Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
10. Goda ideér, råd och tips!

Grundläggande kattmatsvett Del 1

2009-07-05 20:25 #0 av: MaalinF

Kattmat är en ren djungel för oss ägare! Skall man välja det dyraste fodret från veterinären, eller kan man ge katten fisk och mjölk? Eller kanske Friskies, de har ju så bra reklam. Eller? Det är lätt att luras av fina förpackningar och namn, men jag skall försöka reda ut begrepp och visa vad som är viktigt att tänka på när man skall välja foder. I slutändan är det varken pris eller utseende som räknas, utan att katten får vad den behöver.

DSCN3059.JPG

När jag skaffade min första katt för bara drygt ett år sedan, var jag visserligen djurvan, men ack så okunnig. Åtminstone anser jag det nu så här i efterhand. Men samtidigt så måste jag erkänna att jag tycker det känns som om jag har gjort några klassiska misstag, så jag klandrar inte någon som har gjort likadant. Så vad gjorde jag? För det första tog jag hem en katt vid 10 veckors ålder, men jag utfodrade henne också med Friskies. Så vad är det som är fel med Friskies? Undrar säkert en del. För att förstå hur man skall välja kattfoder kan det vara bra att få några grundläggande fakta.

En köttätare
Det allra första man skall tänka på är följande: Katten är en carnivor, en köttätare. I det här sammanhanget så räknas fisk bort. Varför? Fisk är egentligen inte naturlig föda för katter. Faktum är att fisk är en mycket vanlig källa till allergi bland katter. För övrigt så innehåller rå fisk tiaminas, ett ämne som bryter tiamin som i sin tur är en livsviktig B-vitamin för katten. När vi ändå är inne på det här med matmyter - katter är för det mesta också laktoskänsliga. Så mjölk är inte heller en vidare god idé, åtminstone inte den som kommer från affären då den har mycket högre halt av laktos än t.ex. mjölk direkt från en ko. Så, åter till köttet. Katter skall äta kött. Svårare än så är det inte! (Ja, du ska inte springa till närmsta affär och handla blandfärs, den biten är lite svårare än så. Rå föda kallas också BARF och mer om det kommer i nästa artikel om kattmat) Att jag kommer fram till detta, är då jag ser till katternas naturliga föda d.v.s. bytesdjur som t.ex. smågnagare och småfåglar.

Vatten
Nr 2 i ordningen som jag vill att vi ska tänka på är vatten, jag kan inte nog understryka hur viktigt detta är. Vi kan inte komma ifrån att vatten är livsviktigt för alla levande varelser. Som tidigare nämnt så skall katten försöka bjudas en kost som ligger så nära den naturliga som möjligt. Ett bytesdjur innehåller uppskattningsvis mellan 65-75% vatten, det är inte bara päls, ben, fett och kött. En frisk och vuxen katt behöver få i sig ungefär 60ml/kg. En katt på 4kg behöver alltså 240ml vätska per dag, en ganska ansenlig mängd. Beroende på vilken kost du ger din katt, kan det vara väldigt lätt eller direkt svårt att se till att katten får det vatten det behöver.

August_vatten_Leah.jpg

För att understryka hur viktigt är med den här biten i kattens kost så skall jag förklara de problem som kan uppstå om en katt får i sig för lite vätska. För lite vätska innebär att kattens urin blir med koncentrerad, märk väl att det är inget vi eftersträvar. Det finns flera risker med detta. En högre koncentrerad urin kan samla fler skadliga ämnen än vad mer utspädd urin kan. Om man har otur kan det blir kristaller som i sin tur blir stenar som kan leda till livshotande tillstånd, främst hos hankatter då de har längre och trängre urinrör. Mindre vatten och också lika med mindre urin, vilket gör att blåsan fylls på långsammare och gör att urinen stannar kvar längre - det kan samla bakterier som kan leda till urinvägsinfektion.
Om katten får i sig rätt mängd vatten eller mer, innebär en katt som har större urinmängd och kissar oftare. På det sättet kan skölja igenom blåsa och rör tillräckligt ofta för att kristaller inte skall hinna klumpa ihop sig och bakterier inte hinna göra någon skada.

Kolhydrater, fett och protein
När man skall förstå vad en katt behöver av de olika beståndsdelarna så skall vi återigen gå tillbaka till ursprungsfödan. En gnagare innehåller i grova drag mycket protein, måttligt med fett och en mycket liten mängd kolhydrater. Samma modell kan man använda när man söker efter bra foder. Vad det gäller kattens näringsbehov kalorimässigt så kan det vara värt att veta att en kastrerad katt har 30% mindre kaloribehov än en okastrerad.

Jag skall inte hålla en biologilektion, men för att förstå vikten av rätt kost så vill jag förklara en sak. Protein är uppbyggda av så kallade aminosyror, och en katt är i behov av 20st olika. Hälften av dem måste katten få i sig via maten, då den inte kan producera tillräckligt av dem själv, med andra ord är det viktigt vad vi ger till våra djur. Protein är också kattens huvudsakliga energikälla, den kan helt enkelt omvandla protein till energi på ett bra sätt. Man kan också dela upp proteinerna i animaliska och vegetabiliska, men det är dock så att de animaliska proteinerna är de som katten bäst kan ta till vara på. Ägg ligger högst på listan av animaliska proteiner, efterföljt att kyckling och fisk. Av de vegetabiliska proteinerna är det från ris som katten bäst kan ta till sig, men det är fortfarande en stor skillnad emot de animaliska.

Till skillnad från oss människor behöver katter inte undvika mättat fett och kolesterol, de tar ingen skada alls av det och det här mättade fettet är för katten ren energi. Men två andra viktiga fettsyror för katten är Omega6 och Omega3, precis som med vissa av aminosyrorna kan katten inte producera dessa själva, så även de behöver katten få i sig via maten. Fiskolja är en god källa till Omega3.

När det gäller kolhydrater så vill jag främst säga detta: katter har inget behov av kolhydrater, en katt utvinner energi ur protein och fett. Något som gör detta tydligt är att katten saknar enzymet som bryter ner kolhydrater och att den har väldigt lite av dessa i tarmen. Om katten får för mycket av stärkelse, eller äter ett foder med höga halter, så innebär detta att tarmen inte alltid hinner med. Stärkelsen kan då istället börja jäsa och orsaka diarré. Katten har inte heller förmågan att lagra stärkelsen som den är, istället gör den om stärkelsen till fett vilket påverkar kattens vikt negativt, det kan ge katten övervikt. Det i sin tur kan leda till ännu mer komplikationer. Ytterligare en allvarlig nackdel med för hög kolhydrathalt i ett foder är att det kan ge katten högt blodsocker och därmed diabetes. När det gäller kattfoder, så bör katten inte ha mer än 10% kolhydrater i sitt foder.

Fibrer går under kategorin kolhydrater. När det gäller fibrer så klarar sig många katter bra utan dessa, men i vissa fall så kan ett tillskot av fiber också vara gynnsamt.

DSCN3027.JPG


Torrfoder
Som det ser ut idag, så är det just torrfoder det finns mest av på marknaden. Det finns olika varianter av märken. Det finns till och med torrfoder speciellt anpassade för olika raser. Men, vi har nu tidigare lärt oss att en katt behöver protein, fett och vatten och med dessa grundstenar kan vi börja sålla i djungeln av foder. Det finns två saker man skall kolla på när det gäller torrfoder. För det första; innehållsförteckningen. Den avslöjar vad som finns i torrfodret och vi skall nu komma till varför Friskies är så dåligt, åtminstone för katter. Nu skall jag inte köra sågen i Friskies allt för mycket, en tumregel kan vara att aldrig köpa torrfoder från mataffären - de flesta foder där har ungefär samma innehåll som just Friskies.

Innehållsförteckning till Friskies Adult
Spannmål, kött och animaliska biprodukter (min. 4% oxkött i röda pellets, min. 4% lever i bruna pellets, min. 4% kyckling i ljusbruna pellets), vegetabilisk proteinextrakt, oljor och fetter, mineraler, vegetabiliska biprodukter, jäst, grönsaker (min. 4% grönsaker i gröna pellets)

Som de flesta kanske vet så är innehållsförteckningen skriven i den ordningen som det finns mest av. Men för att få helheten för fodret bör man också kolla på analysvärdena.

Råprotein 32%, råfett 10%, aska 8%, växttråd 3%, vatten 9,5%, kalcium 1,3%, fosfor 1,1%, kalium 0,8%, magnesium 0,12%, methionin 0,6%.

Analysvärdena är viktiga, det säger oss hur mycket det finns av varje ämne. Proteinvärdet i Friskies Adult är hyffsat, och fetthalten är för lågt, men det som borde främst hindra oss från att köpa det här fodret är att det börjar med spannmål. Man kan ju undra vad ett foder som är helt baserat på kolhydrater kommer att göra med våra djur. Det som också är tveksamt med fodret är att de inte redovisar vart ifrån de 32% protein kommer ifrån. Det skulle mycket väl kunna vara vegetabiliskt protein, som katten har svårare att använda. Det till och med står vegetabiliskt proteinextrakt i innehållsförteckningen. Du vill alltså leta efter ett foder som redovisar vart ifrån proteinet kommer och som har mest andelar av animalisk protein.
Något som man också bör kolla på är halten av magnesium. Värden som ligger på 0,04-0,08är bra värden, med undantag för dräktiga/digivande honor som bör ha minst 0,08. För högt magnesium är en starkt bidragande orsak till urinsten.

Låt oss titta på ett foder som anses att vara en av de bättre på marknaden just nu. Detta är Ekanuba Maintanince Chicken and Liver.

Innehåll: Kyckling (>40%), kycklinglever (>15%), ris, grovmalen majs, fiskmjöl, kycklingfett, sockerbetsfibrer, heläggspulver, kycklingdigestiv, kaliumklorid, DL-metionin, kalciumkarbonat, torkad öljäst, natriumklorid.
Analys: Protein 35,0% Fett 22,0% Mineraler 6,2% Växttråd (fibrer) 2,0% Vatten 8,0% Kalcium 0,95% Fosfor 0,85% Magnesium 0,090%

Här har vi en bra proteinhalt och en bra fetthalt i det här fodret, men vi får också chansen att se vart i från proteinet kommer. Större delen av proteinet kommer från kycklingen, men också från riset, majsen, fiskmjölet och heläggspulvret. Vi ser också att proteinkällorna här är 3 animaliska och 2 vegetabiliska. Helst skulle vi velat att minst tre av de första källorna hade varit animalisk protein. Hade de vegetabiliska varit fler än de animaliska skulle man få börja fundera om det skulle vara ett foder värt att ge. Men man skall också komma ihåg att både ris och majs samtidigt är kolhydrater.

Det finns både för och nackdelar med allt, även så torrfoder. Fördelen är att det är praktiskt, billigare än blötmat och katten kan få i sig nästan allt den behöver. En av de stora nackdelarna med torrfoder är vattnet. Torrfoder innehåller mellan 7-10% vatten, jämfört med ett bytesdjur som ligger på ca 65-75%! Men vad som är ännu mer oroväckande, är att katter inte har en en stark törst, eller drivs inte att dricka så mycket, för att de gjorda för att få sitt vatten genom födan och för att det är det naturliga för dem. Visst dricker katter mer som äter torrfoder, men i slutändan så får en katt som bara äter torrfoder bara i sig hälften, jämfört med en katt som bara äter blötmat. Kan inte nog påpeka hur viktigt vatteninnehållet är. Torrfoder innehåller också mycket mer kolhydrater än vad som är nyttigt för en katt. 10% borde vara max, men många foder ligger på 30-50%. Och vad kolhydrater gör emot våra djur, har vi ju redan lärt oss ovan.

Bild 009.jpg

 

Sammanfattning
• Katter är köttätare och är beronde av att få i sig protein, fett och vatten genom fodret
• Katter mår bäst av animaliskt protein
• Vatten är otroligt viktigt för katter att få i sig via foder då de inte känner av att de behöver dricka extra
• Katter har ingen som helst nytta av kolhydrater
• Högt intag av kolhydrater ger lätt problem, bl.a. övervikt, högt blodsocker som i sin tur kan leda till diabetes
• Max 10% kolhydrater är acceptabelt i ett foder.
• Glöm inte att kolla halten av magnesium

Kattfoder är minst sagt en djungel men jag hoppas att jag har kunnat kasta lite ljus över vad man skall akta sig för och vad man skall leta efter. I nästa del om kattmatsvett skall jag ta upp bland annat lightfoder, torrfoder och tandhälsa, samt blötmat och Barf(Biologiskt anpassad rå föda).

