Annons:
Etiketterkattens-statusdjurskyddsfrågorartikel
Läst 8862 ggr
SVEKATT
2017-01-08 17:13

Bortsprungna kattungar och ungkatter

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Nu under vinterhalvåret hittas många frusna yngre katter ute. Det finns också gott om efterlysningsannonser där oroliga kattägare söker efter sin kattunge eller ungkatt som inte har kommit hem som förväntat.

Så här års har många av vårens, sommarens och höstens kattungar hunnit bli ”tonåringar” och deras ägare bedömer nu att de är stora nog att kunna börja gå ut. Kanske tycker man också att katten är för livlig inomhus.

”Den klarar sig ute – den har ju päls!”, verkar vara en vanlig uppfattning. ”Katter har gått ute i alla tider – det är naturligt för dem”.

En katt som inte är van vid kyla klarar emellertid utevistelsen sämre än vana utekatter. Katter som lever ute året om – och som får i sig tillräckligt med mat - får en längre och tätare päls inför vintern, mängden underhudsfett ökar och det bildas så kallat brunt fett. Det bidrar till att katten kan vara ute utan att frysa, så länge den är frisk och har skydd mot väder och vind och matas ordentligt.

Kattungar och (unga) katter som mestadels har levt inne är å sin sida inte alls rustade för vinterklimatet. För dessa katter kan utevistelsen leda till förfrysningsskador och kommer katten vilse kan det sluta riktigt illa, speciellt om katten inte har tillgång till mat och ett skyddat kryp-in.

Och dessvärre är det vanligt att unga katter kommer vilse om de släpps ut, eller att de får svårt att ta sig tillbaka hem av andra anledningar. De blir instängda av misstag i förråd, garage mm där de har kilat in för att utforska. De klättrar för högt och har svårt att ta sig ner igen. De hittar en spännande människa att traska efter när denne är ute på promenad. De hittar en bil eller ett släp där de kan åka med utan att bli upptäckta. De är – kort sagt – alldeles för nyfikna för sitt eget bästa. Det är också vanligt att unga katter blir bortjagade från reviret av äldre och mer revirstarka katter.

Är ”tonårskatten” inte kastrerad så kan könsmognaden i sig bidra både till att katten upplevs som ”jobbig” där hemma, men också få katten att ge sig iväg för att söka sig en partner ifall den släpps ut. I det läget ska man naturligtvis låta kastrera sin katt och inte släppa ut den. Unga könsmogna katter som släpps ut har sällan särskilt bra koll på var de kom ifrån, eller på hur de ska hitta tillbaka hem igen. De har så att säga tankarna på annat…

Nej, att börja släppa ut (unga) katter vintertid är alls ingen bra idé. Vänta tills det har blivit varmt ute igen och tills ”tonårskatten” har blivit äldre. En vanlig rekommendation är att katten ska vara i alla fall ett år gammal innan den får börja gå ut på egen hand och katten ska då vara kastrerad, vaccinerad, id-märkt och ägarregistrerad först. Katten bör även ha en veterinärvårdsförsäkring.

Släpp inte ut katten om bostadsområdet inte är tryggt för katter. Att andra katter går ute i området innebär inte att det är ett tryggt och bra ställe för katter att vistas på. Rör dig i området och bilda dig en egen uppfattning. Betänk då att katter inte har något som helst trafikvett. Första månaden bör du vara ute tillsammans med din katt, till exempel gå på gemensamma koppelpromenader. På så sätt får katten lära känna omgivningen under tryggare former och du får en bättre uppfattning om hur din katt beter sig där ute.

Om din katt behöver mer stimulans nu på vintern bör du istället leka mer med den, skaffa en leksugen kattkompis eller aktivera din katt på andra sätt.

Det är på inget sätt naturligt för en (ung) innekatt - att i nästa stund befinna sig ute i vinterkylan, i en värld som den helt saknar erfarenheter av och som den inte alls är rustad för.

Annons:
burmamys
2017-01-09 20:26
#1

Jättebra artikel! 👍

Lena
2017-02-07 18:04
#2

Tackar Uppkatten för ytterligare en bra och viktig artikel!

//Lena - medarbetare Hittekatter iFokus samt Katter iFokus
"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Uppkatten
2018-01-19 07:55
#3

Samma sak i år igen…. Massor av annonser om försvunna (okastrerade) ungkatter som inte alls bör vara ute i den svenska vintern på egen tass…. men även inlägg om kattungar och ungkatter som sannolikt har dumpats där ute…

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
2019-04-10 10:59
#4

Puttar upp! 

Just nu är det massor av efterlysningar av bortsprungna kattungar, liksom av okastrerade (ung-) katter…. Många av dem är innekatter utan tidigare erfarenhet av världen där ute, och de är dåligt rustade för kylan. För även om vi är en bra bit in i april så är det minusgrader, blåsigt och snö på marken i delar av landet, och en innekatt har varken den pälsen eller det bruna fett som krävs för att den ska kunna hålla värmen ute… En katt som är vilse har därtill ofta svårt att hitta mat, och utan tillräckligt med mat är det ytterligare svårt för katten att hålla värmen.

Måhända är katten nyfiken på världen utanför fönstret, och visst finns det varma härliga vårdagar. Men att släppa ut katten "oförberedd" är inte OK. 

Katten ska t ex först vara kastrerad, ID-märkt, ägarregistrerad, vaccinerad och helst även försäkrad innan den får gå ut. Det är bra om katten har hunnit fylla 1 år och du bör ha varit ute tillsammans med din katt (t ex på koppelpromenader) så att ni fått lära känna "världen där ute" tillsammans. 

Så länge det är kallt ute bör katten få vara kvar inne, eftersom den inte - rent fysiskt - är rustad för att klara av kyla om den har bott inomhus över vintern.

Katten är ett litet värmeälskande djur som måste få bygga upp sitt skydd mot kyla successivt under hösten om den ska klara av att vistas ute i kyla. 

Att släppas ut en härlig vårdag, för att då komma vilse och sedan tvingas leva ute med ont om mat och med avsaknad av trygghet och värme, och kanske helt utan ID-märkning som kan hjälpa katten tillbaka hem är inte en OK tillvaro för en katt.

Och du - se dig om i omgivningarna där hemma innan du släpper ut katten. Är det verkligen ett tryggt ställe för en liten katt att vara ute på…?

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Uppkatten
2021-03-30 13:20
#5

Puttar upp!

Väldigt vanligt med bortsprungna ungkatter så här års!

Bland dessa finns vanligtvis även en drös okastrerade ungkatter.

Observera att det numera inte är tillåtet att släppa ut katter "hur som helst", katten ska vara förhindrad att bidra till oönskad reproduktion.

Och nej - en honkatt behöver inte få en kull ungar för att må bra. Det är en myt.

Och nej - katten behöver inte vara ett år för att kastreras. Det är också en gammal myt. Kastrera tidigt!

Och nej - det är inte alls naturligt för katter att vistas ute i det moderna samhället med massor av folk och bilar omkring sig.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Sajtvärd för Djurskydd i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

  • Redigerat 2021-03-30 13:20 av Uppkatten
Upp till toppen
Annons: