Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 13868 ggr
Lena
2007-01-27, 00:25

Låta leva eller låta dö – det är frågan?

Vem ska bestämma om en frisk katt har rätt att leva eller dö? I Sverige anses det som en självklarhet att kattens ägare ska ha den beslutanderätten. När frågan kommer till hemlösa katter ställs inte frågan över huvud taget. En herrelös katt har ingen rätt alls att leva i vårt samhälle. Den är mer eller mindre rättslös och ses av myndigheterna som en ohygienisk parasit.

På gränsen mellan liv och död.

 På gränsen mellan liv och död. Foto: Lena  Foto: Lena

De hittekatter som har tur hamnar på ett katthem eller hos någon annan som arbeter ideellt med hittekatter. Risken är dock större att den dukar under eller slutar sina dagar i en avlivnings kampanj. Vi har idag drygt 100 katthem i Sverige och antalet hemlösa katter beräknas uppgå till minst 100.000.

Foto: Linda Carlgren

                           Foto: Linda Carlgren

90 dagars regeln

Vissa katthem ger bara katterna tak över huvudet under en begränsad tid. Om det gått mer än 90 dagar utan att det goda hemmet infunnit sig anses det humanare att den får somna in än att leva vidare. Det kallas för 90-dagars regeln eller 3 månaders regeln. De katthem som är medlemmar i Djurhemsföreningen förväntas följa denna regel eller rekommendation som det egentligen sägs vara.

Så här skriver Djurhemsföreningen bland annat i sina riktlinjer; "Om ett djurhem skall kunna få stöd från Djurhemsföreningen måste det fylla vissa standardkrav. Detta för att trygga djurens hälsa och djurhemmens anseende"_
"Inga djur ska stanna längre än tre månader på ett djurhem. Inom denna tid ska djuren antingen omplaceras eller avlivas."_

I Djurhemsföreningens Nyhetsbrev 2-2005 skriver ordföranden Anders Jarkiewicz så här om regeln: Han börjar med att citera den nu avlidne styrelseledamoten Jan-Olof Rönnegård som sagt att "Avlivning av djur kan vara en djurskyddsmässig riktig handling om man har djurens bästa för ögonen". Jan-Olof hade enligt Anders menat förvildade djur, gamla djur eller djur som var i behov av dyra veterinärkostnader. Avlivning av dessa katter (som man senare i brevet förstår att det handlar om) gör att flera andra katter kan räddas, samtidigt som man skonar de avlivade katterna från fortsatt lidande. Anders fortsätter med ett exempel som han läst om i Oskarshamns Tidning. Det handlar om den till synes fullt friske katten Nelson som varit på katthemmet i 5 månader. Personalen gav nu Nelson en sista chans innan han skulle avlivas genom att be tidningen skriva en artikel om honom. Nelson hade tur, hans tidigare ägare kände igen honom på bilden i tidningen och han fick leva vidare. Anders ställer sig därefter denna fråga; "Om inte personalen hade haft trycket på sig att hitta ett hem åt katten inom rimlig tid, hade då tidningsartikeln kommit till? Hade OT släppt till förstasidan och hade då familjen hittat sin katt? Ofta är det när en fråga kommer till sin spets som man finner lösningen."

Foto: Lena

                                  Foto: Lena

Jag skickade den 8/8 2006 en fråga om varför 90-dagars reglen förekommer inom Djurhemsföreningen både till Djurhemsföreningens ordförande Anders Jarkiewics samt till vice ordförenden Eivor Karis. Anders svarade att han ville funderna ett tag innan han gav sitt svar. Han funderar fortfarande på svaret, som inte kommit trots att det gått nästan 6 månander. Från Eivor fick jag den 13/8 2006 följande svar:
"I Riktlinjer står att en katt inte bör sitta i mer än tre månader. Lyckligtvis brukar de omhändertagna djuren få ett nytt hem betydligt tidigare än tre månader, det gäller då friska och sociala katter som åtefår förtroendet för människorna igen. När det gäller förvildade katter kan det ta betydligt längre tid att återvinna deras förtroende. Ibland går det inte alls utan djuret uppfattar människan som ett hot och upplever ständig fara vid varje kontakt med en människa. Dessa djur utsätts för ett stort lidande. Djurhemsföreningens ambition, arbete och mål är att varje omhändertaget djur skall få leva och få ett gott liv. Om det råder fullständig enighet imom vår organisation. De djurhem som är anslutna till Djurhemsföreningen har godkänt våra riktlinjer och arbetar utifrån dessa. (27 djurhem är anslutna till oss.) Den personal som arbetar ute på våra djurhem möts ofta av stora och nästan olösliga problem men deras kontakt med verkligheten gör att de alltid tar de beslut som till sist är det bästa för djuret."

Foto: Lena

                                   Foto: Lena

Djurens Vänner 

I början på året (vecka 4 2007) kunde vi i GT och Expressen  läsa om Djurens Vänner i Göteborg där ordföranden enligt källan gasar ihjäl 90 procent av katterna som kommer till djurhemmet. Enligt artiklarna använder han gasen haloten som inte är tillåten i Sverige.

Flera andra lokalföreningar i Djurens Vänner företräder också en avlivningsvänlig policy även om de använder tillåtna metoder och alltid anlitar veterinärer. Det finns t.ex en avlivningscentral i Stockholm som subventionernas av Djurens vänner där katterna avlivas på löpande band av veterinärer.