 

Källor:

http://www.catinfo.org/
http://www.devonrex.se/kokbok/
samt kunniga kattägare och uppfödare.

 

Anmäl
2009-07-05 20:36 #1 av: [Gisele]

Mealyn: Vilken fantastisk artikel du har skrivit! Och så viktig! Äntligen har vi en lättfattlig text att länka till när frågor om kattmat kommer upp! Tusen tack för att du lagt ner så mycket arbete på detta!

Anmäl
2009-07-05 20:42 #2 av: Lena

Tack Mealyn för en utmärkt artikel! Det här med foder är en viktig och svår fråga som vi alla behöver lära oss mera om. Här ger du oss grunderna på ett lättfattligt sätt.

Ser redan fram emot del 2! :)  

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-05 20:43 #3 av: Gardens

bra artikel.

jag kör med fodret ORIJEN.

75% kött

25% frukt och grönsaker

0% spannmål

http://www.orijenpetfoods.co.uk/acatalog/ingredients.html

 

Anmäl
2009-07-05 20:49 #4 av: MaalinF

Gardens; frukt och grönsaker ligger dock till kolhydratkategorin.

Anmäl
2009-07-05 20:55 #5 av: Gardens

#4 jo jag vet,men det är ändå snäppet bättre än spannmål eftersom katter äter frukt och gräs i det vilda.

många anser ju att Olivers foder är sååå bra,men läs på förpackningen så inser man att det inte är så bra!

Faktum är att ORIJEN är det bästa fodret på marknaden just nu.

vi får aldrig glömma att katter i första hand är köttätare.

jag säger som en tjej sa till mig,har ni någongång sett en katt gå och beta på ett sädesfält?

Anmäl
2009-07-05 20:58 #6 av: MaalinF

Detta får mig att inse att jag kanske skulle varit nogrannare i artikeln, men faktum är att katter inte äter frukt i det vilda. Gräs, visst, men vad det gäller kolhydrater(även spannmål), som det också står i artikeln, så är ris det som är lättast för katten att omvandla, men skillnaden mellan ris och t.ex. kyckling är fortfaraned väldigt stor. Grönsaker är ännu sämre med.

 

Anmäl
2009-07-05 21:00 #7 av: Gardens

ris och majs är väl i allra högsta grad kolhydrater?

hur tänker du där Meayn? du skriver att det är ett utav det bästa fodren på marknaden??

nej, de bästa fodren innehåller inte ris och sådant som inte katten kan tillgodogöra sig.

 

Anmäl
2009-07-05 21:02 #8 av: MaalinF

Har du läst artikeln?

Det finns både vegetabiliskt och animaliskt protein. vad det gäller vegetabiliskt protein så är det från ris det som är lättast för katten använda. naturligtvis skall dock katten ha animaliskt protein.

Anmäl
2009-07-05 21:03 #9 av: Gardens

#6 vart har du fått det ifrån att katter inte äter frukt i det vilda?

jag har sett katter som äter äpple och plomon och även katter som letar igenom sopor på jakt efter mat och den katten åt banan!

Anmäl
2009-07-05 21:07 #10 av: MaalinF

Du verkar missa poängen med att grönsaker, ris, majs, frukt är allt kolhydrater. Spannmål är ett samlingsnamn för en sorts kolhydrater. Det betyder däremot att det är det sämsta. Som innan skrivet, ris är det som katten bäst kan använda av just kolhydrater, grönsaker och frukt ligger mycket längre ner på listan av vad katter kan omvandla till energi.

Jag som trodde jag hade försökt göra en lättförstådd artikel Skrattande

Anmäl
2009-07-05 21:08 #11 av: Bogart

Folket inne på kolhydrater.ifokus kommer bli galna om de ser den här artikeln. Förvånad Angående det där om att människor ska unvika mättat fett alltså.

Tycker att artikeln är helt okej, det är mycket bra information, men språket och styckeindelningen kunde varit bättre.

Förresten, det heter EUkanuba, inte Ekanuba. Flört

Anmäl
2009-07-05 21:09 #12 av: Gardens

#8 ja jag har läst artikeln och jag undrar bara vart du har för källa!

katter är köttätare punkt slut! sen att det FINNS både animaliskt och vegetabiligskt protein,det må vara men katter ska enbart äta köttoch i viss mån gräs och övrig frukt.

sunt förnuft,vad äter en katt i det vilda lixom..jo fisk ,råttor,gräsmm.

läs gärna matildas kokbok och kola ärna in hennes länkar:

http://www.devonrex.se/kokbok/

 

Anmäl
2009-07-05 21:10 #13 av: Gardens

ps såg nu att du hade länkat till matilda redan.ds.

 

Anmäl
2009-07-05 21:11 #14 av: MaalinF

#11 jag har förmodligen bara stavat fel.

#12 Jag tror ärligt att du inte har läst artikeln, kolla in källorna. om du har läst den så skulle du veta att det är precis vad jag har skrivit, de skall äta animaliskt protein.

Anmäl
2009-07-05 21:13 #15 av: Gardens

kan tillägga att jag själv är MYCKET insatt i vad som är kolhydrater och inte och vad som har högre/lägre halt.

ris och majs ligger skyhögt,medans gräs osv ligger lågt.

jag och min kille äter LCHF och det jag INTE vet om kolhydrater är inte värt att veta.(tycker jag)

Anmäl
2009-07-05 21:19 #16 av: nisse02

Vår katt äter Hill´s torrfoder (just nu ID). Whiskas Oxkött samt Tonfisk för katter och en hel del kokt fisk. Är det någon som har synpunkter på denna kostsammansättning. Han vill gärna blanda blötmat och torrfoder vid samma måltid.

