Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar

Bästa taktik för skygg katt?

2012-04-04 23:03 #0 av: Mantissa

Vad är bästa sättet att bemöta/rehabilitera skygga katter?
Mycke gömställen eller överskådligt utrymme? Lock och pock eller låta katten ta första steget?

Vilka är era bästa tips?

Anmäl
2012-04-04 23:33 #1 av: Lena

Det beror lite på vilket målet är.

Effektivast brukar vara att ha katten på ett avgränsat utrymme där det inte finns för mycket gömställen. Att man sedan ägnar mycket tid åt kissen. Mat och godsaker är alltid bra metoder för att få kissen att släppa sin rädsla.

Sedan får man alltid anpassa det till individen och efter hur pass skygg katten är. Många skygga katter "tinar" upp sedan de kommit in och visar sig inte alls vara så skygga som man trodde.

Om katten är riktigt förvildad och aldrig haft någon kontakt med människor i sitt liv, kan det vara humanare att den får vara en bit ifrån oss människor. Mat, tillsyn och tak över huvudet utan att tvingas leva allt för nära ihop med oss.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2012-04-05 08:59 #2 av: Alexej

Kan bara bekräfta vad Lena skrev.
Vi måste få våra skygga katthemskatter snabbt socialiserad då gäller det att det inte finns några gömställe och intensiv kontakt med människor.

Jag har mina skygga katter i sovrummet och arbetar mycket med en lång elementpensel. Men varje katt är olika, har olika erfarenheter. Jag tycker att katter i åldern 1-2 år går snabbast att socialiseras.

Vi hade ett annat jourhem där hon lät katten komma i egen takt. Men efter 6 månader var katten lika skygg som innan. När katten kom tillbaka till mig var det en enda fräsande spottande katt. Det tog 2-3 veckor tills hon slappnade av och nu gör hon framsteg för varje dag. Så jag tror mer på den tuffare metoden att tvinga katten till kontakten med människor.

Men som Lena skrev finns det katter som har blivit för skygga och det märker man efter en tid. De gör inga framsteg och borde leva som stallkatter utan att man fortsätter socialisera de. Men jag har hittills bara haft 2 såna katter.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-05 10:37 #3 av: Mantissa

Tack för svaren!

Anmäl
2012-04-06 11:20 #4 av: Mantissa

#2 Vad använder du elementspenseln till ?

Anmäl
2012-04-06 16:32 #5 av: Alexej

Kontakten. Lagom lång och fast för att kunna använda som förlängd arm. Sedan är den också bra för att fixera huvud och kunna klappa ryggen med andra handen utan att bli biten.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-07 17:54 #6 av: malin33

Hej :)

Visst är dessa skyggisar de mest underbara katterna, el de tycker jag,

det är så otroligt häftigt att följa deras utveckling från skygg till att bli en liten gosboll :)

Men dem kommer inte av sig själva att bli tama. Jag tog hand en i novemeber, han va konstant under sängen i början , min katt jag hade hemma , en tamkatt, som va i samma ålder höll honom sällskap där under sängen hela tiden, för att kanske visa att vi människor inte är farliga. det var så fint å se hur han tog skyggisen under sina vingar. Jag log alltid på mage var dag å pratade med honom, försökte leka, satt på golvet och åt min mat, ja allt för han skulle se jag inte var farlig.

Sakta sakta började han känna sig trygg och var mer o mer ute med mig o mina 3 andre katter.

Idag är han jätte gosig :) Men jag tror de nästan krävs en tam katt i huset för att de skygga ska komma fram , men det är min erfarenhet :)

 

 

Anmäl
2012-04-08 08:46 #7 av: Alexej

#6 En tam katt är det alla bästa för att få en skygg katt tam:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-08 16:36 #8 av: Mantissa

ah. Jusst nu är det bara de två skyggisarna hemma

Anmäl
2012-04-08 16:39 #9 av: Alexej

Då får du ta nästbästa hjälpmedel-skinka:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-08 16:41 #10 av: Mantissa

har provat med kyckling och blötmat och lite rå fläskfilé. Ingen gjorde någon ansatts att äta när jag var där, men allt fösvann när jag gått:)

Anmäl
2012-04-08 17:24 #11 av: Alexej

Det kommer. Har du läst artikeln om skygga katter?

http://hittekatter.ifokus.se/articles/4d715733b9cb46222d067090-skygg-katt-hemma-och-nu-del-2

Har man 2 skygga katter måste man se till att jobba med katterna. För annars gör de inga framsteg.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2012-04-08 18:13 #12 av: Mantissa

Bra artikel! De katter jag har har båda varit "klappbara" så jag börjar inte på noll. Men såklart blir det bakslag med nytt ställe, flytt mm
Vill få dem trygga med mig så att de kan gå runt i hela huset (de bor i gästrummet nu, dit även jag flyttat in) och verkligen lära sig hur ett hem fungerar. Hoppas hitta permanent hem åt sötisarna sedan.

Anmäl
2012-04-10 16:53 #13 av: Mantissa

Tog hem bengalhanen idag. Han är så cool, bara klev på och hälsade "tjena flickor" och var bästa möjliga föredömme! Till och med Madonna kom fram och på en gång efter att ha kollat in killen så satte hon sig i fönstret när jag var där inne! Annars sitter hon hälst under något.

Anmäl
2012-04-16 12:56 #14 av: Mantissa

Jippi! Framsteg, idag tog båda flickorna emot köttfärs från handen!! En fråga: Den ena honan börjar visa tydligt at hon vill kolla in resten av huset också. Är det för tidigt? Jag kan fortfarande inte gå fram till henne utan at hon går undan.

Anmäl
2012-04-16 15:43 #15 av: Alexej

Jag skulle inte släppa ut henne fast man vill det så gärna. Träna lite mer just det med matningen. Just där kan man göra mycket. Först kasta till katten sedan lite emellan så att katten måste röra sig mot dig. Sedan matning med utsträckt hand, sedan drar man handen alltmer till kroppen. Sitt gärna själv tills de måste klättra på dina ben för att komma åt godiset. Det är då man också kan börja klappa de lite. Det är en så viktig utveckling så det vore dumt att missa det. Senare kan man släppa ut katterna kanske för en liten runda men sedan tillbaka till deras plats. Lite i taget.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.