Djurens Vänners ordförande Britt Lindström låter bara katterna stanna i 3 veckor på sitt djurhem i Malmö innan de blir avlivade. Hon motiverar gränsen med att det inte är djurvänligt att hålla katter på anstalt. Förvildade katter fångar Djurens Vänner in för att sedan låta avliva. På Djurens Vänners Riksorganisations hemsida står det bland annat att "föreningen verkar för ett realistiskt djurskydd där man av olika skäl även behöver avliva djur". Man skriver ävan att "Djurskyddsrörelsen är en nations samvete gentemot djuren. Dess röst går aldrig att tysta." "Djuren är varelser som kan känna, glädja och lida precis som vi människor. - Liksom du själv!"

Flertalet av de katthem som finns i Sverige har valt att varken vara medlemmar i Djurhemsföreningen eller Djurens Vänner. Den främsta anledningen är att man ser annorlunda på frågan om kattens rätt till liv och inte förordar avlivning av friska djur. Andra föreningar som är med i någon av dessa riksorganisationer följer inte riktlinjerna om att avliva katter efter en viss tid.

Andra Länder

I till exempel Nederländerna, Tyskland och Norge finns det lagstiftning som förbjuder avlivning av friska sällskapsdjur. Djurskyddslagarna är överlag starkare och kattens status betydligt högre. När det gäller förvildade katter arbetar många länder med en metod som kallas TNR. (Trap-Neuter-Return). Det är en human och effektiv metod som låter katterna leva vidare i sin vanliga miljö sedan de blivit kastrerade och behandlade av veterinär. Trots väldokumenterade framgångar världen över har den inte fått någon acceptans i Sverige, där de många kritikerna hårdnackat håller fast vid att avlivning trots allt är det allra bästa för katten. Vad katten själv tycker bryr de sig inte om ta reda på. Är det verkligen förenat med en nations goda samvete att låter katter dö? Djurens vänner skriver ju så vackert på sin sajt att djuren också känner, lider och gläds precis som vi människor.

Foto: Lena

                                   Foto: Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

vanessa
2007-01-27, 13:09
#1

Så otroligt bra skrivet. En artikel som får mitt hjärta att bli både varmt och alldeles upprörd. Det de inte tänkt på är hur man hanterar dessa skygga katter. För det är så långt från djurplågeri som det går att komma om man vet vad man gör och ger dem utrymmena de behöver. Så det får ligga på min "att göra lista" att berätta om detta för dem. Även om jag just nu håller på att gå in i väggen av allt kattarbete. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Pelusa
2007-01-27, 13:50
#2

Ytterligare en femetta, Lena! Du reder smidigt ut de grava motsatsförhållandena mellan ord och handling.

Låta leva eller låta dö… det är pudelns kärna och en bra fråga för det fina s k "djurskyddet" i det här landet (som vi är alla med och betalar via våra skattsedlar).

/Pelusa

[Ambrosia]
2007-01-27, 19:08
#3

Fy så fruktansvärt. "Djurens vänner" borde inte få driva en verksamhet i huvudtaget och ställas inför rätta. Kan man anmäla dem till djursyddsmynigheten? Jag anser att lagstiftning behövs om att det är förbjudet att avliva sällskapsdjur bör komma till.

Bra skriven artikel, det känns som om Svergies katter kommer till ett koncentrationsläger när de "tas om hand" på detta sätt.

En katt är ett underbart liv och vi har absolut ingen rätt att bestämma över om det ska leva eller dö, utan bör alltid utgå från att ta om hand och stötta katten till 100%!!!!

Ambrosia

Lena
2007-01-27, 19:23
#4

#3 Djurens Vänner i Göteborg är sedan tidigare anmälda till miljöförvaltningen som är de som handhar djurskyddsärenden. De har en lunta på 800 sidor om ordföranden där och att han gasar ihjäl katter. Trots detta ledde inte anmälningarna vidare till åtal. Sanslöst! Det verkar som att nya anmälningar är på gång. och visst börjar man tänka på koncentrationsläger och allt möjligt när man hör talas om detta.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2007-01-29, 10:43
#5

Puttar upp så får vi se om det kan bli lite diskussioner om det här. 

Vad tycker ni om dessa regelsystem? Är det rätt eller fel? Vad ska vi göra för att förändra situationen?

Personligen tror jag att 90-dagarsregler och andra begränsningar för hur länge en katt får leva på ett katthem är av ondo. Inte bara på det sättet att de är inhumana, de bidrager även till att vidmakthålla kattens låga status. Det ger, enligt min mening, fel signaler om man bara går och avlivar katter på det här sättet.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Simson
2007-02-01, 12:54
#6

#5, Lena: Precis min åsikt! Kunde inte ha skrivit det bättre. Tack för att du sätter ord på vad jag känner!

-> Kastrera och id-märk <-  
>^..^<   CatCrazyLady

Lena
2007-02-02, 10:58
#7

#6 För min del har det varit hälsosamt för själen att bo i ett annat land med bättre djurhållning än Sverige i några år (Nederländerna). Det har gjort att jag insett att det finns andra vägar och möjligheter och att Sverige inte alltid är bäst på allt som vi så lätt har trott genom åren.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Engla
2007-02-02, 19:55
#8

Vilken bra och informativ text, Lena! Ibland kan man undra vad alla dessa hemlösa, misshandlade och oönskade katter tänker om oss människor. Tror ni att de känner sig hatade och oönskade av oss människor, eller känner de inget alls? Vad tror ni?

