Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 12437 ggr
Lena
2014-02-07, 20:45

Kriget i Katthemsvärlden!

Det har länge funnits en vattendelare i katthemsvärlden. En motsättning som handlar om synen på liv och död, på vad katters liv egentligen är värt. Senare tid har den här klyftan kommit att öka. Konservativa krafter vill hålla tillbaka utvecklingen och förkastar nya metoder. Något som får till följd att katters liv offras i den egna prestigens namn. Arenan hemlösa katter har blivit ett slagfält utan vinnare. I veckan trappades kriget upp efter att den konservativa sidan gått ut med ett brev där TNR-Metoden, No-Kill filosofin och arbete med skygga katter förkastas.

I veckan som gått har Djurhemsföreningen gått ut med ett nyhetsbrev (Nyhetsbrev 1/2014) till sina medlemsföreningar, runt 30 djurhem i landet. I nyhetsbrevet utpekas Svenska Kattskyddsförbundet SVEKATT och dess medlemsföreningar som djurplågare. 

Djurhemsföreningen uppmanar sina medlemsföreningar att ta ställning mot No-Kill (underförstått ta avstånd från SVEKATT) då det inte är förenligt med Djurhemsföreningens värdegrund. 

Djurhemsföreningen menar att No-Kill policyn bryter mot djurskyddslagen. Man tar även avstånd från TNR och arbetet med skygga katter. (Att fånga in och tämja förvildade katter på begränsat utrymme, som man uttrycker det, är ett lidande). 

I nyhetsbrevet vill man även ha det till att SVEKATT skulle vara emot en obligatorisk ID-märkning och kastrering av katter. 

I Nyhetsbrevet radas det ena missuppfattning upp efter den andra. Det är uppenbart att Djurhemsföreningen slarvat med hemläxan och är dåligt påläst i allt det som de angriper. Föreningen ger inte heller några konstruktiva alternativ till hur arbetet med hemlösa katter ska bedrivas. 

På sin hemsida står bland annat följande vackra ord skrivna: "Djurhemsföreningen har valt att föra djurens talan". I Djurhemsföreningens riktlinjer finns den så kallade 3 månaders regeln "Inget djur bör stanna på djurhemmet längre än 3 månader. Djuret bör inom denna tid omplaceras." Före 2010 stod det "omplaceras eller avlivas". Ordet avlivas är nu borttaget efter mycket kritik. Frågan är dock hur Djurhemsföreningen egentligen tänker eftersom de är emot TNR, No-Kill och att skygga katter vistas på katthem? Inte kan det väl vara så illa att man anser att föra djurens talan är att ta död på dem? 

SVEKATT har idag svarat på Djurhemsföreningens Nyhetsbrev via ett öppet brev till styrelsen. Läs det i sin helhet här

Citat från de avslutande raderna i SVEKATTS öppna brev: "SVEKATT strävar efter dialog och samarbete. I höst bjuder vi därför in till ett seminarium kallat ”Nyfiken på No Kill”. Vi hoppas att många från Djurhemsföreningen då vill komma och föra en öppen och konstruktiv dialog, för djurens bästa". 

Det är storslaget gjort av SVEKATT att istället för att trappa upp kriget inbjuda till fredsförhandlingar i form av dialog och fortbildning. 

Det är ingen nyhet att det råder delade meningar om hur katthem bör arbeta. Respekten för liv varierar också. Många gånger beror det på bristande kompetens. Att man som katthem själv saknar kunskaper och förutsättningar för målgruppen skygga/förvildade katter får dock inte leda till att man motarbetar andra som har det. 

Löpsedelsfoto: Linda Carlgren

Länk till Djurhemsföreningens Nyhetsbrev 1, 2014.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2014-02-08, 10:50
#1

Puttar upp för synpunkter av olika slag på det skrivna.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

zorro2
2014-02-08, 12:02
#2

håller med deg, bra gjort av svekatt som har tagit det fina initiativet til dialog og förelesning/lärande. hoppas bare at djurhemsforeningen kommer dit og inte låter prestige gå före.

Lena
2014-02-08, 12:25
#3

#2 När det gäller Djurhemsföreningen behöver det nog bli nya krafter med nya tankar, idéer och synsätt i styrelsen först. Men det är ju något som dem som är medlemmar kan påverka.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2014-02-09, 09:49
#4

Nu väntar vi på svar från Djurhemsföreningen. Deras brev har väckt många frågor.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

usvead
2014-02-09, 10:44
#5

Svekatt och Djurhemsföreningen verkar ha olika syn på detta. 

