Skriv ett nytt inlägg! Aktuellt just nu (5) Senaste inläggen

Ny kategori 000. Vanliga frågor - FAQ - ej för diskussion! 001. Kattambassadörer TNR/Skygga Katter 02. Hittekatter i Fokus 03. Hittekatter i media 04. Katthem, jour- & stödhem, föreningar 05. Kattens status 06. Kastrering, ID-märking, Vaccination 07. Djurskyddsfrågor 08. Bilder & Filmklipp 09. Goda ideér, råd och tips! 10. Huskatten 11. Kattsjukdomar & problem 12. Kattmats relaterat 13. Kattprat i allmänhet 14. Katter söker hem! / Katter sökes! 15. Bortsprungna/upphittade katter 16. Transporthjälp önskas/erbjudes 17. Solskens- och molnhistorier 18. Evenemang på Katthemmen/ Kampanjer 19. Insamlingar, Auktioner 20. Dagens Ros & Ris! 21. Till minnet av 22. OT Utanför ämnet 23. Utsatta djur av annat slag 24. Annonsdiskussioner 25. Information om Forumet & oss Medlemmar Ny kategori
07. Djurskyddsfrågor

Kattkoloni ska avlivas

2019-07-09 09:31 #0 av: Uppkatten

En kattgrupp på uppskattningsvis 40-50 katter utanför Haparanda ska nu fångas in och avlivas https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/forvildad-kattkoloni-i-karungi-ska-fangas-in-och-avlivas?fbclid=IwAR0IQBE5w8WVDYFgi8uTj5z0i_tcu4QgEbybppN-QsdU6vvftw9fxYTMe6s .

Det är ledsamt att man har låtit det gå så här långt, istället för att ta ansvar och låta kastrera katterna. Inte desto mindre så kan kolonier av den här storleken hanteras utan att katter avlivas. Flera kolonier i den här storleken har tidigare tagits omhand av svenska katthem. 

Katter som lever i kolonier i människors närhet, och som matas regelbundet av människor, kan t ex få ett gott katt-liv om kolonin görs om till en TNRM-koloni. Det innebär att katterna kastreras och får den veterinärvård de behöver, för att därefter få komma tillbaka till sin koloni igen. De katter som är lite tamare samt kattungar socialiseras och omplaceras till bra hem. Även i ett senare skede kan katter som är/blir mer människo-sociala tas in och omplaceras om det är ett bra alternativ för den enskilda katten. 

En TNRM-koloni förutsätter att det finns skydd mot väder och vind för katterna, att de får mat, vatten och tillsyn dagligen och att katterna fångas in och får komma till veterinär vid behov etc. Upptäcks nya katter i kolonin så fångas dessa in och ägaren eftersöks. D v s kolonin tillåts inte växa. 

Man slipper således en massa katter som går omkring och mår dåligt, eller som förökar sig ohejdat, och man slipper att nya kattungar kommer till världen till ett liv där de ofta far illa och dör i tidig ålder. Istället kan man få en frisk och sund kattgrupp som lever ett gott katt-liv och som får den tillsyn och omsorg som de behöver.

Det finns forskning som visar att TNRM är en både effektivare och humanare metod än avlivning. Ändå är avlivning ofta förstahands valet för svenska länsstyrelser, och många länsstyrelser vägrar att ens överväga TNRM som ett alternativ, trots att en svensk rättstvist avgjorts till TNR-katternas fördel.

I Sverige finns ett fåtal TNRM-kolonier. Se t ex 

http://goteborgskatthjalp.com/svenska-tnr-projekt/

Här kan du läsa mer om TNRM-metoden: http://goteborgskatthjalp.com/forvildade-katter-tnr-metoden/ 

http://goteborgskatthjalp.com/jobba-med-tnr/

Det är hög tid att vi börjar ta bättre hand om de katter som finns, och att de inte betraktas som något man bara kan skjuta av om de blir för många. 

När katter skjuts av så blir oftast de allra skyggaste katterna kvar, och kan föröka sig, och vi får då stora grupper av ännu skyggare katter.

OBS! Bilden är en "arkivbild" och har inte med det nu aktuella fallet att göra.

Sajtvärd för Hittekatter i Fokus. Medarbetare på Katter i Fokus.

Anmäl
2019-07-09 10:39 #1 av: eskils

Länsstyrelserna har ansvar för djurskyddet i Sverige, för skattebetalarnas pengar. Då ska de skydda djuren också, inte döda dem! Nörd

Hoppas norrlänningarna protesterar och erbjuder hem till dessa katter! Eller startar TNRM-kolonier.


Anmäl
2019-07-09 10:41 #2 av: MonicaLagerquist

Storgråter

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2019-07-11 00:20 #3 av: Tarotstollan

Fruktansvärt att inte myndigheterna kan agera på annat sätt än döda så fort det är något!Arg
De borde väl vetat om att det fanns en koloni långt innan och försökt att fånga in katterna innan de blev så många och kastrerat dem och försökt att hitta hem till katterna.Storgråter

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2019-07-22 08:47 #4 av: Magi-cat

Så sorgligt! Gråter Det måste finnas något att göra som räddar katterna till livet! 

"Ingenting kan inte existera i evighet." (S. Hawking)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.