/Änglakatterna - medarbetare på Hittekatter och på Katthemmet Kompis

Lena
2007-02-03, 12:38
#9

#8 Ja det kan man verkligen undra. Ibland önskar man att man kunde läsa en katts tankar. Det är nog inte underligt att det tar sin lilla tid innan skygga och förvildade katter får förtroende för människor.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

storAnnette
2007-02-07, 15:37
#10

Hur är det i Nederländerna?Har du skrivit om det nånstans så vill jag gärna läsa om det,enklare än att söka info själv.

Jag tycker att alla friska katter (och andra levande varelser) ska ha rätt att leva ett värdigt liv.

Lena
2007-02-07, 15:40
#11

#10 I den här artikeln kan du läsa lite om hur katter har det i Nederländerna och framförallt i Amsterdam:

http://hittekatter.ifokus.se/Articles/Read.aspx?ArticleId=9c30acb7-4168-447d-85a6-5ae7d0accc8b

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

vanessa
2007-02-07, 19:59
#12

Katter levre i nuet. Det finns de som gör allt för att komma in i värmen för de är vana med människor. Men blir oftast utjagade och förlorar förtrondet. Sedan så finns det de katter som aldrig varit med människor. De ser oss som något de inte känner igen och vet inte varför vi plötsligt intresserar oss för dem. Vi blir tillfälligt et hot. Även om de lever i nuet, så är de starkt påverkade av dåtiden. Men med tid så lär de sig förstå oss människor, och lär sig snabbt att vi inte är ett hot.  Bara man hanterar dem på rätt sätt, låter dem ta stegen när de änner för det, och så  tar vi stegen för kontakt med dem. Innan de är redo men på G. Sedan så är det bara att fortsätta. Men de kan alltid ha plågsamma minnen och bli rädda av plötsliga rörelser, ljud och så vidare men annars fungera utmärkt. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Lena
2007-03-18, 00:50
#13

Puttar upp med tanke på en annan diskussion.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2007-04-05, 17:43
#14

Puttar upp på begäran! // Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

gubben
2007-04-05, 18:49
#15

En verkligt bra artikel. Angående 90-dagarsregeln så tycker jag inte att det är riktigt klokt. Varför har man i så fall inte samma tidsgräns för hundar? Att ta in en förvildad katt, dubbelvaccinera, sätta i karantän och kastrera och id-märka och hålla på i tre månader för att socialisera den och sedan på 91 dagen så tar man dit veterinär och avlivar den! Låter det här sjukt på något sätt? Eller är det så att de katthem som  tillämpar den här regeln inte åtgärdar katterna på något sätt alls eftersom det då skulle bli rena förlustaffären? Och den stora frågan. Vilka djurvänner skulle ha lust att gå igenom detta med katt efter katt och ändå ha lust att offra sin fritid på att fånga in katter som troligen kommer att bli avlivade just när man börjar närma sig målet, nämligen att katten börjar lita på människor? Jag kan inte ens förstå hur någon kan komma på något så dumt och sen säga att det är för djurens bästa. Men efter att ha läst allt om DV i Göteborg och Borås m.fl så inser jag ju att det inte precis är djurvänner som jobbar med utsatta djur alltid.

Alexej
2007-04-05, 18:52
#16

Nej, jag antar det har med pengar och bidrag att göra. Men åter samma problem, för många katter och för få nya hem.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Alexej
2007-04-05, 19:01
#17

Min ena katt-Gustav satt redan över 6 månader på katthemmet, för han gick inte på kattlådan, eller han gjorde det i början och slutade med det sedan. Blev bara deprimerad. Sedan var det frågan om avlivning, för ingen ville ha en icke rumsrent katt. Då tog jag den (i samma veva när jag började där). Han var rumsrent direkt, är jättefint, men har total dålig självförtroende. Går direkt, när en annan fräsar, fast han är mycket större. Väntar alltid med maten, tills alla andra är klara. Hette först Rambo, men när jag insåg att han aldrig blir en Rambo, blev det Gustav. Men han älskar mig och älskar att bli klappad.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

supermoccine
2007-04-05, 19:29
#18

Väldigt välskrivet!

Jag visste inte om det här och blir chockad över hur männsikor som påstår sig vilja katterna väl kan förespråka ett sådant förfarande.

supermoccine
2007-04-05, 20:25
#19

Jag skulle vilja veta vilka katthem som är anslutna till Djurhemsföreningen och vilka av dessa som följer den här regeln.

Lena
2007-04-05, 22:32
#20

Av de ca 27 katt- djurhem som är medlemmar i Djurhemsföreningen verkar det inte vara många som följer 90-dagarsregeln. Har även förstått att många vill ha bort den.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2007-09-17, 22:24
#21

Aktiverar den här gamla artikeln då den passar bra in på artikeln om Livlinan som jobbar mot avlivning av friska djur.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Hawknestgrove
2007-09-18, 17:15
#22

Vill bara nämna, att NOrge INTE är ettt föregångsland. Den lag de antog, var bara i princip samma som vi har i Sverige nu, dvs att katten inte längre är fredlös. En djurägare har fortfarande full rätt att avliva ett friskt djur.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Lena
2007-09-18, 21:05
#23

#22 Den artikel som jag läste när lagändringen antogs i Norge sa något helt annat. Tror det var Vanessa som länkat till den. Norge jobbar även med TNR-metoden så bättre är det trots allt.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Nore
2007-09-18, 22:16
#24

#1-23.     En fråga, skall varenda person i vårt land vara kattägare menar ni? Jag menar som så, vet inte hur många hemlösa katter det fins, men om varje katt får fyra till fem ungar två gånger om året, är det inte ett sätt att bita sig skälv i svansen o försöka hitta katthem till alla. Jag har plaserat ut 17 katter o det var inte det lättaste, det flesta svarade att de redan fått en katt som kommer o får mat, dessa katter skulle avlivas men jag fick det uppskutet för att försöka få ut dem till fodervärdar som var villiga att ta hand om dessa. Jag menar inte att vi skall avliva alla katter som är friska, utan bara begränsa en lavinartad ökning av hemlösa katter. Jag tänker som så, tänk om vi hunägare skulle låta våra hundar springa o föröka sig fritt, hur skulle det bli, jo fulkommligt kaos.           NORE jägare

Lena
2007-09-18, 23:05
#25

#24 Det är just det som är det stora problemet att det finns kattägare som inte tar sitt ansvar. Vad vi vill här på sajten är naturligtivs först och främst att folk börjar göra det genom att kastrera, ID-märka och ha uppsikt över sina katter. Sedan vill vi använda TNR-metoden på förvildade kattkolonierna ute, vilket är den effektivaste metoden att begränsa den livanartade ökningen. Håller med dig om att kattägare borde ta samma ansvar som hundägare. Strängare lagstiftning vore på sin plats.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2007-09-19, 10:59
#26

Puttar upp då jag väntar på svar från #24.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
2007-09-19, 11:10
#27

Alla redan födda katter har en rätt att leva ett bra liv, men långsiktigt skulle antalet (hemlösa) katter minskar extremt om fler kattägare skulle kastrera sina katter. Där det inte finns en kattägare borde kommunen gå in och kastrera katten.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Nore
2007-09-19, 11:34
#28

#27 Kemisk kastrering är väl ett alternativ i sådana fall.   NORE

Alexej
2007-09-19, 11:48
#29

En operativ kastrering är mycket tillförlitligare. P-piller kan bara ges under uppsikt regelbunden en gång i veckan. Fast det skulle vara bra med ett kattfoder som gör katter sterila…

Ja, det är bara att fortsätta kämpa och försöka påverkar kommuner, regeringen, medier OCH kattägare att ta sitt ansvar.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
2007-09-19, 12:15
#30

#28 & 29 P-piller är inte vidare tillförlitligt då honkatten lätt blir dräktig om bara ett enda piller missas. Tyvärr väldigt vanligt att katter som går på p-piller ändå får kattungar. Då talar jag om katter som har en ägare och där pillren getts under uppsikt. När det kommer till hemlösa katter blir det för svårt att kontrollera att de verkligen får i sig pillren.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Hawknestgrove
2007-09-19, 20:41
#31

Ja, tänk om det hade funnits kemisk kastrering av hankatter, som man gör i Danmark (frivilligt) med sexualförbrytare….. Ppillerna är ju inte bra,bara en temporär lösning i väntan på kastrering.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Lena
2008-09-10, 00:24
#32

Puttar upp en gamal artikel som kan kännas aktuell nu när det pågår flera diskussioner om det här med avlivning av katter.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

mymlanbus
2008-09-10, 00:56
#33

Vilken bra artikel! Tack Lena!

Lena
2008-09-10, 01:34
#34

Sorgligt nog är det så här det ser ut i dagens Sverige. Känns ju som rena rama medeltiden.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
2008-09-10, 01:35
#35

#19 Här är den nyaste lista över katthem som är anslutna till Djurhemsförening:

01 Gotlands Katthem

02 Djurskyddet Skaraborg

03 Hudiksvalls Kattsamarit

04 Djurskyddet Strängnäs

05 Kattfoten i Halmstad

06 Djurskyddet Norra Halland

07 Djurskyddet Köping - Kattvännerna

08 Föreningen Djurhjälpen

09 Linköpings Djurskyddsförening

10 Stenums Katthus Djurens Vänner i Skara

11 Djurskyddet Västervik

12 Djurskyddet hittakatten Enköping

13 Göteborgs djurskyddet

14 Djurskyddet Eskilstuna

15 Föreningen Gefle Katthem

16 Oskarshamns Djurskyddsförening

17 Södertälje Katthem

18 Djurskyddet Västerås, Huskatten

19 Öbacka Djurhem

20 Djurhemmet Kalmar

21 Nässjö, Föreningen Djurens Vänners

22 Djurskyddet Kristinehamn "Barrliden"

23 Djurskyddet Karlstads Djurhem

24 Djurskyddet i Bollnäs-Ovanåker

25 Djurskyddet Malmö

26 Borlänge Djurens Vänners Katthem

27 Fia-hemmet, Norrköping

28 Slöinge Katthem

29 Kullbäckstorps djurhem

30 Svenska Hundskyddsföreningen "Hundstallet"

31 Djurskyddet Nyköpings djurhem

32 Djurskyddet Västerbotten

33 Stadskatten i Bromma

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Ankie
2008-09-10, 12:54
#36

Nu har jag skrivit ut denna

mymlanbus
2008-09-10, 13:33
#37

Fia-hemmet är med i listan, undrar just om de använder sig av 90-dagarsregeln? Gråter

Alexej
2008-09-10, 13:46
#38

Djurhjälpen i Waxholm är också med fast de avlivar inte sina katter.

