Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
11. Kattsjukdomar & problem

Twisted legs-vridna ben!

2008-04-16 22:08 #0 av: Ankah

Alexej la ut en artikel i tråden "Översättning? Engelska-svenska" som jag här har gett mig i kast med. Den handlar om hur man tar hand om en kisse med vridna ben, ett ämne som kom på tapeten här nyligen. Det visar sig att det är inte hälften så avancerat som det låter... Här följer min översättning;

"År 2000 publicerade PandEcats.com en artikel; född med vridna ben. Artikeln behandlade ett tillstånd som kan drabba fram- eller bakben/fötter på nyfödda kattungar och få dem att te sig missbildade vid födelsen. Vridningen kan variera mellan att tassarna förefaller lite "upprullade" till hyperextenderade (översträckta) stela ben till ben böjda i yogaposition till den allvarligaste formen där bakbenen ser ut som att de faktiskt sitter bak-och-fram. Tillståndet beror på kontraherade (hopdragna) senor, troligen som följd av den trånga miljön i kattmammas mage.

Senor löper längs benet till tassen. I vanliga fall finns också opponerande senor (dvs lika starka och strama på andra sidan för att hålla tassen i neutralläge) och de kontraheras och relaxeras som behövs för normal funktion. Om benet eller tassen ligger illa till inne i livmodern kan senan på ena sidan kortas av och den motstående förlängas. Denna obalans mellan senorna leder till en vridning av benet i olika utsträckning.

När vi först publicerade artikeln om vridna ben var responsen högt över vår förväntan. Vi fick rapporter och foton på kattungar med vridna ben från hela världen. Kattungar av alla raser föddes sådana här - utställningskatter som förvildade - och i olika stora kullar. Vi blev överraskade.

Vi bestämde oss för att följa upp individuella fall, vilket ledde till följande artiklar;
    
    * Uppdatering av kattungar födda med vridna ben
    * Spjäla vridna bakben
    * Kontraherade senor i frambenen

Med ett stort urval av individuella fall och ett bredare perspektiv har jag gjort några observationer och har några förslag på hur man tar hand om en kattunge född med denna åkomma.


Hur man tar hand om en nyfödd med vridna bakben

    * Grips inte av panik
    
    * Det första du ska kontrollera är att kattungen kan dra sig själv till en spene och dia. I vissa fall kan vridna ben hindra kattungen från att ta upp jakten med sina kullsyskon om en spenplats. Om kattungen har problem med detta kan du behöva hålla den på plats så att den kan äta utan att bli undanknuffad.
    
    * När du sett till att kattungen kan äta ordentligt kan du vända din uppmärksamhet till att "vrida tillbaka" benen. Du ska ge lillkatten sjukgymnastik!

    * Börja med att värma den påverkade lemmen. Detta förbereder den korta senan för att sträckas ut, på samma sätt som det hjälper ömma muskler. Det finns många sätt att värma ett ben; du kan lägga på en värmedyna - värm en fuktad kompress i micron och vira den sedan runt benet. Denna svalnar ganska snart så se till att du har en till redo att byta med. Du kan också doppa benet i varmt vatten eller använda en hårtork!

    * Uppvärmningen förbereder för massage och stretch tillbaka till neutralläge.

    * När benet väl är uppvärmt börja att försiktigt massera upp och ner längs benet. Medan du masserar kan du mycket försiktigt börja stretcha benet tillbaka till en normal position. Stretchningen är den viktigaste delen i behandlingen, men ta det försiktigt!

    * I början kommer du troligen inte att kunna reponera (få tillbaka) benet helt i normalläge. Försök att sträcka den förkortade senan lite i taget. Samtidigt som du stretchar den korta senan får den förlängda senan på motsatt sida en chans att kontrahera tillbaka till sin normallängd. Gradvis kommer skillnaden i senlängden att jämna ut sig och då kommer också benet/tassen att hamna i det tänkta läget.

    * Ju oftare du "tränar" din kisse på det här sättet desto fortare kommer benet att hamna i normalläge. Gör det åtminstone tre gånger om dagen - gärna fler än tio om du kan!

    * När benen väl är i normalläge kan du hjälpa till att bygga upp musklerna i dem. Om det är bakbenen som är påverkade kan du hålla katten under frambenen så att hela dess tyngd vilar på bakbenen. "Guppa" lite med den så att den försöker hålla emot med bakbenen - detta stärker dem! Om det är frambenen som är påverkade gör du likadant, fast med "händern" i golvet istället. Använd INTE dessa tekniker om benen inte kan bära kattens tyngd utan att vrida sig igen!

    * Du borde se förbättringar varje vecka med denna behandling.
    