Det står väl var och en fritt att själv välja vilken förening man vill stödja och/eller ansluta sig till beroende på sin egen övertygelse, och det utan att bli smutskastad.

De föreningar som är anslutna till både Djurhemsföreningen och Svekatt bör väl i så fall ta sig en funderare gällande sin egen agenda. Att vara medlem hos båda tyder på en slags dubbelmoral kan jag tycka, fast å andra sidan hos Djurhemsföreningen kan man ju ansöka om bidrag och att pengar styr är ingen nyhet.

Jag tycker det är ledsamt att man så gärna angriper varandra istället för att lägga sin energi på att hjälpa djuren.

Uppkatten
2014-02-09, 11:05
#6

#5 Nu förstår jag faktiskt inte vad du menar. Man lägger väl inte energi på att hjälpa friska katter om man avlivar dem?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Lena
2014-02-09, 14:12
#7

#5 Problemet här är att Djurhemsföreningen i sitt nyhetsbrev har gått till hårt angrepp mot SVEKATT, TNR-metoden, No-Kill-filosofin och de katthem som arbetar med målgruppen skygga katter. Man vill att deras medlemsföreningar helt tar avstånd från detta och anklagar dem som jobbar med dessa metoder och målgrupp katter för att ägna sig åt djurplågeri. Trots att detta nu har hänt räcker SVEKATT ut sin hand för samarbete via dialog och fortbildning. Det tycker jag är ett vuxet sätt att hantera frågan. 

Jag förstår inte riktigt vad du menar med det du skriver? "Jag tycker det är ledsamt att man så gärna angriper varandra istället för att lägga sin energi på att hjälpa djuren".

Det är ju som sagt Djurhemsföreningen som angriper. Deras angrepp kan ju inte gärna får stå oemotsagd. Särskilt inte som det bygger på feluppfattningar och okunskap.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

usvead
2014-02-09, 16:38
#8

Jag har läst båda breven och konstaterat att Svekatt och Djurhemsföreningen har skilda åsikter och att båda är minst lika duktiga på att "angripa". 

Vi lever i ett fritt land. De föreningar som inte står bakom Djurhemsföreningens policy behöver ju inte heller bli medlem där, samma gäller för Svekatt. Respektive förening bestämmer själva vilka riktlinjer man vill ha (förhoppningsvis inom lagens råmärken). Stöd den förening man sympatiserar med svårare än så är det väl inte.

Däremot kan man fundera över trovärdigheten hos de föreningar som står som medlemmar både hos Svekatt och Djurhemsföreningen, dessa till synes så vitt skilda föreningar. 

#5 och #7:
Jag läste ett inlägg på Djurhemsföreningens facebook som var allt annat än rumsrent, fast nu är det borta. 

Det som tyvärr ibland saknas är en god ton i diskussionen. Man skulle önska att fler kunde avstå från illvilliga angrepp. Det sänker trovärdigheten i debatten och spär på myten att "kattmänniskor" är en bunt idioter som helst bör låsas in just för att de kan inte föra en saklig diskussion.

Lena
2014-02-09, 20:23
#9

#8   Du din sista mening var inte vidare vacker! Men tanke på god ton i diskussionen. 🤢Där gör du dig skyldig till att gå på gränsen till våra Skrivregler. Låter det stå kvar, men kommer att ta bort om du fortsätter i samma stil.  😉

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

johnnys girl
2014-02-09, 22:46
#10

#8  Man kan inte lasta vare sig SVEKATT eller Djurhemsföreningen för vad enskilda personer skriver på olika forum eller FB-sidor.

Men jag håller med om att det är viktigt att kunna hålla god ton i  en saklig debatt, även om man inte tycker lika. Att  som Djurhemsföreningen anklaga dem som försöker arbeta enligt NoKill-metoden för djurplågeri tycker jag knappast är att hålla debatten på en saklig nivå.

Vad jag förstått så kom Nyhetsbrevet med Djurhemsföreningens ståndpunkter som en chock för flera av deras medlemmar då dessa frågor tydligen inte diskuterats inom föreningen. Och en styrelse har väl ändå medlemmarnas uppdrag, inte tvärt om.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Jassan
2014-02-09, 23:57
#11

Jag tycker det är konstigt att man finner döden som en lösning till hemlösa katter då man sägs stå på katternas sida? Varför vill så många att skygga katter ska dö?? 

"En död katt lider inte" , får jag höra både här o där….men en död katt lever inte heller…är det rätt? Att ta alla dessa liv?

All energi som läggs på att bråka om detta borde läggas på att lösa problemet med hemlösa katter!!

https://jazzans.wordpress.com/

usvead
2014-02-10, 06:05
#12

#9 Du din sista mening var inte vidare vacker!

Nä, det är inte vackert, men det är stämpel man ibland får.  

Att som kattvän och mångårig kattägare får höra att man inte är riktigt klok - bara på grund av att vissa tar till personangrepp när de inte har vettiga argument - det är inte kul. Och det beror på att man inte kan diskutera på ett lugnt och sansat sätt, det är den bistra sanningen.

Vad det gäller Svekatt och Djurhemsföreningen. Jag har inte mandat att säga att det ena är bättre än det andra. Jag kan bara konstatera att det finns olika "skolor" inom det här. Det är upp till var och en att välja efter sin övertygelse. 

Det är väl egentligen det det handlar om. Att de föreningar som är medlem i en annan förening/organisation bör ta sig en funderare på vem/vilka man vill stödja eller vara medlem i…. vad stämmer överens med vår egen inriktning och det arbete vi vill utföra.

Katthemsmatten
2014-02-10, 11:17
#13

#12 SVEKATT har svarat på det angrepp Djurhemsföreningen gjort via sitt medlemsutskick. Att då lasta SVEKATT tycker jag är rätt magstarkt. SVEKATT har dessutom inbjudit till en saklig diskussion och det är min förhoppning att styrelsen för Djurhemsföreningen accepterar denna inbjudan och sätter sig ned och lyssnar. Att man valt att inte läsa nyare forskning om katter och deras sätt att förhålla sig i olika situationer tycker jag är bedrövligt och klart omoraliskt. 

Att ständigt referera till förlegade åsikter och handlingssätt är som att hävda att jorden är platt.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
2014-02-10, 19:06
#14

#12 Bra att du förklarade dig. Fick uppfattningen att du menade att vi i denna tråden var "en bunt idioter som helst bör låsas in för att vi inte kan diskutera sakligt". Jag tycker nämligen inte att någon kan anklaga oss för att föra en osaklig diskussion i den här tråden. Vad som händer på andra forum får du ta och diskutera där och med dem det gäller. 

Denna tråd med inledande artikel är en reaktion på det nyhetsbrev som Djurhemsföreningen skickade ut till sina medlemsföreningar = 30 talet olika djurhem runt om i landet. Om du efterlyser saklighet så borde du reagera på det nyhetsbrevet eftersom sakfelen radas på varandra. Det gör ingen vän av ordning glad. Att angripa en annan organisation på det här sättet är inget annat än ynkligt. 

Olika skolor - ja så kan man väl kanske kalla det. Den gamla konservativa skolan som ser utveckling som hotfullt och av ondo gentemot den nya skolan som tar till sig utveckling och nya forskningsrön för att komma vidare. Ett fenomen som är välbekant inom de flesta områden i vår omvärld. Det har egentligen mycket lite med "galna kattmänniskor" att göra.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Selma99
2014-02-11, 00:02
#15

Ursäkta att jag kommer med en pekpinne men de meningar i inlägg #8 kan väl knappast något som kan strida mot några Skrivregler. Jag skriver gärna under det inlägget då jag också gärna ser en god ton tex mellan olika kattföreningar vore att föredra. Det är så mycket skit som skrivits - här bland annat - mellan olika kattföreningar så att uppmana till att hålla god ton bör vara på sin plats.

Klistrar in dessa meningar som jag antog att du Lena ansåg vara på gränsen till att bryta mot skrivreglerna:

"Det som tyvärr ibland saknas är en god ton i diskussionen. Man skulle önska att fler kunde avstå från illvilliga angrepp. Det sänker trovärdigheten i debatten och spär på myten att "kattmänniskor" är en bunt idioter som helst bör låsas in just för att de kan inte föra en saklig diskussion."