Jag vet inte varför. För mig personligt är det lite av dubbelmoral men samtidigt är det bra om föreningar inifrån kan påverka regler och kanske kämpar för att 3-månadsregeln bli strukna.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
2008-09-10, 22:38
#39

#35 Bra att veta! Många katthem som är med i Djurhemsföreningen säger själva att de inte efterlever 3-månadersregeln. Själv blir jag helt förvirrad av detta och tycker som #38 att det känns som dubbelmoral.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

johnnys girl
2008-09-11, 00:11
#40

Jag vet flera katthem som är medlemmar för att de ska ha möjlighet att söka ekonomiskt bidrag. Sedan struntar de i 90-dagarsregeln.

Var och en gör sina val men personligen tycker jag att det är fel. Om fler katthem skulle ta ett tydligt avstånd från 90-dagarsregeln genom att vägra medlemsskap skulle Djurhemsföreningen antingen lägga ned eller tvingas förändra sin inställning.

Jag kan meddela att utöver Djurhjälpen i Waxholm så tillämpar inte heller Stadskatten någon 90-dagars regel.

Ständig uppassare till griniga Luffar´n, Snygga Smilla, Busiga Mina, Skygga Tingeling, Charmören Flea och hunken Roffe.
Volontär på Stockholms Katthem
www.katthemmet.nu www.svekatt.se

 

Alexej
2008-09-11, 00:17
#41

Ja, det vore bra om begreppet 3-månadsregeln försvinner. Det vore ett steg i rätt riktning.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
2008-09-14, 14:19
#42

Det är min högsta önskan att den i mina ögon ovärdiga 3-månaders regeln försvinner. Den hör inte hemma i modern tid i ett civilicerat land. Tycker det är ofattbart att den fortfarande existerar. :( Och varför protesterar de som är medlemmar i Djurhemsföreningen inte mera än vad de gör?

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

mymlanbus
2008-09-14, 14:23
#43

3-månadersregeln får håret att resa sig över hela min kropp. Att det sedan inte finns utskrivet på hemsidorna till katthem gör det svårare att veta om katthemmen jobbar efter den regeln. Jag får verkligen ont i magen av sådant. Nej, jag skulle inte vilja jobba så!

/Malin

[Daisy-Moa-Elsa]
2008-09-14, 14:39
#44

Risken är väl att om katthemmen skulle skylta med sin 3 månaders regel skulle de förlora många givare. Sen vågar de nog inte protetstera för de kanske är beroende av  bidrag. Tragiskt och gör ett moment 22. Som #42 säger, i dessa moderna tider beteer vi oss som oupplysta nollor med sånna regler. Man kan bara hoppas att den försvinner inom snar framtid. Man ska inte kalla sig katthem/ djurförening och vän av djur när man tillämpar avlivning på så vis, skamligt.

CALA
2009-01-23, 20:16
#45

Vill blåsa nytt liv i denna tråd, vi har tydligen fått klagomål på att våra katter sitter för länge hos oss. De nya inspektörerna vill att vi följer regeln om tre månader. Däremot var det ok om de omplacerades. Man behöver alltså inte ta livet av dem. Jag tänker lämna som förslag till vår styrelse att katter som vi lämnar på jourhem ska vara katter som faller för regeln. Inga andra katter lämnas ut, om det inte är superakut. TNR är jag lite tveksam till, i så fall ska det ske snabbt efter infångandet. Vi har en del katter som trivs alldeles utmärkt hos oss. Det behöver inte vara en plåga för en katt på ett djurskydd eller katthem.

Det kanske är dags att protestera mot regeln. Katthemmen själva vet bättre än veterinärer/inspektörer hur varje katt mår. De är lika, om inte mer individuella än människor.

Hawknestgrove
2009-01-23, 20:25
#46

Cala, det är väl just det där, som är ett sätt att kringggå reglerna. Finns andra, som gör så med

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Ankie
2009-01-23, 20:50
#47

Men precis Cala. Jag vet på ett ställe där en katt fick vara kvar i tre år och de hade just dessa regler men de kringgick dessa regler för att låta katten leva. Inte kan man väl ta livet av katten då när man räddat den från just det från början. Till saken hör att katten inte fick sitta i en bur hela tiden, för det kan jag tycka är hemskt, om man ser att katten mår dåligt. Den fick komma ut och umgås med andra katter och människor. Bra att ni tänker i dessa banor.

Men en fråga har ni många jourhem?

martdat
2009-01-23, 20:56
#48

gäller inte reglen bara katter i bur?`det är ju förfärligt annars…

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

essut50
2009-01-23, 21:14
#49

#48 Tyvärr inte. Våran katthem här har ett års regel istället för 3 månader, dom har inga burar på katthemmet alla går fria. När jag fick veta det så ville jag inte vara fadder längre där.Gråter

" En smula nyfikenhet håller oss unga"

"Hjärtat är lyckligast - när det slår för andra"

brutt
2009-01-24, 00:11
#50

Skulle jag heller aldrig kunna vara.

Debattia
2009-01-24, 00:32
#51

Läst tråden och mycket bra skrivet av dig Lena.

