Är det rimligt att olika katter kostar olika mycket?
Katthem och katthjälpsorganisationer tar vanligtvis ut en avgift vid omplacering av katter. Avgiften täcker till viss del de omkostnader som katthemmen/katthjälpsorganisationerna har för katterna (lokalkostnader, veterinärvårdskostnader, kostnader för kattmat, kattsand o s v).
I snitt går dock katthemmen/katthjälpsorganisationerna vanligtvis ekonomiskt back vid omplacering av katterna, då man har betydligt större utgifter än vad man får in via adoptions-/förmedlingsavgifterna.
En del katthem tar ett och samma pris för alla katter oavsett ålder, kön och utseende.
Andra katthem/katthjälpsorganisationer tar olika pris för katter i olika åldrar. Kattungar är då t ex ofta dyrare än vuxna katter/äldre katter. Det kan också skilja i pris mellan kattungar och ungkatter.
En del katthjälpare drar det ännu ett snäpp längre och har olika priser för sina katter beroende på om katterna är kort- eller långhåriga.
Det prissätts också utifrån ”vad som har gjorts med katten”. Katterna kan då kosta olika mycket beroende på om de är ovaccinerade eller vaccinerade (en vaccination resp. två vaccinationer), om de är ID-märkta eller inte, om de är kastrerade eller inte, o s v när de adopteras ut.
En korthårig okastrerad, ovaccinerad, omärkt kattunge kan då t ex vara den billigaste katten att köpa från just den katthjälpsorganisationen, medan en vuxen långhårig katt som är kastrerad, dubbelvaccinerad och id-märkt är dyrast.
Raskatter (med stamtavla!) är ofta de katter som är dyrast vid differentierad prissättning.
Hur ser du på differentierad prissättning på
katthem/inom katthjälpsorganisationer? Är det rimligt att olika katter kostar
olika mycket? Hur tänker och hur resonerar du? Motivera!