Lena
2014-02-11, 19:07
#16

#15 Som jag och andra tolkat dessa rader var det på gränsen utifrån att de var menade till dem som skrivit i denna tråden. Att kalla oss "en bunt idioter som bör låsas in" är inte god ton i min värld. Senare förklarar sig #8 med att det var andras syn på kattfolk hon/han refererade till. Men det framgick inte förrän i #12

Jag har dock fortfarande svårt att begripa vad den formuleringen hade i denna tråd att göra. 🤔 

God ton ska man alltid hålla anser jag. Vi har våra Skrivregler som vi vill att alla som skriver här håller sig till. Men att framföra konstruktiv kritik på ett sakligt sätt är inte bryta mot Skrivregler eller att hålla en dålig ton. Under de drygt 7½ år som Hittekatter iFokus funnits har det varit en del stormar här. De har uppstått pga att känslorna gått i taket och löpt amok. Många gånger har det handlat om oförmåga att både ge och ta emot saklig kritik.  

Är det något du menar bryter mot skrivreglerna i denna tråd? Vad tycker du själv om djurhemsföreningens nyhetsbrev? Är det dålig ton menar du att det diskuteras och bemöts här?

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Rafflan
2014-02-13, 21:46
#17

Dock är detta lite partiskt, nu här på hittekatter är ju för TNR och dem är emot så dem tycker ni ska ändra er och ni tycker dem ska ändra sig…

Lite som ett dött läge, det man kan göra är väl att ge all fakta och forskning och hålla personliga åsikter utanför. Och sedan hoppas beslutet blir det bästa för katterna :)

Lena
2014-02-13, 22:14
#18

#17 Läs på ovan så ser du att det är precis det som Svekatt har gjort i sitt bemötande av Djurhemsföreningens brev. 

Citat från de avslutande raderna i SVEKATTS öppna brev: "SVEKATT strävar efter dialog och samarbete. I höst bjuder vi därför in till ett seminarium kallat ”Nyfiken på No Kill”. Vi hoppas att många från Djurhemsföreningen då vill komma och föra en öppen och konstruktiv dialog, för djurens bästa".

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Rafflan
2014-02-13, 23:15
#19

#18 hoppas det blir en diskussion då och inte bara ett sätt att försöka övertala och tvinga på folk sin åsikt :/

Lena
2014-02-13, 23:29
#20

#19 Ja det är ju det man hoppas på och inte som Djurhemsföreningen hota sina medlemsföreningar till att vara konservativa.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Katthemsmatten
2014-02-14, 10:50
#21

#17 och #19 En god start kan ju vara att Djurhemsföreningen, i likhet med SVEKATT, börjar läsa den moderna forskning som finns och inte stödja sig på gammal vana och historiska dokument. Sedan kan man diskutera. Upprinnelsen till SVEKATTs skrivelse är inte för att den organisationen ville göra ett påhopp på Djurhemsföreningen utan ett svar på ett oinitierat brev som gått till Djurhemsföreningens medlemmar.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Selma99
2014-02-14, 19:20
#22

# 16 Nej jag menar naturligtvis inte att det är fel att diskutera djurhemsföreningens formuleringar här. Det jag reagerade på var att du skrev att inlägget # 8 var på gränsen för skrivreglerna. Vi kanske tolkade texten helt olika men när någon skriver att det inte är bra att "myten att "kattmänniskor" är en bunt idioter som helst bör låsas in just för att de kan inte föra en saklig diskussion."

så tolkar jag det just som att inlägget just menade att det var en myt och inte anklagade någon här inne för att vara en bunt idioter.

Ibland blir det helt enkelt fel när man läser skriven text och tolkar för snabbt tycker jag.

Fö så förkastar jag totalt 3 månaders regeln och anser att skygga katter ska ha samma chans till ett bra kattliv som "tama" katter. Helt i SVEAKATTS anda. TNR har jag läst och lärt mig tillräckligt om här så jag klart tar ställning för TNR om det sköts på det sätt som det ska - dvs. att man har uppsikt och tillsyn över kolonin och kan agera när man tex. ser ett sjukt djur som behöver vård.