Jag tycker också att katt och djurhem skulle våga ställa sig upp mer och kräva att dom tar bort 3-månadens regeln. Flera hem skulle ju kunna gå samman och ställa krav. Om man bara hänger på och kringgår för man tycker det är fel  sker inga förändringar.

Tror  att de katthem som har katterna i burar låter dom turas om för rastning utanför burarna och då klarar dom väl längre tid än tre månader.

Man måste nog skriva en massa motioner. Kan hoppas på att Djurens rätt också tar upp  frågan.

Tycker det Cala skriver  låter bra, att dom placerar ut dom katterna först som varit längst.

Här ligger kattkommando-syd bra till eftersom dom enbart har stödhem och där måste man få ha en katt hur länge man vill, för det blir ju hemmiljö och hemma kan man ha dem så länge de lever, kan bli över 20 år.

Tror även på att alla katthem ska se till att katterna är kastrerade innan de placeras, dom som tar ungar följs upp när katterna blir könsmogna ,kollar upp om dom tänker kastrera eller har gjort.

Hittehundarna det så heller inte så bra, många avlivas där också om det inte hittas några hem. Handlar mest om blandrashundar. Helt klart finns många fler katter, tyvärr .

En som själv driver ett djurskydd berättade för mig att dom hade fått bidrag från kommunen för att åka ut och samla in hittekatter för avlivning. Dom hade gjort det under en period men sen nekat.

Det blir verkligen dubbelt när en djurskyddsförening fångar in för att avliva.

 

Debattia

 Den skygga kattens hemsida!

 

 

Pudel
2009-01-24, 01:26
#52

Djurens vänner i Borås avlivar katten efter tolv dagar om inte hem hittas.

Lena
2009-01-24, 02:06
#53

#52 Det är ju fullständigt sanslöst!

#45 Menar inspektören att ni har får små burar då eller vad ligger bakom dennes motivering? Enligt Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt; är det fr.o.m den 1/5 2008 nämligen på burmåtten det hänger om katterna får vara längre än tre månader eller inte.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Ankie
2009-01-24, 11:20
#54

#52 Men va fanken, efter 12 dagar. Vad är det för idioti?

Lena
2009-01-24, 12:10
#55

När det gäller Djurhemsföreningens 3-månaders regel verkar det vara en regel som är skriven i sten. Jag vet att det finns en hel del kritiska röster bland medlemsföreningarna. De säger att de försöker påverka internt för att få bort regeln. Har hört detta sedan 2006 utan att något konkret verkar inträffa i praktiken. Dessutom verkar det vara en känslig fråga som man som medlemsförening inte gärna pratar för mycket om. När jag försökt göra det vid olika tillfällen har jag oftast mötts av tystnad eller också har man raskt avslutat diskussionen ibland t.o.m. på ett ganska otrevligt sätt. Jag kan inte tyda det på annat sätt än att man har dåligt samvete för något som man inte kan försvara, men samtidigt inte har kraften att påverka.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2009-01-24, 13:11
#56

Jag väljer nu att kopiera in vad som står i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om hållande av hund och katt; eftersom det lätt blir missförstånd runt vad som egentligen gäller.

Läs 3 KAP. 12 § där står det klart och tydligt. 

3 KAP. SÄRSKILDA BESTÄMMELSER FÖR HÅLLANDE AV KATT

Förvaringsutrymmen

1 § I ett kattstall ska mellanväggarna mellan boxarna vara utrustade med siktbarriärer minst halva mellanväggens längd.

Allmänna råd till 3 kap. 1 §

Boxarna i ett kattstall bör möjliggöra en viss synkontakt med andra katter.

2 § Katter i förvaringsutrymmen ska ha tillgång till miljöberikning såsom upphöjda liggplatser, möjlighet att klösa, gömställen samt för katter som hålls inomhus en kattlåda. I boxar och rastgårdar ska det även finnas upphöjda hyllor eller gångbrädor för katterna att gå på. Hela höjden i boxar och rastgårdar ska utnyttjas för miljöberikning.

Allmänna råd till 3 kap. 2 §

Katter som förvaras permanent i minimimåtten enligt 3 kap. 11 § bör dagligen rastas utomhus eller i inomhusutrymme som överstiger måtten för permanent katthållning.

3 § Digivande honkatter ska ha tillgång till en särskild liggplats som är oåtkomlig för ungarna.

4 § Ett förvaringsutrymme får inte rymma fler än 15 vuxna eller 20 växande djur. Alla katter i ett förvaringsutrymme ska samtidigt ha tillgång till en liggplats.

5 § Om flera katter förvaras i ett utrymme utan möjlighet att gå ut, ska det finnas minst en kattlåda per två katter eller en så stor låda att den till ytan motsvarar en kattlåda per två katter. Kattlådan ska hållas tillfredställande ren.

Kattlådorna ska hållas separerade från utfodringsplatserna, dock minst en halv meter från utfodringsplatserna.

Allmänna råd till 3 kap. 5 §

Kattlådan bör städas minst en gång per dag.

Kattlådornas yta bör minst vara 0,12 m2 per två katter.

Skötsel

6 § Katter som hålls inomhus ska ha fri tillgång till dricksvatten. Katter som hålls helt eller delvis utomhus ska få tillgång till vatten minst två gånger per dag på sådant sätt att det inte omedelbart fryser, om de inte har tillgång till vatten från vattenautomat eller dylikt som erbjuder frostfritt vatten.

