Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
06. Kastrering, ID-märking, Vaccination

Släppa ut katt med sele på

2019-12-14 11:06 #0 av: Uppkatten

Jag ser regelbundet hur kattägare efterlyser sin katt och skriver att "Katten har sele på sig".

Läser man vidare i annonsen framgår det att katten inte har slitit sig under koppelpromenad, utan att kattägaren medvetet har valt att släppa ut katten med sele på.

Jag tycker det är skrämmande att kattägare alls kommer på tanken att släppa ut sina katter  med sele på. Risken är överhängande att katten fastnar i och kan råka riktigt illa ut.

Dessutom ökar ju risken att människor och andra djur kan "få tag i" katten och att katten därmed kan komma till skada.

Jag tycker vi bör informera mer om att katter aldrig får släppas ut med sele på.

Det borde också finnas varningstexter på selarna (när de köps) där det framgår att selar endast är till för t ex koppelpromenader, och att katter aldrig får släppas ut på egen tass med sele på.

Folk verkar jämställa sele med halsband, och tro att halsband (och därmed sele) är ofarligt för katten att bära vid utevistelse. "Säljs det så måste det ju vara OK". Men redan halsband innebär ju en risk för katten...

Så: Ha aldrig sele på katten när den släpps ut på egen tass!

Och se alltid till att katten är kastrerad, ID-märkt + ägarregistrerad samt vaccinerad innan den får gå ut (helst bör den även vara försäkrad). 

Dessutom måste utemiljön vara kattvänlig (d v s ingen biltrafik och inga människor som ogillar katter i närområdet).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-12-14 12:13 #1 av: OberonsMatte

Ibland misstänker jag att kattägare och upphittare skriver sele (och t.o.m. "koppel") när de menar halsband.. Har sett några sådana fall också.

Sajtvärd Katter iFokus

Anmäl
2019-12-14 12:42 #2 av: Uppkatten

#1 Så kan det kanske vara i en del fall, men inte sällan finns bild på katten - med sele på (i den färg som beskrivs i annonsen).

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.