Anmäl
2009-07-05 21:23 #17 av: MaalinF

Nisse, jag tycker att du skall läsa igenom hela artikeln, då speciellt biten om torrfoder, så är jag säker på att du kommer att kunna avgöra själv hur Hill's ligger till.

Blanda torrfoder och blötmat kan du aboslut göra. Om några dagar så skall jag skriva ihop del 2 av kattmatsvett, där jag kommer ta upp blötmaten bland annat.

Anmäl
2009-07-05 21:37 #18 av: brutt

Toppenbra med en artikel om detta!

Anmäl
2009-07-05 21:38 #19 av: [Gisele]

Hm. Själv brukar jag läsa igenom en artikel ordentligt innan jag börjar ge kritik...

 

Mina katter får blötmat och rått kött. Jag skulle gärna vilja börja ge BARF och ser fram emot nästa artikel!

Anmäl
2009-07-05 21:44 #20 av: catfoot

´Jättebra artikel tycker jag...

Anmäl
2009-07-05 21:49 #21 av: tervmatte

Gardens

Hur kan du säga att Orijens är marknadens bästa foder???

Det är fiskbaserat och fisk är den sista köttsorten katter ska äta....

Fisken bidrar bara till ökade allergier hos katter. Det är bevisat...

Och har du någonsin sett en katt fiska? Det är totalt onaturligt för en katt att äta fisk.

Så är det bara hur mycket du än försöker att argumentera emot...

Katt + fisk = NO NO

Anmäl
2009-07-05 21:52 #22 av: Gardens

#21 fiskbaserat? läs på lite tack,största ingrediensen är KYCKLING!

men visst finns det ett foder som är baserat på fisk oxå.

Anmäl
2009-07-05 21:58 #23 av: MaalinF

Kyckling är störst i den bemärkelsen att det kommer först på innehållsförteckningen men efter det kommer bra många mer som är fisk.

Färskfångad vit djuphavsfisk, laxmjöl, färsk stillhavslax. Orijen är till största delen baserad på fisk.

Anmäl
2009-07-05 22:01 #24 av: MariannE11

jättebra artikel....ska läsa igenom den nogrannare senare....

hade tänkt att gå in o fråga ikväll om vad ni anser orsaka njurfel hos våra älsklingar... kan torrfoder vara en bidragande del?....eftersom jag mist två kissar i år av samma sak o den sista i måndags bara var 10 år så vill jag inte vara med om det igen....Rynkar på näsan

Anmäl
2009-07-05 22:02 #25 av: MaalinF

Torrfoder är aboslut bidragande till njurfel och njursjukdomar.

Anmäl
2009-07-05 22:20 #26 av: Gardens

#25 njurfel beror INTE på torrfoder.

lika mycket som att urinsten beror på torrfoder..

min vetrinär trodde på ALLVAR att urinsten berodde på att katten åt torrfoder,och förbjöd mig att ge torrfoder til atten pga detta.

rinsten beror INTE på att katten äter torrfoder,urinsten beroro på sammansättningen utav mineralerna i vilket foder som helt,torrmat som mjukmat. den viktigaste mineralen att hålla låg är magnesium,runt 0,07 ska det ligga på.

 

Anmäl
2009-07-05 22:26 #27 av: MaalinF

Gardens, jag tycker du skall läsa lite nogrannare innan du svarar. Jag har skrivit att torrfoder är en BIDRAGANDE orskak till njursjukdomar. Varför står att läsa i artikeln.

Men det beror inte heller endast på halten magnesium, det är en kombination av orsaker som kan ge problem. Däremot så är risken för urinsten bra mycket högre för en katt som bara äter torrfoder. När det gäller blötmat är risken mycket, mycket mindre.

Anmäl
2009-07-05 22:32 #28 av: tuska

 Jag ser fram mot nästa artikel // Tuskulumskatteri

 

 

Anmäl
2009-07-05 22:32 #29 av: Gardens

#27 du låter så okunnig så jag lämnar diskussionen.

jo,urinsten beror ENDAST på mineralsammansättningen.

 

Anmäl
2009-07-05 22:40 #30 av: tervmatte

# 29

Jag blir handfallen när jag läser dina åsikter...  

Ett hopplöst fall av "jag vet bäst och jag behöver inte lära mig någon nytt"...

Anmäl
2009-07-05 22:44 #31 av: MaalinF

Gardens, du tipsar mig om Matlidas Kokbok, men du verkar inte ha läst den själv.

Anmäl
2009-07-05 22:47 #32 av: Gardens

#30 eftersom jag har haft en katt med urinsten,som blev sjuk utav fodret friskies som har skyhög magnesiumhalt och INTE följde den vetrinärens råd,utan letade upp en annan vetrinär  som direkt sa att det är magnesiumhalten som skapar urinsten.

tycker inte du att det är lite onstigt att sedan den dagen han fick urinsten midsommarafton 2006 har han inte ätit nåt annat än torrfoder MEN med LÅG magnesiumhalt. han har mått topen.

njurproblem beror oftast på att katten inte dricker tillräckligt,inte på fodret den äter.

Anmäl
2009-07-05 22:51 #33 av: MaalinF

Gardens, du har rätt i att det beror på att katten inte dricker tillräckligt, och det är där vi kommer till torrfodret. En katt är gjord för att få i sig vatten genom fodret, och torrfoder inne håller ca 7% vatten. Visserligen dricker en katt mer som äter torrfoder, men det får inte i sig tillräckligt. Och kolhydraterna innebär att katten måste dricka ÄNNU mer för att få i sig tillräckligt. Trots det så får katten i sig för liten vätska som kan motverka kristaller och skölja ur bakterier, det i samband med halten av magnesium.

Anmäl
2009-07-05 22:52 #34 av: Hawknestgrove

Vad är det som är FEL på Olivers foder?

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-07-05 22:57 #35 av: Delvoriah

Tack för en intressant artikel! Jag tycker att det låter som bra riktlinjer. Min inställning till kost är dock att olika individer mår bra av olika slags kost (människor som djur), vilket innebär att katten i huvudsak är köttätare, men att det även finns den katt som mår bra av att äta en paprika lite då och då.

#21 Större vildkatter fiskar väl?
Hittade en rolig länk:
http://nationalzoo.si.edu/Animals/AsiaTrail/FishingCats/fishing/default.cfm

Innehåller inte fiskolja tiaminas med andra ord?

Anmäl
2009-07-05 22:58 #36 av: huskatt08

Mycket lärorik artikel och lärorika diskussioner Flört

Anmäl
2009-07-05 22:59 #37 av: Gardens

#34 det innehåller havre!

Havre är en fantastisk källa till kolhydrater och den bärande

ingrediensen i vår TRIPLE CARB SOURCETM. Med sin låga

glykemiska nivå (<50) säkerställs en stabil blodsockernivå

 

/visst de skriver att det är under 50 men 50 är högt.

Anmäl
2009-07-05 23:00 #38 av: MaalinF

Delvoriah: En katt har ingen nytta av en bit paprika, den kan inte ta upp något i paprikan och använda det.

Tiaminas finns i rå fisk.

Anmäl
2009-07-06 00:43 #39 av: nisse02

Ursäkta min fråga men är dina påståenden ang kosten vetenskapligt belagda i någon artikel?

Anmäl
2009-07-06 00:47 #40 av: Delvoriah

#38 vilket innebär... att tiaminas försvinner när man framställer oljan? Fiskleverolja framställs väl ur rå fisk? Eller behandlas den så att tiaminas försvinner?

Varför skulle katten inte kunna använda sig av c-vitamin t ex, som finns i paprika? Flera träffar på google indikerar att man kan använda c-vitamin som ett positivt tillskott till en katt. Alternativt: varför kan inte katten tillgodogöra sig c-vitamin i en paprika? Eller järn, som det finns i röd paprika?

Anmäl
2009-07-06 00:52 #41 av: MaalinF

#39 Längst ner hittar du två källanvisningar.

Anmäl
2009-07-06 01:07 #42 av: nisse02

Det tycker jag var ett lättvindigt avfärdande av min fråga. Jag fick inte något svar egentligen tycker jag, du hänvisar till en websida på en engelska och till en kokbok samt kunniga uppfödare och kattägare.

Jag lämnar denna tråd i och med detta. Tycker inte att det är seriöst!

Anmäl
2009-07-06 01:12 #43 av: MaalinF

#40 Jag är nästan helt säker på att tiaminas inte finns i oljan, just med tanken på att fiskolja tillsätts för omega3. Det skulle vara mycket dumt iaf :p

 

Anmäl
2009-07-06 01:14 #44 av: MaalinF

#42 Om du går vidare på just kokboken så finns det en stor samling länkar på höger sida. Läs dem först innan du avgör vad som är seriöst eller ej. Skulle vilha påpeka att författarinnan av kokboken också är biolog.

Anmäl
2009-07-06 12:47 #45 av: Delvoriah

#43 Jag sökte lite snabbt på nätet och det verkar som att fiskoljan hettas upp under framställningen, vilket innebär att tiaminas försvinner.

Bra att veta, är att fiskar får sina fetter från alger - den mest naturliga källan till omega3 och omega6 är med andra ord algextrakt.

Eftersom du inte svarade på varför en katt inte skulle kunna ta upp c-vitamin från en paprika, antar jag att vi kan vara överens om att katten KAN få något ut av att äta paprika. När jag läser lite mer, ser jag också att katten framställer c-vitamin själv och inte är i behov av vitaminen, men att det kan vara lämpligt med extra tillskott av c-vitamin om katten t ex lider av njursten - jag tror själv att katter känner sin kropp såpass bra att de äter paprika (som ändå är en naturlig produkt och inte smaksatt för att attrahera katten) om de har behov av det, och annars låter bli.

Jag hittade också mer information om fibrer, som sammanfattningsvis säger att en katt behöver en viss form av fibrer för optimal hälsa, men i begränsade mängder:

"Kolhydrater som inte ger energi är kostfibrer. Mängden måste kontrolleras noga. För mycket fibrer minskar absorptionen av vissa näringsämnen, för lite ger för långsam passage av avföring genom tjocktarmen och ger gasbildning. Fiberinnehållet kan behöva ändras under vissa omständigheter. Man kan öka fiberinnehållet för att försöka minska vikten hos en överviktig katt, eftersom högre fiberinnehåll minskar kaloriinnehållet i födan.

Olösliga: Fibrer som ingår i majs, lök, vetekli och betmassa och som inte kan brytas ned av bakterierna i tjocktarmen. Denna typ av fibrer är särskilt viktig för matsmältningens regelbundenhet.

Lösliga: 25 procent av betmassans fibrer och allt pektin kan brytas ned i matsmältningsapparaten. Det är dessa fibrer som håller tarmfloran i balans och hjälper tjocktarmen att hålla sig frisk.

Dessa två typer av fibrer måste ingå i fodret i lämpliga mängder och proportioner. Om det ingår för lite fibrer blir resultatet ofta lös avföring eller diarré. Överdrivna mängder fibrer ger för stor mängd avföring. Enligt lag ska fiberinnehållet anges på fabrikstillverkat foder, men uppgiften på paketet kan vara missvisande om den bara gäller olösliga fibrer."

 

Anmäl
2009-07-06 13:13 #46 av: Lena

Det verkar dom det här med kattmat var en synnerligen laddad fråga. Mer laddad än vad jag hade förväntat mig. Hoppas nu att vi kan behålla det goda humöret och fortsätta diskussionen på ett konstruktivt och sakligt sätt. Det är ju liksom det som är meningen med våra artiklar och diskussionstrådar.

Kattmat är ett svårt ämne där det finna många olika synpunkter, teorier och övertygelser.

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-06 17:44 #47 av: Druke

Mealyn, har du något märke på torrfoder som du skulle rekommendera? Glad

Anmäl
2009-07-06 19:37 #48 av: [Gisele]

Druke: Om du läser under rubriken Torrfoder så tar Mealyn upp ett av de bättre torrfodren som finns på marknaden - Eukanuba.

 

Gunilla: Om jag inte tar helt fel så hör Olivers torrfoder till de torrfoder med hög del animaliskt protein. Om det är något fel på Olivers så är det väl att det som alla andra torrfoder innehåller spannmål som katten inte behöver, och därför är BARF och blötmat bättre än samtliga torrfoder. Men du väljer ju själv vad du vill ge dina katter.