Lena
2014-02-14, 20:08
#23

#22 Formuleringen jag reagerade på var tydligen missuppfattad av mig och flera i tråden. Det framgick som sagt i ett senare inlägg av skribenten hur denne hade menat. Kanske lite olycklig formulering just i denna tråd kan jag tycka, särskilt eftersom den var så pass vass i kanten. Vi lämnar det dock till historien nu.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2014-03-22, 12:53
#24

Puttar upp! Det verkar tyvärr som det småpyr i vissa läger bakom kulisserna utan att man vill föra någon konstruktiv diskussion mot oss "No-Killare". 💣

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Mr Raja
2014-03-22, 17:48
#25

Jag visse inte ens att det fanns så olika motsättningar! Jag är glad för att det finns folk som orkar jobba ideellt med sånt här. Blir det för mycket politik och peta i detaljer i den här typen av gemenskaper/föreningar så blir det lätt att de som utför det praktiska skitgörat;-)  inte orkar bry sig till sist - och slutar.

Det bästa med att ha katt är att den håller borta dementorerna!

Lena
2014-03-22, 18:26
#26

#25 I det här fallet handlar det om så fundamentala saker som katters liv eller död. Synen på det.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Paddan88
2014-03-22, 21:04
#27

Jag har tänkt på en sak angående er som förespråkar TNR. Jag läser många gånger att långhåriga katter klarar sig sämre som hemlösa pga problem med tovor. Hur förhåller ni er till långhåriga katter och TNR? Sätts dessa katter i jourhem istället eller tar ni risken och låter dem återvända till livet som hemlösa (men omhändertagna)? Sen undrar jag angående No kill ideologin: hur sjuk ska en katt vara för att avlivas? Måste den alltid vara dödssjuk eller kan det också röra sig om katter som förväntas vara i behov av omfattande och regelbunden vård och som därför om de tex är skyggisar blir otroligt psykade av eller anser man då alltid att det är värt det i längden med utdragna behandlingar? Jag är emot att katter avlivas enbart pga att de är ohanterliga, inte fått hem, har skabb, loppangrepp blivit vanvårdade mm men ibland har jag svårt att veta riktigt vad jag tycker om hur långt man går för att hålla riktigt sjuka katter vid liv. Missförstå mig inte nu men jag har läst tråden flera gånger och vet att det varit synpunkter på att den blir ensidig eftersom de flesta här är för No kill och att det inte blir en debatt av det. Det krävdes mycket mod för att våga skriva mina tankar kring frågan men jag tänkte att om jag som förhållandevis ny i kattvärlden ställer lite konstruktiva frågor så kanske fet blir en bra debatt av det och så lär jag mig säkert en del på köpet också.

För att dömma mig för den jag är så måste du känna mig väl. Vem är du att säga att jag inte har ett värde bara för att jag inte fick leva som de du anser värdefulla?

Lena
2014-03-23, 12:46
#28

När det gäller TNR gör man bedömning av varje katt som tas in. Kattungar och tama katter tas in för omplacering. Sjuka katter släpps inte heller ut som TNR katter. Är de svårt sjuka avlivas de. Är de behandlingsbara (något som veterinären alltid är den som bedömer) får de stanna inne tills behandlingen är klar. 

När det gäller No-Kill-Filosofin har den egentligen knappt börjat i Sverige. Det de som ansluter sig till No-Kill oftast menar är att de i första hand tar avstånd från avlivning av friska katter. I andra hand från avlivning av behandlingsbara katter. Det är dock alltid en veterinär som avgör när en katt är behandlingsbar eller inte. Det handlar således inte om att katter ska ligga och plågas och självdö och liknande galenskaper som kritikerna till No-Kill vill ha det till.  

No-Kill i sin fulla betydelse är ett koncept som består av många olika samverkande faktorer. 

Här är de punkter som ingår i No-Kill-filosofin: 

1.TNR-program för förvildade katter

2.Hög volym, lågkostnadskastreringprogram

3.Räddningsgrupper

4.Jourhem

5.Omfattande adoptionsprogram

6.Få folk att behålla katterna.

7.medicinska och beteendeprogram

8.PR,Synas i samhället

9.Voluntärer

10.Förebyggande arbete

11 Chef för djurkontroll med hjärta på rätta stället

Läs gärna mera i den här tråden: No Kill - hur då?

