobbat med dessa. Alla ungarna från vårkullarna är omplacerade, men några söker för-alltid-hem.
Har de två hanarna kvar att kastrera, men de viktigaste är gjort nu.

Mitt tips är att du försöker fånga in kattungarna först, för där finns ev. chans att socialisera och sälja. Om du har möjlighet att ha ungarna i ett rum så de blir rumsrena är det jättebra.
Troligtvis har de vuxna honorna redan varsin ny kull nu, så det får du vara beredd på. 
Börja sen att kastrera de honor som är skyggast, kan du få tag i någon som gör flanksnitt, så är det de bästa, då de slipper hållas instängda för länge. Likaså att de syr med innerstygn och självupplöst tråd.
Se om du kan låna en kattfälla av någon förening och fånga dom i.

Har du inte pengar att göra allt detta så ring veterinär och be att de skriver ut en stor burk p-piller. Det är bättre än inget och börja ge dem ganska fort innan honorna löper om. 

Du kan bygga hyddor av frigolit som de kan sova i. Gärna lite halm också.

Jag hoppas du får hjälp och stöd, för detta är inte billigt och kräver mycket av dej!

Lycka till! Glad

Anmäl
2014-09-25 11:09 #4 av: Katthemsmatten

#3 P-piller är inte verksamt mot dräktighet. Det tar bara bort löpbeteendet. En katt ovulerar när han drar tillbaka sin hullingförsedda penis och där har p-piller för katt ingen som helst funktion dessvärre.

Anmäl
2014-09-25 16:15 #5 av: Storkebodas

Tack hörrni för snabba, informativa och trevliga svar!

För att förklara lite mer om situationen: Ägaren till ladan ser alltså själv inget problem med att det är okastrerade katter. Jag misstänker att han har skjutit av då och då för att hålla antalet "i schack". Han ser det antagligen som hans katter och det kommer bli en utmaning att få honom att gå med på kastrering. Men jag hoppas och tror att jag kanske kan övertyga honom efter ett tag. Jag har tillåtelse att vara i ladan med katterna, han tycker nog bara det är lite roligt att jag sitter där. Men att grannar och vänner till mig hänger där är nog över hans gräns.

Hur som helst, det som är så svårt med det här är att det inte bara är en koloni helt utan ägare, för då hade det varit mycket enklare. Då hade jag kunnat hjälpa katterna precis som jag vill. Nu måste jag få med mig honom på allt.

Ang. ungarna sedan, så har jag för det första ingenstans att ha dem, båda mina föräldrar är väldigt allergiska så hemma kan de inte vara. Sedan måste jag som sagt få med ägaren först om de ska få något nytt hem.

Frigolit såg jag att det fanns en hög med i ladan, jag ska kolla om jag får använda den. Men ni vet ingenstans man kan hitta en uppvärmd vattenskål? Det känns inte så bra om de får klara sig på snö och is i vinter.

Jag ska ringa till Djurens Vänner i Växjö idag för att se om det kan bli något samarbete på något sätt angående kastreringen.

Kram Elsa

Medarbetare på Teddykaniner i fokus

Anmäl
2014-09-25 18:00 #6 av: kalindas

#4
P-piller är iallafall bättre än inget alls. Förhoppningsvis parar inte hanen henne om hon inte löper.
#5
Om du är där varje dag och kollar till dem så behöver du ingen uppvärmd skål. Ge dem ljummet vatten två ggr om dagen. Så ska det räcka.

Anmäl
2014-09-25 18:33 #7 av: Storkebodas

Har ringt runt nu till alla möjliga ställen, ingen som kan hjälpa till. I början på detta året verkar det som att det varit olika kastreringsmånader men nästa år så blir det inget sådant alls tydligen. De absolut flesta råder till avlivning och avskjutning. Jag har redan blivit så fäst vid alla katterna, hoppas så innerligt att det ska komma någon lösning.

Kram Elsa

Medarbetare på Teddykaniner i fokus

Anmäl
2014-09-25 18:46 #8 av: kalindas

#7
Tyvärr är det just avskjutning som händer med sådana här ladugårdskolonier. Här sköts av tre och tanken var väl att resten skulle skjutas också. Men precis som dej så föll jag för de kvarvarande katterna. Sen var det kört att avliva dom...

Bönderna gör ofta så att de låter katterna föröka sig och det blir inavel. Sen skjuter de av dem lite då och då när det tycker de blir för många. Eller får katterna snuva eller kattpest och så dör de svaga individerna.

Anmäl
2014-09-25 20:39 #9 av: Uppkatten

När det gäller vatten så har jag läst någonstans att man kan ta tjock frigolit och göra urgröpningar i där man placerar vattenskålarna + att man ska lägga en nypa socker i vattnet för att det inte ska frysa så fort. Har inte testat det själv. Finns säkert en del erfarenheter om detta från TNR-kolonier.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2014-10-22 17:38 #10 av: Storkebodas

Kort uppdatering: ungarna har blivit allt tamare efter att jag suttit med dem 1-3 h varje dag och de sitter nu i mitt knä och går att klappa om jag lockar med lite mat. Jag ska försöka hitta nya hem till de små. Kks ska hjälpa mig att försöka hitta hem, och de kunde även erbjuda mig finansiering till kastrering. Men ägaren är fortfarande tveksam till kastrering även om jag tror han kommer gå att övertala om ett tag. Men jag får ta ett steg i taget, först ska kattungarna få flytta till hem där de kan få ordentligt med mat, värme och kärlek.

Kram Elsa

Medarbetare på Teddykaniner i fokus

Anmäl
2014-10-22 20:31 #11 av: Torparmor

Lyssna med bönder i närheten, de borde kunna bidraga med några stycken halmbalar utan att det kostar något. Om inte annat kan det finnas balar kvar sen förra året. Lycka till Blomma

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2014-10-22 20:58 #12 av: Lena

#10 Vi får hoppas att insikten om det suveräna med kastrering infinner sig snart. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2014-10-23 19:36 #13 av: martdat

Var finns katterna? nära Växjö förstår jag då du ringt Djurensvänner Växjö- de vill inte hjälpa till alls eller? inte ens betala kastreringar?

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2014-10-24 08:03 #14 av: Storkebodas

#13 Precis, vid Växjö. Djurens Vänner kunde inte finansiera kastrering men kks kunde det däremot, så den frågan är löst. :)

Kram Elsa

Medarbetare på Teddykaniner i fokus

Anmäl
2014-10-24 18:12 #15 av: Storkebodas

#11 En halmbal har jag själv stående så den ska nog gå att använda. Jag har nyligen också upptäckt ett loft hos katterna där det ligger isolering överallt, dock "kli-isolering", men katterna verkar ligga i det. Antagligen kommer isoleringen inte åt huden, och är det så har de åtminstone ett varmt ställe.

Kram Elsa

Medarbetare på Teddykaniner i fokus

Anmäl
2014-10-24 18:17 #16 av: Torparmor

När vi byggde låg våra katter gärna i gullfiberisoleringen

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl
2014-10-25 10:37 #17 av: martdat

att jag undrar mer ungefär VAR är för jag själv bor här.... kanske kan va behjälplig  vid tex infångning .men beror ju lite på vilket håll det är då jag har vanligt arbete att sköta med. jag bor i Jät som ligger mot tex Ingelstad hållet .mor Urshult.

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.