Katter med låg rang i gruppen ska få möjlighet att äta och dricka utan stress.

Allmänna råd till 3 kap. 6 §

Det bör finnas mat- och vattenskålar på olika ställen och på olika höjder för att katter med låg rang ska få tillfälle att äta och dricka ostört.

12 SJVFS 2008:5

7 § Katter får inte hållas bundna.

8 § Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra katten från att falla ner.

9 § Kattungar får inte skiljas från modern annat än temporärt, så länge de behöver hennes mjölk och omvårdnad, dock tidigast vid 12 veckors ålder.

Kattungarna får heller inte lämna uppfödaren förrän tidigast vid 12 veckors ålder om inte särskilda skäl föreligger.

Katthem och kattpensionat

10 § En person som driver ett katthem eller kattpensionat ska ha kunskap om katter.8

Kunskapen ska omfatta:

1. Kattens beteendebehov och etologi

2. Problemkatter och problemkattägare

3. Stress hos katt

4. Smittspridning

5. Djurskyddslagstiftningen

6. Raskunskap

7. Enklare kattsjukvård

8. Praktik

Mått

11 § Rastgårdar och utrymmen avsedda för permanent katthållning ska vara minst 6 m2. Arean ska vara minst 2 m2 per katt. Takhöjden ska vara minst 1,9 m.9

12 § Följande mått är minimimått på boxar för katter i m2 vid kattpensionat, avelsbox för katthona med ungar och annan tillfällig förvaring. Katter får inte förvaras i denna typ av box mer än 3 månader. 10

Area (m2)

1,5

Minsta sida (m)

1,2

Takhöjd (m)

1,9

-------------

 Sedan finns det en begreppsförvirring vad man ska kalla det vi idag kallar katthem för. Enligt jordbruksverket delar man in det i följande tre former; 

katthem: en anläggning där katter tas emot tillfälligt för att senare omplaceras eller avlivas,

kattpensionat: inrättning där katter tas om hand hela dygnet då kattägarna är på semester eller dylikt,

kattstall: en byggnad med boxar för katter,  

Man vad det till sjyven och sist handlar om är hur stora boxarna är. Det är det som avgör om katterna får vara där i mer än 3 månader.

_____________

En annan sak som står i nämnda föreskrift är följande (Allmänna råd till 1 kap. 23 § ):

23 § Djur som är omhändertagna enligt 31 eller 32 §§ djurskyddslagen*, får inte omplaceras på sådant sätt som anges i 34 §* lagen innan deras medicinska och mentala status granskats. Om djurets medicinska eller mentala status inte medger omplacering och behandling bedöms vara utsiktslös, ska djuret avlivas.

Ovanstående gäller även hundar och katter som omplaceras genom någon organisation.

Katter som levt utomhus och är förvildade bör inte tvingas leva inomhus.

Här är vad som står i Djurskyddslagen 32§, 33§ & 34§.

32 § /Träder i kraft I:2009-01-01/ Trots vad i 31 § 1 föreskrivs om tillsägelse och rättelse ska länsstyrelsen eller polismyndigheten besluta att ett djur som är utsatt för lidande omedelbart ska omhändertas om
1. det bedöms utsiktslöst att felet blir avhjälpt,
2. ägaren till djuret är okänd eller inte kan anträffas, eller
3. det i övrigt bedöms oundgängligen nödvändigt från djurskyddssynpunkt.
   Om beslutet har meddelats av polismyndigheten, ska beslutet underställas länsstyrelsen, som snarast ska avgöra om det ska fortsätta att gälla.
   Omhändertagandet ska ske genom polismyndighetens försorg. Lag (2008:660).

33 § Beslut enligt 31 eller 32 § omfattar också avkomma som det omhändertagna djuret föder under omhändertagandet.
   Sedan ett djur har omhändertagits får ägaren inte förfoga över djuret eller avkomma som omfattas av omhändertagandet utan tillstånd av länsstyrelsen. Lag (2003:52).

34 § När länsstyrelsen beslutar om omhändertagande av djur, skall länsstyrelsen snarast fastställa om djuret skall säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas.
   Om länsstyrelsen har beslutat att djuret skall säljas eller överlåtas på annat sätt och om det visar sig att beslutet inte kan verkställas, får länsstyrelsen i stället besluta att djuret skall avlivas.
   Djuret skall säljas, överlåtas på annat sätt eller avlivas genom polismyndighetens försorg. Lag (2002:550). 

Det handlar alltså om ärenden där djur omhändertagits med stöd av djurskyddslagen.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Pudel
2009-01-24, 15:50
#57

"Om katter vistas ensamma på en balkong som är belägen mer än fem meter över marken, måste balkongen vara försedd med nät eller liknande för att förhindra katten från att falla ner."

Jag tycker att ordet "ensamma" borde inte alls vara med. Katter är snabba djur, det hjälper inte om man sitter på balkongen när katten är på golvet, olyckan kan vara faktum på bråkdelen av sekunden. Och de som har katten ensam på balkongen, kan ju alltid säga att den inte var där ensam.. Så vad hjälper det att ha en sådan regel, ingen blir straffad.

Vad tycker ni andra?