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

majvi
2014-03-23, 19:46
#29

#27 Göteborgs katthjälp har eller har haft en långhårig TNR-katt som rakas en gång om året, till sommaren. Såvitt jag minns har hon fångats in med fälla. Voluntärer kommer till kolonin 2 gånger om dagen och katterna vet att de kommer med mat och vänjer sig vid dem. I videon vid c;a 1;20 berättar de om katten som de först inte kunde komma i närheten av men ett par månader sedan älskade hon att bli kliad bakom öronen, man ser också att flera katter njuter av att bli borstade. En del katter dör i sin koloni men det finns också katter som adopteras. Det vanligaste brukar vara att det är voluntärer som har fastnat för en av katterna och tar hem den. I en annan video är det en katt som fått sköldkörteln bortopererad och då måste katten få medicin, men det går tydligen bra. Det kan nog vara svårt att få i en del katter t.ex.antibiotika men det finns en del tama katter där ägarna också har svårt att få i katterna medicin. Det kan väl vara olika från katt till katt,en del kanske behöver tas in och medicineras medan andra katter äter medicinen som den får i maten. Om det behövs någon annan regelbunden behandling är risken stor att katten hamnar hemma hos en voluntär och sedan slutar det med att katten stannar och blir en riktig kelgris. Vi har inte jobbat så länge med TNR i Sverige men vi har jobbat länge och jobbar fortfarande med att ta in skygga katter och vet att de kan bli tama gosiga katter, i alla fall mot de människor de känner. Hur långt man ska gå med behandlingar, det är lika svårt med TNRkatter som med egna katter tycker jag. Blir katten svårt skadad i benet och det inte kan repareras finns alltid möjligheten att benet amputeras och katten får tas in och leva som innekatt. En del skyggisar kan klara av behandlingen bra och det är jobbigare för andra.

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

carlas
2014-03-24, 02:15
#30

#27 Bra att ställa konstruktiva frågor! Bara så kan vi komma vidare.

Du har fått goda svar med länkar vad gäller no-kill, i #28.

Tänker på detta med TNR. Eftersom det är så pass nytt i Sverige blir det lätt missförstånd och överdrifter tror jag. Glöm inte att det är engagerade människor involverade i varje TNR-projekt. Varje katt har enskilt infångats, tagits till veterinär för undersökning och bedömning, ev behandling, kastrering, vaccinering, id-märkning med registrering, samt konvalescenstid - av och hos en engagerad kattmänniska. Volontärer hela vägen. Varje katt i ett TNR-projekt är känd och älskad, av någon/några och mestadels många. Och alldeles som #29 försöker beskriva så är det i vissa fall, ja, "… lika svårt med TNR-katter som med egna katter tycker jag". Med betoning på LIKA. Svårt el lätt. Ibland låter det som folk antar att det är en bunt anonyma insekter det handlar om i en TNR-koloni. Så är inte fallet. De ÄR inte anonyma, och de ÄR katter, faktiskt - om än inte handtama - som tas om hand om av erfarna kattkännare. Så konstigt är det verkligen inte. Hänvisar igen till konkreta ex i #29.

Förstår att det krävdes mod - och vi kan alla lära en del på köpet. Och bli bättre! - på TNR också.

Katthemsmatten
2014-03-24, 10:08
#31

I de två föregående inläggen är det TNRM som beskrivs. M står för Management, dvs man har inte bara tagit in, kastrerat och släppt ut katterna till en plats där de får skydd och mat. Man har tagit det steget vidare och ser till att katterna observeras av volontärer som verkligen lär känna varje individ i kolonin. På det viset får också varje katt den vård den kan behöva.

Jättebra hanterat av er!

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
2014-03-24, 18:09
#32

Fast egentligen har alltid M ingått i TNR, det är ju det hela koncepter bygger på att man även tar hand om katterna efteråt. Att det lagts till är mer för att betona att så är fallet eftersom många kritiker trott att katterna lämnats åt sitt öde efter kastreringen.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Magi-cat
2014-03-24, 18:34
#33

En viktig artikel!

Tack och lov att det finns eldsjälar som ni som ser till hittekatters bästa! 🐱🌺🐱❤️🐱


💓

carlas
2014-03-25, 01:05
#34

#32 "Fast egentligen har alltid M ingått i TNR, det är ju det hela koncepter bygger på att man även tar hand om katterna efteråt. Att det lagts till är mer för att betona att så är fallet eftersom många kritiker trott att katterna lämnats åt sitt öde efter kastreringen."

Alldeles korrekt! (min fetstil ovan) Därför borde det kallas TNRM. För det är vad det är. Möjligen kan privata virrskallar praktisera ngt annat. Som jag personligen är emot.

