Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 10126 ggr
Alexej
2008-04-17, 01:07

<u>Vanvårdskatter</u>

Det här handlar om Alekatterna som Göteborgs Katthjälp och Djurens Samarittjänst tar hand om. Men vanvård av djur förekommer i hela landet. Vad som är mest skrämmande är att myndigheter ofta känner till situationen, men ändå inte agerar. Det är en stor skandal!

"En schäfer som stod i en mycket nedsmutsad hundgård. I hundgården fanns det mycket skräp som hunden kunde få i sig och skada sig på. Kojan var inte isolerad. Under gallret till hundgården fanns en plåt instucken med gammalt foder, mest kattmat och ett par katter som uppvisade sjukdomssymtom. De var ovilliga att röra sig, hade rinnande och svullna ögon, toviga pälsar och bukiga magar vilket kan tyda på inälvsparasiter. Veterinär bör omedelbart kontrollera tillståndet för de katter som visar upp ett avvikande och/eller sjukligt beteende."

Bild

Så lyder inspektions-rapporten, från inspektionen utförd den 4 oktober, v. 40, där även en djurskyddsinspektör från Göteborgs kommun var med tillsammans med en inspektör från Ale kommun. Enligt samma inspektionsrapport skulle ett föreläggande skrivas.

Den 5 november, v.45, görs en ny inspektion. I ett brev till djurägaren, daterad den 8 november 2007, uppmanas han att isolera hundkojan, att ett godtagbart utrymme anordnas för hönsen och att katter som uppvisar tecken på sjukdom måste veterinärundersökas.  Enligt skrivelsen kommer återbesök att ske under vecka 47. Enligt kommunen hade flera förbättringar gjorts.

- Det gick åt rätt håll. Han hade avlivat flera höns, hunden hade fått lite förbättringar i kojan och vi såg inte så många katter, säger Bengt-Arne Johansson, inspektören från Ale kommun.
Jaha….det gick åt rätt håll…Genom att avliva djur, gör små förbättringar för hunden med resultat att hundhållningen fortfarande ligger långt under djurskyddslagens minimikrav och genom att konstatera att man inte såg så många katter? Kanske katterna har blivit så pass dåliga att dom dött?
Ett föreläggande formulerades aldrig. Återbesök har aldrig genomförts. Veterinären har aldrig tillkallats.

Här fick katterna gå bland glas, skräp och olja…

I början av februari -08 avlider djurägaren. Polisen har varit där och hämtat honom och noterat att ett större antal katter i och omkring huset samt en hund som nu lämnats ensamma. Djurskyddsinspektören åker till fastigheten samma dag och konstaterar att det inte fanns någon anledning att omhänderta djuren omedelbart. Vid återbesök den 6 februari konstaterar han igen att djuren inte var "synbart sjuka eller skadade".
Den 11 februari skriver djurskyddsinspektören till Göteborgs Katthjälp att "vi valde som sagt en mjukare linje" och "Vi blev ju dock lurade av B vad gäller katterna eftersom han gömde undan katter för oss. Vid det andra inspektionstillfället syntes inga andra katter till än vuxna och friska sådana. Jag är väl lättlurad…"

Det finns bilder, tagna den 8 februari, på sjuka katter, varav fyra kattungar. Bilder har även tagits på en av katterna som fick avlivas samma dag. Han hade bl a. leverskador, ingen päls och igenmurade ögonen.
Alltså 4 dagar efter att djurskyddsinspektören bedömer att det inte finns någon anledning att omhänderta djuren hittar man ett 20 tal katter som går omkring hemlös, och en del är sjuka.

Stackars katt

Enligt Bengt-Arne Johansson tyckte mannen om sina djur och var det inte fråga om djurplågeri.

Hur kan bedömningarna från djurskyddsinspektören i Göteborg och inspektören från Ale kommun, om mannens djurhållning ligga så långt ifrån varandra? Inspektören från Göteborgs kommun talar om åtalsanmälan angående brott mot djurskyddslagen,                                                                                                    omhändertagande av djuren och att några av katterna borde veterinärundersöks omgående medan Bengt-Arne Johansson  från Ale kommun vid flera tillfällen, både i handlingarna och vid kontakt med Göteborgs Katthjälp och media påstår att mannen har "en otrolig kärlek för sina djur" att han "tyckte om sina djur", " verkar sköta om sina katter", "den här mannen älskade djur".

En bedömning av vad som behövs

Kommunen tycker ändå att man har gjort vad man kunnat.
"Det är klart att det alltid kan göras en massa olika saker, men man får göra en bedömning av vad som behövs" säger Bengt-Arne Johansson till tidningen Metro. Även avdelningschefen tycker att ärendet har hanterats på ett korrekt sätt.