Alexej
2009-01-24, 15:57
#58

Tycker likadant. Tråkigt med otydliga ord i lagar. De borde ta bort ordet ensamma direkt. Finns för många som chansar att det kommer gå bra.

En fd kompis ville inte sätta upp nät för han tyckte det ser fult ut. Hans kattunge ramlade ner från 3. våning, överlevde men blev påkörd på vägen - E20.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Kusten
2009-01-24, 16:06
#59

Tack för en bra och viktig artikel!

Lena
2009-01-24, 16:12
#60

#57 Instämmer - de borde stryka ordet ensamma.

Fattar överhuvud taget inte hur folk vågar ha sina katter på balkongen utan att näta in den. Om man bor på ett lägre plan är det ju ändå riskabelt. Katten kan ju smita och råka ut för andra faror även om den inte slår ihjäl sig av själva fallet.

//Lena

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

SaraC
2009-01-24, 16:33
#61

Otroligt intressant läsning, tack!

Mvh, Sara. Värd på Spetsar & urhundar

catfoot
2009-01-24, 21:53
#62

Vilken formulering i en lag…Om dom vistas ensamma..vadå det är väl lika farlig om matte eller husse sitter där oxå..vet inte dessa lagskrivare hur en katt fungerar å hur snabb den är i sina rörelser..

Dom kanske skulle behöva lite studier i kattliv…

Ditt hem är där din katt är.Kyss

OT/Snyggt ....

catfoot
2009-01-25, 20:10
#63

Putt, för fler synpunkter på denna lag..

Ditt hem är där din katt är.Kyss

OT/Snyggt ....

martdat
2009-01-25, 20:18
#64

#51 KKS har flera katthem oxå, inte bara stödhem,

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

Alexej
2010-04-11, 11:29
#65

Puttar upp

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

[Borttaget]
[Borttaget] 
2010-06-25, 22:32
#66

Inlägget är borttaget

Lena
2010-07-30, 13:56
#67

Aktualiserar en artikel som alltid känns aktuell.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Alexej
2010-09-15, 19:33
#68

Djurhemsföreningen har tydligen bytt ut ordet ska till bör… angående 3-månadsregeln.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Alexej
2010-09-15, 19:34
#69

dubbelt

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Lena
2010-09-16, 02:01
#70

#68 Vet att det under flera år har förekommit diskussioner inom Djurhemsföreningen att ta bort regeln helt och hållet. Verkar dock sitta hårt inne….

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2010-11-27, 17:55
#71

Puttar upp denna artikel inför Kattens Dag som officiellt firas imorgon på 1:a Advent.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2011-05-08, 12:57
#72

Puttar upp då vi just diskuterar den här frågan i en annan tråd.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2012-01-01, 14:20
#73

Puttar upp en aktuell fråga!

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

KattkoloninBotkyrka
2012-01-01, 15:11
#74

Fantastiskt bra skrivet.

~~Hemlösa Katter i Nöd~~
www.facebook.com/Kattkolonin.Botkyrka

Lena
2012-01-01, 15:17
#75

#74 Tack! :)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2012-04-30, 09:45
#76

Putter upp tråden med tanke på pågående diskussioner om avlivning av katter i DV Borlänges regi. Det så kallade realistiska djurskyddet.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Lena
2013-06-16, 10:45
#77

Citat från ett standardsvar från Helena Kättström, Processchef, Avdelningen för djurskydd och hälsa, Jordbruksverket

(Svaret fick jag den 25/2 2013 och många med mig efter kritik av avlivningen av katterna i Vargön). 

"Djurskyddslagen är skriven för att verka förebyggande och gäller på individnivå, vilket betyder att varje djurs välfärd är viktig. Detta betyder dock inte att det i varje situation är bäst för ett djur att få leva vidare, utan det måste bedömas i varje enskilt fall, där det förstås finns flera faktorer att ta hänsyn till. Ibland är avlivning det bästa alternativet för att undvika att djur ska lida. Det är alltid ett svårt beslut, men det får inte hindra oss från att se till djurens bästa".

Svaret fortsätter med att Jordbruksverket inte kan gå in i enskilda ärenden utan hänvisar till Länsstyrelsen som tagit beslutet, som är en självständig myndighet. (Intressant då den aktuella Länsstyrelsen säger sig stå under Jordbruksverket och måste följa deras regler, och därför hänvisat till dem när vi ifrågasätter grunden för deras beslut.)

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

[eskils]
2013-06-16, 12:15
#78

#77 Djurskyddslagen är skriven för att verka förebyggande och gäller på individnivå … Ibland är avlivning det bästa alternativet för att undvika att djur ska lida.

Hur i hela helskotta kan man avliva friska djur i "förebyggande" syfte, för att undvika att de eventuellt annars skulle få lida i en framtid??? Hur står man ut med sig själv??? Kräks

majvi
2013-06-16, 12:50
#79

Lyssna på vad katterna har att säga.De trivs med livet och vill fortsätta leva

“In a world filled with hate, we must still dare to hope. In a world filled with anger, we must still dare to comfort. In a world filled with despair, we must still dare to dream. 

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-12-04, 20:41
#80

Inlägget är borttaget

[Borttaget]
[Borttaget] 
2013-12-07, 19:53
#81

Inlägget är borttaget

Lena
2013-12-09, 18:03
#82

Puttar upp en gammal artikel som är lika aktuell som då den skrevs. Tråkigt nog får man väl säga.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Upp till toppen