Då t ex katthjälpen i Göteborg, som är ledande inom TNR i Sverige, använder benämningen TNR, så inbegrips TNR-M. Det är för tusan minimum. Men grejen är att vi behöver göra detta faktum känt. Om en extra bokstav - som här "M" (för management/maintenance) = omhändertagande - kan göra skillnad för folks förståelse, varför inte använda den? Huvudsaken är så klart att det faktiska innehållet klargörs.

#33 Ja det är en viktig artikel. Kanske har vi slirat ut i frågor och svar här i tråden men tror inte det. "Vi är alla skapelsens ärr" gör mig nyfiken. 😎

Lena
2014-03-25, 19:50
#35

#34 Jag tycker dock det är viktigt att klargöra att M alltid funnits med i TNR. Nu går folk och tror att "M" är något helt nytt påfynd.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

eskils
2014-04-15, 11:30
#36

Håller med carlas och Lena. Det är ju rätt självklart egentligen, att om man har gjort sig besväret och tagit på sig kostnaderna att fånga in, kastrera och sätta tillbaka en hemlös katt, så gör man det för att man bryr sig om katten och vill hjälpa den till ett bra liv. Dvs man avser att fortsätta mata den och hålla koll på den. Alltså är bokstaven M för mat och vård självklar.

Tror inte det spelar så stor roll om man kallar det TNR eller TNRM, för TNR är nog redan rätt etablerat som begrepp. Tack Göteborgs katthjälp som går i spetsen för detta nya! (Och som själv använder förkortningen TNR på sin hemsida.)

Någon som hört något nytt om Djurhemsföreningens attack mot SVEKATT - har de bett om ursäkt än??

Lena
2014-04-16, 23:17
#37

#36 Vad jag vet har det varit märkvärdigt tyst från Djurhemsföreningen efter attacken. De släckte ned sin Facebooksida efter många kritiska frågor. Så de ville uppenbarligen inte ha någon diskussion om sitt nyhetsbrev.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

johnnys girl
2014-04-17, 10:21
#38

#36 som Lena säger så har Djurhemsföreningen lagt locket på. Man försöker tiga ihjäl frågan. Vad vi däremot vet är att flera av Djurhemsföreningens medlemmar hört av sig till SVEKATT med frågor om No Kill och medlemsskap. Några har även aktivt lämnat Djurhemsföreningen och flera är på gång.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

eskils
2014-04-17, 10:55
#39

SVEKATT är de hemlösa katternas bästa vän! 🐱🐱❤️❤️

Katthemsmatten
2014-04-17, 10:59
#40

Kan bara instämma med dig, Eskils! Glädjande att flera av Djurhemsföreningens medlemmar reflekterar och försöker få fakta om vad No Kill innebär. Håller tummarna för att fler kommer att välja att vara medlemmar i SVEKATT framöver.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
2014-04-17, 18:48
#41

På ett sätt verkar det ju faktiskt som att Djurhemsförenings utfall mot Svekatt fått motsatt verkan mot vad de hade tänkt sig. Att det liksom slog tillbaka mot dem själva som en bumerang.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Katthemsmatten
2014-04-20, 10:27
#42

#41 De har nog missat att katthemsfolket är tänkande och reflekterande individer. Och som till skillnad från dem som är engagerade i Djurhemsföreningens innersta krets är kapabla att ta till sig information.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
2014-07-25, 14:45
#43

Puttar upp!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

ElisabethB
2015-02-04, 17:03
#44

Ibland kan en reklam gynna en konkurrent. Merchedes hade t.ex. en reklam om bilsäkerhet i USA vid något tillfälle - varvid amerikanarna började köpa mer Volvobilar..
Kanske ett dumt exempel?
Hur har det blivit nu? Fler djurhem som bytt till Svekatt?

😊 Det är bättre att fråga och verka obildad, än att vara tyst och förbli obildad. 😉

Uppkatten
2015-02-04, 21:20
#45

Allt fler katthem ansluter sig till SVEKATT.

Och som privatperson kan man hjälpa till i SVEKATTs arbete genom att bli stödmedlem, se: http://www.svekatt.se/index.php?ID=91

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Katthemsmatten
2015-02-05, 15:04
#46

Hoppas ni är många som stöttar Svekatt och den policy förbundet står för. Det gynnar de katter som har det svårast i vårt land.

Medarbetare Hittekatter iFokus

Lena
2015-02-06, 18:51
#47

Ju fler som stödjer SVEKATT desto mer kan organisationen göra för utsatta katter och katthemmen som jobbar med denna målgrupp katter.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen