Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
1. Allmän information om sajten

Vatten

2010-04-04 22:38 #0 av: BARFmycat

Vatten är kattens viktigaste "näringsämne". Den här artikeln ger dig lite intressanta fakta om din katts vätskebehov.

Katter kan få i sig vatten på tre sätt;

1. Genom att dricka
2. Genom födan
3. Genom ämnesomsättningen
(kroppen producerar vatten som en biprodukt till de kemiska processer som ombilder fetter, protein och kolhydrater till energi)

Katter kan förlora vatten på fyra sätt:

1. Via urinen
2. Via avföringen
3. Vid utandning
4. Vid saliv, tex när den slickar pälsen.

Vit tiger dricker vatten


Om katten förlorar mer än 15-20% av kroppsvätskan innebär det en allvarlig risk för att den dör, till skillnad från många andra djur som kan klara att förlora upp till 50% eller mer utan risk för att dö.

Katten behöver ungefär lika mycket vatten per dag (räknat i milliliter) som den behöver kilokalorier, det vill säga att en lågaktiv katt behöver ca 65-70ml vätska per kilo kroppsvikt. Om man vill göra det enkelt för sig kan man räkna med att en katt behöver lite mer än ½dl vatten per kilo kroppsvikt.

Metabolismen producerar ca 10-13g vatten per 100 kcal omsättbar energi. Under normal aktivitet och i normal temperatur råder ett samspel mellan vattenintag och vattenförlust, variationen är mindre än 1%.

Då katten ursprungligen är ett ökendjur innebär det att den koncentrerar sin urin för att minska vattenförlusterna, en katt får normalt i sig nästan all vätska den behöver via sitt bytesdjur. Om en katt äter kött eller blötfoder behöver den inte dricka särskilt mycket, men om den äter torrfoder behöver den dricka mycket för att kompensera det den inte får i sig via födan. Om katten får i sig för lite vätska ökar risken för bildning av kristaller och stenar i urinvägarna avsevärt.

Tiger dricker vatten


Katten dricker ungefär 10-20 gånger om dagen, men varje gång den dricker är det bara några få milliliter. Om katten enbart äter torrfoder finns det en överhängande risk för att den får i sig för lite vätska. Det är inte ovanligt att katter som endast lever av torrfoder lever ett helt liv av kronisk uttorkning. De behöver dricka upp till 3 gånger mer vatten om den endast äter torrfoder jämfört med vad den behöver om den äter blötfoder eller kött.

Risken för att katten ska drabbas av urinstenar och andra urinvägskomplikationer är betydligt högre om den äter torrfoder. hankatter löper större risk att drabbas av urinvägsbesvär eftersom de har längre urinrör än honor. Om katten dricker för lite spolas inte urinblåsan ut regelbundet, och i liggande urin kan bakterier frodas. Många torrfodertillverkare har höjt salthalten i sitt foder för att få katten att dricka mer, men detta kan leda till obalans mellan elektrolyterna i kroppen samt problem med blodtryck och njurar.


Jag har en Petmate deluxe water flow till mina katter, en mycket uppskattad födelsedagspresent jag fått från min släkt.

Det är inte naturligt för djur att dricka stillastående vatten, eftersom sådant vatten i naturen kan innebära stor risk för föroreningar i vattnet. Därför är det smart att ha någon slags fontänliknande anordning, det uppmuntrar drickandet. Tengil älskar att dricka vattnet direkt från rampen där det rör sig mest, och den här modellen har en spak som man kan ställa in vattenflödet på samt ett kolfilter som filtrerar vattnet. Det finns även en vattenbehållare på sidan som automatiskt fyller på vattnet när det börjar ta slut.


Källhänvisning:
Din katt - den kompletta handboken
Elsa Flint, Graham Meadows
Kattens sjukdomar
Anne-Marie Nilsson


Skriven och publicerad av Sarah Siverman
http://BARFmycat.se/

2010-04-04 20:30
Bilder från fotoakuten.se
Skyddad av copyrightlagen

 

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-04-06 22:53 #1 av: Lena

Tack Sara/BARFmycat för denna viktiga artiklar om det för våra katter så livsviktiga vattnet!  

//Lena - sajtvärd Katter iFokus & medarbetare Hittekatter iFokus 

"Ett liv utan katt är inget liv alls. Låt katter leva utan att bli flera - kastrera mera!"

Anmäl
2010-04-07 00:48 #2 av: BARFmycat

Varsågod! Känns bara kul att få skriva något som kan vara av intresse och nytta för någonSkrattande

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-04-07 10:20 #3 av: martdat

tack för intresant artikel,Skrattande

Sajtvärd på kattpolisen i fokus.

Allt som inte kan lagas med silvertejp är sönder på riktigt.

 

Anmäl
2010-04-07 12:20 #4 av: Alexej

Jättebra artikel! Alla pratar om olika kattfoder men utan bra och tillräklig vatten kan ingen katt överleva.

Viktigt att ha olika vattenställe. Inte för nära kattmaten. Jag har katter som tex bara dricker från muggar,skål (helst med matrester i) i diskbänken.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-04-07 14:37 #5 av: BARFmycat

#4

Med matrester i? Det var udda, det är ju just sånt som de borde vilja undvika naturligt. Men där ser man!

Fast olika foder påverkar ju vätskebehovet, tex torrfoder ger naturligtvis ett ökat vätskebehov än blötfoder.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-04-07 14:40 #6 av: Alexej

visst:) mina katter gillar inte när jag diskar. Mycket bättre att dricka i odiskade kärl. Vatten med smak.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-04-07 14:52 #7 av: Hawknestgrove

HAha Alexej, har en sån ksse också. Mee ska ha det så. Det händer att det står fat eller skålar i diskhon med vatten i för att jag kör diskmaskinen och de väntar på att plockas in i nästa disk, så då brukar jag  slå på vatten, så de inte torkar. OCh det är gott.... bläh!

The Owls are not what they seem

de ska va gôtt å leva, annars kan de kvitta.....

 

Anmäl
2010-04-07 18:59 #8 av: BARFmycat

Knasiga kissar ni har!Tungan ute

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl
2010-04-08 20:15 #9 av: Alexej

Det viktigaste är nog att man erbjuder katter olika möjligheter för att få vätska i sig. Det fanns en tråd förrut om våra katters drickvanor. Slicka upp golvet efter duschen, dricker ur vaser, diskbänken, fontänen, vattenpölar, hundens vatten, dricker ur toalettenTyst osv. Framförallt på sommaren.

Alla katter har rätt att leva! Döda problemet inte katten....Besök oss gärna på Hittekatter.ifokus och på Djurskydd.ifokus

Anmäl
2010-04-08 20:23 #10 av: BARFmycat

#9

Ja bara det är rent vatten och sättet att dricka passar katten, huvudsaken är ju att de får i sig vatten. Toalettvatten är ju faktiskt samma som i kranen, det är lite mer äckliga beläggningar i toan bara men det är egentligen inte farligt om man inte själv tillsatt kemikalier i vattnet.

Hälsningar Sarah Siverman, fd. sajtvärd BARF I Fokus
www.BARFmycat.com, kontakt: Sarah@BARFmycat.se
~ Ej längre aktiv på iFokus ~

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.