    * Om förbättring ändå uteblir bör du fundera över att spjäla benen istället.Att spjäla framben

Att spjäla frambenen blir ofta nödvändigt om det vridna benet har en tendens att vrida tillbaka sig när vikt läggs på dem. När detta händer får senorna aldrig en chans att återhämta sig och obalansen kvarstår.
Spjäla där det behövs - oftast en bit ovanför till en bit nedanför det område där vridningen är. Spjälning tvingar tillbaka tassen i neutralläge och stödjer den i detta läge medan senorna får en chans att växa som de ska.Att spjäla bakben

Att spjäla bakben är en smula mer komplicerat än frambenen, men tack och lov inte nödvändigt lika ofta. Förutom att spjäla dem behöver man ofta koppla dem till varandra - annars har kattungen en tendens att fläka ut dem i en onaturlig vinkel eller att släpa dem efter sig.
När du spjälar ett bakben - tänk på att lämna knät fritt för rörelse om detta är möjligt.Generella observationer

    * De flesta kattungar som föds med vridna ben rättar till sig av sig själva lagom tills de börjar gå vid ca 5 veckors ålder.
    * Om kattungen börjar stå och gå och det vridna benet är för svagt att bära den behövs spjälning. Det kan inte självläka om kattungen inte kan lägga vikt på det.
    * Vridna framben behöver spjälning oftare än bakben.
    * Om kattungens ben behöver spjälas så vänta inte! Ju längre du väntar desto längre måste spjälan vara på och desto mindre är chansen till 100%igt lyckad behandling.
    * Kattungar växer väldigt fort så spjälningen måste bytas nästan varje dag, annars blir den för tight. Ett tecken på att spjälningen är för tight är att området distalt om (distalt = "på andra sidan, från mittkroppen räknat") bandaget. Detta betyder att blodcirkulationen i den bandagerade delen är nedsatt.
    * De bästa spjälningsmaterialen beror på din kattunge och dess problem - tungdepressorer, fingerspjälor eller Velcro vet wrap är några bra förslag.Slutligen

De flesta veterinärer är inte bekanta med detta problemet. Om en djurägare tar en kattunge med detta problem till sin veterinär är det inte ovanligt att denna föreslår avlivning. Var snäll och berätta för din veterinär vad du här har läst och att det oftast "växer bort". Bara genom att informera din veterinär om detta kan du rädda en kattunges liv - kanske flera!"

 

Översatt från engelsk text på; http://showcatsonline.com/x/caring-for-a-kitten-born-with-a-twisted-leg.htm 

Anmäl
2008-04-16 22:25 #1 av: Alexej

WOW! Tack, jätteintressant och det visar ju att det inte behövs en standardavlivning för katter med "twisted legs". Hoppas allt blir bra nu för kattungen!

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-04-16 22:46 #2 av: martdat

Tack för översättningen!

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2008-04-16 23:09 #3 av: Elcyion

Jätteintressant artikel!

Anmäl
2008-04-16 23:13 #4 av: Alexej

Ändrade rubriken-då blir det lättare i framtiden att hitta artikeln:)

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2008-04-17 01:59 #5 av: Hawknestgrove

Nä precis! vi hade ju denna kisseunge för över 30 år sedan, och då sa inte veten något så elakt när vi var där för navelbråckskontroll och vaccinering. Han sa att det absolut inte var något att avla på, självklart och att kissen antagligen skulle gå lite knepigt. Vilket stämde. Men så vitt jag vet, så gick det bra med katten i allafall.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2008-04-17 10:39 #6 av: [Daisy-Moa-Elsa]

Min Moa föddes med frambenen i ett riktigt runt O enligt säljarna, såg henne bara när hon var lite hjulbent och idag är de raka och fina hennes ben och inga problem med dem.

Anmäl
2008-04-23 01:14 #7 av: Lena

Tack för en intressant artikel! :)

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-24 18:34 #8 av: catfoot

Någon som haft en kattunge med detta fel. Idag föddes en liten med vikna framben... Tips, ideer råd tack ......

Anmäl
2013-04-24 18:46 #9 av: Issa

Vi har haft någon kattunge med det problemet. Det rättade till sig själv när kattungen började gå och blev inget stadigvarande problem.

Anmäl
2013-04-24 20:18 #10 av: Josefa

Jag har aldrig haft någon sådan unge. Men tror att man ska massera och stretcha lite så att tassarna vänds mot rätt håll.

Anmäl
2013-04-24 21:31 #11 av: Djurälskaren87

Det är väll de samma med oss människor,jag föddes tex med fötterna väldigt mycket inåt men mamma masserade fötterna så dom blev raka och fina. Samma me djur. Massera så tidigt som möjligt!!

Anmäl
2013-04-25 16:54 #12 av: catfoot

Vad tror ni om att spjäla en stund om dagen ... ??

Anmäl
2013-04-25 17:35 #13 av: Josefa

Jag tror mer på stretching.

Anmäl
2013-04-25 19:44 #14 av: Lena

Har ingen erfarenhet av det. Massage verkar ju vara en effektiv metod. 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2013-04-25 22:27 #15 av: catfoot

Ett ben är mer vridet än det andra.. jobbar på med massage då. å hoppas :) i varje fall ska den funka med 3 ben.. lilla kissen ♡

Anmäl
2013-04-26 11:29 #16 av: Katthemsmatten

En veterinär kan säkert bedömma hur chanserna är att benen ska räta ut sig och visa dig vad du ska göra för att hjälpa till. Har nyss hört om ett liknande fall där det efter några veckor syntes markanta förbättringar.

Anmäl
2013-04-26 14:46 #17 av: catfoot

Efter telefon kontakt med vetten så känns det som deras alternativ är avlivning. . Tycker inte det är aktuellt :*(

Anmäl
2013-04-26 15:29 #18 av: Mari

#17 Rådfråga en annan veterinär som förhoppningsvis är kunnigare, de bör också kolla på kattungen och inte ge diagnos över telefon

Anmäl
2013-04-26 20:43 #19 av: catfoot

#18 vår gemensamma kattvän kollar med en vette hon alltid anlitat å är specialist på katter :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.