Anmäl
2009-07-06 20:05 #49 av: Hawknestgrove

Ja, jag blev så glad, att Olivers lmammoch anka kunde min lilla allergiska Esther äta! OCh så är det så drygt! Lilla Pipis äter deras Vanliga seniorblanding, den andra vanliga vill hon inte ha. OCh mjukmat har jag testat fina Hill´s både K/D till Arne och Z/D till Esther men nä, det passar inte. Vad som går i när det gäller mjukmat, så är det vanliga Mjau, inte den typen med bullar i sås utan den vanliga.  men till hösten, så hoppas jag på jaktlycka, så att det efterlängtade viltslafset kan komma i skålarna igen. Där kör jag med min ris och kött och rivnamorotsblanding och den är uppskattad. Att kissarna mår bra och har fina magar är väl ett tckan på, att maten är bra. Arne fikc ju fel på sina njurar när han var liten  p g a att han fick i sig glykol.(vippfälla för möss)

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-07-06 20:14 #50 av: [Gisele]

Gunilla: Här hemma ger jag rå älgfärs till mina Glad. Jag är lycklig som får det hemifrån Alnön.

Jag har inte satt mig in i BARF ännu (väntar på Mealyns artikel del 2),men om du läser Matildas kokbok så får du veta rätt mängd och sammansättning om du ska göra egen BARF på ditt viltkött (det är väldigt viktigt att man har rätt proportioner för att katten inte ska bli sjuk):

http://devonrex.se/kokbok/2009/01/lampliga-proportioner.html

 

Anmäl
2009-07-06 21:57 #51 av: MaalinF

#45 Tack för infon om tiaminas, då vet jag ytterligare  något nu. (Nej jag kan inte allt Flört)

Eftersom katten själv producerar cvitamin så kommer den troligen aldrig äta paprika. Tvivlar på att en katt känner av att just paprika borde den äta om den har brist. Dessutom, paprika finns inte så att tillgå i naturen ;)

 

Druke: Om jag måste rekommendera ett torrfoder så skulle det vara antingen Eukanuba eller Olivers!

Anmäl
2009-07-06 22:10 #52 av: Hawknestgrove

j ajag kör ju inte barf, utan kokar slafset och mal det och kokar om med ris och två grovrivna morötter. de gillar det!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-07-06 22:14 #53 av: Druke

Tack #48 & 51 Glad

Anmäl
2009-07-06 22:14 #54 av: MaalinF

#52 Du vet att när du kokar det så försvinner alla nyttiga ämnen? :)

Anmäl
2009-07-06 22:56 #55 av: Delvoriah

#51 Jag hade en katt som åt paprika när den var liten. Var jag menar är att man "äter" mycket genom luktsinnet. Genom att lukta på något kan katter såväl som (tränade) människor känna av vad de behöver. Om katten då äter paprika, som inte är anpassat i smak eller konsistens, så gör den antagligen det för att den har behov va det.

Anmäl
2009-07-06 22:58 #56 av: Hawknestgrove

Allt kan väl inte försvinna? Har testat att servera vissa grejer råa, men nähäpp. det ska vi inte ha alls!

OCh mina kissar är aldrig så fina i päls och hull och bajseri som när de får mattes viltrisotto......

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-07-06 22:59 #57 av: MaalinF

Jo det mesta försvinner.

Anmäl
2009-07-07 00:30 #58 av: Hennum

vår hund äter galet mycket morötter (om hon får, vilket hon inte gör utan bara en godbit då ochdå) och det tror jag inte beror på vitaminbrist, utan att hon tycker det är gott. Kanske var det likadant med paprikan...

Anmäl
2009-07-07 00:41 #59 av: Druke

#58 Mammas hund älskar också morötter! Gröt och potatisskal tycker hon också om :O

Anmäl
2009-07-07 00:42 #60 av: MaalinF

#55 Jag tror att paprika är ett väldigt dåligt exempel, då du bara har sett en katt äta paprika. Du får gärna styrka det där med lukten med någon källa, det känns lite mer som spekulationer just nu bara.

Jag tror fallet med paprikan är som Hennum säger, katten fick smak för det.

Anmäl
2009-07-07 01:02 #61 av: [Gisele]

Gunilla: När du ändå står och gör mat till katterna, är det inte bättre att du läser Matildas kokbok och gör mat som är anpassad till katternas behov näringsmässigt? Ger du dem för stor andel av din viltrisotto så kan de ju få näringsbrist, och det vill du väl inte. Kunskapen om hur man gör rätt finns ju nu i Mealyns artikel och Matildas kokbok.

Anmäl
2009-07-07 12:56 #62 av: Hawknestgrove

Gisele, har försökt göra efter MAtildas kokbok. Det äts inte. Om jag kokar 2kg sk viltslafs(sånt kött som inte vi vill ha, för att det är sönderskjutet) mycket blod och goa grejer med en en aning vatten och en halv tesked salt, mal dt efter kokning och kokar om med 1/2 liter ris och två grovrivna morötter, så får jag en kastrull med 4 liter  mat. I mån av tillgång så får katterna det. MEn som sagt, det ska till älg också.... Vi fick inget alls förra året och rådjur skjuter vi inte. Och som sagt, rått kött har jag fösökt ge i både form av kycklingvingar som godis och enligt recept. Det äts inte. OCh utan att gå i polemik, så om allt kokt kött är dåligt näringsmässigt, då är väl även all burkmat och även torrfoder dåligt näringsmässigt? Vet bara, att de  perioder jag utfordrat med min egen mat(kompletterad med malda äggskal från frigående höns, som enbart ätit vegetabiliskt foder, för Esthers skull)så har mina katter varit välgödda och vackra i pälsen, tom vackrare än när de som nu får specialkäk, Arne HillsK/D och Esther HIlls Z/D blandat med olivers lamm och anka.

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-07-07 20:12 #63 av: MaalinF

Blötmat kokar visserligen, men där tillsätts alla nödvändiga ämnen i efterhand, något som man inte kan göra hemma.

Anmäl
2009-07-07 23:34 #64 av: Delvoriah

#60 Det är faktiskt ganska rimligt att de flesta djur har lukten som det främsta sinnet för att välja rätt mat.

"Katten bedömer framför allt sin föda genom sitt luktsinne och smaken spelar mindre roll."

http://www.katter.nu/katter/mage_tarm.htm

 

"Det spelar en viktig roll i kattens sociala relationer och när den äter. Om något stör luktsinnet vägrar katten att äta. Katten är en så kallad makrosmatisk varelse, där luktregionen tar upp en jämförelsevis stor del av hjärnan."

http://www.royalcanin.se/Katt2/Kattkunskap/Kattkunskap/Kattens-sensoriska-funktioner/

 

De flesta djur har ett tredje luktorgan (och ibland hävdas också att en del människor har det). Det sitter lite olika på olika djur, hos katten uppe i gommen strax bakom framtänderna. Det är med Jacobsonska organet katten flemar: drar upp överläppen, suger in luft och smackar med tungan mot gommen. På så sätt når luktmolekylerna organet, som har direktkontakt med mellanhjärnan.

http://www.shenet.se/referens/lukt.html

Vill du ha fler länkar?

 

Vad jag försöker säga är att alla djur har metoder för att utröna vad de kan äta och vad de inte kan äta. Hos djur med ett väl utvecklat luktsinne, används det för att bestämma om mat, först och främst, är giftigt eller inte. Stoppade man maten i munnen utan att tänka sig för, skulle det lika gärna kunna betyda döden. Djur som hade ett dylika beteende är förmodligen utdöda numera. Genom modern tillverkning och alla dessa tillsatser så kan vi lura hjärnan att något som inte är bra, är det. Sedan handlar det givetvis mycket om vad katten är van att äta.

Att jag tog upp paprika som exempel handlar inte om det finns många katter som äter det eller inte, utan först och främst om att jag tror att katten har förmågan att bedömma vad för (naturlig opreparerad) mat den bör äta. Sedan påstod du att katten inte får något ut av en paprika, vilket jag reagerade mer emot: det finns flera vitaminer, mineraler och antioxidanter i en paprika som en katt skulle kunna ha nytta av.

Hunder är inte lika kräsna som katter, så att jämföra en hund som äter morötter, och katter som äter paprika är inte helt relevant.

Jag jämför hellre tamkatten med andra kattdjur, och om man ser till de kattdjur som finns, så finns det katter (för att titta tillbaka på tidigare kommentarer) som t ex fiskar. Man skulle väl kunna gissa att de katterna fångar fiskar som inte innehåller tiaminas, då bara vissa fiskar innehåller detta ämne.

Anmäl
2009-07-07 23:41 #65 av: Hawknestgrove

ja, jag vet då inte. HAde mina katter gillat BARF, så hade de fått det. Men när de inte vill ha det? Och Arne är det ju känsligt med, för han är ju så smal, så han  får ju inte  matvägra, helt enkelt....

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2009-07-08 00:28 #66 av: Leffe

En mycket bra skriven artikel måste jag säga.

Mina katter äter James Wellbeloved som ska vara ett bra foder.
Jag tror att om man mixar mellan torrfoder och blötmat så är risken större för urinsten än om man bara ger torrfoder eller bara blötmat. Varför tror jag det. Jag har inte gjort något experiment eller har inte sett något sakkunskap om det. Jo äter katten bara torrfoder så dricker den mer. Äter den bara blötmat så får den mycket vatten den vägen. En burk blötmat innehåller väl 80 % vatten (den billigare maten i alla fall). Blandar man så får katten i sig vatten via blötmaten och blir inte så törstig som den borde bli när den också får torrfoder. Där kommer alltså mycket av problemen

Anmäl
2009-07-08 00:47 #67 av: MaalinF

Den allra minsta risken för urinsten får du om du ger enbart blötmat eller barf. En katt dricker visserligen mer om den äter torrfoder, men jämfört med en katt som bara äter blötmat, så kommer den upp i ungefär hälften av den vatten mängden. Äter katten blötman behöver den inte bli törstig :)

Men blötmat kommer ju upp i del 2, förstår att jag kanske skall skriva den snart Skrattande

Anmäl
2009-07-08 00:53 #68 av: Leffe

#67 Det är mixen jag tror inte är så bra när det gäller drickandet

Anmäl
2009-07-08 00:57 #69 av: MaalinF

Ja kanske, fast det allra värsta är ju endast torrfoder. Ger man både och så får ju katten iaf en del extra vatten. Men det var en intressant aspekt, skulle vara intressant att se hur vattenintaget är med delat blötmat/torrfoder.

Anmäl
2009-07-09 01:23 #70 av: Dagoe

Bra artikel!

Ville bara tipsa om en jättebra sida (på engelska) skrivet av en veterinär:

http://www.catinfo.org/

Mycket intressant läsning om sammanhanget mellan foder och t ex diabetes och övervikt hos katt.

Hoppas att fler inser att dyr dietmat från Hills och RC långt ifrån alltid är det bästa man kan ge sin katt.

Anmäl
2009-07-09 09:49 #71 av: MaalinF

Tja, om du kollar längst ner på källor... ;)

Anmäl
2009-07-09 10:49 #72 av: Dagoe

oops! :D

Anmäl
2009-07-09 11:20 #73 av: Debattia

Jag tycker det är viktigt kolla upp färgämnen och E:nummer ,konserveringsmedel ,även när det gäller katter och övr djur.

Anmäl
2009-07-09 18:38 #74 av: Delvoriah

#73 Oja! Jag köper dessutom inte blötfoder baserat på kyckling till mina katter, med tanke på hur fruktansvärd kycklingindustrin är...

Anmäl
2009-07-09 21:12 #75 av: Gardens

#73 det är därför jag ger Orijen.

Anmäl
2009-07-10 14:36 #76 av: Alexej

Har en katt som är fiskallegiker men tål Orijen väldigt bra. Dessutom älskar han gurkor.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-07-10 18:48 #77 av: Hennum

Jag ger mjaus strömmingburkmat till mina katter. Dels är sill en nyttig fisk och så finns det vansinnigt mycket av dem. Någon annan fisk vill jag inte ha då de kan fiskas av för mycket, eller så är de odlade. (Enligt boken Tyst Hav är sill en bra fisk att äta)

Och jag vill inte ha varken ko, gris eller kyckling eller något annat i min burkmat då köttindustrin är avskyvärd. Att det inte finns silltorrfoder är väldigt tråkigt tycker jag, så där har jag inget val. De brukar få Mjau Fiskfest i torrfoder och våra katter mår utmärkt. Antagligen blandar de ut torrfodret med lite möss och fåglar och sådär.

Anmäl
2009-07-10 19:53 #78 av: Bogart

#77 Makrill är ju också en bra fisk, den är fet och så vitt jag vet så fiskas det inte för mycket av den.

Förresten, du vet väl att det är kyckling, gris och nöt i alla Mjaus burkar och tetror? Det som står på burken är bara smaken, och det behöver inte alls vara mycket av just det köttet i.

Anmäl
2009-07-10 20:52 #79 av: Hennum

Ah... attans.. då har jag kollat slarvigt, eller så har jag glömt, för kollat har jag ju. :P Ganska meningslöst att välja strömming då. ^^

Anmäl
2009-07-10 21:19 #80 av: Delvoriah

...och då har ni kollat att det inte är någon tiaminas i makrill/strömming? Annars är ju tyvärr inte makrill särskilt bra mat för katter... Hur ni maten tillverkas; jag förmodar att den hettas upp och då kanske tiaminas försvinner?

Anmäl
2009-07-10 21:46 #81 av: Bogart

Ingen fisk är ju särskilt bra för katter, men i miljösynpunkt så är ju makrill en av de bättre fiskarna, och den är fet och rik på omega 3. Själv så tycker jag att det är bättre att ge något tillskott om man vill ge katten omega 3, så som Viacutan eller någon fiskolja. Då slipper man proteinet som katten kan bli allergisk mot.

Jag försöker undvika fisk till min katt, men det är tyvärr ofta svårare än man tror.

Anmäl
2009-07-10 21:55 #82 av: MaalinF

Vad det gäller smakerna i Mjau så indikerar de inte att fodret är gjort på en sak, utan det är främst gjort av kött och köttbiprodukter, själva smaken är en tillsats på ungefär 4% om jag minns rätt.

Blötmat tillagas och efteråt tillsätts de nödvändiga ämnena.

Anmäl
2009-07-10 22:18 #83 av: Delvoriah

#81 Som det stod i artikeln så bryter tiaminas ner tiamin, B-vitamin som är livsnödvändigt för katten. Flera fiskar innehåller tiaminas, men inte alla. Varför är inte någon fisk bra för katten? Att en katt kan bli alltergisk mot fisk, borde väl inte innebära att man helt måste utesluta fisk? Många människor kan bli allergiska mot mjölk och vete, men genom att vara uppmärksam måste man väl kunna variera kosten?

 

#82 ...och hur var det nu då... Bryts tiaminas ned av tillagningen? Tror inte vi kom fram till det?

Anmäl
2009-07-11 01:06 #84 av: MaalinF

Visst kan man väl ge katten fisk om den inte har några besvär om det, kokt vit fisk används ju som skonkost. Det är den råa fisken som är skadlig, och t.ex. tonfisk för människor som har för högt salthalt.

#83 Ja, det verkar mycket troligt att det bryts ner under tillagning.

Anmäl
2009-07-11 02:04 #85 av: buster65

Ja, har läst en del inlägg i den här tråden och känner mig rätt så vilsen?

Kan någon säga vilket som är bäst torrfoder? Har läst om Orijen, var finns det att köpa?

Varför är inte Hills torrfoder så bra?

Blir väldigt villrådig. Vilken sorts blötmat är att föredra?

Anmäl
2009-07-11 02:19 #86 av: Delvoriah

#85 Vad vi generellt kan säga om kattens kost är:

1. Katten behöver vatten

2. Katten är köttätare

3. Rå fisk kan bryta ner tiamin hos katten, vilket är ett livsnödvändigt B-vitamin

4. Eukanuba är förmodligen det bästa torrfodret på marknaden på grund av bland annat: Högt innehåll av protein/kött, lågt innehåll av kolhydrater, lagom mycket magnesium och fett

Samma sak gäller blötfoder: högt innehåll av kött, lågt innehåll av kolhydrater osv.

Spannmål, grönsaker, frukter, socker, potatis osv innehåller kolhydrater.

Det viktigaste är dock naturligtvis att din katt äter!

Anmäl
2009-07-11 09:55 #87 av: Lena

När ni talar om rå fisk vill jag även passa på att lägga in en varning för rå insjöfisk. Det kan nämligen vara extra riskabelt eftersom det kan innehålla en bandmask som är extra besvärlig för katten. Man måste avmaska med skyhöga doser avamskningsmedel och det är bara ettmaskmedel som är verksamt. . 

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2009-07-11 10:27 #88 av: MaalinF

Buset, om du läser i genom artikeln så kommer du förstå varför Hill's inte är så bra. :)

Anmäl
2009-07-11 13:07 #89 av: Alexej

Orijen finns på djurfoderaffären (här iaf) och går att beställa på Foderbilen till samma pris- incl hemkörning.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2009-07-12 02:01 #90 av: buster65

Ursäkta, men jag kanske är lite trög i huvet, eller så förstår jag inte! Jag kan inte utläsa av texten om torrfoder hur just Hill´s torrfoder ligger till.

1/ Finns det ingen som kan berätta om Hill´s, om det är bra eller inte bra? Om det inte är bra, varför i så fall?

 

2/ Var finns Eukanuba att köpa?

Anmäl
2009-07-12 02:21 #91 av: MaalinF

Om du läser under Torrfoder så får du reda på hur du skall läsa en innehållsförteckning!

Men för att svara på din fråga, Hill's är inte bra. Men läs gärna igen och se om du förstår, det är meningen att man skall läsa sig hur man själv skall hitta rätt.

Anmäl
2009-07-19 12:59 #92 av: mymlanbus

När kan man börja ge kattungar Mjau blötmat?

Anmäl
2009-07-19 13:30 #93 av: MaalinF

Jag tror det är runt 4-5 veckor.

Anmäl
2009-07-19 13:35 #94 av: mymlanbus

Okej, tack för svaret :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.