I Sverige har vi lag på vilken miniminivå djurskyddet ska ha. Värre än dessa minimikrav får det alltså inte bli. Djurskyddslagens (DL) syfte är främst preventivt, lagens bestämmelser syftar att förhindra situationer där djur utsätts för lidande vilket framgår ur 2 § DL: Djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom. I förarbetena till 2 § DL anges att lidande även innefattar ett psykiskt lidande såsom exempelvis ångest.

Frågan är alltså inte om kommunen borde ha gjort mer. Faktum är att kommunen har brustit allvarligt i
sin uppgift som tillsynsmyndighet.

Frisk katt?

Djuren har blivit utsatta för lidande på grund av flera orsakar: De hade otillräckligt med tillsyn och vård, djurhållandet var uppenbart under all kritik. Pga all bråte, skrotbilar, bilbatterier, olja och andra miljöfarliga vätskor som finns på tomten fanns det risk att djuren skulle bli utsatt för lidande genom att t ex skada sig på bråten eller slicka i sig t ex olja eller glykol. Ett flertal katter hittades ju död på tomten! Efter det att mannen avlidit fanns det ännu mer anledning till att omedelbart omhänderta djuren med stöd av 32 § Djurskyddslagen som säger att djur som är utsatt för lidande omedelbart ska omhändertas om det bedöms utsiktslös att felet blir avhjälpt, eller om ägaren till djuret inte kan anträffas eller att det i övrigt bedöms oundgängligen nödvändigt från djurskyddssynpunkt.

Kopia från medlemstidningen Göteborgs katthjälp, årgång4, våren 2008

Just nu finns det 5 katter kvar men det fattas jourhem. Vill du hjälpa till går in på Katthjälpens hemsidan:

http://www.goteborgskatthjalp.com/index.html

Av: Alexej

Datum för publicering

  • 2008-04-16

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Alexej
2008-04-17, 01:10
#1

Tyvärr funkar det inte nu att lägga in bilder:(

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Hawknestgrove
2008-04-17, 01:10
#2

Bra att du puttat upp…. Undrade just hur det hade gått….

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Hawknestgrove
2008-04-17, 01:12
#3

Nä det knasar med fokus nu! känns skönt att min lilla grå kisse i mitt köksskåp har hjälpt till lite där!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Kusten
2008-04-17, 01:14
#4

Fruktansvärt att det fick hända Gråter Stackars djur..

Blir både ledsen och arg över denna skandal

Dakrish
2008-04-17, 22:55
#5

putt

Ankie
2008-04-17, 23:14
#6

ja detta är verkligen skandal, det ska inte få gå till så här. Man kan ju fundera vad det sitter i, när de vet hur djuren har det men ändå inte gör något….

Lena
2008-04-18, 01:05
#7

Det här är ytterligare ett tragiskt exempel på hur urdåligt det svenska djurskyddet fungerar i praktiken. Man blir beklämd minst sagt. Här har Göteborgs Katthjälp gjort ett jättejobb!

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Mizzi
2008-04-18, 02:52
#8

Herregud finner inga ord Gråter

Faxlin
2008-04-18, 03:19
#9

Djurskyddet, djurskyddet, djurskyddet…säg det flera gånger högt. Känner ni? Det ger en besk bismak i munnen.
Det här är inte djurskydd!

Vad jag anser att det är ska jag inte skriva öppet. Men det är förbjudet att skriva i alla fall.

Cave quid dicis, quando, et cui
Audiatur et altera pars

nils1
2008-04-18, 10:47
#10

Bilder till artikeln kan ni se här http://www.goteborgskatthjalp.com/alafors.html

Varning för chockerande bilder… :(

Darkmoonia
2008-05-14, 19:50
#11

Fruktansvärda bilder, blir så trött på att myndigheterna ser men inte gör något grrrrr…

Hawknestgrove
2008-05-14, 20:02
#12

Hur har det gått för de små?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

brutt
2008-05-24, 00:05
#13

9. Håller med.

[Daisy-Moa-Elsa]
2008-05-24, 00:36
#14

Nån som vet ifall Kommunens miljöinspektör som inte ansåg det fanns nån anledning till att omhänderta djuren har fått någon anmälan på sig eller så?

Hawknestgrove
2008-05-25, 15:56
#15

Ja, hur går det i det här fallet?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Sidentass
2008-05-30, 16:21
#16

mitt hjärta blöder när jag ser dessa bilder..arma…stackars djurkrakar…tänk om man kunde trolla o öppna sitt hem för varenda liten varelse där…

SamanthaJones
2008-05-30, 16:47
#17

förlåt att jag går lite OT nu men jag har funderat på detta länge nu när det är dax för mig att utbilda mig vidare. Vet någon vad det krävs för utbildning för att bli djurskyddsinspektör?

Vänligen

Sofia

 

Medarbetare på brukshundar

Upp till toppen